Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Τελικά ο Νεύτωνας είχε δίκιο για τα δέντρα

O Ισαάκ Νεύτωνας το 1689, σε ηλικία 46 ετών, σε πορτρέτο του Godfrey Kneller

Αψηφώντας τη βαρύτητα, καταφέρνουν να αντλούν νερό στα φύλλα τους

Βαγγέλης Πρατικάκης

Πώς καταφέρνουν τα δέντρα να αψηφούν τη δύναμη της βαρύτητας και να αντλούν νερό στα φύλλα τους σε ύψος ακόμα και δεκάδων μέτρων; Ο Νεύτωνας είχε φτάσει πολύ κοντά στην εξήγηση, αποκαλύπτει ένα ανέκδοτο σημείωμά του από τη δεκαετία του 1660.

Ο μεγάλος φυσικός, πατέρας της Κλασικής Μηχανικής, διατύπωσε την υπόθεση ότι το ηλιακό φως προκαλεί εξάτμιση του νερού από τους πόρους των φύλλων «και με τον τρόπο αυτό οι χυμοί ανεβαίνουν διαρκώς από τις ρίζες των δέντρων προς τα πάνω».

Φθορές σε γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου προκάλεσαν άγνωστοι

Το έργο «Τρεις Κύκλοι» του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 2013, ύστερα από προσφορά του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου, και τοποθετήθηκε στον Κήπο των Γλυπτών.

Στον Κήπο των Γλυπτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Φθορές στο γλυπτό «Τρεις Κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που βρίσκεται στον Κήπο των Γλυπτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, προκάλεσαν άγνωστοι. Οι δράστες αφαίρεσαν τον ένα κύκλο από το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου και τον πέταξαν μακριά από το γλυπτό.

Την Κυριακή το απόγευμα,  οι μελετητές της Νέας Παραλίας, Μπερνάρ Κουόμο και Πρόδρομος Νικηφορίδης, πήραν τον μεγάλο κύκλο και τον έκρυψαν για να τον προστατεύσουν από περαιτέρω βανδαλισμούς και κλοπή.

Εργαστήρι Πηλού με την τεχνική ρακού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εργαστήρι Πηλού με την τεχνική ρακού

Ο Δήμος Πολυγύρου, στο πλαίσιο της δράσης που υλοποιεί με τίτλο «Τέχνες και πολιτισμός- Σημείο συνάντησης των νέων της Ευρώπης», διοργανώνει Εργαστήριο Πηλού με την τεχνική ρακού.

Το εργαστήριο, με συντονίστριες τις Σοφία Παλαμπουγιούκη  Δέσποινα Χουλιαροπούλου θα πραγματοποιηθεί στο υπόγειο του Δημοτικού Θεάτρου Πολυγύρου τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, στις 5.00 το απόγευμα και θα έχει διάρκεια περίπου τέσσερις ώρες.

Τα έργα που θα δημιουργηθούν θα βαφούν και θα ψηθούν στην αυλή της οικίας Παραλή, την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015, από τις 11.00 το πρωί, σε εκδήλωση ελεύθερη για το κοινό.