Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ενα μινωικό μέγαρο στα νέφη του Ψηλορείτη

Σε ύψος ως και 2.5 μ. έχουν διασωθεί οι τοίχοι του μινωικού κτιρίου της Ζωμίνθου, ενώ η ανασκαφή βρίσκεται ακόμη στον δεύτερο όροφο

Εχει ηλικία 3.500 χρόνων και είναι χτισμένο συγχρόνως με τα ανάκτορα της Κνωσού. «Το Βήμα» βρέθηκε στην ανασκαφή, που διεξάγεται από την αρχαιολόγο Εφη Σαπουνά-Σακελλαράκη

Θερμού Μαρία

Το ξυπνητήρι χτυπά στις 6 το πρωί και οι ασυνήθιστοι στην πρωινή έγερση, όπως εγώ, νομίζουν απλώς ότι ακούν καμπάνες. Τι γιορτάζουμε σήμερα; Και αμέσως γύρισμα στο άλλο πλευρό. Στα Ανώγεια όμως οι άνθρωποι έχουν ήδη ξυπνήσει, ιδίως αυτοί που παίρνουν μέρος στην ανασκαφή ψηλά στη Ζώμινθο, 10 χλμ. από το χωριό. Πρωινό στα γρήγορα, ένα τσιγάρο, χαμηλές κουβέντες και γύρω στις 7 περί τα 50 άτομα μπαίνουμε στα αυτοκίνητα, που παίρνουν τον δρόμο για το βουνό.

Η φύση ξυπνάει γρήγορα στον Ψηλορείτη. Το φως της ημέρας δυναμώνει λεπτό προς λεπτό και ο παγωμένος αέρας τονώνει τις αισθήσεις.

Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη του Γαλερίου

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Πίσω στο χρόνο, στη ρωμαιοκρατούμενη Θεσσαλονίκη των αρχών του 4ου αιώνα, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν οι κάτοικοι της πόλης, το τριήμερο 28 - 30 Σεπτεμβρίου. Κι αν η Θεσσαλονίκη του σήμερα ελάχιστα θυμίζει την πόλη του επέλεξε, αιώνες πριν, να κάνει διοικητική του πρωτεύουσα ο Γαλέριος, το ανάκτορο που έχτισε ο Ρωμαίος καίσαρας «ζει» κι «αναπνέει» στην καρδιά της πόλης, στην πολυσύχναστη πλατεία Ναυαρίνου, διατηρώντας ίχνη της παλιάς του αίγλης.

Το γαλεριανό ανάκτορο που αναστηλώθηκε υποδειγματικά τα τελευταία χρόνια από την αρχαιολογική υπηρεσία -και δυστυχώς παραμένει κλειστό για το κοινό λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού- ανοίγει τις πόρτες του αυτές τις μέρες για να υποδεχτεί επισκέπτες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που φέτος έχουν θέμα «Κρίσεις: Συνέχειες και ασυνέχειες στην Iστορία».

Παραιτήθηκε ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ παραιτήθηκε από το Κόμμα των Πρασίνων διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του κόμματος να αντιταχθεί στην επικύρωση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας της ΕΕ.

Η παραίτησή του απειλεί να στερήσει από το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Οικολόγων μια από τις σημαντικές προσωπικότητες του και να προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στα μέλη των Γάλλων Πρασίνων που στηρίζουν την κυβέρνηση Ολάντ και έχουν δύο υπουργικές θέσεις.

Οι Γάλλοι Πράσινοι ψήφισαν χθες Σάββατο ομόφωνα κατά του συμφώνου, επισημαίνοντας πως δεν παρέχει μακροπρόθεσμες λύσεις στην ευρωπαϊκή κρίση και δεν βοηθά στην προώθηση φιλικών στο περιβάλλον πολιτικών.

Κάηκαν 500 χιλιάδες στρέμματα δασών και καλλιεργειών το καλοκαίρι

Περίπου 152 000 στρέμματα με μαστιχόδεντρα και καλλιέργειες έγιναν στάχτη από την πυρκαγιά της Χίου.

Μόνο στη Χίο έγιναν στάχτη περίπου 152.000 στρέμματα

Τράτσα Μάχη

Περισσότερα από 500.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής γης έγιναν στάχτη το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

«Ο απολογισμός του φετινού καλοκαιριού έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τα δεδομένα των τελευταίων 25 χρόνων και να μας υπενθυμίσει ότι ούτε τα αίτια αλλά ούτε και η ανάγκη κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δασοπροστασίας έχουν εκλείψει», σημειώνει η υπεύθυνη δασικών προγραμμάτων στο WWF Ελλάς κυρία Εύη Κορακάκη.

Με 0,5% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ - Εδραιώνεται η Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB

 Στο 0,5% είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Real news, ενώ η Χρυσή Αυγή βρίσκεται και πάλι στην τρίτη θέση.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 22,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4%, η Χρυσή Αυγή 9%, το ΠΑΣΟΚ 7,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5%, η Δημοκρατική Αριστερά 4,2%, το ΚΚΕ 4%, οι Οικολόγοι 1,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει στο 20,1%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 35,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 31,8%, ενώ στο ερώτημα για το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 26,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 24,4%.

Αργύρης Λαφαζάνης: Επιστολή στην εφημερίδα "Το Παρασκήνιο"

19-09-2012

Αγαπητέ κ. Ντάσκα

Πριν μερικές μέρες ενημερώθηκα για σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας σας για θέματα της Χαλκιδικής όπου περιέχονται και αναφορές στη δική μας διοίκηση της Νομαρχίας από το 2003 μέχρι το 2006. Κατ’ αρχήν καλοπροαίρετα και χωρίς να επικαλούμαι κανένα «νόμιμο δικαίωμά μου» θέλω να σας ενημερώσω ότι η δημοσίευση της φωτογραφίας μου ανάμεσα στον κ. Ζωγράφο και τον κ. Στέγγο με τους οποίους βρίσκομαι από χρόνια σε σφοδρή σύγκρουση, όχι για δικά μου συμφέροντα, θεωρήθηκε από τους Χαλκιδικιώτες ιδιαίτερα ατυχής. Ακόμη για την εμφάνισή μου κάτω από την σκιά του τίτλου «ΟΡΓΙΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ» είναι γνωστό ότι κατά τη δική μας περίοδο 2003-2006:

-Δεν έγινε καμία παραχώρηση δημόσιας έκτασης. Πολλές εκατοντάδες παραχωρήσεις τεμαχίων έγιναν πριν και μετά από εμάς, ενώ για τις 87 παραχωρήσεις στη Μονή Βατοπεδίου περίμεναν να φύγουμε από τη Νομαρχία για να τις προχωρήσουν.

Διαψεύδουν τα περί «μαύρου χρήματος» τρεις πρώην υπουργοί

Απειλούν με μηνύσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και οι πρώην υπουργοί Γιώργος Βουλγαράκης και Μιχάλης Λιάπης διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί ανάμειξής τους σε υπόθεση μαύρου χρήματος, η οποία, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στον κυριακάτικο Τύπο, ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές και το ΣΔΟΕ

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, επικαλούμενο καταθέσεις μαρτύρων, υποστηρίζει ότι οι τρεις πρώην υπουργοί εμπλέκονται σε υπόθεση αγοραπωλησιών ακινήτων την περίοδο 2005-2008, που βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις αρχές.

Ο κ. Μεϊμαράκης, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει ότι πληροφορήθηκε για το δημοσίευμα μόλις επέστρεψε από το εξωτερικό και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν έχει καμία εμπλοκή.

Επεισόδια στη συγκέντρωση των μουσουλμάνων στην Ομόνοια


Βγήκαν στους δρόμους κατά της βλάσφημης ταινίας για τον Μωάμεθ

Δήμητρα Αιγινίτη, Χρήστος Χατζησπύρου

Άνοιξαν, λίγο μετά τις 18:30 την Κυριακή, οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια, αφού προηγουμένως παρέμειναν κλειστοί επί περίπου 3,5 ώρες, λόγω της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας μουσουλμάνουν που ζουν στην Ελλάδα, κατά της βλάσφημης για τον προφήτη Μωάμεθ ταινίας, η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και προκάλεσε κύμα βίας στον ισλαμικό κόσμο.

Οι περίπου 600 συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να μεταβούν στην αμερικανική πρεσβεία, ωστόσο οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο, έκλεισαν, τοποθετώντας κλούβα στη συμβολή της Σταδίου με την Αιόλου, την πρόσβαση των διαδηλωτών πέραν της πλατείας Ομονοίας.