Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ηλιακό σύστημα «καρμπόν» με το δικό μας

Γραφιστική απεικόνιση του ηλιακού συστήματος που μοιάζει πολύ με το δικό μας                    

Είναι το πρώτο με αυτά τα χαρακτηριστικά που εντοπίζεται στο Σύμπαν

Θοδωρής Λαΐνας

Επιστήμονες στις ΗΠΑ μελέτησαν ένα άστρο παρόμοιο με τον Ηλιο και όπως υποστηρίζουν γύρω από το άστρο έχει δημιουργηθεί ένα πλανητικό σύστημα με διάταξη και χαρακτηριστικά που μοιάζουν πολύ με το δικό μας. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα ηλιακό σύστημα με τόσο κοινά χαρακτηριστικά με αυτά που έχει και το δικό μας.

Το «δίδυμο» σύστημα

Μέχρι σήμερα στα ηλιακά συστήματα που έχουν εντοπιστεί στο Σύμπαν οι πλανήτες είναι κατά βάση γίγαντες αερίου που κινούνται πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο. Ερευνητές του ΜΙΤ παρατήρησαν το άστρο Kepler-30 που βρίσκεται σε απόσταση χιλίων ετών φωτός από εμάς και είναι πανομοιότυπο με τον Ηλιο.

Δελτία Τύπου του Θωμά Καπλάνη, πρώην Δημάρχου Πολυγύρου

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Χάθηκαν  οριστικά  για  το Δήμο  μας  μια  σειρά  από  έργα  που  αφορούσαν  βασικές  υποδομές  στον  τομέα  της  εκπαίδευσης,  της  αντιπλημμυρικής  προστασίας  και  της  οδικής  σύνδεσης  του  με  τη  Θεσσαλονίκη. 

Συγκεκριμένα,  αν  και  ήταν  ήδη  δημοπρατημένα  από  τον Ιούλιο  του  2009,  δεν  πρόκειται  να  κατασκευαστούν  τα  νέα  νηπιαγωγεία  των  Καλυβών  και  του  Πολυγύρου,  συνολικού  προϋπολογισμού  2.021.000  ευρώ,  αλλά  και  το  από  το  Φεβρουάριο  του  2010  δημοπρατημένο  νέο  Λύκειο  Πολυγύρου  προϋπολογισμού  5.500.000  ευρώ,  έργα  τα  οποία,  αν  και  τα  αρχίσαμε  από  το  μηδέν,  είχαμε  καταφέρει  να  φτάσουν  σε  πολύ  σύντομο  χρονικό  διάστημα  στο  στάδιο  της  υλοποίησης  τους.  Η  αδιαφορία  και  η  ανικανότητα  της  σημερινής  δημοτικής  αρχής  είχαν  σαν  αποτέλεσμα  αρχικά  την  εγκατάλειψη  και  εν  συνεχεία  την  οριστική  ματαίωση  τους.  Αυτό  σημαίνει  ότι  τα  συγκεκριμένα  μεγάλα  έργα  εκπαίδευσης  που  με  τόση  προσπάθεια  επιτύχαμε  να  ενταχθούν  σε  πρόγραμμα  και  να  χρηματοδοτηθούν  για  κατασκευή,  δεν  πρόκειται  να  γίνουν  πραγματικότητα  με  αποκλειστική  ευθύνη  του  δημάρχου  και  των  συνεργατών  του.

Ενστάσεων συνέχεια στο Εκλογοδικείο για Μεσσηνία και Λακωνία

«Μάχη» για την ανακατανομή εδρών

Δυο ακόμη ενστάσεις κατατέθηκαν στο Εκλογοδικείο για την ανακατανομή εδρών στις εκλογικές περιφέρεις Μεσσηνίας και Λακωνίας. Η πρώτη ένσταση κατατέθηκε από τον α’ αναπληρωματικό βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Χρυσομάλλη και η δεύτερη από τον υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής στη Λακωνία Χαρ. Κολοκοτρώνη.

Με την ένστασή του ο κ. Χρυσομμάλης στρέφεται κατά της βουλευτού Λακωνίας του ίδιου κόμματος Φεβρωνίας Πατριανάκου αλλά και κατά του βουλευτή Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση. Υποστηρίζει πως στο νομό Μεσσηνίας έπρεπε να παραχωρηθεί μία ακόμη, τέταρτη, έδρα στη ΝΔ, την οποία πρέπει να καταλάβει ο ίδιος, ενώ παράλληλα πρέπει να αφαιρεθεί η έδρα από τη Χρυσή Αυγή την οποία έχει καταλάβει ο κ. Κουκούτσης.

Γυμνόστηθη διαδηλώτρια κατά του Πατριάρχη Κύριλλου (Video)

Μία έκπληξη περίμενε τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Κιέβου.

Μία γυμνόστηθη φεμινίστρια κατάφερε να φτάσει πολύ κοντά του και να του επιτεθεί αν και δεν κράτησε πολύ το περιστατικό καθώς η αντίδραση των ανδρών ασφαλείας ήταν άμεση και η αγριεμένη γυναίκα απομακρύνθηκε.

Η φεμινίστρια που φώναζε συνθήματα κατά του Κυρίλλου ήταν η Γιάνα Ζντάνοβα, μέλος της φεμινιστικής οργάνωσης Femen.

Έκθεση Ζωγραφικής στον Πολύγυρο

κλικ για μεγέθυνση

Ανασκαφές στο Δεσποτικό, την αφιερωμένη στον Απόλλωνα νησίδα

Ανασκαφή στο Νότιο Συγκρότημα του τεμένους. Αριστερά διακρίνεται εσχάρα του πρωιμότερου αρχαϊκού κτίσματος και στο βάθος το λουτρό.

Πώς δουλεύει η ομάδα του κ. Γιάννου Κουράγιο

Μαρία Θερμού

Από τον 7ο π.Χ. αιώνα είχε αρχίσει η λατρεία των Κυκλαδιτών στο Δεσποτικό, την ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται κοντά στην Αντίπαρο. Κτίριο, που χρονολογείται σ΄ αυτήν την εποχή, με μία τετράπλευρη εσχάρα για την τέλεση τελετουργιών στο εσωτερικό του έφεραν στο φως οι φετινές αρχαιολογικές έρευνες, που ολοκληρώθηκαν μέσα στον Ιούλιο συνεχίζοντας την αποκάλυψη του κτιριακού συγκροτήματος του ιερού, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και την αδελφή του Αρτεμη και έχει δώσει ως σήμερα εκπληκτικά ευρήματα.

Αλλωστε από την ομάδα του αρχαιολόγου κ. Γιάννου Κουράγιου που πραγματοποιεί τις ανασκαφές στο Δεσποτικό έχουν ήδη αποκαλυφθεί δώδεκα κτίρια σ΄ αυτό το νησί και άλλα πέντε στο, απόστασης μιας ανάσας, νησάκι Τσιμιντήρι,

«Πάρτυ» διαφθοράς στο Δημόσιο

Συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι», κακοδιοίκηση, ανευθυνότητα και… άφεση αμαρτιών στους επίορκους δημόσιους λειτουργούς, αποτυπώνει η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για το 2011, που θα κοινοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη. Την «πρωτοκαθεδρία» στις περιπτώσεις διαφθοράς διατηρούν οι εφοριακοί, λόγω της φύσης της εργασίας τους, και υπάλληλοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και συχνά υψηλό βαθμό στη διοίκηση.

Τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς σχετίζονται με παραβάσεις καθήκοντος, συναλλαγές δημόσιων λειτουργών «κάτω από το τραπέζι» και ελλιπή ή αδικαιολόγητα «πόθεν έσχες». Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων πειθαρχικών αποφάσεων είναι η απαλλαγή ή μη επιβολή της προσήκουσας σε σχέση με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων ποινής, γεγονός που οδήγησε το γενικό επιθεωρητή στην άσκηση ένστασης ενώπιον των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων,

Φεστιβάλ Πολυγύρου - Συνέχεια με Γιάννη Σπανό, Μανώλη Μητσιά

κλικ για μεγέθυνση


4o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012, 21.30, ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ – ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ – ΠΕΝΥ ΞΕΝΑΚΗ

Ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Σπανός θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα, μια σύνοψη των μεγάλων διαχρονικών του επιτυχιών από το «Νέο Κύμα», τις «Ανθολογίες», τα μεγάλα γνωστά Λαϊκά του τραγούδια και την «Οδό Αριστοτέλους» παίζοντας πιάνο και διευθύνοντας την ορχήστρα του.

Θα τραγουδήσουν, ο Μανώλης Μητσιάς και η Πένυ Ξενάκη. Κατά την διάρκεια της περίπου δύο ωρών συναυλίας του, η ορχήστρα θα αποδώσει γνωστές επιτυχίες από το ρεπερτόριο του Συνθέτη από όλες τις περιόδους της σταδιοδρομίας του, τα κλασσικά του: