Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Μπλακ άουτ στην Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική από κεραυνούς


Περίπου πριν μια ώρα, μετά από δυνατή νεροποντή, έγινε διακοπή ρεύματος σε ολόκληρη την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική.

Το μπλακ άουτ επεκτάθηκε στην περιοχή Χαλκηδόνας, Λουδία και Γέφυρας Θεσσαλονίκης.

Από την ΔΕΗ ανακοινώθηκε ότι η διακοπή προκλήθηκε από πτώση κεραυνού σε εναέρια γραμμή υψηλής τάσης.

Ενώ τα συνεργεία της ΔΕΗ πήγαιναν επί τόπου για να αποκαταστήσουν τη βλάβη, σημειώθηκε γενική πτώση του ρεύματος.

Στην Θεσσαλονίκη ακολούθησε το χάος, καταιγίδα, κεραυνοί, οι συναγερμοί να χτυπάνε και πολλά εγκλωβισμένα άτομα σε ανελκυστήρες.

Πλημμύρισαν πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς. Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά.

Μαριανά

Ο Βυζαντινός πύργος των Μαριανών
κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση

Εδώ αναπαύονται τα Μαριανά, συνοικισμός κάποιου Μαριανού, και το Μυριόφυτο, ιδιοκτησία της μητροπόλεως Θεσσαλονίκης πάνω από χίλια χρόνια.

Κι έπειτα, κάποια χαρτιά ενός Δεβλιτζηνού, δίκες, ξανά δίκες, διαιτησίες, κι ο τόπος δόθηκε στο Δοχειάρι. Εδώ αναπαύονται τα Μαριανά, σε τόπο κάπως μακριά από τη θάλασσα, κι έτσι δεν φυτεύτηκαν βιλίτσες στις παρειές τους.

Από το Λεύκωμα "Γη της Μακεδονίας"

Νότια των Μαριανών βρίσκεται η Νέα Όλυνθος, ενώ Βορειοανατολικά είναι ο Πολύγυρος.

Σώζεται σε καλή κατάσταση το υπόγειο και ένας όροφος. Μήπως πρέπει η εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων να ασχοληθεί με τον πύργο που καταρρέει; Μεγάλα κομμάτια του πύργου έχουν πέσει και βρίσκονται διάσπαρτα στην πλαγιά. Τουλάχιστον να μπεί ένα στέγαστρο.

Κωνσταντίνου Καβάφη: Ιθάκη - Απαγγέλει η Έλλη Λαμπέτη

Παραιτήθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος



Η παραίτηση του Αλέκου Αλαβάνου είναι γεγονός. Παραιτήθηκε πριν λίγη ώρα στην Γραμματεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α από πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και από βουλευτής. Δεν υπάρχουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παραίτηση του.

Τα ονόματα που ακούγονται για την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι οι Φώτης Κουβέλης, Γιάννης Δραγασάκης και Πάνος Λαφαζάνης.

Τέλος εποχής για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τον Συνασπισμό.

Διάλειμμα...



Άς κάνουμε ένα διάλειμμα από την σκληρή πραγματικότητα...

Η σημερινή ημέρα μας μαύρισε την ψυχή.

Όχι για τον Αλαβάνο βέβαια...

Δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ



Όργιο φημών κυριάρχησε αργά το μεσημέρι σχετικά με επικείμενη παραίτηση Αλαβάνου από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και από βουλευτής Ηρακλείου.

Γύρω στις 17:30 άρχισε η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ο Αλέκος Αλαβάνος, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να υποβάλλει την παραίτησή του. Έγκυρες πηγές από την Κουμουνδούρου, πάντως, αναφέρουν πως αυτήν την ώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ ασκούν πιέσεις στον κ. Αλαβάνο να αλλάξει γνώμη.

Στις 18:00, ο κ. Αλαβάνος θα προβεί σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Πηγή: Zougla.gr

Μανώλης νο2 ο Αλαβάνος... Παραιτούμαι ... ξε-παραιτούμαι... θα δούμε...

Δυο δεκάρες η Βιολέττα τσίγκο λελέτα τσίγκο λελέτα...

Γίνεται της Πόπης στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παραιτείται από βουλευτής ο Αλαβάνος...



Παραιτείται από το βουλευτικό του αξίωμα ο Αλέκος Αλαβάνος

Την παραίτησή του από την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θα υποβάλλει σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γραμματείας του κόμματος. Παράλληλα, θα γνωστοποιήσει στα μέλη της, ότι θα υποβάλλει στον πρόεδρο του Σώματος, την παραίτησή του και από το βουλευτικό του αξίωμα.

Τη θέση του Αλέκου Αλαβάνου στη Βουλή, θα πάρει η πρώτη επιλαχούσα στην περιφέρεια του Ηρακλείου, Νάντια Βαλαβάνη. Η κ. Βαλαβάνη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954.

Είναι συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και υπ. Διδάκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, μεταφράστρια και σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ από το 1996 μέχρι το 2005 ήταν διευθύντρια ξενοδοχείου στην Κρήτη.

O Αλέκος Αλαβάνος, 59 ετών, εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού στο 4ο τακτικό συνέδριο του κόμματος το Δεκέμβριο του 2004. Από το 1981, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ, έως και το 2004 ήταν ευρωβουλευτής, ενώ στις εθνικές εκλογές που είχαν πραγματοποιηθεί το Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής έχοντας θέσει υποψηφιότητα στη Β' Αθηνών.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Σε ετοιμότητα η Χαλκιδική για τη νέα γρίπη... σε αναμονή η Πιερία.



Οι ξενοδόχοι του νομού εδώ και έναν μήνα έχουν ζητήσει και έχουν λάβει οδηγίες από το υπουργείο Υγείας, για να γνωρίζουν με ποιον τρόπο θα διαχειριστούν ενδεχόμενο περιστατικό. Αντίθετα καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχουν προς το παρόν οι ξενοδόχοι του νομού Πιερίας.

Της Νικολέτας Μπούκα

Έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανό κρούσμα της νέας γρίπης δηλώνουν οι ξενοδόχοι του νομού Χαλκιδικής. Ήδη εδώ και έναν μήνα έχουν ζητήσει και έχουν λάβει σχετικές οδηγίες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας, για να γνωρίζουν με ποιον τρόπο θα διαχειριστούν ενδεχόμενο περιστατικό. Ταυτόχρονα τηρούν στάση αναμονής έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα τους αποσταλούν και νέες οδηγίες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, μετά τη σύσκεψη που είχε η Ομοσπονδία με τους υπευθύνους του υπουργείου Υγείας.

“Η Ένωσή μας ήταν η πρώτη πανελλαδικά που πριν από έναν μήνα ζήτησε οδηγίες και συμβουλές από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τη διαχείριση πιθανών περιστατικών της νέας γρίπης. Έχουμε ήδη ενημερώσει όλα τα μέλη μας και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία τόσο με το νοσοκομείο Πολυγύρου όσο και με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η δημιουργία ειδικού χώρου στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Χαλκιδικής ούτε φυσικά είναι δυνατό να κρατηθούν σε απομόνωση τουρίστες οι οποίοι ενδέχεται να παρουσιάσουν συμπτώματα της νέας γρίπης. “Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παίξουμε το ρόλο του γιατρού, αφού δεν είμαστε γιατροί. Συνήθως οι ξενοδοχειακές μονάδες που απασχολούν άνω των 50 εργαζομένων διαθέτουν γιατρό, ενώ οι υπόλοιπες συνεργάζονται με γιατρούς. Δεν είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε τους γιατρούς, απομονώνοντας τουρίστες. Για το λόγο αυτό είμαστε σε συνεργασία με το νοσοκομείο Πολυγύρου και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ”, εξηγεί ο κ. Τάσιος.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Η ΠΙΕΡΙΑ

Αντίθετα καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχουν προς το παρόν οι ξενοδόχοι του νομού Πιερίας. Όπως δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Γιάννης Μπούρος, το 80% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στο νομό είναι μικρές μονάδες, ενώ οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας αφορούν κατά κύριο λόγο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. “Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε σε ένα τέτοιο θέμα υγείας. Περιμένουμε να μας δοθούν οδηγίες, αν και δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, αφού η πλειονότητα των τουριστών που επισκέπτεται την περιοχή μας φτάνει μέσω του αεροδρομίου ‘Μακεδονία’, οπότε ελέγχεται από τις ειδικές κάμερες”, τονίζει ο κ. Μπούρος.

Πηγή: Μακεδονία

Με όπλο της «Σέχτας Επαναστατών» η επίθεση

Στη Σέχτα Επαναστατών παραπέμπει το ένα εκ των όπλων που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής σήμερα στα Πατήσια.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ελ.ΑΣ. Παν. Στάθης, ύστερα από την έρευνα του χώρου (της επίθεσης) ανευρέθησαν 24 κάλυκες διαμετρήματος των 9 χιλιοστών που σύμφωνα με τη βαλλιστική έρευνα, προέρχονται από όπλο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από τρομοκρατική οργάνωση, τη Σέχτα Επαναστατών.

Επιπρόσθετα, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. απηύθυνε έκκληση σε όσους πολίτες αντιλήφθηκαν κάτι σε σχέση με το περιστατικό, να επικοινωνήσουν με τα τηλ. 170, 1014, 1964.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του εκπροσώπου Παναγιώτη Στάθη: «Σήμερα και ώρα 06.20΄ στην οδό Πορφύρα και Δημητρακοπούλου, Άνω Πατήσια, τρία (3) άγνωστα άτομα, κινούμενα πεζή, προσέγγισαν και πυροβόλησαν επανειλημμένα από εγγύτατη απόσταση τον Υπαρχιφύλακα Σάββα Αντώνιο-Νεκτάριο ηλικίας 41 ετών, πατέρα ενός ανηλίκου τέκνου, ο οποίος εβρισκόταν σε συμβατικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο και εκτελούσε υπηρεσία στο συγκεκριμένο σημείο στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας μαρτύρων,

Από την δολοφονική επίθεση επήλθε ακαριαία ο θάνατος του αστυνομικού, ενώ οι δράστες απομακρύνθηκαν από το σημείο προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο αστυνομικός έφερε κανονικά τον υπηρεσιακό του οπλισμό, τον οποίο δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει λόγω της σφοδρότητας της επιθέσεως και της αμεσότητας των χτυπημάτων των δραστών, που είχαν σαφώς ανθρωποκτόνο πρόθεση.

Το φυλασσόμενο πρόσωπο τελεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων από τον Ιούνιο του 2002.

Ύστερα από την έρευνα του χώρου ανευρέθησαν 24 κάλυκες διαμετρήματος των 9 mm-χιλιοστών μέρος των οποίων -σύμφωνα με τη βαλλιστική εξέταση- προέρχονται από όπλο που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την τρομοκρατική οργάνωση ‘‘ΣΕΧΤΑ‘‘.

Στο σημείο μετά τη διενέργεια αυτοψίας, κλήθηκε και προσήλθε Ιατροδικαστής. Προανάκριση ενεργείται από την Δ.Α.Ε.Ε.Β.

Όσοι πολίτες αντιλήφθηκαν οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 170, 1014 και 1964. Η μυστικότητα των πληροφοριών θα διαφυλαχτεί απολύτως.»

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σοσιαλιστικές αβρότητες...



Έξω από το γραφείο του Γ. Παπανδρέου, που είχε χθες τα γενέθλια του, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Β. Βενιζέλος, ο Θ. Πάγκαλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Ν. Αθανασάκης και ο Γ. Ραγκούσης) περίμεναν για να τους δεχθεί.

Η γραμματέας του τους ενημέρωσε ότι θα πρέπει να περιμένουν γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε ένα σημαντικό τηλεφώνημα. Ο Β. Βενιζέλος άρχισε να φωνάζει «Είναι απαράδεκτο, είναι προσβλητικό και δεν θα το ξαναεπιτρέψω! Τι είμαστε, θέαμα για ζωολογικό κήπο; Πάω στο γραφείο μου να περιμένω γιατί αισθάνομαι σαν όρθιος μαλάκας...».

Δημιουργήθηκε ταραχή, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έτρεχε να κλείσει την πόρτα για να... μην ακούνε οι δημοσιογράφοι που ήταν εκεί, η γραμματέας άναψε ταραγμένη τσιγάρο και ο Θ. Πάγκαλος δεν έχασε την ευκαιρία: "Βαγγέλη κάτσε εκεί. Ούτως ή άλλως όρθιος ή καθιστός το ίδιο μαλάκας είσαι πάντα"!

Μακεδονικός χορός - Χρωματιστά Τσουράπια

Βραδύπους ο Τριδάκτυλος


Ο Βραδύπους ο τριδάκτυλος είναι το μόνο μέλος του είδους Βραδύπους. Υπάρχουν τέσσερα είδη Τριδάκτυλων, Ο καφέ Τριδάκτυλος Βραδύπους, Ο Βραδύπους με χαίτη, Ο Βραδύπους ο κιτρινολαίμης και ο Βραδύπους Πυγμαίος.

Είναι πανέμορφο ζώο ο Βραδύπους και έγινε γνωστός γιατί ήταν ο κεντρικός ήρωας στην ταινία ice age, ο γνωστός Cid. Ο Βραδύπους κινείται τόσο αργά που είναι σαν να μην κουνιέται καθόλου. Από αυτή του την ιδιότητα, προέρχεται και το όνομα του. Αν και είναι αργός στο να κινείται στα δένδρα και στη γή, ο Βραδύπους είναι πολύ γρήγορος κολυμβητής. Ζεί στη Νότια Αμερική.

Οι επιστήμονες αν και δεν είναι σίγουροι, υπολογίζουν ότι ο Βραδύπους αναπαράγεται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Το σώμα του Βραδύπου είναι φτιαγμένο για να του επιτρέπει να κρεμιέται στα δένδρα, ζεί στους θάμνους και στις περιοχές με χαμηλά δένδρα.


Ο Βραδύπους έχει το μέγεθος ενός μικρού σκύλου ή μιας μεγάλης γάτας, με το κεφάλι και το σώμα του να έχουν μήκος 45 εκατοστά, ενώ το βάρος τους κυμαίνεται από 3,5 έως 4,5 κιλά. Έχουν μια μικρή ουρά 6-7 εκατοστά και έχουν τρία μεγάλα νύχια στα μπροστινά τους πόδια.

Η θερμοκρασία του σώματος τους δεν είναι σταθερή, σε αυτόν τον τομέα μοιάζουν με τα ερπετά. Επειδή η θερμοκρασία του σώματος τους εξαρτάται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ο Βραδύπους ζεί σε θερμό και υγρό περιβάλλον.

Μπορείτε ακόμα να τον εμπιστεύεστε;



Ο Καραμανλής δήλωσε με νόημα...

Ο Καραμανλής τόνισε με έμφαση…

Ο Καραμανλής επισκέφθηκε…

Ο Καραμανλής περιόδευσε…

Ο Καραμανλής αναφέρθηκε…

Ο Καραμανλής διέψευσε κατηγορηματικά…

Νεκρή 96χρονη από βιασμό σε χωριό της Μεσσηνίας



Μέχρι θανάτου φέρεται ότι βιάσθηκε μια 96χρονη γυναίκα στο χωριό Άμμος του δήμου Αρείου Μεσσηνίας, η οποία βρέθηκε νεκρή το πρωί στο σπίτι της.

Συγγενείς της, οι οποίοι δεν είδαν την ηλικιωμένη, ανησύχησαν και μπήκαν στο σπίτι της, όπου την βρήκαν γυμνή και νεκρή στο κρεβάτι της.

Αμέσως ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία εκτιμά ότι ο δράστης εισέβαλε στο σπίτι με σκοπό τη ληστεία, ενώ στη συνέχεια ικανοποίησε τις αρρωστημένες ορέξεις του πάνω στην ηλικιωμένη.

Περισσότερο φως στα αίτια του θανάτου της θα δώσει ο ιατροδικαστής, όμως πιθανολογείται ότι η άτυχη γυναίκα εξέπνευσε από το σοκ του βιασμού.

Το περιστατικό συγκλονίζει την τοπική κοινωνία και κυρίως δημιουργεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους του χωριού.

Πηγή: gianniotis.gr

Εκρηξη σε ΙΧ στο Νέο Ηράκλειο



Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στις 10 το πρωί, στο Νέο Ηράκλειο, την ώρα που η ιδιοκτήτριά του μπήκε και προσπάθησε να βάλει μπροστά τη μηχανή για να φύγει.

Η γυναίκα η οποία είναι 52 ετών, οικονομολόγος τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι και διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» για τις πρώτες βοήθειες.

Το αυτοκίνητο εξετάζεται από συνεργείο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ η ενέργεια αποδίδεται σε προσωπικές διαφορές.

Προανάκριση διενεργείται από την ασφάλεια Αττικής.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Τρομοκρατική επίθεση στα Πατήσια - Σκότωσαν αστυνομικό ο οποίος ήταν στη φύλαξη της πρώην συζύγου του Αγγελέτου Κανά - Ποιος είναι ο Αγγελέτος Κανάς



Δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικού συνέβη στις 6:15 το πρωί στον πεζόδρομο της οδού Δρακοπούλου στα Πατήσια.

Ο 40χρονος αστυνομικός που φρουρούσε τη σύζυγο του Αγγελέτου Κανά, Σοφία Κυριακίδου, που είχε καταθέσει στην υπόθεση του ΕΛΑ, βρισκόταν μέσα σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο, όταν τρεις άγνωστοι πλησίασαν από τα αριστερά και δεξιά του οχήματος και άνοιξαν μαζικά πυρ εναντίον του με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

Στο σημείο βρέθηκαν περισσότεροι από 15 κάλυκες, ενώ η περιοχή έχει αποκλέιστεί.



Ο Αγγελέτος Κανάς, πρώην κοινοτάρχης Κιμώλου, φέρεται ότι ήταν ο άνθρωπος που εξασφάλιζε τα εκρηκτικά για τον ΕΛΑ και ήταν ο βασικός βομβιστής της οργάνωσης και φέρεται το όνομά του να αναφέρεται στα Αρχεία της Στάζι.

Ο Αγγελέτος Κανάς έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 25 χρόνια κάθειρξη ως μέλος της οργάνωσης ΕΛΑ.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και άλλες εγκληματικές πράξεις.

Του επεβλήθη πρόστιμο 22.000 ευρώ αλλά έκανε αίτηση αποφυλάκισης -η οποία έγινε δεκτή- και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Οι Αστυνομία αποδίδει στον Αγγελέτο Κανά το ψευδώνυμο «Τζωρτζ» και τον θεωρεί ένα από τα παλαιότερα μέλη του ΕΛΑ που ειδικεύτηκε στην κατασκευή κάθε είδους αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και μετεκπαιδεύθηκε από την οργάνωση του Κάρλος.

Ο ίδιος είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και είχε αποδώσει την εμπλοκή του στον ΕΛΑ στην πρώην γυναίκα του, Σοφία Κυριακίδου και στην διαμάχη που έχει μαζί της εδώ και χρόνια.

Μάλιστα ο Κανάς απ' το 2000 έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της Σοφίας Κυριακίδου γιατί άφηνε απειλητικά μηνύματα στον αυτόματο τηλεφωνητή του με περιεχόμενο όπως «βρες καμιά φίλη του Χρήστου Τσουτσουβή για να βάλεις καμιά βόμβα» ή «ο Αγγελέτος, για να ξέρετε, είναι μέλος της "17 Νοέμβρη"».Ο Κανάς υπήρξε εκλεγμένος κοινοτάρχης Κιμώλου με μεγάλη κοινωνική αποδοχή, εξ αιτίας του ότι δεν δίστασε να συγκρουστεί με μεγάλα συμφέροντα για το καλό του τόπου του.

Οταν έγινε γνωστή η προφυλάκισή του 450 Κιμωλιάτες - περισσότεροι απ' όσους τον ψήφισαν - στις 22/2/2003 με τις υπογραφές τους, συμπαραστάθηκαν στον κοινοτάρχη τους που όπως έλεγαν "είναι προφυλακισμένος εξ αιτίας δύο μαρτύρων, της Σοφίας Κυριακίδου και του Ιωάννη Βεντούρη, οι οποίοι εξυπηρετούν προσωπικά, διαπλεκόμενα και ιδιοτελή συμφέροντα".

Πηγή: StudioA-Blog

Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες



Νεκρός είναι αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που φρουρούσε μάρτυρα σε υπόθεση τρομοκρατίας στα Πατήσια και δέχθηκε περίπου 20 σφαίρες από δύο αγνώστους.

Νεκρός είναι έπειτα από δολοφονική επίθεση ένας 41χρονος αστυνομικός που φρουρούσε μάρτυρα που είχε καταθέσει σε υπόθεση τρομοκρατίας (σύζυγο εμπλεκόμενου στην υπόθεση του ΕΛΑ) η οποία ήταν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων σήμερα το πρωί στη διασταύρωση Δημητρακοπούλου και Πορφύρα στα Πατήσια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δράστες είχαν δύο συνεργούς, χρησιμοποίησαν δύο ή τρία όπλα και τράπηκαν σε φυγή χωρίς να δει κάτι κανείς.

Ένα από τα όπλα είναι αυτόματο και οι 23 κάλυκες που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί είναι όλοι των 9 mm και εξετάζονται στα γραφεία της εγκληματολογικής υπηρεσίας προκειμένου να διαπιστωθούν αν έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις από τις οργανώσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό.

Ο άτυχος αστυνομικός βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο την ώρα που δέχθηκε τους πυροβολισμούς στο στήθος και στο κεφάλι και παραμένει ακόμα στο σημείο του συμβάντος. Στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικοί του εγκληματολικού τμήματος και ιατροδικαστής, ενώ τις έρευνες έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας κ. Φίλιππος Κουτσάφτης ο αστυνομικός φέρει πολλαπλές πύλες εισόδου από την αριστερή πλευρά του σώματος και στο κεφάλι, ενώ οι πυροβολισμοί προήλθαν από κοντινή απόσταση.

Επίσης ο κ. Κουτσάφτης το όπλο του αστυνομικού βρισκόταν σε θήκη στη ζώνη του, συνεπώς δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Στάθης από τον τόπο του συμβάντος δήλωσε πως δεν υπήρχε κάποια προειδοποίηση για την επίθεση. Η αστυνομία «βλέπει» πίσω από την επίθεση τον Επαναστατικό Αγώνα, καθώς παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με την επίθεση κατά του αστυνομικού των ΜΑΤ, Διαμαντή Ματζούνη.

Πηγή: Καθημερινή

Μήνυμα τρόμου



Νέο και μάλιστα φονικό χαστούκι στην Αντιτρομοκρατική, που είδε άνδρα της να εκτελείται από αγνώστους ενώ φρουρούσε βασική μάρτυρα στην υπόθεση του ΕΛΑ

Φονικό χτύπημα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που έχασε άνδρα της εν υπηρεσία, καθώς εκτελέστηκε από αγνώστους χωρίς να μπορέσει να αντιδράσει.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανεπίσημη πληροφόρηση ο άτυχος αστυνομικός φρουρούσε την πρώην σύζυγο ενός εκ των κατηγορούμενων στην υπόθεση του ΕΛΑ. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μάρτυρας είναι βασική στην υπόθεση που έχει εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό και τώρα βρίσκεται στο εφετείο.

Το θύμα, 41 ετών, παντρεμένος και πατέρας ενός ανηλίκου παιδιού, είχε αναλάβει υπηρεσία στις 06.00 και βρισκόταν μέσα σε ένα Renault Clio στον πεζόδρομο στη συμβολή των οδών Πορφύρα και Δημητρακοπούλου στα Ανω Πατήσια.

Στις 06.15 ως 06.30, δύο ή τρεις τουλάχιστον ένοπλοι πλησίασαν το όχημα (πεζοί ή κατά άλλες πληροφορίες με δίκυκλο) και πριν ο αστυνομικός προλάβει να αντιδράσει τον γάζωσαν με σφαίρες, ακοτώνοντάς τον ακαριαία, καθώς δέχτηκε τουλάχιστον πολλούς πυροβολισμούς σχεδόν εξ επαφής από δύο ή τρία όπλα των εννέα χιλιοστών.

Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν 22 κάλυκες, ενώ το θύμα δεν πρόλαβε ούτε να βγάλει το όπλο από τη ζώνη του.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τη συγκεκριμένη επίθεση.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί και στο σημείο πραγματοποιεί έρευνα κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, ενώ αυτοψία έκανε και ο ιατροδικαστής κ. Φ.Κουτσάφτης, που διαπίστωσε ότι τα πολλαπλά τραύματα ήταν όλα σχεδόν στην αριστερή πλευρά του σώματος του θύματος, που καθόταν στη θέση του οδηγού.

Στον τόπο της αιματηρής επίθεσης έφτασε και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Β. Τσιατούρας, ενώ αναμένεται και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκης.

Πηγή: Έθνος

“Θεσσαλονίκη μαγεμένη”



Γράφει η Χρύσα Αράπογλου

Θεσσαλονίκη, χιλιάδες χρόνια παρούσα. Από τα προϊστορικά πολίσματα και τη Θέρμη, η Θεσσαλονίκη του Κάσσανδρου, η Ρωμαϊκή, η Βυζαντινή, η Θεσσαλονίκη των ζηλωτών, η πόλη-πρωταγωνίστρια των βαλκανικών ανακατατάξεων, των διωγμών των Εβραίων, η μάνα των προσφύγων. Με τα ίχνη των εποχών ολοφάνερα στην ανατομία της. Αυτή είναι η ταυτότητα της πόλης. Το μέλλον της είναι το παρελθόν της.

Ο μνημειώδης πλούτος της γνωστός και κρυμμένος. Η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πολιτιστικό προορισμό και η ενίσχυση της τοπικής της οικονομίας είναι άμεσα συνυφασμένη με την αποκάλυψη των υπαρχόντων αλλά και των “κρυμμένων” ή “απολεσθέντων” πολιτιστικών της θησαυρών.

Μια τέτοια περίπτωση αφορά τις περίφημες Incantadas, τις Μαγεμένες, που “απήγαγε” το 1864 ο Γάλλος Em. Miller με εντολή του Ναπολέοντα Γ΄ και σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου. Πρόκειται για τα αγάλματα της περίφημης, μνημειώδους, διώροφης, αμφιπρόσωπης στοάς των Ειδώλων, που βρισκόταν στην είσοδο της Αρχαίας Αγοράς, δίπλα στα Λουτρά Παράδεισος. Παριστάνουν Μαινάδα, νεανική μορφή του Διονύσου, Αριάδνη στεφανωμένη με φύλλα κληματαριάς, Λήδα σε σύμπλεγμα με τον κύκνο, Γανυμήδη σε σύμπλεγμα με αετό, Αύρα με διάφανο χιτώνα, μορφή Διόσκουρου και φτερωτής Νίκης. Το μνημείο καταγράφηκε από όλους τους περιηγητές που έφθασαν στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τη λεηλασία του με την κατεδάφιση της κιονοστοιχίας και τη μεταφορά των διαφόρων τμημάτων στο λιμάνι, τη φόρτωσή τους σε γαλλικό πολεμικό πλοίο και τη μεταφορά τους στο νησί των Κύκνων αρχικά και τελικά στο Παρίσι.

Η σημασία τουλάχιστον της αναπαράστασης του συγκεκριμένου μνημειακού θησαυρού εκφράστηκε από το σύνολο του πνευματικού δυναμικού της Θεσσαλονίκης εδώ και δεκαετίες και αποτέλεσε μία από τις βασικές προτεραιότητες του οργανισμού “Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997”. Δυστυχώς σήμερα, 12 χρόνια μετά, το σχέδιο παραμένει ακόμα “εκκρεμές”.

Η διεκδίκηση της επιστροφής είναι μια χρονοβόρα περιπέτεια με αβέβαιο αποτέλεσμα. Είναι όμως πολύ πιο απλό από τα υπάρχοντα λεπτομερή σχέδια να κατασκευαστούν αντίγραφα που θα τοποθετηθούν στο χώρο όπου βρίσκονταν.

Η δημοτική μας παράταξη “Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια” ανέδειξε και υιοθέτησε τη συγκεκριμένη πρόταση εντάσσοντάς την στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ενώ έχουμε κατ’ επανάληψη θέσει το θέμα τόσο στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης όσο και σε σχετικές συζητήσεις με τον πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.

Όλοι συμφωνούν ότι τα αντίγραφα πρέπει να κατασκευαστούν και να φθάσουν στην πόλη άμεσα.

Η Θεσσαλονίκη αξίζει και πρέπει να αναδειχθεί σε πόλη-ανοιχτό μουσείο.

Πηγή: Μακεδονία

Ανοιχτή πληγή οι Σαλονικιές Καρυάτιδες



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ,
υπουργός Μακεδονίας -Θράκης

Η γνωριμία μου με τις “Μαγεμένες” της Θεσσαλονίκης με πάει χρόνια πίσω, την εποχή που ως δημοτικός σύμβουλος επιχείρησα να μάθω περισσότερα για ένα μνημείο που ως νέος είχα ακούσει να περιγράφουν οι μπαγιάτηδες της πόλης μας: Για τις δικές μας, τις Σαλονικιές Καρυάτιδες, που το 1864 “ξενιτεύτηκαν” νύχτα, ερήμην των Θεσσαλονικιών, ακριβώς όπως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από την Αθήνα.

Φυσική απόρροια της επαφής μου με την ιστορία τους αποτέλεσαν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβα στη συνέχεια για την επανενεργοποίηση ενός αιτήματος επαναπατρισμού τους, που είχε ξεκινήσει αλλά χωρίς ανάλογη συνέχεια την περίοδο της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Για να τις συναντήσω, χρειάστηκε να μεσολαβήσουν αρκετές -και όχι μόνο δικές μου- προσπάθειες ανάσυρσης των “Μαγεμένων”, από τα βάθη της μνήμης της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και η κατάθεση δύο σχετικών ερωτήσεών μου στη Βουλή, προς το υπουργείο Πολιτισμού, το 2005 και το 2007.

Τις συνάντησα πέρσι. Τον Ιούλιο του 2008, στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, σε μια επίσκεψη που πραγματοποίησα ιδιωτικά, παρέα με τη σύζυγό μου. Ήταν μια συνάντηση συγκινητική για μένα. Έβλεπα από κοντά, για πρώτη φορά, το αντικείμενο των προσπαθειών μου. Ήταν εκεί, εκτεθειμένα στο θαυμασμό των επισκεπτών, και τα οκτώ αγάλματα που εκτιμάται ότι κοσμούσαν την είσοδο της Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης κατά τον 2ο ή 3ο μ.Χ. αιώνα: Ο Διόνυσος, η Μαινάδα, ο Γανυμήδης, η Αριάδνη, η Λήδα, η Νίκη, ο Διόσκουρος, η Αύρα. Τα αγάλματα της περίφημης Στοάς των Ειδώλων…

Οι “Μαγεμένες” ή Ιncantadas, όπως τις ονόμαζαν οι Σεφαραδίτες της Θεσσαλονίκης, αποτελούν για τη Θεσσαλονίκη μια ανοιχτή πληγή. Κάτι δικό μας, που μας το στέρησαν άδικα.

Διανύουμε ήδη το δεύτερο αιώνα αποχωρισμού της Θεσσαλονίκης από αυτό το μοναδικό ψηφιδωτό της κληρονομιάς της. Γνωρίζουμε τον χρόνο που έχει ήδη περάσει από την έναρξη της διεκδίκησης των -πολύ πιο “διαφημισμένων” διεθνώς- Μαρμάρων του Παρθενώνα (ο όρος “Ελγίνεια” με απωθεί, διότι δεν ήταν ποτέ του Έλγιν, ήταν πάντα της Ελλάδας). Ξέρουμε πως δεν είναι εύκολη υπόθεση ένας επαναπατρισμός. Συνειδητοποιούμε πως υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που παίζουν ρόλο, πολιτικές, διεθνών σχέσεων, υποδομής κατάλληλης για την υποδοχή τους.

Ωστόσο, όσο ρεαλιστές κι αν είμαστε, μπορούμε να κάνουμε αρκετά περισσότερα από το να ονειρευόμαστε απλώς…

Το όνειρο χρειάζεται δράση.

Ως υπουργός Μακεδονίας - Θράκης θεωρώ χρέος μου να δράσω για τις “Μαγεμένες”. Πάντα σε αρμονική συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και με στόχο οι Incantadas να “μαγέψουν” ξανά τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Μακεδονία