Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Δημοτικές εκλογές με συμμετοχή μεταναστών


Ξεκινούν οι διεργασίες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Δέσμευση Ραγκούση για «καθαρές» σχέσεις με τα ΜΜΕ

Ευρείες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, προβλέπουν την παροχή του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε μετανάστες, για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά που μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, την ελληνική ιθαγένεια θα αποκτούν παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και των οποίων οι γονείς ήδη ζούσαν κάποιο διάστημα στη χώρα, αλλά και σε παιδιά που μετείχαν της ελληνικής παιδείας, πηγαίνοντας σε ελληνικό σχολείο για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Αναφορικά με το δικαίωμα ψήφου, θα αφορά σε μετανάστες δεύτερης γενιάς και όσους έχουν συμπληρώσει πενταετία παραμονής στη χώρα, στο πρότυπο των ρυθμίσεων που ακολουθούν άλλες χώρες της Ε.Ε. Στόχος είναι να ψηφίσουν στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Παράλληλα, ο Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι θα συστηθεί εντός των επόμενων ημερών επιστημονική επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί όλες τις εναλλακτικές προτάσεις, σχετικά με την προσαρμογή του "γερμανικού" μοντέλου στα ελληνικά δεδομένα. Θα ακολουθήσει διαβούλευση, με στόχο να εξασφαλιστεί η συναίνεση που θα επιτρέψει την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου στις επόμενες εκλογές, το 2013.

Σχετικά με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, επανέλαβε τη δέσμευση για αιρετούς περιφερειάρχες και την κατάργηση της ρύθμισης για εκλογή από τον α΄γύρο με το 42% των ψήφων. Όσον αφορά στις αλλαγές στη διοικητική δομή του κράτους, προανήγγειλε τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής και στη συνέχεια τη διαβούλευση με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την κατάρτιση "οδικού χάρτη" για την υλοποίησή της.

ΜΜΕ

Μιλώντας για τις σχέσεις της πολιτείας με τα ΜΜΕ, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για καθαρές σχέσεις, με πολιτικό σύστημα διαρκώς ελεγχόμενο αλλά όχι εξαρτώμενο και ΜΜΕ με διαφανή οικονομικά που δεν θα χειραγωγούνται από το κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε πρόθεση αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών για ψηφιακή εκπομπή, με ταυτόχρονη υποχρέωση για αναλογική εκμπομπή, έως την κατάργησή της το 2012. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για ορθολογική κατανομή της κρατικής διαφήμισης, συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Αποχωρήσεις από το ΛΑΟΣ και κατηγορίες για "παπατζήδες"


Παρενέργειες, διεργασίες και παραιτήσεις στελεχών σημειώνονται στο εσωτερικό του ΛΑΟΣ παρά την εκλογική άνοδο που σημείωσε το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη.

Η πρώτη κωφάλαλη βουλευτής, Δήμητρα Αράπογλου, η οποία έχασε την έδρα στην περιφέρεια αυτή από τον παλιό ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Γιώργο Ανατολάκη, αποχώρησε από το ΛΑΟΣ, καθώς θεωρεί ότι ο τοπικός κομματικός μηχανισμός κινήθηκε υπέρ της εκλογής του εσωκομματικού αντιπάλου της.

Σε επιστολή της προς το Γιώργο Καρατζαφέρη, αναφέρει ότι "αποχωρεί με ψηλά το κεφάλι, αφού ποτέ δεν καπηλεύτηκε και δεν εμπορεύτηκε αξίες, συνειδήσεις και ιδανικά, ούτε συμπεριφέρθηκε ως παπατζής -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- της πολιτικής".

Εκτός όμως από τη την κ. Αράπογλου, ο τρίτος σε σταυρούς του ΛΑΟΣ στη Β' Πειραιά, Τρύφων Μπουγάς, παραιτήθηκε από μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος επικαλούμενος ανάλογα αίτια με αυτά που έθεσε η πρώην βουλευτής.

Πηγή: Foreign Press

Στην Κύπρο ο πρωθυπουργός για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του


THN πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου, η οποία θα είναι και η πρώτη επίσκεψη του Eλληνα πρωθυπουργού σε χώρα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Παπανδρέου θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας αύριο στις 10 το πρωί. Στις 12 θα αφιχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 12:10 θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, την οποία θα ακολουθήσει στις 12:25 διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.

Στις 13:40 ο κ. Παπανδρέου θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών και στις 13:45 θα γίνουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Θα ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Aντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν και τον πρόεδρο του ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

Το βράδυ, ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Eλληνα πρωθυπουργού.

Την Τρίτη, το πρωί, ο κ. Παπανδρέου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη, τη γ.γ. του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου, τον πρόεδρο της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκο Θεοδοσίου και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Αλέξη Γαλανό. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί στην Αρχιεπισκοπή με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β'.

Στις 11.30, ο πρωθυπουργός θα προσφωνήσει ειδική συνεδρία της Βουλής και στη συνέχεια θα μεταβεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, από όπου θα αναχωρήσει στις 12:30 με ειδική πτήση για επιστροφή στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία του συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Παπανδρέου είχε τονίσει ότι «η Ελλάδα είναι ξανά πλάι στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό με πράξεις και όχι με λόγια».

Πηγή: Εξπρές

Τα γεωστρατηγικά παίγνια της Τουρκίας


του Χρήστου Ιακώβου Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (Geopolitics.gr)


Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και η προσπάθεια μεταφοράς ενέργειας από τον πρώην σοβιετικό νότο συνιστούν παράγοντες που διαφοροποιούν το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό τοπίο στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία επιθυμεί να καταστεί ο κεντρικός παίκτης με δύο τρόπους: πρώτον, να προχωρήσει σε διάφορες μορφές συνεργασίας με γειτονικά κράτη, όπως η Αρμενία, η Συρία, το Ιράν και η κουρδική οντότητα στο Βόρειο Ιράκ, με στρατηγικό στόχο να καταστεί ο κατανομέας ασφάλειας ως ευρωπαϊκός και νατοϊκός συντελεστής ισχύος στην περιοχή και δεύτερον, να καταστεί ο ενεργειακός κόμβος της μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο το γεωπολιτικό εκτόπισμά της στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη στρατηγική στοχοθεσία, η κυβέρνηση Ερντογάν, για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1919 επιχειρεί επιστροφή στους συσχετισμούς της Μέσης Ανατολής. Η παράμετρος αυτή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αποτελεί μέρος αυτού που ο νυν Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούντογλου, ονομάζει «Στρατηγικό Βάθος» της Τουρκίας.

Στο παρόν στάδιο η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μία ψυχολογική δυναμική, όπου βασικά της χαρακτηριστικά είναι η προβολή ισχύος και η στρατηγική υπεροχή, βασικοί άξονες της οποίας είναι η δυναμική ένταξή της στο ενεργειακό παιγνίδι του Καυκάσου, η προβολή της ισλαμικής ταυτότητας ως εργαλείου άσκησης εξωτερικής πολιτικής και ο στρατηγικός καταναγκασμός μέσω προβολής ισχύος για την αντιμετώπιση ανοικτών μετώπων, όπως είναι το Αιγαίο, το Κυπριακό και το Κουρδικό.

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου γεωστρατηγικών κινήσεων, που έχει ως στόχο σε πρώτο στρατηγικό χρόνο τη δημιουργία σταθερότητας σε συγκεκριμένες περιοχές του Καυκάσου («μηδενικές τριβές») και σε δεύτερο στρατηγικό χρόνο τη δημιουργία πολλαπλών ενεργειακών δρόμων, ούτως ώστε να επωφεληθεί η Τουρκία ως ενεργειακός διάδρομος και να αυξήσει την επιρροή της στη στρατηγικής σημασίας ενεργειακή σχέση της Ευρώπης με τον Καύκασο και την Κασπία.

Η γεωπολιτική διάσταση της συμφωνίας καταδεικνύει, εν πρώτοις, μία βραχυπρόθεσμη σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσίας. Η ένταξη της Αρμενίας στο ενεργειακό παιγνίδι του Καυκάσου δίνει εναλλακτική επιλογή στις δύο πρώτες να εξασφαλίσουν μία εναλλακτική οδό στη μέχρι τώρα μοναδική επιλογή που είχαν διά μέσου της Γεωργίας, ούτως ώστε να μην καταστούν όμηροι σε μία νέα κρίση, όπως αυτή του 2008.

Από την πλευρά της Ρωσίας ασκήθηκε πίεση προς την Αρμενία να υπογραφεί η συμφωνία, διότι η Μόσχα μετά την επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία τον περασμένο Αύγουστο και την υπογραφή 20 ενεργειακών συμφωνιών, χρειάζεται επειγόντως νέους ενεργειακούς διαδρόμους που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Τουρκία μέσω Αρμενίας. Ο ρόλος της Ρωσίας σε ό,τι αφορά τις πιέσεις προς την Αρμενία οδηγεί περισσότερο προς το συμπέρασμα ότι η Αρμενία ουσιαστικά αναγκάστηκε να «συνθηκολογήσει», λαμβάνοντας δυσαναλόγως μικρότερα οφέλη.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία κρίσιμη περίοδο σε ό,τι αφορά την ενταξιακή αξιολόγηση της Τουρκίας από την ΕΕ. Αναμφιβόλως, η 'Αγκυρα ενισχύει σταδιακά και συστηματικά τα διπλωματικά της ερείσματα, προσπαθώντας να αντισταθμίσει τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει στην ΕΕ σε σχέση με τα όποια άλλα μειονεκτήματα ανακύπτουν και εντοπίζονται ευκρινώς μέσα από την ενταξιακή της πορεία.

Σε τελική ανάλυση, μία σημαντική παράμετρος που αναφύεται από αυτά τα στρατηγικά παίγνια της Τουρκίας και της λογικής του «στρατηγικού βάθους», είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να μεταβάλει σταδιακώς την ευρωπαϊκή της διαπραγμάτευση, από πολιτικούς σε γεωπολιτικούς όρους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εγγράφεται και η λογική πολλών κύκλων εντός της ΕΕ να άρουν, μέσω της αξιολόγησης της Τουρκίας, τα όποια πολιτικά εμπόδια θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν την τουρκική διπλωματία στα νέα της στρατηγικά ανοίγματα. Αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να προσμετρούνται ως αρνητικοί δείκτες για την ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά, τόσο το θέμα του Αιγαίου και ακόμη περισσότερο τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Αμφότερες οι διπλωματίες, ελλαδική και ελληνοκυπριακή, θα πρέπει να δουν το θέμα τις αξιολόγησης της Τουρκίας με μακροστρατηγικούς όρους, για να μην μετατραπούν βαθμιαία σε δορυφόρους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, ο ερχόμενος Δεκέμβριος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για την ελληνική διπλωματία.

Η Τουρκία δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε πολιτικούς συμβιβασμούς με την ελληνική πλευρά, διότι τώρα βιώνει μία κατάσταση γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής υπεροχής, που ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τους συντελεστές ισχύος της έναντι Ελλάδος και Κύπρου. Με αυτά τα δεδομένα, ο Δεκέμβριος είναι μονόδρομος για την ελληνική διπλωματία. Αφού δεν μπορεί να ανταγωνιστεί γεωπολιτικώς την Τουρκία, θα πρέπει να της ανακόψει τη φόρα πολιτικώς, προβαίνοντας σε χρήση όλων των πολιτικών μέσων που της παρέχει η ευρωπαϊκή νομιμότητα.

Πηγή: Foreign Press

Γιατί το ΠΘ "πυροβολεί" την Τίνα; - ΟΛΟ το παρασκήνιο...


Καλά αυτοί, του ΠαΣοΚ δηλαδή, δεν κατάλαβαν πως έχασε ο Καραμανλής;

Νόμισαν ότι έκαναν αντιπολίτευση και τον κέρδισαν;

Τον "ρόλο της αντιπολίτευσης" τον είχαν αναλάβει εργολαβικά, "οι εργολάβοι νταβατζήδες".

Εμείς το είχαμε επισημάνει από την αρχή της λειτουργίας του blog μας!

Και είχαμε επισημάνει ότι εαν ο Γιώργος υποταχθεί σ' αυτους σύντομα θα έρθει και η δική του σειρά!

Και λέγαμε ότι ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου πρέπει να συνεργασθούν εναντίον των "νταβατζήδων της εξουσίας"!

Λέγαμε ότι η μάχη αυτή δεν είναι του Καραμανλή - Νέας Δημοκρατίας εναντίον του Παπανδρέου - ΠαΣοΚ.

Αλλά είναι μάχη των Πολιτικών - Πολιτικής, εναντίον των "νταβατζήδων της εξουσίας".

Για το Ποιός θα έχει την Εξουσία λοιπόν και τον πρώτο λόγο!

Αυτός υποτάχθηκε, έγινε Πρωθυπουργός και τώρα έχει ν' αποφασίσει ανάμεσα σε δύο δρόμους, ποιόν απο τους δύο θ' ακολουθήσει!:

Έαν θα είναι υπάλληλος τους, ή Θα ακολουθήσει μία πολιτική προς όφελος της Ελλάδος και του λαού μας!

Εάν επιλέξει τον δεύτερο δρόμο, θα βρεθεί στην αντιπολίτευση αργά ή γρήγορα!
Ο Καραμανλής άντεξε 5,5 χρόνια.

Ο Παπανδρέου το πολύ θα αντέξει δύο χρόνια!

Εάν ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο, πολύ σύντομα θα τον κυνηγήσει ο κόσμος.

Άρχισαν λοιπόν τα όργανα! Χαρακτηριστική είναι η σημερινή ανάρτηση του i-Reporter, που ακολουθεί:

Περισσότερα στο Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. για ανάπτυξη

Ο Αχμέτ Ιλχάν υπέρ της Ντόρας


Όπως διαβάζουμε στη λίστα που δημοσιεύτηκε και επιβεβαιώνει και ο ίδιος, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. στο Νομό Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν συνυπέγραψε την υποψηφιότητα της κας Ντόρας Μπακογιάννη για την διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος και δηλώνει:

«Στηρίζω ανοικτά την Ντόρα Μπακογιάννη. Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο και θα έχουμε την πρώτη γυναίκα πολιτικό στην Βόρειο Ελλάδα. Είναι πραγματικά ένα πολύ ικανό άτομο με πολλές ευαισθησίές, με βαθύ γνώση των προβλημάτων της Ελλάδας. Η σφραγίδα της Ντόρας θα είναι καταλυτική για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Είναι μια σύγχρονη πολιτικός, με γνώσεις, με απόψεις, με ιδέες. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης τη στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις. Ως Υπουργός Εξωτερικών είχαμε την δυνατότητα να δούμε τις προσπάθειες της και την πολιτική που προσπάθησε να εφαρμόσει. Η μειονότητα εμπιστεύεται την Ντόρα Μπακογιάννη, με πρόεδρο και πρωθυπουργό την Ντόρα θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την σύγχρονη Ελλάδα που θέλουμε…..» ( http://paremvasikomotini.blogspot.com/2009/10/blog-post_14.html).

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγα χρόνια ο κ. Ιλχάν, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τότε, είχε συνυπογράψει με άλλα 605 στελέχη της μειονότητας της Θράκης κείμενο όπου η μουσουλμανική μειονότητα αποκαλείται «τουρκομουσουλμανική»

Με αφορμή τη μετάφραση σχολικών βιβλίων στην πομακική διάλεκτο το κείμενο ξεκινούσε λέγοντας: «Το επίσημο καθεστώς της Τουρκομουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης έχει καθοριστεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης που υπεγράφη το 1923.» Σε άλλο σημείο γίνεται λόγος για τις σχέσεις μεταξύ της «Μητέρας Πατρίδας Τουρκίας» και της «πατρίδας μας Ελλάδας», ενώ σε ένα άλλο σημείο αναφέρεται: «Τον τελευταίο καιρό έχει προστεθεί ένας άλλος κρίκος στην αλυσίδα παιχνιδιών που παίζονται εις βάρος της Μειονότητας, κάτι που ενόχλησε και πλήγωσε τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

Το κείμενο είχε προκαλέσει τότε πλήθος αντιδράσεων. Το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για «μείζον πολιτικό θέμα», ζητώντας επίσημη θέση από πλευράς κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία εμφανιζόταν εξαιρετικά ενοχλημένη από το γεγονός ότι ένας εν ενεργεία βουλευτής της, ο οποίος ορκίστηκε στο Σύνταγμα και τους νόμους του ελληνικού κράτους, αρνείται τις διεθνείς συνθήκες στις οποίες έχει προσχωρήσει και σέβεται η χώρα μας.

Να υποθέσουμε κι εμείς τώρα ότι ο κ. Ιλχάν δεν διεγράφη τότε λόγω των πολιτικών σχέσεών του με την κ. Μπακογιάννη; Σημειώνουμε ότι αυτά συνέβαιναν το 2006 όταν η ΝΔ διέθετε άνετη πλειοψηφία.

Για την δήλωση του κ. Ιλχάν ότι «η μειονότητα εμπιστεύεται την Ντόρα Μπακογιάννη, με πρόεδρο και πρωθυπουργό την Ντόρα θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την σύγχρονη Ελλάδα που θέλουμε…» μπορείτε να υποθέσετε ότι θέλετε.

Πηγή antinews


Δείτε και τι έλεγαν τα ΜΜΕ τότε:

in.gr

Κείμενο όπου η μουσουλμανική μειονότητα αποκαλείται «τουρκομουσουλμανική» φέρεται να υπέγραψε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Αχμέτ Ιλχάν. Το κείμενο έχουν υπογράψει 606 στελέχη της μειονότητας της Θράκης, με αφορμή τη μετάφραση σχολικών βιβλίων.

Το κείμενο παρουσιάζει η εφημερίδα Ο Κόσμος του Επενδυτή. Πρόκειται για ανακοίνωση με αφορμή τη μετάφραση παραμυθιών σχολικών βιβλίων στην πομακική διάλεκτο.

Το κείμενο ξεκινά λέγοντας: «Το επίσημο καθεστώς της Τουρκομουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης έχει καθοριστεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης που υπεγράφη το 1923.»

Σε άλλο σημείο γίνεται λόγος για τις σχέσεις μεταξύ της «Μητέρας Πατρίδας Τουρκίας» και της «πατρίδας μας Ελλάδας», ενώ σε ένα άλλο σημείο αναφέρεται: «Τον τελευταίο καιρό έχει προστεθεί ένας άλλος κρίκος στην αλυσίδα παιχνιδιών που παίζονται εις βάρος της Μειονότητας, κάτι που ενόχλησε και πλήγωσε τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ιλχάν είχε συναντηθεί με τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Απόστολο Σταύρου. Το θέμα της συνάντησης ήταν οι δηλώσεις που είχε κάνει στην Τουρκία για θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας.


Και λίγες μέρες πριν της εκλογές:

Πηγή

Ιλχάν Αχμέτ υποψήφιος της Ν.Δ.:

Κάθε ψήφος που πηγαίνει στον Ευριπίδη είναι αμαρτία!..
Την άποψη αυτή ότι οι ψήφοι τόσο στον Στυλιανίδη, όσο και στον Πεταλωτή από ανθρώπους της μειονότητας είναι όχι απλά λάθος κίνηση αλλά και αμαρτία, διατύπωσε κατά την ομιλία του στο περιορισμένο κοινό του Κέχρου μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο πρώην βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν.

Ιλχάν Αχμέτ υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ.: «Θέλω να σας ευχαριστήσω εσάς κατοίκους του Κέχρου, σαν Τούρκους της Δυτικής Θράκης για την στήριξη που μου δώσατε την προηγούμενη φορά, σας παρακαλώ πολύ να μην δώσουμε την ψήφο μας σε άτομα που δεν μπορούν να βγουν και στους Έλληνες! Πριν από λίγο ήταν εδώ ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Σας ρωτάω τι δουλειά έχει εδώ ο Ευριπίδης Στυλιανίδης; Στα χωριά μας να μοιράζει ψηφοδέλτια. Και οι άλλοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ γιατί μοιράζουν ψήφους στα δικά μας χωριά; Εγώ ντρέπομαι γι’ αυτό. Εγώ πήγα σε κανένα ελληνικό χωριό να ζητήσω ψήφους; Μπορώ να ζητήσω;

Σε άλλο σημείο ο Κ. Αχμέτ τόνισε: «Δώστε μας την εξουσία να βγούμε δύο Τούρκους βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο. Για 600 ψήφους στο παρελθόν ο Γκ. Γκαλήπ είχε χάσει την εκλογή. Μακάρι να ήταν και ο κ. Γκαλήπ τότε βουλευτής, ήμουν όμως μόνος μου. Έχουμε γύρω στους 37.000 ψήφους αν το πιστέψουμε βαθειά μπορούμε να στείλουμε δύο βουλευτές στην Βουλή, είτε κυβερνητικούς είτε ένα κι ένα. Εμείς είμαστε βέβαια βουλευτές ελληνικών κομμάτων αυτοί έχουν το καρπούζι κι αυτοί το μαχαίρι. Εμείς τι λέμε; Κόβε σωστά μην παίρνεις το περισσότερο εσύ.

Η εκλογική περίοδος πέρασε ήσυχα. Θέλω να συγχαρώ όλους τους υποψήφιους και να ευχηθώ επιτυχία. Με τον κ. Χατζηοσμάν κάναμε μια έκκληση σοβαρή, πολιτισμένη, να μην διασπασθούμε και να πετύχουμε τον στόχο που δικαιούμαστε την Κυριακή το βράδυ. Κάθε ψήφος που πηγαίνει στον Ευριπίδη και στον Πεταλωτή επιτρέψτε μου είναι αμαρτία. «Εμείς φυσικά δεν κάνουμε διαχωρισμούς θρησκευτικούς ή φυλετικούς», είπε ο Ευριπίδης, αλλά εντάξει δεν κάνεις, αλλά τις αποφάσεις εσύ τις παίρνεις. Όταν ήσουν υπουργός Μεταφορών δεν πήρε κάποιες αποφάσεις που δεν άρεσαν στην μειονότητα; Και όταν ήταν βουλευτής ο κ. Γκαλήπ έτσι γινόταν. Όταν βγαίνει κάποιος Τούρκος βουλευτής προσπαθούν να του κόψουν την φόρα, να τον μειώσουν.

Είναι η τελευταία μου ομιλία αυτή, αλλά ο στόχος είναι να ανακόψουν την πρωτιά, να μειώσουν την δύναμή μας. Εμείς ακόμη κι αν δώσουμε τον τίτλο του πρωταθλητή σ΄ένα κόμμα στον κ. Παπανδρέου, αν δώσουμε 32.000 ψήφους δεν κερδίζουμε τίποτα. Κοιτάξτε δεν πρέπει να δώσουμε τις ψήφους μας σε αδύναμους Τούρκους υποψήφιους. Βλέπετε στην Ξάνθη που έμειναν επί δύο τετραετίες χωρίς βουλευτή τι έκαναν; Ποιόν έβαλαν δίπλα στον Μάντατζη την αδελφή της γραμματέας του για να μην αποτελεί απειλή για τον ίδιο. Ξέρω πολύ καλά τα προβλήματά σας, τα προβλήματα για το καπνό και θέλω να αγωνιστώ για την προώθησή τους. Αρκεί να με εμπιστευτείτε».

Ο Ιλχάν Αχμέτ αν και κατάγεται από την ορεινή περιοχή δεν φάνηκε να έχει κάποιο μεγαλύτερο ρεύμα ή πιο εντυπωσιακή στήριξη. Παρακολούθησε την προσευχή στο τζαμί και μετά πήγε στο προαύλιο της κοινότητας, όπου έγιναν οι ομιλίες όλων των υποψηφίων. Στην συνέχεια έκανε δηλώσεις για τον τουρκικό κανάλι ΝΤV που συνοδευόταν από δημοσιογράφους κι έκανε για το δελτίο ειδήσεων όπως μας πληροφόρησαν ζωντανές συνδέσεις από τις εκλογές στα μειονοτικά χωριά της Θράκης.

Τα σχόλια δικά σας.

Πηγή: Δεξιά της Εδέμ

Το βαγόνι του θρυλικού «Orient Express» στην Θεσσαλονίκη


Ρεπορτάζ: Χ. Στεφανής
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Ένα από τα βαγόνια του θρυλικού τρένου «Orient Express» και συγκεκριμένα η περίφημη τραπεζαρία, όπου φιλοξενήθηκε η διεθνής αφρόκρεμα και χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα δεκάδων ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων και η μεταφορά το 1977 του μυθιστορήματος της Αγκάθα Κρίστι «Έγκλημα στο Orient Express», βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του ΟΣΕ στην Θεσσαλονίκη.

Βουβός μάρτυρας των ολονύχτιων πάρτι βασιλέων, αριστοκρατών, διπλωματών και κοσμοπολιτών που ταξίδευαν με αυτό, το βαγόνι εντυπωσιάζει με τις διαστάσεις και την πολυτέλεια του.

Για 90 χρόνια το «Orient Express» διέσχιζε την κεντρική Ευρώπη μεταφέροντας όλη την καλή κοινωνία από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη. Ο μηχανοδηγός του ΟΣΕ Ευθύμης Κοντόπουλος είναι ο μόνος Έλληνας, που κράτησε το τιμόνι του στο ένα και μοναδικό ταξίδι του τραίνου στην Ελλάδα πριν από 40 χρόνια.

Ταυτόχρονα είναι ο άνθρωπος που το 2003 ανακάλυψε τυχαία ανάμεσα σε πολλά αλλά ακινητοποιημένα βαγόνια, την τραπεζαρία του θρυλικού τραίνου εγκαταλελειμμένη στην Θεσσαλονίκη. Στα σχέδια του ΟΣΕ πάντως είναι, το βαγόνι να ταξιδέψει ξανά πίσω από μια μηχανή σε κοντινούς προορισμούς, ώστε να δοθεί σε πολλούς η ευκαιρία να κάνουν μια βόλτα με το θρυλικό τραίνο.

Πηγή: Alpha Tv

Με κομμένη την ανάσα για την διαδοχή της Ν.Δ. στο ΛΑ.Ο.Σ.


Στελέχη μικρά και μεγάλα, του ΛΑΟΣ παρακολουθούν δίχως αναπνοή τα τεκταινόμενα στην Νέα Δημοκρατία. Και συνδέουν σε μεγάλο βαθμό την κρίση στο κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το μέλλον του δικού τους πολιτικού σχηματισμού.

Κάτι που πρέπει να δεχτούμε μεν ως φυσιολογικό, λόγω της παραφιλολογίας περί ... πολυκατοικίας και την κεντροδεξιά πρεμούρα κάποιων.

Κάτι όμως που θα ήταν απαράδεκτο για το κόμμα που ουσιαστικά ήταν ο μοναδικός κερδισμένος εκτός του κυβερνητικού κόμματος, στις τελευταίες εκλογές.

Η συζήτηση περί της διαδοχής στην Νέα Δημοκρατία, έχει αποκτήσει τελεολογικά χαρακτηριστικά στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, καθώς συνδέουν με τα πρόσωπα των υποψηφίων - ιδιαίτερα της Ντόρας Μπακογιάννη ή του Αντώνη Σαμαρά - την αύξηση ή την πτώση του κόμματος τους.

Στην περίπτωση κυριαρχίας της Ντόρας αναμένουν... διάλυση της ΝΔ ή έστω μαζική εισροή δυσαρεστημένων στελεχών.

Στην περίπτωση που αναλάβει ο Σαμαράς, πιστεύουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο δραστικού περιορισμού του ... ζωτικού χώρου του κόμματος.

Πηγή: Ελεύθερος Κόσμος

Έδωσε γη και ύδωρ στο ΠΑΣΟΚ, προσκύνησε για να τον κάνουν Πρόεδρο


Θλιβερή εμφάνιση του Καραμανλή στη βουλή. Θα στηρίξει είπε σε όλα το ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας να τον κάνουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μάρτιο.

Είπε ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην λήψη ακόμα και αντιδημοφιλών μέτρων (έκτακτη φορολογία).

Με ποιό δικαίωμα ο πλέον αποτυχημένος πολιτικός της Ελλάδος στη νεότερη ιστορία της, προσπαθεί να δεσμεύσει τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας στην υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ;

Κάθονται και τον χειροκροτούν ακόμα αντί να τον αποφεύγουν όπου τον βλέπουν.

Καληνύχτα κύριε Καραμανλή. Μας κούρασες. Έχεις τελειώσει για τον Ελληνικό λαό, που κορόιδεψες, εκμεταλλεύτηκες, έγδαρες στην κυριολεξία και τώρα προσκύνησες το ΠΑΣΟΚ. Η ιστορία σε έχει κρίνει.

Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: Οι Βούλγαροι τον ξαναερωτεύθηκαν


Του Ανδρέα Μπελιμπασάκη

(Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)

«Ξαφνικά» στη Βουλγαρία όλοι αγάπησαν τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Αρκούσε μια απλή ενημερωτική παρουσίαση της εταιρείας “Trans Balkan Pipeline”, που αφορούσε τις περιβαλλοντικές προεκτάσεις του έργου για να πεισθούν άπαντες οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι ο πετρελαιαγωγός δεν είναι η χειρότερη επένδυση του κόσμου.

Κυρίως όμως πείσθηκε ο πιο δύσπιστος όλων. Ο υπουργός οικονομίας ενέργειας και τουρισμού Τράικο Τραικόφ, ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή μετά την εκλογή της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης, έκανε «παντιέρα» το θέμα, αμφισβητώντας έντονα το μέλλον του αγωγού, δηλώνοντας εμφατικά ότι «το περιβάλλον κοστίζει πολύ περισσότερο από τα 35 εκατ. δολάρια που θα κερδίζουμε ετησίως». Ο Βούλγαρος υπουργός εμφανίζεται τώρα ενθουσιασμένος με βάση την παρουσίαση της “Trans Balkan Pipeline”, αφού απομακρύνονται –σύμφωνα με το σχέδιο υλοποίησης- οι οικολογικοί κίνδυνοι που θα ανέκυπταν για την περιοχή του Μπουργκάς (μια από τις ομορφότερες παραλίες στα νότια παράκτια της Μαύρης θάλασσας) .

Ο διευθύνων σύμβουλος Trans - Balkan Pipeline, Αλεξάντερ Ταρακάνοφ, διαβεβαίωσε επίσης την βουλγαρική κυβέρνηση ότι θα ληφθούν τα πιο σύγχρονα μέτρα ασφαλείας για την κατασκευή του έργου. Η παρουσίαση έληξε με την δήλωση του Βούλγαρου υπουργού οικονομίας να δηλώνει ότι «τελικά δεν υπάρχουν πολλές αιτίες το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης να μην προχωρήσει».



Στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, μέτοχοι με μερίδια 24,5% είναι η Βουλγαρία και η Ελλάδα, ενώ η Ρωσία είναι πλειοψηφικός μέτοχος με μερίδιο 51%. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το κόστος του πετρελαιαγωγού θα είναι ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ. Στο υπόμνημα του σχεδίου μεταξύ Βουλγαρίας, Ρωσίας και Ελλάδας, προβλέπεται η ρωσική πλευρά να εξασφαλίσει τη λειτουργία του αγωγού και την πρώτη ύλη. Ο αγωγός θα μεταφέρει 35 εκατομμύρια τόνους πετρέλαιο ετησίως από το ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ μέσω βουλγαρικού εδάφους ως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Από τα τέλη διαμετακόμισης η Βουλγαρία θα κερδίζει 35 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση ή ένα δολάριο ανά τόνο.

Όλα είναι (περίπου) οικολογία...

Είναι τόσο φανατικός οικολόγος ο κ. Τραικόφ; Μάλλον όχι. Από την πρώτη στιγμή που εξεδήλωσε τις έντονες διαφωνίες του για την υλοποίηση του έργου, επικαλούμενος περιβαλλοντικά προβλήματα και την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, άπαντες στη βουλγαρική πρωτεύουσα γνώριζαν ότι το σχέδιο πάγωσε προσωρινά, για να εξεταστεί η οικονομική σκοπιμότητά του. Κυρίως όμως, τελικός στόχος ήταν να αυξηθούν τα οφέλη από την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Τραικόφ εκφράζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί τη δυσαρέσκεια του, από τις συμφωνημένες τιμές διαμετακόμισης και τα τέλη για τη μεταφορά των πρώτων υλών από το έδαφος της Βουλγαρίας. Μία από τις ιδέες είναι να εξασφαλιστεί συμμετοχή βουλγάρικων επιχειρήσεων στη μεταφορά πετρελαίου από το Νοβοροσίσκ ως το Μπουργκάς.

Φυσικά, ουδείς έλαβε σοβαρά το επιχείρημα ότι η Βουλγαρική κυβέρνηση πείσθηκε από τις διαβεβαιώσεις και τα επιχειρήματα μιας απλής ενημερωτικής παρουσίασης.

Πολλές απαντήσεις για την αρχική έντονη αντίδραση της νέας κυβέρνησης στον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, μπορεί κανείς να αναζητήσει στη Ρωσία.

Στη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν, η Σόφια βλέπει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης που θα την καθιστά πραγματικά ένα μεγάλο ενεργειακό κόμβο στην Ευρώπη. Η κάποτε «μισητή» Ρωσία τον καιρό του υπαρκτού σοσιαλισμού, καταφθάνει πλέον ως «σωτήρας» πολλών βαλκανικών χωρών.

Το σχέδιο που απασχολεί τους Βούλγαρους είναι κυρίως του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να χορηγήσει στη Βουλγαρία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού δάνειο ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ καθιστώντας έτσι το Μπέλενε τον πρώτο ξένο πυρηνικό σταθμό με ρωσική συμμετοχή.

Πηγή: Foreign Press

Βασίλης Λέκκας:Τσάμικος


Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις - Στίχοι: Νίκος Γκάτσος