Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Αντιδράσεις για τον υποθαλάσσιο πετρελαιαγωγό


Σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί από κατοίκους και παραθεριστές στη Νέα Τρίγλια της Χαλκιδικής λόγω της πρόθεσης εταιρείας πετρελαιοειδών να εγκαταστήσει υποθαλάσσιο πετρελαιαγωγό στην περιοχή.

Ολα ξεκίνησαν όταν περιήλθαν στην κυριότητά της εγκαταστάσεις, κτίσματα και δεξαμενές καυσίμων που βρίσκονται κοντά στον οικισμό. Το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης προβλέπει εγκατάσταση τμήματος του πετρελαιαγωγού στον βυθό της θάλασσας και στη συνέχεια, μέσω κεντρικού ρέματος, σύνδεση με τις εγκαταστάσεις της Νέας Τρίγλιας, από όπου θα μεταφέρονται εμπορεύματα από τα δεξαμενόπλοια που θα διέρχονται την περιοχή.

Η επενδυτική πρόταση, που βιομηχανοποιεί το τοπίο μιας τουριστικής περιοχής, έχει θορυβήσει κατοίκους, επαγγελματίες και παραθεριστές.

Πηγή: Το Βήμα

Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης

Νερόμυλοι, Νεροπρίονα, Νεροτριβές Μαντάνια στην Παραδοσιακή Κοινωνία

Νερόμυλος, λειτουργικό ομοίωμα

Ξενάγηση στην έκθεση

"Η έκθεση αφορά στα υδροκίνητα εργαστήρια της προβιομηχανικής εποχής στον βορειοελλαδικό χώρο και εντάσσεται στον προβληματισμό του Μουσείου, μέσα από τον οποίο επιδιώκεται να καταδειχθεί με σύγχρονο τρόπο πώς ο άνθρωπος της παραδοσιακής κοινωνίας αντιμετώπισε τις ανάγκες της διατροφής, της στέγασης και της ένδυσης. Στο πλαίσιο αυτό και μέσω της αντιστοιχίας Διατροφή-Νερόμυλος, Κατοικία-Νεροπρίονο, Ενδυμασία-Νεροτριβή και Μαντάνι, η έκθεση εισάγει και προαναγγέλει τις επόμενες τρεις εκθεσιακές ενότητες, που θέμα τους έχουν τις θεμελιώδεις ανάγκες κάθε ανθρώπινης κοινότητας. Με τη μόνιμη έκθεση των Μύλων το Μουσείο άνοιξε και πάλι τις πύλες του στο κοινό", Γ. Μαραντέλος, 2003.

Νεροπρίονο, λειτουργικό ομοίωμα

Ο επισκέπτης της έκθεσης πληροφορείται για το ιστορικό πλαίσιο της εποχής (18ος αι. - μέσα του 20ου αι.), βλέπει σε ανάγλυφο χάρτη με φωτεινή σήμανση τη γεωγραφική διασπορά των εργαστηρίων αυτών στην Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ μπορεί να αναζητήσει τους τόπους όπου και σήμερα λειτουργούν κάποια από αυτά, έρχεται σε επαφή με μουσειακά αντικείμενα (χειροκίνητα εργαλεία) και παρακολουθεί τη λειτουργία των υδροκίνητων εργαστηρίων: ο νερόμυλος αλέθει, το νεροπρίονο σχίζει τους κορμούς των δέντρων, η νεροτριβή και το μαντάνι κτυπούν τα μάλλινα υφαντά.

Μικρότερα προπλάσματα (Βιτρουβιανός νερόμυλος-1ος αι.- και νεροπρίονο του Honnecourt-13ος αι.-) παρουσιάζουν τις πρώτες γνωστές σύνθετες μηχανές. Ένας χειρόμυλος προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία για άλεση.

Πηγή: Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης

Η έκθεση λειτουργεί στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης. (Βασιλίσσης Όλγας 68 Θεσσαλονίκη)

Πληροφορούμε τους φίλους που θέλουν να το επισκεφτούν ότι η φωτογράφηση απαγορεύεται στο εσωτερικό του Μουσείου.

Και στον Πολύγυρο υπάρχουν δύο Μύλοι στην περιοχή του ελαιοτριβείου. Βέβαια ίσως να είναι των χρόνων της Τουρκοκρατίας, όμως είναι μνημεία για τον Πολύγυρο. Μήπως πρέπει να τα φροντίσουν κάποιοι;

Δυστυχώς ένας παλιός Νερόμυλος κατεδαφίστηκε στις αρχές τις δεκαετίας του '70 μέσα στον Πολύγυρο, δίπλα στα Αμπαράδικα, κοντά στην οδό Σιθωνίας και χτίσανε μια οικοδομή εκεί.

Διχόνοια και ξύλο στην Καλαμαριά


Δεν φαίνεται να βρέθηκε λύση στα οικονομικά προβλήματα του Απόλλωνα Καλαμαριάς στην χτεσινή γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη όπου υπήρξε μεγάλη ένταση και όπως όλα δείχνουν ...κατηφορίζει στο πρωτάθλημα της Δ΄Εθνικής.

Αύριο αναμένεται να παρθεί η οριστική απόφαση για το μέλλον του Απόλλωνα Καλαμαριάς καθώς στην χτεσινή γενική συνέλευση όπου σημαδεύτηκε από επεισόδια , δεν βρέθηκε κάποια λύση. Οι αδερφοί Σολομωνίδη περίμεναν βοήθεια από κάποιους επιχειρηματίες η οποία ωστόσο δεν ήρθε ποτέ.

Η γενική συνέλευση είχε μεγάλη ένταση και δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ φιλάθλων και παραγόντων σε κάποια φάση και χρειάστηκε η επέμβαση μιας διμοιρίας των ΜΑΤ για να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Πηγή: gazzetta.gr

Κινδύνευσε η Ηρώ!

Στο φεστιβάλ Κασσάνδρας στη Σίβηρη ταξίδευε η Ηρώ με το αυτοκίνητό της μαζί με τη μητέρα της, όταν σε μία στροφή το αυτοκίνητο γλίστρησε και αναποδογύρισε!

Αν και το αυτοκίνητο έπαθε μεγάλη ζημιά, ευτυχώς και οι δύο φορούσαν τη ζώνη τους κι έτσι δεν έπαθαν τίποτα σοβαρό. Η μητέρα της Ηρώς τραυμάτισε ελαφρά τον αυχένα και το χέρι της.

Ως αίτια του ατυχήματος θεωρήθηκαν η ολισθηρότητα και η κακοτεχνία του δρόμου σε εκείνο το σημείο, που έχουν προκαλέσει ατυχήματα και στο παρελθόν.

Η Ηρώ υπέστη ισχυρό σοκ κι έτσι ανέβαλε την εμφάνισή της στη Χαλκιδική.

Πηγή: Mad.tv

Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για το επεισόδιο στην Παναγία Σουμελά


"Ο Ιβάν Σαββίδης θα μεταφέρει την ένταση στις Βρυξέλλες"..

Η εφημερίδα ''Σαμπάχ'', στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Η ένταση στη Σουμελά μεταφέρεται στις Βρυξέλλες», γράφει ότι ο βουλευτής της κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιβάν Σαββίδης (φωτογ.) ο οποίος βρέθηκε προχθές στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, δήλωσε πως «οι εκκλησίες αυτές είναι εκκλησίες οι οποίες έχουν μείνει από τους προγόνους μας, είναι εκκλησίες θρήσκων ανθρώπων - δεν είναι εκκλησίες της τουρκικής κυβέρνησης''.

Ο κ.Σαββίδης ζήτησε να απομακρυνθεί ο νομάρχης της Τραπεζούντας από τα καθήκοντά του και τόνισε ότι τις προσεχείς μέρες θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για να ενηνμερώσει την ευρωπαική κοινή γνώμη.

Τόνισε επίσης ακόμα ότι... ''ως μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε, θα πρέπει να επιδεικνύετε σεβασμό στις θρησκείες και στους θρησκευτικούς παράγοντες''.

Εξάλλου η εφημερίδα ''Ακσάμ'' στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την κρίση λειτουργίας στο Μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά, είπε ότι ''η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει τους νόμους και τους κανόνες της''.

''Παρακολουθήσαμε από την τηλεόραση ότι η διευθύντρια του μουσείου τους υπενθύμισε τους κανόνες και τους νόμους, τους είπε ότι είναι μουσείο και ότι δεν μπορεί να γίνουν λειτουργίες, π.χ και στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν ιεροί χώροι όπου κατά το παρελθόν λειτουργούσαν ως εκκλησίες και τώρα είναι μουσεία'', σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι καθένας που επισκέπτεται μια χώρα θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανόνες της.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η συντηρητική Radikal, αναλύοντας απ΄τη δική της σκοπιά το θέμα σε ένα απλό μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων με τον τίτλο «Υποστήριξη του Σαχίν στην παρεμπόδιση λειτουργίας στη Σουμελά»..

Πηγή: Greece-Salonika