Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Ελληνικά έργα δύο αιώνων στη Θεσσαλονίκη

1879-1928. Εργο του Κ. Μαλέα με τίτλο «Αποψη της Ακρόπολης»

Μέσα από τα έργα της συλλογής της Εθνικής Τράπεζας μπορεί κανείς να μελετήσει όλες τις τάσεις και τα ρεύματα της εικαστικής ιστορίας

Μοναδικά έργα ζωγραφικής, που καλύπτουν όλο το φάσμα της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας από τον 19ο έως τον 20ό αιώνα, από την πλούσια και εξαιρετικά σπάνια συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, φιλοξενούνται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, ενώ το μεγάλο αυτό εικαστικό γεγονός συνδράμουν και άλλα τέσσερα μουσεία στο πλαίσιο της «Κίνησης των Πέντε Μουσείων».

Εργα των Ν. Λύτρα, Δ. Μυταρά, Ν. Γύζη, Γ. Τσαρούχη, Κ. Βολανάκη, Κ. Μαλέα, Π. Τέτση, Σπ. Βασιλείου, Ν. Χατζηκυριάκου Γκίκα, Γ. Μόραλη και άλλων παρουσιάζονται από τις 23 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 9 Μαΐου στο ΜΜΣΤ, ενώ στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας θα φιλοξενηθεί η συλλογή των προσωπογραφιών διοικητών της ΕΤΕ στο πέρασμα των 170 χρόνων της λειτουργίας της.

Η συλλογή της Εθνικής Τράπεζας περιλαμβάνει 2.500 έργα, με πιο παλιές κάποιες προτομές που χρονολογούνται στα 1841, ενώ, όπως δήλωσε η επιμελήτρια της έκθεσης, καλλιτεχνική σύμβουλος της ΕΤΕ και διευθύντρια Συλλογών και Μουσειολογικού Προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης, Ολγα Μεντζαφού-Πολύζου, «η συγκεκριμένη έκθεση αρχίζει με τα έργα των πρώτων χρόνων συγκρότησης της συλλογής, στα μέσα του 19ου αιώνα και καταλήγει στους καλλιτέχνες που γεννήθηκαν πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στις δεκαετίες του 1960 και 1970».

Παρουσιάζοντας την έκθεση που έχει τίτλο «Ελληνες ζωγράφοι από τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας», η πρόεδρος του ΜΜΣΤ, Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, σημείωσε ότι μέσα από τα έργα της συλλογής που χρονολογείται από το 1841, μπορεί κανείς να μελετήσει όλες τις τάσεις και τα ρεύματα της ελληνικής εικαστικής Ιστορίας.

Παράλληλα με τον βασικό κορμό της έκθεσης στο ΜΜΣΤ και τις προσωπογραφίες στο Μορφωτικό Ιδρυμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα παρουσιαστούν έργα από τη συλλογή της ΕΤΕ με αναφορές στην αρχαιότητα, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έργα καλλιτεχνών που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δεκαετία του 1930, στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών έργα ζωγράφων που άρχισαν τη δράση τους στις αρχές του 20ού αιώνα στον απόηχο της επιρροής και της εξάπλωσης του ιμπρεσιονισμού, ενώ στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιάζεται το βίντεο που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Αγγελος Σκούρτης κάνοντας μια περιήγηση στα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: