Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Το βαγόνι του θρυλικού «Orient Express» στην Θεσσαλονίκη


Ρεπορτάζ: Χ. Στεφανής
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Ένα από τα βαγόνια του θρυλικού τρένου «Orient Express» και συγκεκριμένα η περίφημη τραπεζαρία, όπου φιλοξενήθηκε η διεθνής αφρόκρεμα και χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα δεκάδων ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων και η μεταφορά το 1977 του μυθιστορήματος της Αγκάθα Κρίστι «Έγκλημα στο Orient Express», βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του ΟΣΕ στην Θεσσαλονίκη.

Βουβός μάρτυρας των ολονύχτιων πάρτι βασιλέων, αριστοκρατών, διπλωματών και κοσμοπολιτών που ταξίδευαν με αυτό, το βαγόνι εντυπωσιάζει με τις διαστάσεις και την πολυτέλεια του.

Για 90 χρόνια το «Orient Express» διέσχιζε την κεντρική Ευρώπη μεταφέροντας όλη την καλή κοινωνία από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη. Ο μηχανοδηγός του ΟΣΕ Ευθύμης Κοντόπουλος είναι ο μόνος Έλληνας, που κράτησε το τιμόνι του στο ένα και μοναδικό ταξίδι του τραίνου στην Ελλάδα πριν από 40 χρόνια.

Ταυτόχρονα είναι ο άνθρωπος που το 2003 ανακάλυψε τυχαία ανάμεσα σε πολλά αλλά ακινητοποιημένα βαγόνια, την τραπεζαρία του θρυλικού τραίνου εγκαταλελειμμένη στην Θεσσαλονίκη. Στα σχέδια του ΟΣΕ πάντως είναι, το βαγόνι να ταξιδέψει ξανά πίσω από μια μηχανή σε κοντινούς προορισμούς, ώστε να δοθεί σε πολλούς η ευκαιρία να κάνουν μια βόλτα με το θρυλικό τραίνο.

Πηγή: Alpha Tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: