Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά στο Άγιο Όρος

Με τη δύση του ηλίου, σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα και για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, θα επιχειρούν μόνο οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, του στρατού και των εθελοντών.

Το πύρινο μέτωπο εξακολουθεί να κατακαίει χιλιάδες στρέμματα δάσους, ενώ βρίσκεται πλέον σε απόσταση περίπου 2 χλμ από την μονή Χιλανδαρίου, μεταξύ των θέσεων Γιοβάνιτσα και Πρώτο Νερό

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους, διαβεβαίωσε ότι θα διατεθούν όλες οι δυνάμεις για την κατάσβεση της  πυρκαγιάς. «Είμαστε μαζί σας σε ό,τι χρειαστείτε» είπε ο πρωθυπουργός.

Ουρανούπολη : Από Δευτέρα ξεκινούν οι διαδικασίες αποζημίωσης για την πυρκαγιά

Από μεθαύριο, Δευτέρα, θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και οι διαδικασίες αποζημίωσης των δικαιούχων, όπως διαβεβαίωσε από την Ουρανούπολη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο υπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε, σήμερα, την περιοχή, όπου για τέταρτη συνεχή ημέρα μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά στο Άγιο Όρος, τόνισε ότι ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιοι μηχανισμοί του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των πληγέντων, με προτεραιότητα στους παραγωγούς του ζωικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένου και του μελισσοκομικού, το οποίο θα αποζημιωθεί κι αυτό απευθείας από τον ΕΛΓΑ.

Οι Περσείδες καταφθάνουν το Σαββατοκύριακο

Το Σαββατοκύριακο θα κάνουν την εμφάνισή τους στον νυχτερινό ουρανό οι Περσείδες

Θα κάνουν την εμφάνιση τους στον βορειοανατολικό νυχτερινό ουρανό

Θοδωρής Λαΐνας

Οσοι βρεθείτε σε περιοχές όπου ο νυχτερινός ουρανός είναι σχετικά «καθαρός», ρίξτε μια ματιά σε βορειοανατολική κατεύθυνση το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής. Είναι πολύ πιθανό να δείτε την καλοκαιρινή βροχή αστεριών, τους Περσείδες.

Τα πεφταστέρια

Ο λαός τα λέει «πεφταστέρια» αλλά η επιστημονική ονομασία τους είναι διάττοντες αστέρες. Φυσικά δεν είναι αληθινά αστέρια που «πέφτουν» αλλά μικρά θραύσματα ύλης τα οποία έχουν αποκολληθεί από κάποιον κομήτη και περιφέρονται κατά μήκος της τροχιάς του.

Κρανίου τόπος, ανατολικά της Ουρανούπολης

κλικ για μεγέθυνση
Τα Ανήλια, στον τόπο της καταστροφής.

Η πύρινη λαίλαπα κατάπιε τα πάντα. Πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Μονής Ζυγού και έκαψε ελιές, οπωροφόρα δέντρα και το δάσος.

Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή.

Δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες:

Εικόνες καταστροφής στην Ουρανούπολη

κλικ για μεγέθυνση
Τα Ανήλια, στον τόπο της καταστροφής.
Δείτε τις υπόλοιπες εικόνες:

Στη Βουλή θετει το θέμα των μεταλλείων της Κασσάνδρας η Ασημίνα Ξηροτύρη

Επί πλέον αυτών ακολούθησε μία νέα σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για την «Ελληνικός Χρυσός» και την εκμετάλλευση των μεταλλείων, όπως :

α) Τον Ιούλιο του 2011 υπεγράφη η Μ.Π.Ε για επιφανειακή εξόρυξη στο δάσος του Κακάβου, δημιουργία εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού, εργοστάσιο Θειικού οξέος, υπόγεια σήραγγα μεταφοράς 9 χλμ, οδικό δίκτυο μεταφοράς μέσα στο δάσος, λίμνες αποθέσεων και γενικότερα παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας σε ένα ήδη βεβαρημένο περιβαλλοντικά τόπο, έναν τόπο αρχέγονου, δίπλα στην θάλασσα, με έντονη τουριστική δραστηριότητα, αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Μετά από αυτό η τοπική κοινωνία έχει αναστατωθεί, διχασμένη και σε ομηρία, καθώς στα χωριά που υπάρχουν εργαζόμενοι στο μεταλλείο υπάρχουν υποστηρικτές της μεταλλουργίας χρυσού «για να δουλέψει ο κόσμος», ενώ στον υπόλοιπο Δήμο, που αποτελεί και την συντριπτική πλειοψηφία, ο κόσμος είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει να συντελεστεί η καταστροφή.