Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ο βρυκόλακας ...

Γελοιογραφία του Πέτρου Τσιολάκη

Η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Πολύγυρο


Ο Ελληνισμός εορτάζει την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 . Αποδίδει τον ελάχιστο φόρο τιμής σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής προγραμμάτισε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην έδρα της, τον Πολύγυρο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Η αρχαία Ολυμπία πάει Βερολίνο


Μεγάλη έκθεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη γερμανική πρωτεύουσα


Με 579 αρχαία έργα που φεύγουν από τα Μουσεία της Ολυμπίας, από το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Νομισματικό προκειμένου να παρουσιαστούν στο Βερολίνο από τον Αύγουστο του 2012 κανείς δεν μπορεί να πει, ότι η έκθεση «Ολυμπία - Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», που ετοιμάζεται στο Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου έχει υποστεί οιασδήποτε μορφής... κούρεμα.

Το αντίθετο ακριβώς _ και ανεξαιρέτως του γερμανικού κουρέματος_ καθώς μοναδικές ελληνικές αρχαιότητες συγκροτούν αυτήν την έκθεση, που θα παρουσιάσει την αρχαία Ολυμπία, από το ιερό και τις λατρείες της ως την ανάπτυξη του αθλητισμού και του ολυμπιακού πνεύματος αλλά και ως τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες.

Είχε αφτί στους όρχεις του!

ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΕΥΡΗΜΑ ΣΕ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να λέμε ότι «και οι τοίχοι έχουν αφτιά...», αλλά μάλλον δεν είναι μόνο οι τοίχοι. Κρατούμενος στις Κεντρικές Φυλακές είχε κρυμμένο στα γεννητικά του όργανα ένα αφτί, για την προέλευση του οποίου δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Το αφτί, το οποίο φαίνεται να έχει κοπεί εδώ και αρκετό καιρό, ήταν αποξηραμένο και μαυρισμένο και δεν έχει διευκρινιστεί εάν ανήκει σε άνθρωπο ή σε ζώο. Αν και είναι προφανής η διαφορά ενός αφτιού ανθρώπου από το αφτί ενός ζώου, μπορεί να υπάρξει σύγχυση. Όπως μας εξήγησε αρμόδια πηγή, τα αφτιά των μικρών προβάτων, αν κοπούν και αποξηρανθούν, ενδεχομένως να μοιάζουν με ανθρώπινα.

Αργύρης Λαφαζάνης: Επί ενάμιση χρόνο απέκρυπταν το πρόβλημα του Λυκείου Πολυγύρου


Επί ενάμιση χρόνο απέκρυπταν το πρόβλημα του Λυκείου Πολυγύρου.


Από τον Απρίλιο του 2010, Νομάρχης, Αντινομάρχης και Δήμαρχος γνώριζαν το
πρόβλημα του Λυκείου Πολυγύρου όπως αποδεικνύεται από το έγγραφο του Υπουργείου
Περιβάλλοντος που μόλις περιήλθε σε γνώση μου και το δημοσιοποιώ.

Επί ενάμιση χρόνο μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα προωθώντας την έκδοση
προεδρικού διατάγματος. Και συζητήσεις έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο Πολυγύρου και
επανειλημμένα ρωτήθηκαν, αλλά πάντοτε ισχυρίζονταν ότι δεν γνώριζαν τίποτα.

Άστρο νάνος με θερμοκρασίες Γης

Καλλιτεχνική απεικόνιση του άστρου WD 0806-661 B που έχει θερμοκρασίες ανάλογες με αυτές της Γης

Το WD 0806-661 B έχει μέγεθος πλανήτη και θερμοκρασίες που αντέχει ο άνθρωπος

Λονδίνο

Αστρονόμοι στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα μικρό σε μέγεθος άστρο οι συνθήκες του οποίου μοιάζουν με αυτές της Γης. Η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές του είναι ανάλογες με εκείνες που επικρατούν στον πλανήτη μας.

Η ανακάλυψη

Ερευνητική ομάδα επικεφαλής της οποίας ήταν Κέβιν Λιούμαν, καθηγητής Αστρονομίας και Αστροφυσικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια,

"Έξω οι κλέφτες από την πόλη φώναζαν στον Π. Μπεγλίτη όταν έβγαινε από τον Άγιο Δημήτριο (Video)

Αποδοκιμασίες αντί.. προσευχών (Video)


Πέτρος Κατσάκος

Εξω από το ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής μετατράπηκε η δοξολογία στον Αγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης, ανήμερα της εορτής του πολιούχου της συμπρωτεύουσας.

Δεκάδες πολίτες αποδοκίμασαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, αλλά και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη όπως επίσης και τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη.

Εκτός από αποδοκιμασίες και συνθήματα εναντίον των υπουργών και της κυβέρνησης,

Αποδοκιμασίες κατά επισήμων στον Άγιο Δημήτριο (Video)


Γιατί κάποιοι δεν θέλουν Εθνικές Εορτές και Παρελάσεις


Γράφει ο Αθανάσιος Δέμος

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μια συνεχής αμφισβήτηση προς ό,τιδήποτε το εθνικό. Η έννοια «Έθνος» απαξιώθηκε μέσα από μια σειρά αμφισβητήσεων, η οποία υπήρξε έργο της νεοταξικής γραμμής, που έλεγε ότι για να υπάρξει παγκοσμιοποίηση έπρεπε να καταστραφεί ο πυλώνας που λέγεται «Έθνος» και ο οποίος είχε μείνει ανέπαφος μέσα από χιλιάδες «σεισμούς» στο πέρασμα των αιώνων της ελληνικής ιστορίας που καλύπτει χιλιάδες χρόνια!

Κι όμως, είναι πρόσφατο το τηλεοπτικό σίριαλ που μας «φώτισε» ιστορικά για τη γένεση του Έθνους μας. Η ελληνική εθνική ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από τον 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή εθνικισμού, αποικιοκρατίας και επεκτατικού ιμπεριαλισμού…

Πως ο Αβραμόπουλος ξάφνιασε τον Κινέζο


Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξε στον πρόεδρο της Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Κίνας Τζια Κινγκλίν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Εκτός του ότι τον υποδέχτηκε μιλώντας του κινέζικα, του έδωσε την κάρτα του την οποία είχε τυπώσει με το όνομά του επίσης στα κινέζικα.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διατηρεί στενές επαφές με την Κίνα και την επισκέπτεται συχνά.

Ήταν άλλωστε από τους πρώτους που είδαν την προοπτική να γίνει η χώρα μας τουριστικός προορισμός Κινέζων, από όταν ήταν υπουργός Τουρισμού.

Μία βυθισμένη αρχαία πόλη «ξανακτίστηκε»


Οι αρχαιολόγοι τη χαρτογράφησαν ψηφιακά και δημιούργησαν τρισδιάστατο μοντέλο


Είναι μία πόλη με άριστη ρυμοτομία, καλοσχεδιασμένους δρόμους, σπίτια διώροφα περιτριγυρισμένα από κήπους και ένα πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης των υδάτων, όπως δείχνουν τα κανάλια και οι υδρορροές. Μόνον που βρίσκεται τέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για μία βυθισμένη αρχαία ελληνική πόλη, που έρχεται κατ΄ ευθείαν από την ηρωική εποχή της Ιλιάδας του Ομήρου, πόσο μάλλον που βρίσκεται στην Πελοπόννησο στις νότιες ακτές της Λακωνίας κοντά -θα μπορούσε να πει κανείς- στα παλάτια του Μενελάου.

Στο Παυλοπέτρι, όπως έχει ονομασθεί από το διπλανό χωριό, έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι δραστηριοποιούνται εντατικά τα τελευταία χρόνια, μόνον που, μόλις φέτος το καλοκαίρι η αρχαία πόλη χαρτογραφήθηκε πλήρως ψηφιακά -με περιθώριο σφάλματος μικρότερο από τρία εκατοστά-

Κομισιόν: Παράνομη η πώληση του ΟΤΕ στην DT

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίσε παράνομες διαδικασίες κατά την πώληση μετοχών του ΟΤΕ στην DT

Κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας η συναλλαγή επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε την άποψη ότι η πώληση μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom έγινε κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με απάντηση του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, κ. Μ. Μπαρνιέ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ν. Χουντή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι υπηρεσίες της Κομισιόν διεπίστωσαν «σαφείς παραβιάσεις σε σχέση με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Ούτε να εμφανιστείτε στις παρελάσεις


Ενα μεγαλοπρεπές «ΟΧΙ» στην παράδοση της χώρας, στην εξαθλίωση των πολιτών και στην κατάρρευση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης ετοιμάζονται να αντιτάξουν στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και «Αγανακτισμένοι» πολίτες, στέλνοντας σαφές μήνυμα κατά της κυβέρνησης.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν ήδη εξαγγελθεί από συλλόγους γονέων, μαθητές, τοπικές συνελεύσεις ακόμη και σωματεία εργαζομένων κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στο πλαίσιο των παρελάσεων, οι οποίες φέτος αναμένεται να πραγματοποιηθούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς την παρουσία κυβερνητικών στελεχών που από τώρα έχουν αρχίσει να κρύβονται.

Tο μυστήριο του συνεχώς διαστελλόμενου σύμπαντος


Για το μυστήριο του συνεχώς διαστελλόμενου σύμπαντος μίλησε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ο δρ Τιερί Κουρβουαζιέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Εταιρείας, ένα θέμα επίκαιρο, καθώς το φετινό νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε σε τρεις επιστήμονες (τους Σαούλ Περλμούτερ και 'Ανταμ Ρις από τις ΗΠΑ και τον αμερικανο-αυστραλό Μπράιαν Σμιτ), οι οποίοι πρώτοι ανακάλυψαν το φαινόμενο, που αποδίδεται στην αινιγματική «σκοτεινή ενέργεια».

Ο Ελβετός αστροφυσικός είχε την ευκαιρία να «ταξιδέψει» το ακροατήριό του στο χώρο και το χρόνο από τις απαρχές του σύμπαντος έως τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις της Κοσμολογίας και τη σημασία τους. Καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια του 20ού αιώνα, οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το σύμπαν, που δημιουργήθηκε πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια με μια «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ>>), διαστέλλεται μεν, αλλά με συνεχώς επιβραδυνόμενο ρυθμό λόγω της επίδρασης της βαρύτητας.

Η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Η αξιοθρήνητη εικόνα που εμφάνισε ο πρωθυπουργός χθες κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το περιδεές ύφος του, η εμφανής άγνοια περί τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, αποτελεί την απόδειξη της απόλυτης αποτυχίας του ίδιου και της εντελώς ανίκανης κυβέρνησης στην οποία ανέθεσε (δια της ψήφου του ελληνικού λαού) να βγάλει τη χώρα από την περιπέτεια.

Ακόμη και θέατρο αν έπαιζε ο κ. Παπανδρέου – πράγμα πολύ πιθανό – η ομολογία της αποτυχίας είναι δεδομένη.

Ο ίδιος, οι υπουργοί του και οι βουλευτές του κάθονται ακίνητοι επί δύο ολόκληρα χρόνια.

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης


Του Αριστείδη Αποστόλου
(arap@kathimerini.gr)

Η 26η Οκτωβρίου αποτελεί την πλέον σημαντική ημέρα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς η γιορτή του πολιούχου Άγιου Δημητρίου συνδυάζεται με την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, το 1912

Οι δύο βαλκανικοί πόλεμοι στις αρχές του 20ου αιώνα έδωσαν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διεκδικήσει και να κατακτήσει ορισμένα πάλαι ποτέ δικά της εδάφη, επεκτείνοντας σημαντικά τη μεθοριακή της γραμμή. Μεταξύ των πιο σπουδαίων κατακτήσεων συγκαταλέγεται η Θεσσαλονίκη, η «φυσική πρωτεύουσα» της Μακεδονίας: μία πόλη με αξιοσημείωτη στρατηγική θέση, η οποία ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ιστορική πορεία των Ελλήνων.

Ο βίος του Αγίου Δημητρίου


Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη κατά τους χρόνους της βασιλείας του μεγάλου διώκτου των Χριστιανών Διοκλητιανού και Μαξιμιανού Ερκούλιου (284-305 μ.Χ). Καίσαρας της Μακεδονίας τοποθετήθηκε ο Μαξιμιανός Γαλέριος, ο οποίος εξαπέλυσε αληθινό πόλεμο εναντίον των Χριστιανών.

Εκλεκτό μέλος της εκκλησίας των Θεσσαλονικέων ήταν και ο Άγιος Δημήτριος, ο οποίος προερχόταν από ευσεβείς και επιφανείς γονείς. Είχε δε προικισθεί από τον θεό με πολλά αγαθά και με πλήθος σωματικών και πνευματικών χαρισμάτων. Η φήμη του έφθασε μέχρι το βασιλιά Γαλέριο, ο οποίος εκτιμώντας τις αρετές του τον έκανε μέλος της Συγκλήτου της πόλεως και τον διόρισε στρατηγό όλης της Θεσσαλίας και ανθύπατο και αφέντη όλης της Ελλάδας.

Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου