Σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε λίγα χρόνια -μεταξύ 2005 και 2008- το ποσοστό πρόσβασης στο Διαδίκτυο για τις εννέα από τις 13 γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδας, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται σε Αττική, Νότιο και Βόρειο Αιγαίο, όπως τόνισε στο 15ο συνέδριο πληροφορικής της INFOSYSTEM η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Ελλη Παγουρτζή.
Αντίθετα, η μικρότερη άνοδος από το 2005 σημειώθηκε σε Δ.Μακεδονία (22%), Θεσσαλία (25%) και ‘Ηπειρο (26%).
Για το 2008, τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης υπολογιστών/Διαδικτύου παρατηρούνται σε Αττική (ποσοστό 57% και για τα δύο), Ν. Αιγαίο (45% και 47% αντίστοιχα) και Κρήτη (45% και 44%).
Αντίθετα, περιορισμένη είναι η χρήση τους στις αγροτικές περιοχές (33%). Μεγάλο είναι, κατά την κα Παγουρτζή, το περιθώριο αύξησης των ευρυζωνικών συνδέσεων: σημαντική άνοδος σημειώθηκε πέρυσι σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και ιδίως σε Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Αιγαίο και Κρήτη.
Η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες κυριαρχεί ως λόγος χρήσης του Διαδικτύου με ποσοστό 70% και ακολουθούν η αποστολή/λήψη e-mail (68% στην Αθήνα, 64% στη Θεσσαλονίκη) και η ανάγνωση εφημερίδων/περιοδικών.
Πάντως, μόλις το 27,5% των νομαρχιών και το 18,2% των δήμων (και καμία περιφέρεια) προσφέρουν έστω στοιχειώδεις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες, σύμφωνα με τη δεύτερη αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος, Παναγιώτα Παπαρίδου. Επεσήμανε ότι η πληροφορική καταργεί την πελατειακή σχέση πολιτείας-πολίτη, ενώ η μη εισαγωγή της στη δημόσια διοίκηση συντηρεί τη διαφθορά.
Η κα Παπαρίδου υποστήριξε ότι το ΕΣΠΑ 2007-2013 ίσως αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την αξιοποίηση της πληροφορικής στη δημόσια διοίκηση, αλλά ισχυρίστηκε ότι η μέχρι στιγμής απορροφητικότητα πόρων είναι πολύ χαμηλή (0,1% στο πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση" και 0,46% στη "Διοικητική Μεταρρύθμιση").
Ο πρόεδρος της "ΚτΠ ΑΕ", Κωνσταντίνος Δούκας, ανακοίνωσε στο συνέδριο ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμματικών συμφωνιών για τα επιχειρησιακά προγράμματα "Ψηφιακή Σύγκλιση" και "Διοικητική Μεταρρύθμιση", που έχει υπογράψει από το τέλος του 2008 ως σήμερα η εταιρία Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ), ανέρχεται σε 1,23 δισ. ευρώ. Από αυτά, 854,7 εκατ. αφορούν το πρώτο πρόγραμμα και τα 382,8 εκατ. το δεύτερο. Μεταξύ των ενταγμένων Τεχνικών Δελτίων Προτεινόμενων Πράξεων (ΤΔΠΠ) περιλαμβάνονται αυτά που αφορούν το Εθνικό Ληξιαρχείο (44,8 εκατ. ευρώ), την ηλεκτρονική κάρτα ασφάλισης (12,40 εκατ. ευρώ) και την ψηφιακή εικόνα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης (3,06 εκατ.).
Πριν τα Χριστούγεννα "θα δούμε στη Θεσσαλονίκη" το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών (σ.σ. το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ενημερώνονται για τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών από 1.182 σημεία πώλησης 25 πόλεων της χώρας), όπως επανέλαβε ο υφυπουργός Οικονομίας, Μάρκος Μπόλαρης. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι, με την ηλεκτρονική διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις κεντρικές μονάδες των υπουργείων, όταν ένας επιχειρηματίας φτάνει στην "ελαφριά" κυβερνητική υποδομή της πόλης (δηλαδή τα δύο υφυπουργεία, Οικονομίας και Εσωτερικών) θα είναι σαν να φτάνει στο υπουργείο Οικονομίας και αντίστοιχα στο Εσωτερικών.
Τα χαμηλά ποσοστά αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα -παρά την επιτάχυνση των ρυθμών- επεσήμανε ο νέος ειδικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Στέφανος Γκρίτζαλης. Αισιόδοξα, ωστόσο, είναι τα στοιχεία για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο: για τις επιχειρήσεις άνω των 10 εργαζομένων, το σχετικό ποσοστό ανέρχεται σε 81%.
Αντίθετα, το ίδιο ποσοστό στις επιχειρήσεις με μονοψήφιο ποσοστό εργαζομένων δεν ξεπερνά το 25%. Ανέφερε ότι στόχο αποτελεί η δημιουργία-λειτουργία του «ηλεκτρονικού ΑΣΕΠ», του οποίου η εγκυρότητα και πλήρης διαφάνεια θα διασφαλίζονται από την “G2G” (Government to Government) ηλεκτρονική ταυτοποίηση στοιχείων, δικαιολογητικών κ.ο.κ., διευκρινίζοντας πάντως ότι το εν λόγω έργο δεν είναι ακόμη «της παρούσης». "Λίγο μετά το σημείο μηδέν" βρίσκονται οι επιχειρήσεις πληροφορικής του κέντρου και ιδίως της περιφέρειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β.Ελλάδος, Τάσο Τζήκα. "Δυστυχώς, δεν έχουμε άλλο χρόνο", είπε.
Πρόσθεσε ότι, μέχρι σήμερα είδε ένα ΕΣΠΑ δυσκίνητο και συγκεντρωτικό, χωρίς ΠΕΠ και με απαίτηση πολλών νόμων για να παραχθεί αποτέλεσμα. Ζήτησε αποκεντρωμένα έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, κάλεσε τα υπουργεία και τις κεντρικές υπηρεσίες να δουλέψουν περισσότερο με την αγορά και πρόσθεσε ότι Ζώνη Καινοτομίας, Τεχνόπολη και ερευνητικά Ινστιτούτα "πρέπει να πάνε στην επόμενη ημέρα ως ενιαίος μηχανισμός, που θα δώσει στη Θεσσαλονίκη το στίγμα της". Ο ίδιος ζήτησε αναβάθμιση της Infosystem, "για να μη δούμε έναν αργό θάνατο".
Πηγή:
ΑΠΕ - ΜΠΕ