Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Πάνω από 104.000 αρχαία στους σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης


Επτά χρόνια ανασκαφικών εργασιών

Ξεπερνούν τις 104.000, μόνο τα κινητά αρχαιολογικά ευρήματα (νομίσματα, αγγεία, κοσμήματα από χρυσό, χαλκό, άργυρο, κεραμικά, γυάλινα κ.ά.) που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια των επταετών, μέχρι σήμερα, ανασκαφικών εργασιών της στους τέσσερις σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

«Ανακεφαλαίωση των αρχαιολογικών πεπραγμένων στη διάρκεια των εργασιών διάνοιξης του μετρό στη Θεσσαλονίκη» χαρακτήρισε η διευθύντρια της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μακροπούλου, τη διάλεξη με θέμα: «Από τη Χρυσή Πύλη ως την Κασσανδρεωτική. Οι Σταθμοί διηγούνται», που έδωσε, χθες το βράδυ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας: Εκλογές στις Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις

κλικ για μεγέθυνση

Μυστηριώδες νέο είδος ανθρώπου;


Μια υποθετική ανασύνθεση του «πορτραίτου» των Ντενίσοβα, οι οποίοι όπως δείχνει το DNA τους διασταυρώνονταν με ένα άγνωστο είδος ανθρώπου

Το DNA των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβα δείχνει ότι οι τελευταίοι διασταυρώθηκαν με ένα άγνωστο ανθρώπινο είδος

Λαλίνα Φαφούτη

Νέα ανάγνωση της αλληλουχίας του γονιδιώματος των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβα, δυο ανθρώπινων ειδών που σήμερα έχουν εξαφανιστεί, δείχνει ότι η σεξουαλική τους ζωή ήταν κάθε άλλο παρά… πληκτική. Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι τα δυο αυτά είδη διασταυρώνονταν τόσο μεταξύ τους όσο και με τους Homo sapiens sapiens, τους εκπροσώπους του «δικού μας» είδους. Φέρνουν όμως στο φως και μια έκπληξη, καθώς δείχνουν ότι στο ερωτικό αυτό «πάρε-δώσε» υπήρχε και ένας τέταρτος παρτενέρ, ένα είδος το οποίο αυτή τη στιγμή φαίνεται να μας είναι παντελώς άγνωστο.

Μηνυτήρια αναφορά των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη διερεύνηση παράνομης χρηματοδότησης των κομμάτων

Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ υπογεγραμμένη από το σύνολο των βουλευτών με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κινήματος Πάνο Καμμένο, με την οποία ζητείται η διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων για την οικονομική ενίσχυση πολιτικών κομμάτων από τραπεζικά ιδρύματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη σχετική Ερώτηση που υπεβλήθη προς το υπουργείο Οικονομικών από τον πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνο Καμμένο, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί έως σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου.

Τη μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βουλευτής Ημαθίας Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β’ Αθήνας Βασίλης Καπερνάρος.

Το μεγαλύτερο χυτήριο αρχαίων αγαλμάτων

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Το μεγαλύτερο χυτήριο χάλκινων αγαλμάτων της κλασικής Αθήνας βρισκόταν εκτός των τειχών της αρχαίας πόλης, όπως αποδεικνύει ένα καταπληκτικό εύρημα στην ανασκαφή που διενεργείται στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη στο Ρουφ, με αφορμή την κατασκευή του Σεράφειου Κολυμβητηρίου του Δήμου Αθηναίων.

Η κατασκευή του κολυμβητηρίου απαιτούσε ανασκαφική έρευνα σε ένα οικόπεδο τεραστίων διαστάσεων, σε 5,5 στρέμματα γης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανασκαφή του λεκανοπεδίου μετά εκείνες που έγιναν για το Μετρό της Αθήνας. Κατά σύμπτωση, η έρευνα αυτή εκτελείται από την ίδια Εφορεία Αρχαιοτήτων (Γ' ΕΠΚΑ) που έσκαψε την πλατεία Συντάγματος και έφερε στο φως όλα αυτά που βλέπουμε στο σταθμό του Μετρό και πλήθος άλλων φυσικά.

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ μέσα και γύρω από το ΑΠΘ

Συντάκτης: Βασίλης Κυριακούλης

Αστυνομική επιχείρηση μέσα και γύρω από τους χώρους του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε χτες από τους από αστυνομικούς Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν συνολικά 29 προσαγωγές και τελικά συνελήφθησαν οκτώ άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της παράβασης του Νόμου «Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών», Νόμου «Περί αλλοδαπών», «Υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης» και «Ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης» .

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε συνελήφθησαν πέντε άτομα ηλικίας 37, 22, 28 και 24 ετών και 29 χρόνων στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 26 μικροδέματα χασίς συνολικού βάρους 91,1 γραμμαρίων.

Ιδού ο… καμηλόσαυρος


Ο Deinocheirus έμοιαζε, σύμφωνα με τους ειδικούς, με μια δίποδη καμήλα

Εντυπωσιακός όσο και παράξενος στην όψη δεινόσαυρος

Θοδωρής Λαΐνας

Στην έρημο Γκόμπι στη Μογγολία εντοπίστηκαν το 1965 τα απολιθώματα ενός άγνωστου μέχρι τότε είδους δεινοσαύρου. Τα απολιθώματα αυτά υπεδείκνυαν ότι είχαμε να κάνουμε με έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ανατομικά δεινόσαυρο αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν υπάρξει άλλα ευρήματα που να επιτρέπουν στους ειδικούς να ανασυνθέσουν την εικόνα του. Η ανακάλυψη νέων απολιθωμάτων του συγκεκριμένου είδους επιτρέπει στους επιστήμονες όχι μόνο να ανασυνθέσουν την εικόνα του περίεργου δεινοοσαύρου αλλά και να ανακαλύψουν διάφορα στοιχεία που τον αφορούν.

Άρειος Πάγος: Παραπομπή Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ» ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Ο ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, κατέθεσε την εξασέλιδη εισήγησή του στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου με την οποία υποστηρίζει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Παπακωνσταντίνου πρέπει να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο καθώς δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που τού αποδίδονται.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κανελλόπουλος, κρίνει ότι η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος είναι νόμιμη και δεν έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία που δίνει το δικαίωμα στη Βουλή για να ασκήσει ποινική δίωξη.

Μουμιοποιημένα παϊδάκια στο αιώνιο δείπνο του Τουταγχαμών

Μοσχαρίσια παϊδάκια θα τάιζαν για μια αιωνιότητα τα πεθερικά του Αμενχοτέπ Γ' (Πηγή: R.Evershed et al. / PNAS)

Τα φαγητά που συνόδευαν τους νεκρούς φαραώ στους τάφους τους μελετήθηκαν για πρώτη φορά

Βαγγέλης Πρατικάκης

Οι μούμιες είχαν μεν εξασφαλίσει πολυτελή διαμερίσματα για την αιώνια σύνταξή τους, θα είχαν όμως πεθάνει της πείνας αν οι Αιγύπτιοι δεν είχαν φροντίσει να γεμίσουν τα ράφια με μουμιοποιημένους μεζέδες. Η πρώτη μελέτη στο είδος της αποκαλύπτει τώρα την αρχαία συνταγή για παϊδάκια μακράς διαρκείας.

Ανάμεσα στα κτερίσματα στον διάσημο τάφο του Τουταγχαμών, οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει 48 ξύλινα δοχεία με μούμιες βοδινού και κοτόπουλου.

Η «Αυγή» και ο Παπαδημούλης με tweet κατά Τατσόπουλου


Για «αμετροέπεια και ναρκισσισμό» Τατσόπουλου μιλά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, να παραδώσει την έδρα τον καλεί εμμέσως η εφημερίδα του κόμματος - Νέο επεισόδιο και στην κόντρα της εφημερίδας «Τα Νέα» με ΣΥΡΙΖΑ με δηκτικό σκίτσο
Τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Τατσόπουλο.

Παρά τη χθεσινή μισή κάλυψη του Αλέξη Τσίπρα στον συγγραφέα, σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του κ. Τατσόπουλου μέσω Twitter. Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημούλης έγραψε: «Η αμετροέπεια κ ο ναρκισσισμός του Τατσόπουλου, αδικούν τον ΣΥΡΙΖΑ κ τον ίδιο. Μετά την χθεσινή ΚΟ, οφείλει να "φρενάρει". Γίνεται "πόλεμος"».

Εξώδικο της Χρυσής Αυγής προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
Του Πολιτικού Κόμματος με την επωνυμία «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή»

ΠΡΟΣ
Τον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣ
Τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη

Παρά τις επανειλημμένες δημόσιες και επίσημες εκκλήσεις μας για αποκατάσταση της νομιμότητας στο θέμα της ασφάλειας των Βουλευτών μας, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.,  όπως εκπροσωπείται από τα αρμόδια φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και εσείς,

«Πολιτική κουζίνα», ζυμώσεις και μαχαιρώματα

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Βορίδη για «κέντρα» που «θέλουν αποσταθεροποίηση». Η δήλωσή του έγινε λίγες ημέρες μετά την παρέμβαση Μπακογιάννη περί επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση

Ραβανός Αρης

Η κινητικότητα στο ΠαΣοΚ και οι προβληματισμοί για τις παραφωνίες στη ΝΔ

Ευρύτερες ζυμώσεις και επαφές διεξάγονται στα παρασκήνια της πολιτικής με φόντο τις τρέχουσες εξελίξεις το επόμενο διάστημα, ενώ έκδηλη είναι η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την κινητικότητα που παρατηρείται στο ΠαΣοΚ και απεύχονται μια εσωτερική κρίση που μπορεί να δημιουργήσει μείζον πρόβλημα στη συνοχή του δικομματικού συνασπισμού.