Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Το "χαμένο κοριτσάκι": Λύθηκε ένα από τα μεγάλα μυστήρια του Τιτανικού

Μια ομάδα ειδικών έλυσε ένα από τα μεγάλα μυστήρια γύρω από το ναυάγιο του μοιραίου πλοίου. Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας από τον Καναδά, η οποία ισχυριζόταν ότι ήταν η 2 ετών κόρη -που εθεωρείτο νεκρή- μιας πλούσιας οικογένειας, που πέθανε στον Τιτανικό το 1912.

Τεστ DNA απέδειξαν ωστόσο ότι πρόκειται για απάτη.

Ήταν το 1940, όταν η Helen Kramer άρχισε να ισχυρίζεται ότι είναι η Loraine Allison, ένα κοριτσάκι που ταξίδευε με το πλοίο μαζί με τους γονείς της, Hudson και Bess, και τον μόλις επτά μηνών αδελφό της Trevor.

Ο Hudson Allison ήταν ένας καναδός επιχειρηματίας, που ταξίδευε με την οικογένειά του και αρκετούς υπηρέτες.

Η Θεσσαλονίκη… τηλεγραφικά


Πρωτότυπα τηλεγραφήματα που διακινήθηκαν από τις τηλεγραφικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης από το 1870 και έπειτα και σύγχρονες φωτογραφίες του Σπύρου Στάβερη παρουσιάζονται σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη τηλεγραφική υπηρεσία που λειτούργησε στην Θεσσαλονίκη ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορική Τηλεγραφική Υπηρεσία στα μέσα της δεκαετίας του 1870 η οποία στεγαζόταν στο ίδιο κτήριο με το ταχυδρομείο επί της οδού Εγνατίας με Συγγρού γωνία. Από τις αρχές του 20ου αιώνα έως το 1912 όταν διέκοψε τη λειτουργία του, το τηλεγραφικό γραφείο παρέμενε ανοιχτό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και δεχόταν τηλεγραφήματα σε όλες τις γλώσσες που μιλιούνταν στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Ταυτόχρονα με την Οθωμανική Υπηρεσία λειτουργούσαν η αγγλική Cable Telegraph Company και, για λίγους μήνες, η Βουλγαρική Τηλεγραφική Υπηρεσία.

Ο εορτασμός της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής στα Παλιάμπελα Κολινδρού

Κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Παλιάμπελα Κολινδρού. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το απόγευμα της Πέμπτης  με εσπερινό και περιφορά της εικόνας και κορυφώθηκαν την  Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 με αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

 Αν και ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου η παράδοση των κατοίκων έχει καθιερώσει τον εορτασμό την Παρασκευή της Δικαινησίμου Εβδομάδας. Οι κάτοικοι των Παλιαμπέλων πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, έφεραν μαζί τους τις παραδόσεις και τα θρησκευτικά έθιμα.