Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Κλειστά αύριο μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι


Η απεργία της Τετάρτης θα κρατήσει κλειστά αύριο τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων φύλαξης αρχαιοτήτων κάλεσε σήμερα τους φύλακες να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Κατά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και κατά των συγχωνεύσεων υπηρεσιών, διαμαρτυρήθηκαν σήμερα αρχαιολόγοι και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, καταλαμβάνοντας το κτίριο του υπουργείου.

Η Ένωση των φυλάκων αντιδρά στα κυβερνητικά μέτρα για εφεδρείες, απολύσεις, νέο μισθολόγιο και όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της, "στην ολομέτωπη επίθεση των κυβερνόντων κατά των εργαζομένων".

Επίκαιρη ερώτηση Σαμαρά στον πρωθυπουργό για την εγκληματικότητα


Αύξηση της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας των πολιτών, σε συνδυασμό και με ραγδαία αύξηση της παράνομης μετανάστευσης, διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό που κατατέθηκε σήμερα.

«Η εγκληματικότητα στη χώρα βρίσκεται σε έξαρση, καθώς οι δείκτες της καταγράφουν αύξηση σε όλους τους τομείς. Η δράση των οργανωμένων ομάδων του εγκλήματος ή και μεμονωμένων κακοποιών, εκτείνεται πλέον από το κέντρο της Αθήνας έως και σε κάθε γωνιά της επαρχίας» σημειώνει στην ερώτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:

«Ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς κυκλώματα εκμετάλλευσης ναρκωτικών, πορνείας,

Το άπειρο


Το άπειρο είναι µια από τις σηµαντικότερες και ταυτόχρονα πιο µυστηριώδεις επιστηµονικές έννοιες. Στην επιστήµη προήλθε από διάφορα ερωτήµατα όπως : το σύµπαν είναι περιορισµένο; έχει αρχή; θα έχει τέλος; ποια η δοµή του µικρόκοσµου; υπάρχει όριο στη διαιρετότητα των υλικών αντικειµένων; Η εµπειρία από µόνη της δεν µπορούσε να δώσει απάντηση κι έτσι το ζήτηµα, αν υπάρχει όριο στη διαιρετότητα των υλικών αντικειµένων, µετατοπίστηκε από την περιοχή της εµπειρίας στο χώρο των µαθηµατικών και της φιλοσοφίας.

«Από αμνημόνευτους χρόνους, το άπειρο συγκινούσε τη ψυχή του ανθρώπου περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Είναι δύσκολο να βρει κανείς μια ιδέα που να έχει ερεθίσει τόσο γόνιμα τη νόηση όσο η ιδέα του απείρου. Αλλά και και καμία άλλη έννοια δεν χρήζει οριστικής διασάφησης περισσότερο από αυτήν».

Αφού δεν μας απαντά η κυβέρνηση, μήπως να ρωτήσουμε τον εμίρη;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Μέσα στον ορυμαγδό των ηρωικών και μηδέποτε συνταξιοδοτούμενων βετεράνων της πολιτικής και των εξαθλιωμένων και τρομοκρατημένων υποψηφίων εφέδρων του προηγούμενου σαββατοκύριακου, παραλίγο να περάσει απαρατήρητη η επίσκεψη στη χώρα μας του εμίρη του Κατάρ, με τον οποίο ο κ. Παπανδρέου έδωσε κοινή συνέντευξη για να… ανακοινώσει την συμμετοχή του πρώτου σε άλλη μια επιχείρηση που ανήκει σε ιδιώτες.

Θα ήμασταν αδιάκριτοι αν θέταμε μερικά κρίσιμα ερωτήματα;

Για παράδειγμα, για ποιο λόγο ο εμίρης γίνεται δεκτός μετά τόσων τιμών όταν είναι σαφές ότι έχει αθετήσει την συμφωνία – μνημόνιο που υπέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2010, στη Νέα Υόρκη, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας,

Ζητούν το χαράτσι της ΔΕΗ και από τους πυρόπληκτους της Ηλείας!


Πέτρος Κατσάκος

Σπίτια καμένα, μισογκρεμισμένα

Μπορεί να είναι σεισμόπληκτοι και να ζουν σε κοντέινερ, μπορεί να είναι πυρόπληκτοι και τα σπίτια τους να έγιναν στάχτη. Μπορεί η μοίρα να τους χτύπησε αλύπητα αλλά παρ όλα αυτά θα πρέπει να πληρώσουν το τέλος ακινήτων που ψηφίστηκε στην Βουλή και θα τους έρθει τις επόμενες μέρες, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ!

Ο Θανάσης Αλεξανδρόπουλος από το χωριό Βάλμη της Ηλείας είδε το σπίτι του να καταρρέει στον καταστροφικό σεισμό του 2008 και από τότε έως σήμερα ζει με την πενταμελή οικογένειά του στριμωγμένος σε ένα κοντέινερ 25 τετραγωνικών μέτρων.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, Πρόεδρε…»


ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λειτουργεί ως υπονομευτής, ως σαμποτέρ των θεσμών του κράτους», δήλωσε μιλώντας στον 107.6 ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος. Επεσήμανε επίσης ότι μετά τις χθεσινές δηλώσεις Χριστόφια ότι δεν παραιτείται, τα πράγματα έχουν πάρει μια πολύ αρνητική τροπή. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ο Πρόεδρος αμφισβητεί την αξιοπιστία του ανθρώπου που ο ίδιος διόρισε και διερωτήθηκε ποιό μήνυμα στέλνει στην κοινωνία ο κύριος Χριστόφιας». 

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης. «Απορρίπτουμε εκείνα τα οποία δεν τεκμηριώνονται στο πόρισμα Πολυβίου», δήλωσε μιλώντας στον 107.6 ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου. Σεβόμαστε τη δουλειά που έγινε, είπε, αλλά σεβασμός στο πόρισμα δεν σημαίνει και υιοθέτηση όσων υποστηρίζει. Ο Πρόεδρος ανέλαβε την ευθύνη δια των παραιτήσεων των Υπουργών του, είπε ο κύριος Ευαγόρου και υποστήριξε ότι δεν αποφάσισε ο Δημήτρης Χριστόφιας για το πού θα πάνε τα εκρηκτικά.

Ο Αριστοτέλης στη σύγχρονη Αμερικανική θεωρία Δικαίου

Του Αριστείδη Ν. Χατζή
Λέκτορα Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών, Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Το παρόν κείμενο παρουσιάστηκε σε διάλεξη που οργάνωσε το Μ.Ι.Θ.Ε. στις 18 Μαρτίου 2003.

Η δική μου συνεισφορά στη σημερινή συζήτηση έχει να κάνει με την επικαιρότητα του Αριστοτέλη για τη σύγχρονη Αμερικάνικη θεωρία δικαίου. Καταρχήν θα’ θελα να δικαιολογήσω την επιλογή του θέματος που ακούγεται κάπως παράδοξο. Πόσο επίκαιρος μπορεί να είναι ο Αριστοτέλης για τη σύγχρονη νομική θεωρία και μάλιστα για την Αμερικάνικη;

Εξωγήινους και Μάγια παντρεύει η Μεξικανική κυβέρνηση


Ο υπουργός Τουρισμού της πολιτείας Καμπέτσε, του Μεξικού, Λουίς Αουγκούστο Γκαρσία Ροσάντο, δήλωσε ότι σύμφωνα με νέα στοιχεία οι Μάγια είχαν στενές επαφές τρίτου τύπου με εξωγήινους.

Σύμφωνα με τον υπουργό τα νέα στοιχεία για τους Μάγια και τις παρέες τους προέκυψαν όταν μεταφράστηκαν ορισμένοι κώδικες, τους οποίους η κυβέρνηση κρατούσε μυστικούς σε υπόγειες αποθήκες εδώ και καιρό.

Η αποκάλυψη βέβαια έγινε με την ευκαιρία του ντοκιμαντέρ «Revelations of the Mayans 2012 and Beyond», τα γυρίσματα του οποίου αρχίζουν τον Νοέμβριο με στόχο να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες μέχρι το τέλος του 2012.

Καταλήψεις με το καλήμερα


Σε κατάληψη των υπουργείων Οικονομικών, επί της οδού Νίκης, Πολιτισμού και του κτιρίου του πρώην υπουργείου Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος, νυν υπουργείο Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Υγείας και στο ΙΚΑ στην Ιπποκράτους, έχουν προχωρήσει από νωρίς το πρωί μέλη της ΑΔΕΔΥ που αντιδρούν στις αποφάσεις σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία. Εντός της ημέρας αναμένεται να προχωρήσουν σε καταλήψεις και άλλων υπουργείων.

Παράλληλα ομάδα περίπου 70 φοιτητών έχουν κάνει κατάληψη στο υπουργείο Παιδείας, από τις 6 το πρωί, με αίτημα την απόσυρση του νόμου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Επίσης συνδικάτα και δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν αποκλεισμό στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας,

Γκέτο για τους μετανάστες σε μια «ειδυλλιακή» πόλη της Ελβετίας


Αλεξάνδρα Καστάνια

Στο Μπίρμενσντορφ, μια ήσυχη κωμόπολη 5.900 κατοίκων κοντά στη Ζυρίχη, οι πρόσφυγες δεν επιτρέπεται να ακολουθούν τα χνάρια των ντόπιων και των επισκεπτών για να περιηγηθούν. Κατασκευάζεται ήδη ένα νέο, ξεχωριστό μονοπάτι για εκείνους, που τους οδηγεί απευθείας στους χώρους διαμονής τους, ώστε να μην ενοχλούν και να μην προβληματίζουν με την παρουσία τους. Πόσο αυτό θυμίζει τα «εβραϊκά γκέτο» του παρελθόντος;

Ξεχωριστό μονοπάτι για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες, που θα τους οδηγεί κατευθείαν στα καταλύματά τους, κρατώντας τους μακριά από τα βλέμματα των μόνιμων κατοίκων και των τουριστών, κατασκευάζεται στην ελβετική κωμόπολη Μπίρμενσντορφ.

Χριστόφιας: Καμία προσωπική ευθύνη για την τραγωδία στο Μαρί


Κατηγορηματικά απορρίπτει ο Πρόεδρος Χριστόφιας ότι υπέχει προσωπικής ευθύνης για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου και θεωρεί πως τα συμπεράσματα της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής στερούνται τεκμηρίωσης και πως ο ίδιος ο Πόλυς Πολυβίου υπερέβη τους όρους εντολής του. Την ίδια στιγμή πάντως η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του.

Σε ομιλία του ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως ο ίδιος θα αναμένει και το πόρισμα της Αστυνομίας για την έκρηξη στο Μαρί, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα και κατόπιν η Κυβέρνηση θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα.

Στις προσωπικές ευθύνες που επιρρίπτονται στον ίδιο από τον Πόλυ Πολυβίου, δήλωσε ότι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει κατηγορηματικά ότι υπέχει προσωπικής ευθύνης για το συμβάν''

Εικόνες ντροπής στον σιδηροδρομικό σταθμό


Θυμίζει τριτοκοσμική χώρα με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν.

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι καθαρίστριες.

Κίνδυνος να δημιουργηθούν επικίνδυνες εστίες μόλυνσης.


Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Εικόνες τριτοκοσμικής χώρας αντικρίζουν οι επιβάτες των τρένων και οι επισκέπτες του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, δέκα ημέρες μετά την έναρξη επίσχεσης εργασίας των καθαριστριών. Η αίθουσα αναμονής και οι αποβάθρες θυμίζουν μικρές χωματερές κι, εάν δεν ληφθούν μέτρα, ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να μετατραπούν σε επικίνδυνες εστίες μόλυνσης.

Η τοπογραφία του νέου χώρου

Το Φάληρο σήμερα

Του Πάνου Θεοδωρίδη

Δεν υπάρχει, ως γνωστόν, Τιπούκειτος, ως πρόσωπο. Πρόκειται για την έκφραση «τι, πού κείται», δηλαδή για έναν πίνακα περιεχομένων. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, που έζησε (γουστόζικα και γρήγορα τα περιγράφει ο Μαζάουερ) εποχές εισαγωγής οδών και πλατειών, αρχικά μέσα από την οθωμανική τοπική διοίκηση και αργότερα, στην εποχή του εκσυγχρονισμού, διευρύνσεις οδών, διευθετήσεις οικοδομικών τετραγώνων και ονομασίες νέων οικιστικών πόλων, η ώρα της αλλαγής κράτους, αλλαγής διοίκησης και αλλαγής πληθυσμών, ήταν τόσο απότομη, ώστε δεν επέζησε παλαιό τοπωνύμιο.

Πάρα πολλά μέρη μέσα και γύρω από τη Σαλονίκη κράτησαν τα ονόματά τους επί πεντακόσια και παραπάνω χρόνια. Επτακοσίων και βάλε ετών είναι η Επανομή, οι Ζουμπάτες, το Μεσημέρι, το Σέδες.

ΠΓΔΜ: Στις 16 Νοεμβρίου η απόφαση του ΔΔΧ για την προσφυγή της χώρας κατά της Ελλάδας


Στις 16 Νοεμβρίου αναμένεται να γνωστοποιηθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) αναφορικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, γράφει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων Ντνέβνικ (Dnevnik)

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εξετάζει τρία σενάρια με τις ενέργειες που θα ακολουθήσει, ανάλογα με την απόφαση του Δικαστηρίου.

    Σε περίπτωση που η απόφαση του ΔΔΧ είναι «εξισορροπημένη», τότε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως γράφει η Ντνέβνικ, θα χρησιμοποιήσει τα μέρη εκείνα της απόφασης που ευνοούν τη χώρα και θα αναλάβει διπλωματική εκστρατεία, με στόχο να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη.