Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για το επεισόδιο στην Παναγία Σουμελά


"Ο Ιβάν Σαββίδης θα μεταφέρει την ένταση στις Βρυξέλλες"..

Η εφημερίδα ''Σαμπάχ'', στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Η ένταση στη Σουμελά μεταφέρεται στις Βρυξέλλες», γράφει ότι ο βουλευτής της κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιβάν Σαββίδης (φωτογ.) ο οποίος βρέθηκε προχθές στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, δήλωσε πως «οι εκκλησίες αυτές είναι εκκλησίες οι οποίες έχουν μείνει από τους προγόνους μας, είναι εκκλησίες θρήσκων ανθρώπων - δεν είναι εκκλησίες της τουρκικής κυβέρνησης''.

Ο κ.Σαββίδης ζήτησε να απομακρυνθεί ο νομάρχης της Τραπεζούντας από τα καθήκοντά του και τόνισε ότι τις προσεχείς μέρες θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για να ενηνμερώσει την ευρωπαική κοινή γνώμη.

Τόνισε επίσης ακόμα ότι... ''ως μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε, θα πρέπει να επιδεικνύετε σεβασμό στις θρησκείες και στους θρησκευτικούς παράγοντες''.

Εξάλλου η εφημερίδα ''Ακσάμ'' στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την κρίση λειτουργίας στο Μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά, είπε ότι ''η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει τους νόμους και τους κανόνες της''.

''Παρακολουθήσαμε από την τηλεόραση ότι η διευθύντρια του μουσείου τους υπενθύμισε τους κανόνες και τους νόμους, τους είπε ότι είναι μουσείο και ότι δεν μπορεί να γίνουν λειτουργίες, π.χ και στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν ιεροί χώροι όπου κατά το παρελθόν λειτουργούσαν ως εκκλησίες και τώρα είναι μουσεία'', σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι καθένας που επισκέπτεται μια χώρα θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανόνες της.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η συντηρητική Radikal, αναλύοντας απ΄τη δική της σκοπιά το θέμα σε ένα απλό μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων με τον τίτλο «Υποστήριξη του Σαχίν στην παρεμπόδιση λειτουργίας στη Σουμελά»..

Πηγή: Greece-Salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια: