Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Ξεκίνησε η Κούρσα στην ΟΝΝΕΔ....


Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το θέμα της προεδρίας της ΟΝΝΕΔ πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό, με τους επικρατέστερους Α. Παπαμιμίκο και Κ. Χατζή να διασταυρώνουν τα πυρά τους σε όλη την Ελλάδα.

Ο αγώνας αναμένεται να κριθεί σώμα με σώμα με τον Α. Παπαμιμίκο αφενός να προσπαθεί να διαχειριστεί τις σημαντικές διαρροές του στο Βορρά και αφετέρου να αγωνίζεται να πείσει για το ανυπόστατο των δημοσιευμάτων που αφορούν τις ημέρες της κυβερνητικής του δράσης ως στέλεχος του Υπουργού Κου Στυλιανίδη.

Από την άλλη, ο Κ. Χατζής κινείται Πανελλαδικά, κάνοντας συναντήσεις με στελέχη ζητώντας τη στήριξή τους αλλά κυρίως τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την ΟΝΝΕΔ. Μειονέκτημα του η έλλειψη δικτύωσης σε επίπεδο κυβερνητικών στελεχών, ενώ στα δυνατά του σημεία συγκαταλέγονται η αμεσότητα και προέλευση του από το επαρχιακό της παράταξης.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η υποψηφιότητα του Β. Αξιώτη, εκλεκτού των πρώην γραμματέων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, Δ. Βολουδάκη και Μ. Κασσελάκη. Παρά το γεγονός ότι είναι ο νεαρότερος – μέχρι στιγμής – υποψήφιος δε φαίνεται να εμφανίζει κάποια ιδιαίτερη απήχηση στο χώρο της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Αθήνας.

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως ο κύκλος των υποψηφιοτήτων δεν έχει κλείσει. Νέα πρόσωπα ενδέχεται να μεταβάλλουν σημαντικά το σκηνικό, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αποχωρήσεις καθώς στελέχη από όλη την επικράτεια εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για υποψηφίους που επί Κυβέρνησης Καραμανλή έλαβαν δημόσιες θέσεις και διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, με προκλητικό τρόπο. Η απώλεια των κυβερνητικών θέσεων φαίνεται πως για κάποιους λειτουργεί ως εφαλτήριο για διεκδίκηση κομματικών θέσεων!

Οι εξελίξεις αναμένονται συναρπαστικές…

Η «Γαλάζια Νεολαία»

Δήμος Πολυγύρου: Ευχαριστήριο για τις Αποκριάτικες εκδηλώσεις


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Πολυτεχνείου 50 63100 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ
Πληροφορίες: Γιώργος Διαμαντουλάκης
Τηλ.: 23710 21420
Fax: 23713 50783
e-mail: info@poligiros.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων «Αποκριά στον Πολύγυρο 2010», ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Θωμάς Καπλάνης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Νίκος Παπακωνσταντίνου, και το Δημοτικό Συμβούλιο Πολυγύρου αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν όλους αυτούς που συμμετείχαν και συνέβαλλαν με τον καλύτερο τρόπο στην επιτυχία τους.

Ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη -υπό βροχή- συμμετοχή στην παρέλαση της Κυριακής 14-2-2010 ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και ένα ακόμη μεγαλύτερο «μπράβο» αξίζει στους μαθητές των σχολείων του δήμου μας, στους γονείς και συνοδούς τους, στους δασκάλους και καθηγητές. Εξίσου στους εθελοντές, τις ομάδες, τους καρναβαλιστές, τον Σύλλογο Καρναβαλιστών Πολυγύρου, τον Λαογραφικό Όμιλο Πολυγύρου, το Σύλλογο Γυναικών Πολυγύρου, τον Εθελοντικό Όμιλο Γυναικών Πολυγύρου, τους Μουσικούς της Πόλης, το Σύλλογο Ποντίων Πολυγύρου, το Σύλλογο Καταστηματαρχών Γερακινής.

Επίσης στους χορηγούς Vodafone Δέα Σταύρο – Γερογιάννη Τζένη, Τοποδομική Αφοί Καραφουλίδη, Club Freeze Νίκο Οικονόμου, Σύλλογο Εστίασης και Διασκέδασης Πολυγύρου, Οικοδομικές Επιχειρήσεις Λυρτζή, Νίκο Βελέζη, Κώστα Μπογδάνο, Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου, Σύλλογο Ενόργανης Γυμναστικής και Τραμπολίνο Πολυγύρου.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στην τροχαία Πολυγύρου, το Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου και την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής χάρη στη συμβολή των οποίων διεξήχθη με ασφάλεια τόσο η έλευση των επισκεπτών στην πόλη μας όσο και η παρέλαση των αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων.

Από το Γραφείο Τύπου
του Δήμου Πολυγύρου

Επίκαιρη ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης – ΛΑ.Ο.Σ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

19-02-2010

Σε σημερινή επίκαιρη ερώτηση του ΛΑ.Ο.Σ. προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ Χρυσοχοϊδη, με θέμα την εγκληματικότητα, ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε τα εξής: ότι του καταγγέλθηκε παρόμοιο περιστατικό με αυτό της κ Κούνεβα, το οποίο συνέβη στη Θεσσαλονίκη, με καθαρίστρια ελληνικής καταγωγής. Όπως ανέφεραν οι καταγγέλλοντες « στη κυρία αυτή ούτε σπίτι δώσαμε, ούτε προσωπική προστασία αλλά ούτε και στα ΜΜΕ αναφέρθηκε κάτι για το γεγονός».

Ρώτησε δε τον Υπουργό αν ισχύει το συγκεκριμένο γεγονός και ο υπουργός δεν το διέψευσε.

Απεκάλυψε δε ότι «σύμφωνα με ανακοινώσεις στον Τύπο και στο διαδίκτυο η εταιρεία στην οποία εργαζόταν είναι θυγατρική της Goldman Sachs».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ρώτησε τον Υπουργό αν οι δύο Αλβανοί είχαν και προκηρύξεις από τρομοκρατική οργάνωση , όπως αναφέρθηκε στα ΜΜΕ, πέρα από τον βαρύ οπλισμό.

Στη δευτερολογία του ανέφερε στον Υπουργό ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τα ΜΜΕ ο γνωστός Χιλιανός, που προστάτευσε η κυβέρνηση, καταζητείται από την Ιντερπόλ για εγκλήματα στη χώρα του. Όπως και για την υπόθεση Πακιστανού, που και αυτόν προστατεύει η κυβέρνηση, υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Κλείνοντας είπε ότι η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση της μισής αλήθειας, γιατί ο κ Παπακωνσταντίνου δεν διέψευσε σήμερα, στην ομιλία του στη Βουλή, ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πάρει τον 14ο μισθό.

Κώστας Χατζής Υποψήφιος Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ελλάδας: "Το τρίπτυχο μου είναι Ήθος, Ιδεολογία, Μαχητικότητα"


Κώστας Χατζής Υποψήφιος Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ελλάδας: "Το τρίπτυχο μου είναι Ήθος, Ιδεολογία, Μαχητικότητα"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΛΕΪΝΑ

Ο Κώστας Χατζής είναι υποψήφιος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ελλάδος στις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν στις 18 Απριλίου. Στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Κατερίνη ως καλεσμένος της ΟΝΝΕΔ Κέντρου Κατερίνης, συναντηθήκαμε μαζί του και παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη στον Αποστόλη Λέινα.

ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΠΕΣΕΙ Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΤΗΣ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ"

Α.Λ : Θα μας πεις καταρχάς λίγα λόγια για σένα και τη δράση σου μέσα στον πολιτικό σου χώρο;

Κ.Χ : Προέρχομαι από τις οργανώσεις της επαρχίας. Ξεκίνησα στην ΟΝΝΕΔ από το μαθητικό της κομμάτι, τη ΜΑΚΙ, από τα δεκαπέντε μου. Στη σχολή μου ίδρυσα τη ΔΑΠ.

Α.Λ : Ποια ήταν η σχολή σου;

Κ.Χ : Ήταν το τμήμα μεθοδολογίας, ιστορίας και θεωρίας της επιστήμης του πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες. Μετά την ίδρυση της ΔΑΠ στη σχολή έγινα γραμματέας του τοπικού γραφείου της Χαλκίδας και κατόπιν για τρεις συνεχείς θητείες οι συμμαχητές μου με τίμησαν στην προεδρία της οργάνωσης. Διετέλεσα μέλος στις δύο τελευταίες θητείες της κεντρικής επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.

ΗΘΟΣ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΑ

Α.Λ : Και τώρα αποφάσισες να διεκδικήσεις την προεδρία της ΟΝΝΕΔ.

Κ.Χ : Πήραμε την απόφαση με μια πολύ μεγάλη ομάδα από όλη την Ελλάδα και λέω πήραμε και όχι πήρα, γιατί ήταν μία απόφαση που την συναποφασίσαμε και τιμητικά προέκριναν τη δική μου την υποψηφιότητα οι συμμαχητές μου για να διεκδικήσουμε την ηγεσία την οργάνωσης. Θέλουμε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Να κρατήσουμε τα πολλά θετικά της προηγούμενης διοίκησης και να διορθώσουμε, έως και να ανατρέψουμε οποιαδήποτε παράλειψη, οποιοδήποτε λάθος ή κομμάτια, στα οποία δεν είχαμε επαρκή δράση.

Το τρίπτυχο της υποψηφιότητας μου είναι ήθος, ιδεολογία και μαχητικότητα. Ήθος γιατί πρέπει εμείς οι νέοι να το ξαναδιδάξουμε πρώτοι στην κοινωνία, και το προσωπικό και το πολιτικό ήθος και να δείξουμε το ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική για τα πιστεύω τους και τα ιδανικά τους και όχι για να χτίσουνε προσωπικές διαδρομές επιβίωσης, πλουτισμού ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο.

Ιδεολογία γιατί πιστεύω ότι πλέον έχει καταπέσει η καραμέλα της επικοινωνίας και πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός να επιστρέψουμε στην ιδεολογία, γιατί χωρίς ιδεολογία, στην οποία θα πατήσεις, θα κάνεις το στέρεο βήμα, δεν μπορείς να προχωρήσεις στο μέλλον.

Και μαχητικότητα γιατί αρμόζει και στη φύση μας σαν νέοι, αρμόζει όμως και στην οργάνωση μας και προς την κοινωνία, να πάμε δυναμικά να εκφράσουμε τις ιδέες και τις απόψεις μας και να πείσουμε τον κόσμο και όπου δεν έχουμε ιδέες και απόψεις να τις συνδιαμορφώσουμε μαζί με τον κόσμο, αλλά μαχητικότητα και στο εσωτερικό του κόμματος μας. Να γίνουμε ακόμα πιο διεκδικητικοί. Να αποδείξουμε και στην πράξη ότι είμαστε η πρωτοπορία και να κάνουμε την ΟΝΝΕΔ ξανά την αιχμή του δόρατος της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ "ΓΩΝΙΕΣ"

Α.Λ : Από πού κατάγεσαι;

Κ.Χ : Είμαι από την Εύβοια. Μεγάλωσα και έζησα στη Χαλκίδα.

Α.Λ : Πού πιστεύεις ότι οφείλεται η ατονία των οργανώσεων του κόμματος σας;

Κ.Χ : Νομίζω ότι αυτή η ατονία οφείλεται σε δύο λόγους. Κατά πενήντα τοις εκατό οφείλεται στο ότι και το ίδιο μας το κόμμα από ένα χρονικό διάστημα και έπειτα ήταν πολύ "στρογγυλό". Είχε πολύ "θολή" εικόνα. Δεν είχαμε "γωνίες". Εγώ πιστεύω ότι ο πολιτικός μας λόγος πρέπει να έχει "γωνίες". Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ακριβώς τις θέσεις μας και τί υποστηρίζουμε και ταυτόχρονα να βλέπει τις ιδέες μας αυτές να προσπαθούμε να τις κάνουμε και πράξη. Και το άλλο πενήντα τοις εκατό αυτής της ατονίας οφείλεται στο ότι προσπάθησαν κάποιοι να παρουσιάσουν ότι η νεολαία δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και ίσως κατάφεραν να πείσουν και δικά μας κομμάτια ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο "λάιτ", απολιτικοποίητοι και λιγότερο εντόνως πολιτικοποιημένοι. Εγώ διαφωνώ με αυτή τη λογική.

Αν πρέπει να ξεκινήσει οποιαδήποτε ριζική ανατροπή, είτε σε επίπεδο θεσμών του κράτους. είτε σε επίπεδο προτάσεων, είτε σε επίπεδο ακόμα και στη δομή της ίδιας της οργάνωσης μας, πρέπει να ξεκινήσει από τη νεολαία και να δώσουμε το παράδειγμα και στο κόμμα ακόμη και αν χρειασθεί κάποιες φορές να συγκρουστούμε και με το κόμμα. Το θεωρώ υγεία να συγκρουστούμε με το κόμμα, γιατί δεν κάνουμε σύγκρουση για τη σύγκρουση, αλλά γιατί η ΟΝΝΕΔ είναι εκείνη που πρέπει να δείχνει το δρόμο στο κόμμα, προκειμένου να πάει πιο μπροστά. Και για αυτό το λόγο αυτή την ατονία εμείς πρέπει πρώτα να την ιάνουμε. Ο τρώσας και ιάσεται.

ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ, Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ

Α.Λ : Πώς εξηγείς τα τελευταία γκάλοπ που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ μπροστά με διαφορά;

Κ.Χ : Καταρχάς είναι δεδομένο ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι πολίτες της χώρας μας έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα, το οποίο ήταν ότι δεν επέλεξαν τον αντίπαλο χώρο, αλλά μέσω της αποχής, γιατί το ΠΑΣΟΚ πήρε σχεδόν τις ίδιες ψήφους με το 2007, επέλεξαν να μας πουν ότι δεν είμαστε η Νέα Δημοκρατία που περίμεναν εκείνοι και που ονειρευόντουσαν. Και δεν ήμασταν η Νέα Δημοκρατία που καθαρά χωρίς κανένα βαρίδι, χωρίς καμία αυτολογοκρισία, χωρίς κανένα κόμπλεξ δεν έκανε όλα όσα θα έπρεπε να κάνει, προκειμένου να αποδείξει ότι είναι μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη που έχει αφήσει πίσω της οποιοδήποτε κόμπλεξ. Είμαι σίγουρος όμως ότι με τον πρόεδρο μας, με τις κινήσεις που κάνει και τις αλλαγές στις δομές σύντομα θα αρχίσουμε να κάνουμε την επάνοδο στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Α.Λ : Θα μας πεις πώς θα γίνει η εκλογική διαδικασία και την ημερομηνία των εκλογών για τον νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ;

Κ.Χ : Στις 14 Μαρτίου θα γίνει το έκτακτο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, το οποίο θα πάρει την απόφαση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου που μέχρι σήμερα εκλεγόταν από το συνέδριο. Σε αυτό το συνέδριο θα αποφασισθεί να γίνει πλέον η εκλογή από τη βάση. Άρα, θα μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι νέοι είτε ήταν ήδη γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε θα γραφούν τώρα ακόμη και την ημέρα των εκλογών και θα είναι ηλικίας από δεκάξι έως τριανταδύο ετών. Η ημερομηνία των εκλογών θα ανακοινωθεί στις 14 Μαρτίου και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η 18η Απριλίου, δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα.

Ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών θα είναι με online σύστημα, όπως έγινε και στο κόμμα και από εκεί και πέρα αυτό που επιθυμούμε και ζητάμε εμείς από τον πολιτικό μας φορέα τη Νέα Δημοκρατία είναι να μπορέσουμε να στήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες κάλπες σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα και στον τελευταίο ΟΝΝΕΔΙΤΗ και στον τελευταίο ΔΑΠΙΤΗ, αλλά ακόμα και στον τελευταίο νέο που δεν ήταν μέχρι σήμερα μαζί μας και μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να επιθυμεί να έρθει να συμβάλει και να έχει ενεργό ρόλο και συμμετοχή, να τον διευκολύνουμε και να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη η πρόσβαση.

Πηγή: Λευτεριά

Οι Μινωίτες πρόλαβαν τον Κολόμβο;


Οι Μινωίτες ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να διασχίσουν τον Ατλαντικό και να πατήσουν το πόδι τους στην Αμερική, 3.700 χρόνια πριν τον Χριστόφορο Κολόμβο. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει στο υπό έκδοση βιβλίο του ο Βρετανός συγγραφέας και πρώην αντιπλοίαρχος υποβρυχίου του βασιλικού ναυτικού, Gavin Menzies.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγγραφέας αμφισβητεί τα πρωτεία του Χριστόφορου Κολόμβου: στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο «1421: η χρονιά που η Κίνα ανακάλυψε την Αμερική» διατεινόταν ότι ένας Κινέζος ευνούχος είχε οδηγήσει ένα στόλο ιστιοφόρων στην Αμερική 71 χρόνια πριν από τον Κολόμβο. Το βιβλίο αυτό, μάλιστα, πούλησε πάνω από ένα εκατομμύρια αντίτυπα σε 130 χώρες.

Τα επιχειρήματα του συγγραφέα

Πρώτον ότι οι Μινωίτες θαλασσοπόροι είχαν την δυνατότητα και την τεχνογνωσία να πραγματοποιήσουν ένα τόσο μακρινό ταξίδι. Μελετώντας τις απεικονίσεις πλοίων σε μινωικές τοιχογραφίες και τα ελάχιστα υπολείμματα του ναυαγίου του Uluburun που ανακαλύφθηκε το 1982 στη Μικρά Ασία και χρονολογείται με ακρίβεια στο 1305 π.Χ. ο Menzies υποστηρίζει ότι «τα σκάφη θα μπορούσαν να πλεύσουν με τον αέρα καθώς και με χαμηλότερο πανί σε περίπτωση θύελλας.»

Το δεύτερο επιχείρημα αφορά στη μεταφορά ενός σπάνιου γονιδίου DNA από τους Μινωίτες σε συγκεκριμένους πληθυσμούς γηγενών Αμερικανών. Επιπλέον, στις περιοχές όπου ζούσαν οι πληθυσμοί αυτοί, δηλαδή γύρω από τη λίμνη Superior, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, εντοπίστηκαν πλούσια κοιτάσματα χαλκού και χάλκινα εργαλεία μοναδικής καθαρότητας. O Menzies, λοιπόν, επικαλείται επιστημονικές έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο χαλκός αυτός ταιριάζει με αυτόν που βρέθηκε στο μινωικό ναυάγιο του Uluburun. Άρα, υποστηρίζει, δεν μένει αμφιβολία ότι οι Κρήτες μετέφεραν το χαλκό αυτόν στην Αμερική.

Τρίτον, η μεταφορά ενδημικών φυτών της Αμερικής σε άλλους πολιτισμούς μπορεί να έγινε μόνο με την μεσολάβηση των Μινωιτών, οι οποίοι και είχαν τη δυνατότητα να κάνουν το ταξίδι. Για παράδειγμα, η ύπαρξη ιχνών νικοτίνης και καλαμποκιού στην αρχαία Αίγυπτο, φυτών αγνώστων στην περιοχή, μπορεί να εξηγηθεί μόνο μέσω της μεταφοράς τους από τη μακρινή Αμερική. Και εφόσον οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν ήταν ικανοί ναυτικοί, αλλά διατηρούσαν στενές εμπορικές σχέσεις με τους ικανότερους Μινωίτες, το συμπέρασμα είναι αυτονόητο: οι Μινωίτες ήταν αυτοί που μετέφεραν τα φυτά από την Αμερική στην Αίγυπτο.

Αμφισβήτηση από την επιστημονική κοινότητα

Όπως είναι αναμενόμενο, την ίδια στιγμή που ο ατζέντης του συγγραφέα δηλώνει ενθουσιασμένος, λέγοντας ότι «η ιστορία που αναθεωρεί τα μέχρι τώρα δεδομένα πουλάει εξαιρετικά,» πληθώρα επιστημόνων αμφισβητεί τα επιχειρήματα και τα συμπεράσματα του Menzies.

«Θεωρητικά είναι πιθανό οι Μινωίτες να έφτασαν στην Αμερική», λέει ο ειδικός στη μινωική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, John Bennet. «Τα πλοία τους όμως ήταν πολύ μικρά για να μεταφέρουν ικανές προμήθειες και φορτίο για ένα τόσο μακρινό ταξίδι».

Παρομοίως, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Α&Μ του Τέξας που ηγήθηκε των ανασκαφών του Uluburum, Cemal Pulak, αμφισβητεί τη δυνατότητα των πλοίων των Mινωιτών να αντέξουν ένα τόσο φιλόδοξο ταξίδι. Εξάλλου, ο χαλκός από το ναυάγιο του Uluburum προέρχεται από την Κύπρο, προσθέτει.

Επιπλέον, ειδικοί δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της λίμνης Superior από άλλους πέρα από τους γηγενείς Αμερικανούς.

Την αμφισβήτησή του για τις θεωρίες αυτές εξέφρασε και ο ομότιμος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεώργιος Κορρές, ο οποίος δήλωσε στα ΝΕΑ ότι «οι Αιγύπτιοι είχαν κάνει υπερπόντια ταξίδια προς Νότον. Δεύτερον, πώς ήταν δυνατόν να διαπλέουν τόσο μικρά πλοιάρια τη νύχτα τον Ατλαντικό; Μπορεί να έκαναν μεγάλα ταξίδια, αλλά η προώθηση γινόταν σταδιακά, καθώς τη νύχτα τα πλοιάρια σταματούσαν σε όρμους, νησάκια και ακρωτήρια με τα οποία είναι διάσπαρτο το Αιγαίο. Και τέλος, πώς μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι Αιγύπτιοι να εντόπισαν καπνό και καλαμπόκι στους λαούς που ζούσαν προς Νότον ή στους λαούς της Εγγύς Ανατολής;».

Υπάρχουν, βέβαια, και οι ειδικοί οι οποίοι υποστηρίζουν τα επιχειρήματα του Menzies. «Πεπεισμένος πως οι Μινωίτες δεν ήταν ούτε οι πρώτοι ούτε οι μόνοι που κατάφεραν να διαπλεύσουν τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Oregon Carl Johannessen.

Πηγή: Foreign Press

Κορώνεια: θυμίζει ξανά λίμνη με δύο μέτρα νερό


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Στα δυο μέτρα βάθος έφτασε η στάθμη του νερού της Κορώνειας, η οποία άρχισε επιτέλους να θυμίζει ξανά λίμνη. Οι πολλές βροχοπτώσεις του τελευταίου μήνα, το έργο της εκτροπής των χειμάρρων Σχολαρίου και Λαγκαδικίων αλλά και η ενωτική τάφρος.... είχαν ως αποτέλεσμα η λίμνη να γεμίσει νερό.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων του σχεδίου σωτηρίας υποθηκεύουν τόσο τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, όσο και το μέλλον της λίμνης και απειλούν με πρόστιμα.

Χτες ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, επισκέφτηκε την Κορώνεια, προκειμένου να επιθεωρήσει το έργο της ενωτικής τάφρου. «Στη διάρκεια 30 χρόνων που ασχολούμαι με τα κοινά, έμαθα κάτι: όταν δέχεσαι χτυπήματα χωρίς περιεχόμενο να μην απαντάς. Αυτό έκανε η σημερινή διοίκηση, όταν επί επτά χρόνια μας χτυπούσαν αλύπητα για ένα θέμα που οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι η διοίκηση, οι δήμοι και οι φορείς που αγωνίζονται για να σώσουν τη λίμνη Κορώνεια. Εμείς επί επτά χρόνια κάνουμε το καθήκον μας. Από τα 21 έργα του σχεδίου σωτηρίας τα επτά είναι της νομαρχίας», είπε ο κ. Ψωμιάδης.

Η αιχμή ήταν σαφής προς την κεντρική διοίκηση, όμως έσπευσε να διευκρινίσει πως για τις όποιες καθυστερήσεις στα έργα που ανέλαβαν να υλοποιήσουν τα υπουργεία ευθύνονται οι προηγούμενες διοικήσεις (υπουργοί ΝΔ), αφού οι σημερινοί υπουργοί «είναι πολύ καινούργιοι».

Γέμισε

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση της λίμνης, ο νομάρχης είπε πως «γέμισε γιατί τα νερά των χειμάρρων Σχολαρίου και Λαγκαδικίων με τη βοήθεια των θυροφραγμάτων κατευθύνονται πλέον κατ' επιλογή στην Κορώνεια, ενώ μέχρι τώρα χύνονταν στη Βόλβη ή πλημμύριζαν τα χωράφια. Η ενωτική τάφρος συντέλεσε ώστε να συγκρατηθούν τα νερά στη λίμνη και το έργο λειτουργεί και ως αντιπλημμυρικό».

Ο κ. Ψωμιάδης σημείωσε ότι «δύο φορές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει εύσημα στη νομαρχία για την πρόοδο των έργων, παρά τα προβλήματα που εντοπίζει στις καθυστερήσεις και στην αδράνεια της κεντρικής διοίκησης».

Ο καθηγητής Γεωπονικής του ΑΠΘ, Γιώργος Ζαλίδης, δήλωσε ότι η ποιότητα των νερών της Κορώνειας είναι σε πολύ καλό επίπεδο και ότι δεν υπάρχει θέμα μεταφοράς νερού από την Κορώνεια προς τη Βόλβη, γιατί εξαρτάται απόλυτα από τη διαχείριση των υδάτων.

Βιομηχανίες

Στις βιομηχανίες που λειτουργούν στην περιοχή της Κορώνειας αναφέρθηκε ο διευθυντής προγραμματισμού της νομαρχίας, Απόστολος Γιάντσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, το 2006 λειτουργούσαν στην περιοχή 28 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 15 ήταν βαφεία και πλυντήρια υφασμάτων.

Μετά την εντατικοποίηση των ελέγχων από το 2007 αυτοί επεκτάθηκαν και σε 42 μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής. Σήμερα, από τις 28 επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους οι 13 και έχουν εκδοθεί αποφάσεις παύσης λειτουργίας για άλλες έξι, από τις οποίες τρεις προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (εκδίκαση τον Οκτώβριο), όμως οι δύο διέκοψαν ήδη τη λειτουργία τους. Νόμιμα πλέον λειτουργούν οι εννέα επιχειρήσεις, εκ των οποίων μόνο μια μικρή είναι βαφείο - πλυντήριο όπως και η μία που προσέφυγε στο ΣτΕ. Μαζί με τις επιχειρήσεις σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται και 31 γεωτρήσεις και εξοικονομούνται 12.500 κ.μ. νερού ημερησίως.

Ωστόσο, ο κ. Γιάντσης σημείωσε πως «αν δε γίνουν τα υπόλοιπα έργα που είναι αρμοδιότητα των υπουργείων, θα κινηθεί διαδικασία κυρώσεων και επιβολής προστίμων από την ΕΕ κατά της Ελλάδας».

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Επίθεση χούλιγκαν σε σύνδεσμο του Ηρακλή


Στόχος χούλιγκαν έγινε σύνδεσμος της ομάδας του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή των οδών Π. Γεμιστού με Εγνατία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ομάδα περίπου 60 ατόμων, πεζή και με δίκυκλα και έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και καδρόνια κατά του συνδέσμου, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές φθορές στο κτίριο, σε πέντε οχήματα και δύο δίκυκλα, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά και τρία άτομα.

Οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και περιμετρικά των πανεπιστημίων.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Ελληνικά έργα δύο αιώνων στη Θεσσαλονίκη

1879-1928. Εργο του Κ. Μαλέα με τίτλο «Αποψη της Ακρόπολης»

Μέσα από τα έργα της συλλογής της Εθνικής Τράπεζας μπορεί κανείς να μελετήσει όλες τις τάσεις και τα ρεύματα της εικαστικής ιστορίας

Μοναδικά έργα ζωγραφικής, που καλύπτουν όλο το φάσμα της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας από τον 19ο έως τον 20ό αιώνα, από την πλούσια και εξαιρετικά σπάνια συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, φιλοξενούνται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, ενώ το μεγάλο αυτό εικαστικό γεγονός συνδράμουν και άλλα τέσσερα μουσεία στο πλαίσιο της «Κίνησης των Πέντε Μουσείων».

Εργα των Ν. Λύτρα, Δ. Μυταρά, Ν. Γύζη, Γ. Τσαρούχη, Κ. Βολανάκη, Κ. Μαλέα, Π. Τέτση, Σπ. Βασιλείου, Ν. Χατζηκυριάκου Γκίκα, Γ. Μόραλη και άλλων παρουσιάζονται από τις 23 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 9 Μαΐου στο ΜΜΣΤ, ενώ στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας θα φιλοξενηθεί η συλλογή των προσωπογραφιών διοικητών της ΕΤΕ στο πέρασμα των 170 χρόνων της λειτουργίας της.

Η συλλογή της Εθνικής Τράπεζας περιλαμβάνει 2.500 έργα, με πιο παλιές κάποιες προτομές που χρονολογούνται στα 1841, ενώ, όπως δήλωσε η επιμελήτρια της έκθεσης, καλλιτεχνική σύμβουλος της ΕΤΕ και διευθύντρια Συλλογών και Μουσειολογικού Προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης, Ολγα Μεντζαφού-Πολύζου, «η συγκεκριμένη έκθεση αρχίζει με τα έργα των πρώτων χρόνων συγκρότησης της συλλογής, στα μέσα του 19ου αιώνα και καταλήγει στους καλλιτέχνες που γεννήθηκαν πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στις δεκαετίες του 1960 και 1970».

Παρουσιάζοντας την έκθεση που έχει τίτλο «Ελληνες ζωγράφοι από τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας», η πρόεδρος του ΜΜΣΤ, Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, σημείωσε ότι μέσα από τα έργα της συλλογής που χρονολογείται από το 1841, μπορεί κανείς να μελετήσει όλες τις τάσεις και τα ρεύματα της ελληνικής εικαστικής Ιστορίας.

Παράλληλα με τον βασικό κορμό της έκθεσης στο ΜΜΣΤ και τις προσωπογραφίες στο Μορφωτικό Ιδρυμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα παρουσιαστούν έργα από τη συλλογή της ΕΤΕ με αναφορές στην αρχαιότητα, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έργα καλλιτεχνών που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δεκαετία του 1930, στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών έργα ζωγράφων που άρχισαν τη δράση τους στις αρχές του 20ού αιώνα στον απόηχο της επιρροής και της εξάπλωσης του ιμπρεσιονισμού, ενώ στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιάζεται το βίντεο που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Αγγελος Σκούρτης κάνοντας μια περιήγηση στα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας.

Πηγή: Έθνος

Νατάσσα Ράγιου: Τέτοια κούκλα, και δεν εκλέχτηκε Βουλευτής!


Από έντονο ναρκισσισμό διακατέχεται η πρώην Βουλευτής της Ν.Δ. Νατάσσα Ράγιου και αυτό μπορεί άνετα να το διακρίνει κανείς αν τυχόν πέσει στις προσωπικές της σελίδες στο face book.

Η π. Βουλευτής ποζάρει πότε στα χιόνια, πότε στα κομμωτήρια και πότε σε κοσμικές εκδηλώσεις και πλασάρεται στη συνέχεια στη διάσημη σελίδα! Είναι τόσες οι φωτογραφίες που διαθέτει που χρειάστηκε να δημιουργήσει τρία προφίλ για να χωρέσουν!

Μετά από τόσες φωτογραφίσεις και τόσο χρόνο που αφιερώνει στο internet για να απαντά στα σχόλια των ηλεκτρονικών της φίλων του στυλ «Πόσο κούκλα είσαι» κ.λπ. περίμενε να εκλεγεί και Βουλευτής!

Πηγή: Xairete