Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Κορώνεια: θυμίζει ξανά λίμνη με δύο μέτρα νερό


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Στα δυο μέτρα βάθος έφτασε η στάθμη του νερού της Κορώνειας, η οποία άρχισε επιτέλους να θυμίζει ξανά λίμνη. Οι πολλές βροχοπτώσεις του τελευταίου μήνα, το έργο της εκτροπής των χειμάρρων Σχολαρίου και Λαγκαδικίων αλλά και η ενωτική τάφρος.... είχαν ως αποτέλεσμα η λίμνη να γεμίσει νερό.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων του σχεδίου σωτηρίας υποθηκεύουν τόσο τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, όσο και το μέλλον της λίμνης και απειλούν με πρόστιμα.

Χτες ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, επισκέφτηκε την Κορώνεια, προκειμένου να επιθεωρήσει το έργο της ενωτικής τάφρου. «Στη διάρκεια 30 χρόνων που ασχολούμαι με τα κοινά, έμαθα κάτι: όταν δέχεσαι χτυπήματα χωρίς περιεχόμενο να μην απαντάς. Αυτό έκανε η σημερινή διοίκηση, όταν επί επτά χρόνια μας χτυπούσαν αλύπητα για ένα θέμα που οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι η διοίκηση, οι δήμοι και οι φορείς που αγωνίζονται για να σώσουν τη λίμνη Κορώνεια. Εμείς επί επτά χρόνια κάνουμε το καθήκον μας. Από τα 21 έργα του σχεδίου σωτηρίας τα επτά είναι της νομαρχίας», είπε ο κ. Ψωμιάδης.

Η αιχμή ήταν σαφής προς την κεντρική διοίκηση, όμως έσπευσε να διευκρινίσει πως για τις όποιες καθυστερήσεις στα έργα που ανέλαβαν να υλοποιήσουν τα υπουργεία ευθύνονται οι προηγούμενες διοικήσεις (υπουργοί ΝΔ), αφού οι σημερινοί υπουργοί «είναι πολύ καινούργιοι».

Γέμισε

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση της λίμνης, ο νομάρχης είπε πως «γέμισε γιατί τα νερά των χειμάρρων Σχολαρίου και Λαγκαδικίων με τη βοήθεια των θυροφραγμάτων κατευθύνονται πλέον κατ' επιλογή στην Κορώνεια, ενώ μέχρι τώρα χύνονταν στη Βόλβη ή πλημμύριζαν τα χωράφια. Η ενωτική τάφρος συντέλεσε ώστε να συγκρατηθούν τα νερά στη λίμνη και το έργο λειτουργεί και ως αντιπλημμυρικό».

Ο κ. Ψωμιάδης σημείωσε ότι «δύο φορές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει εύσημα στη νομαρχία για την πρόοδο των έργων, παρά τα προβλήματα που εντοπίζει στις καθυστερήσεις και στην αδράνεια της κεντρικής διοίκησης».

Ο καθηγητής Γεωπονικής του ΑΠΘ, Γιώργος Ζαλίδης, δήλωσε ότι η ποιότητα των νερών της Κορώνειας είναι σε πολύ καλό επίπεδο και ότι δεν υπάρχει θέμα μεταφοράς νερού από την Κορώνεια προς τη Βόλβη, γιατί εξαρτάται απόλυτα από τη διαχείριση των υδάτων.

Βιομηχανίες

Στις βιομηχανίες που λειτουργούν στην περιοχή της Κορώνειας αναφέρθηκε ο διευθυντής προγραμματισμού της νομαρχίας, Απόστολος Γιάντσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, το 2006 λειτουργούσαν στην περιοχή 28 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 15 ήταν βαφεία και πλυντήρια υφασμάτων.

Μετά την εντατικοποίηση των ελέγχων από το 2007 αυτοί επεκτάθηκαν και σε 42 μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής. Σήμερα, από τις 28 επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους οι 13 και έχουν εκδοθεί αποφάσεις παύσης λειτουργίας για άλλες έξι, από τις οποίες τρεις προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (εκδίκαση τον Οκτώβριο), όμως οι δύο διέκοψαν ήδη τη λειτουργία τους. Νόμιμα πλέον λειτουργούν οι εννέα επιχειρήσεις, εκ των οποίων μόνο μια μικρή είναι βαφείο - πλυντήριο όπως και η μία που προσέφυγε στο ΣτΕ. Μαζί με τις επιχειρήσεις σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται και 31 γεωτρήσεις και εξοικονομούνται 12.500 κ.μ. νερού ημερησίως.

Ωστόσο, ο κ. Γιάντσης σημείωσε πως «αν δε γίνουν τα υπόλοιπα έργα που είναι αρμοδιότητα των υπουργείων, θα κινηθεί διαδικασία κυρώσεων και επιβολής προστίμων από την ΕΕ κατά της Ελλάδας».

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: