Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Φθορές σε γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου προκάλεσαν άγνωστοι

Το έργο «Τρεις Κύκλοι» του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 2013, ύστερα από προσφορά του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου, και τοποθετήθηκε στον Κήπο των Γλυπτών.

Στον Κήπο των Γλυπτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Φθορές στο γλυπτό «Τρεις Κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που βρίσκεται στον Κήπο των Γλυπτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, προκάλεσαν άγνωστοι. Οι δράστες αφαίρεσαν τον ένα κύκλο από το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου και τον πέταξαν μακριά από το γλυπτό.

Την Κυριακή το απόγευμα,  οι μελετητές της Νέας Παραλίας, Μπερνάρ Κουόμο και Πρόδρομος Νικηφορίδης, πήραν τον μεγάλο κύκλο και τον έκρυψαν για να τον προστατεύσουν από περαιτέρω βανδαλισμούς και κλοπή.
Ευτυχώς, πρόλαβαν πριν κλαπεί από τους γνωστούς «συλλέκτες μετάλλων». Το υλικό είναι ανοξείδωτος χάλυβας, δηλαδή ακριβό υλικό.

Το περιστατικό συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού Δήμου.  «Η διοίκηση αδυνατεί να αναλάβει τη συντήρηση της παραλίας και το έργο είναι εκτεθειμένο σε κάθε είδους βανδαλισμό» δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στη συνεδρίαση, είπε πως όταν κάνεις έργο πρέπει να προβλέπεται και δαπάνη συντήρησης. «Ξεκινάμε έναν υπηρεσιακό μηχανισμό, μια ομάδα ανθρώπων, και θα βλέπουμε κάθε πότε χρειάζεται συντήρηση η παραλία», επισήμανε.


Το γλυπτό «Τρεις Κύκλοι» φιλοτεχνήθηκε το 1978 και είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα.

Το έργο του διακεκριμένου γλύπτη μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 2013, ύστερα από προσφορά του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου, και τοποθετήθηκε στον Κήπο των Γλυπτών.

Το γλυπτό φιλοτεχνήθηκε το 1978 και είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα. Αποτελείται από τρεις κύκλους με χορδές, οι οποίοι μετακινούνται με τη βοήθεια του νερού στα όρια του πλαισίου που τους συγκρατεί. Παρουσιάστηκε σε πολλά σημεία της Αθήνας, όπως στην είσοδο του Μεγάρου Μουσικής, ενώ πριν από τη Θεσσαλονίκη ήταν εγκατεστημένο στην είσοδο των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στο Ψυχικό.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: