Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Ο εορτασμός της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής στα Παλιάμπελα Κολινδρού

Κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Παλιάμπελα Κολινδρού. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το απόγευμα της Πέμπτης  με εσπερινό και περιφορά της εικόνας και κορυφώθηκαν την  Παρασκευή 17 Απριλίου 2015 με αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

 Αν και ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου η παράδοση των κατοίκων έχει καθιερώσει τον εορτασμό την Παρασκευή της Δικαινησίμου Εβδομάδας. Οι κάτοικοι των Παλιαμπέλων πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, έφεραν μαζί τους τις παραδόσεις και τα θρησκευτικά έθιμα.


Η Παναγία Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα αποτελούσε ιερό χριστιανικό αγίασμα το οποίο ευλαβούνταν ιδιαίτερα οι κάτοικοι όλης της Ανατολικής Θράκης. Το αγίασμα βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα "παλάτια των πηγών" στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık (= ψάρι) και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.  

 Στις εορταστικές  εκδηλώσεις συμμετείχαν και  τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κολινδρού “Νικόλαος Λούσης”  και του Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου ¨Δήμητρα¨   Αιγινίου.

Ιδιαίτερα καθοριστική στην  διοργάνωση της  γιορτής ήταν η συμβολή του Συλλόγου Γυναικών Παλιαμπέλων που κάθε χρόνο προσπαθεί να κάνει πιο λαμπρή την πανήγυρη.



 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: