Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Κλείνουν Στρατολογικά Γραφεία Κεντρικής Μακεδονίας


Τα στρατολογικά γραφεία από τον Πολύγυρο, την Κατερίνη, το Κιλκίς, τις Σέρρες και την Έδεσσα θα μεταφερθούν στο κτίριο του πρώην 424 (ΓΣΝΕ) - Στρατόπεδο "Κώττα", πίσω από το 3ο Σώμα Στρατού.

Η ταλαιπωρία των πολιτών από τους παραπάνω Νομούς θα είναι μεγάλη.

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να μαζέψει χρήματα και ισοπεδώνει τα πάντα.

Αποφυλακίστηκε ο Βασίλης Ξηρός


Την πύλη εξόδου των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας Χαλκιδικής, διέβη ο εκ των καταδικασθέντων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», Βασίλης Ξηρός.

Ο Β. Ξηρός, αδελφός του Σάββα και του Χριστόδουλου, κι εκ των μελών που βρισκόταν κοντά στον πυρήνα της οργάνωσης, εξέτισε τα τρία πέμπτα της συνολικής ποινής των 25 ετών κάθειρξης που του είχε επιβληθεί στο εφετείο. Με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης και διέταξε την υφ' όρων απόλυσή του από τις φυλακές.

Ο 39χρονος συνελήφθη το 2002 στη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων για την εξάρθρωση της «17Ν».

Ομιλία Μακαρίου στο Σ. Ασφαλείας (19.7.1974)



Θα ήθελα πρώτα να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για το έντονο ενδιαφέρον τους ως προς την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα, που οργάνωσε το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας και που υλοποίησαν οι Έλληνες αξιωματικοί, που υπηρετούν και διοικούν την κυπριακή εθνοφρουρά.

Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη συμφωνία του να αναβάλει τη συνεδρίαση αυτή μέχρι την άφιξή μου, δίνοντάς μου έτσι την ευκαιρία να παρουσιασθώ ενώπιόν του και να αναφερθώ στα πρόσφατα δραματικά γεγονότα της Κύπρου. Τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, από την περασμένη Δευτέρα το πρωί, είναι μία πραγματική τραγωδία. Το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας παραβίασε κατάφωρα την ανεξαρτησία της Κύπρου. Χωρίς ίχνος σεβασμού για τα δημοκρατικά δικαιώματα του κυπριακού λαού, χωρίς ίχνος σεβασμού για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου, η ελληνική χούντα επεξέτεινε τη δικτατορία στο κυπριακό έδαφος. Είναι γεγονός, ότι εδώ και λίγο καιρό η πρόθεσή τους είχε γίνει φανερή.

Μάχη αεροδρομίου Λευκωσίας: Η πρώτη ελληνική επιτυχία


Η ηρωική μάχη που έδωσαν οι Ελληνοκυπριακές δυνάμεις στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας για να αποτρέψουν την κατάληψή του από τον τούρκο εισβολέα ήταν από τις πλέον καθοριστικές μάχες στην Κύπρο τον Ιούλιο του ΄74. Ένα ολόκληρο σύνταγμα του τουρκικού στρατού σχεδόν 2000 άνδρες αποδεκατίζεται από τους Έλληνες καταδρομείς τριών λόχων, ύστερα από πείομονα Ελληνική αντίσταση. Στο κείμενο που ακολουθεί περιγράφεται η ηρωική προσπάθεια των δυνάμεων καταδρομών που οδήγησε στην απόκρουση αυτή της τουρκικής διείσδυσης η οποία επιχειρήθηκε όσο κρατούσε η ανακωχή και η οποία επιπρόσθετα αποτέλεσε την πρώτη Ελληνική επιτυχία στην Κύπρο τις δύσκολες εκείνες ημέρες για τον Ελληνισμό.

Το ξημέρωμα της 23/07, κατά την διάρκεια της ανακωχής, ο Ταγματάρχης (ΠΖ) Καταδρομών Παπαμελετίου
ήταν ζωσμένος από φίδια. Από τη μία είχε πληροφορηθεί για τον φρικτό θάνατο των 27 παλικαριών που επέβαιναν στο "Νίκη 4".

Tουρκική εισβολή 1974: Προετοιμασίες, στόχοι, πρώτες μάχες, αντίσταση


Tριανταεφτά χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο που απέκοψε για πρώτη φορά μετά από εκατονταετίες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εθνικό έδαφος από τον εθνικό κορμό, το defencenet.gr παρουσιάζει άγνωστες λεπρομέρειες από την εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974, όπως προέκυψαν από την έρευνα του ιστορικού και συνεργάτη του defencenet.gr Σταύρου Καρκαλέτση. Είναι ίσως ότι ποιο ολοκληρωμένη έχει γραφεί για την εισβολή, την προετοιμασία τους τουρκικούς επιχειρησιακούς προβληματισμούς και τα πολιτικά λάθη της ελληνικής πλευράς. 

"Την Τρίτη 16 Ιουλίου 1974, μετά από τετράωρη σύσκεψη στο Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας, τροποποιήθηκαν τα υφιστάμενα σχέδια και αποσαφηνίστηκε το τελικό σχέδιο της εισβολής, αυτό ακριβώς που εφαρμόσθηκε. Τούρκος επιτελής:

«Εγκαταλείψαμε το προηγούμενο σχέδιο, που προέβλεπε απόβαση στην περιοχή Μπογάζ, 36 χιλιόμετρα βόρεια της Αμμοχώστου.

Η ψυχραιμία των πολιτών απέτρεψε επεισόδια

Είναι προφανές ότι η αλυσίδα των αστυνομικών δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει τους χιλιάδες ανθρώπους

Σχεδιασμός για Oscar ανικανότητας

Αυτό που υποτίθεται έπρεπε χθες βράδυ να αποφευχθεί, η αστυνομία κατάφερε να το επιτύχει. Να φέρει όσο πιο κοντά γινόταν τα άτομα τα οποία από τη μια διαδήλωναν κατά του Προέδρου Χριστόφια και από την άλλη τους πολίτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση εντός του Προεδρικού για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής η οποία, ουσιαστικά, ήταν εκδήλωση στήριξης της Κυβέρνησης Χριστόφια.

Ο σχεδιασμός της αστυνομίας ήταν τέτοιος που εύλογα μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να απειληθούν επεισόδια, και όχι να αποφευχθούν.

Το γενετικό υλικό μας αποκαλύπτει τα στοιχεία των ανθρώπινων μετακινήσεων


Όλα είναι «γραμμένα» στο DNA


Λονδίνο: Η ιστορία του ανθρώπινου είδους κρύβεται μέσα στο γονιδίωμα του καθενός από μας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ερευνητές που, ως παλαιοντολόγοι του DNA, κατάφεραν να εντοπίσουν τα αρχαία στοιχεία του γενετικού υλικού μας στο γονιδίωμα επτά διαφορετικών ατόμων.

Ο Heng Li του Ινστιτούτου Broad στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και ο Richard Durbin του Ινστιτούτου Sanger στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου, αξιοποίησαν έναν μαθηματικό αλγόριθμο για να εντοπίσουν τις αρχαίες περιοχές του DNA στο γονιδίωμα ενός Κινέζου, ενός Κορεάτη, δύο Αφρικανών και τριών Δυτικών (μεταξύ των οποίων και ο Γκρεγκ Βέντερ που πρωτοστάτησε στην αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος).

Σύμφωνα με το άρθρο τους το οποίο δημοσιεύτηκε στη δικτυακή έκδοση της επιθεώρησης Nature,

Συναυλία Παναγιώτη Καραδημήτρη - Πολιτιστική Εταιρεία Αρναίας

κλικ για μεγέθυνση

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΝΑΙΑΣ Σας προσκαλεί να παρακολουθησετε συναυλία με τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΗ στα "ΛΑΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ", σε ένα πέρασμα από τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΩΡΑ 21.30. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΝΑΙΑΣ

Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα Παρθενώνα

κλικ για μεγέθυνση

Μισό αιώνα διαμάχη με την Εκκλησία για 3.747 στρέμμ. στην Πεντέλη


Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Αν αυτή η ιστορία έπαιρνε μέρος σε διαγωνισμό για την ανάδειξη της μακροβιότερης οικονομικής διαμάχης, τότε πιθανώς και να επισκίαζε κάθε άλλη...

Εδώ και μισό αιώνα ο οικοδομικός συνεταιρισμός Μικρασιατών «το Αργεννον» και η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκονται σε αντιπαράθεση, με «μήλον της έριδος» μια εδαφική έκταση στην Πεντέλη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δασική έκταση των 3.747 στρεμμάτων στον Κοκκιναρά (σ.σ. που σήμερα προστατεύεται ως αναδασωτέα), για την αγορά της οποίας ο συνεταιρισμός κατέβαλε 9 εκατ. δραχμές το 1958, προκειμένου να οικοδομήσει κατοικίες για τα μέλη του -χρήματα που η Εκκλησία καρπώθηκε χωρίς να παραχωρήσει, τελικά, το αντάλλαγμα.

Δεσποτικό: Μία νησίδα γεμάτη Κούρους

Ο αρχαιολογικός χώρος του Δεσποτικού κατά τη διάρκεια της ανασκαφής 

Μαρία Θερμού

Στο φως Κούροι που σμιλεύθηκαν στο περίφημο παριανό μάρμαρο

 Κούρους που σμιλεύθηκαν στο περίφημο παριανό μάρμαρο φέρνει στο φως στο Δεσποτικό, τη νησίδα κοντά στην Αντίπαρο, ο αρχαιολόγος κ. Γιάννος Κουράγιος, ο οποίος ανασκάπτει από το 2001 ένα μεγάλο ιερό της Αρχαϊκής  εποχής αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα.

Ο κορμός ενός Κούρου _από την απαρχή του λαιμού ως τη μέση_ που  είχε τοποθετηθεί ανάποδα μέσα στο έδαφος, στο κατώφλι μίας θύρας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως στήριγμα της και σε άλλο τμήμα της ανασκαφής δύο μεγάλα κομμάτια ποδιού _ κνήμη  και φτέρνα _  ενός άλλου αγάλματος,