Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Λευκό καγκουρό γεννήθηκε στην Πάφο


Το τέταρτο ουάλαμπι αλμπίνο καγκουρό γεννήθηκε στο Πάρκο Πουλιών και Ζώων στην Πάφο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή και ιδιοκτήτη του Πάρκου Χρίστο Χριστοφόρου το καγκουρό τύπου Wallaby συναντάται στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ενώ τα τελευταία τριάντα χρόνια δεν έχει γεννηθεί πουθενά στον κόσμο καγκουρό που να έχει λευκό χρώμα.

Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν τέσσερα λευκά καγκουρό τύπου Wallaby, δύο στη Μεγάλη Βρετανία, ένα στην Αυστραλία και τώρα ένα στην Κύπρο.

Πηγή: Έθνος

Δημοτικής αρχής (Μ. Παναγίας) ανέκδοτο

To κείμενο που ακολουθεί υπογράφεται από τον δάσκαλο Β. Καρίνα, κάτοικο Μ. Παναγίας και είναι μια σκωπτική/σατιρική ματιά στα τεκταινόμενα αυτό το διάστημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας.

Κυκλοφορεί και μοιράζεται χέρι με χέρι, εν’οψει της πρώτης συνεδρίασης, την Τρίτη 4 Αυγούστου, της (νέας!) Επιτροπής που συστήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του μεταλλείου των Σκουριών.

Εδώ ο κόσμος καίγεται, οι κάτοικοι της Μ. Παναγίας είναι ακόμα πάνω στο φυλάκιο στις Σκουριές για να προστατεύσουν το βουνό από τους “βαρβάρους” και το Δ.Σ. φτιάχνει επιτροπές! Ο δε Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου ποιεί την νήσσαν…

Η φωτογραφία είναι από τη Λαϊκή Συνέλευση της Παρασκευής 10 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΝΕΚΔΟΤΟ

1 Αυγούστου 2009

Όλη η τοπική κοινωνία απερίφραστα εκφράστηκε κατά της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης στις Σκουριές. Πρώτοι από όλους, όλοι οι φορείς του τόπου εγγράφως κατέθεσαν τις αποφάσεις τους ενάντια στην καταστροφή του τόπου. Μπήκε δηλαδή ο κόσμος μπροστά. Στην συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε “αναγκαστικά” την απόφαση 15/2007 (α) να ενημερωθεί!!!!! και (β) σύστησε Ειδική Κοινή επιτροπή και (γ) εξουσιοδότησε τον κ. Δήμαρχο σε οποιαδήποτε φάση εξέλιξης της υπόθεσης, να φροντίσει να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο με υποχρεωτική παράλληλη πρόσκληση των φορέων του Δήμου, το οποίο εφεξής θα αποτελεί την κοινή επιτροπή ενημέρωσης των πολιτών, για περαιτέρω ενέργειες.

Μέχρι σήμερα ουδέποτε έστω και μια φορά συγκάλεσαν αυτή την Επιτροπή. Αντιθέτως, ο Δήμαρχος κάλεσε την “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.” για να διενεργήσει παρανόμως – εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου – γεωτρήσεις και σήμερα διώκονται ποινικά ο Δήμαρχος, ο Δήμος και ο εκπρόσωπος της εταιρείας “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”. Ακόμη και ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε μήνυση γι’αυτό το θέμα.

Ενώ η εταιρεία ήδη άρχισε εργασίες στις Σκουριές και παιδιά φιλότιμα μπήκαν μπροστά και εγκαταστάθηκαν στις Σκουριές και ενώ ο κόσμος έχει εκφράσει τη θέλησή του, πήγαμε σε Λαϊκή Συνέλευση, η οποία παμψηφεί είπε “ΟΧΙ” στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. Οι δημοτικοί άρχοντες βλέποντας τον λαό σύσσωμο να τους λέει “προχωράτε μπροστά”, αυτοί προτείνουν να γίνει Επιτροπή πολιτών για να μπει μπροστά η Επιτροπή. Και την ίδια στιγμή που με το από 26/2/2007 και Α.Π. 920 διαβιβαστικό του Δήμου έχουν ενημερώσει όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, όλους τους αρμόδιους φορείς, για το ποιά είναι πλέον η Επιτροπή που έχουν νόμιμα ορίσει για το θέμα αυτό, και χωρίς λόγο, χωρίς να έχουν προβεί με κάποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε ακύρωση αυτής της αποφάσεως του Δ.Σ., πάνε να φτιάξουν και άλλη επιτροπή. Για να δούμε πόσες επιτροπές θα φτιάξουν για να μπουν μπροστά.

Μια λαϊκή παροιμία λέει: “Όποιος δεν έχει σκοπό να ζυμώσει, όλη τη μέρα κοσκινίζει”.

——————-

Των Θεοφανείων είναι όλος ο λαός, ο Δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι στην προβλήτα του λιμανιού για την τέλεση του αγιασμού. Με το ζόρι κάθονται οι άνθρωποι στην προβλήτα. Ο “παπάς” αρχίζει να ψέλνει το “σώσον Κύριε το λαό Σου” και ρίχνει τον σταυρό στην θάλασσα. Όμως όλοι απογοητεύτηκαν, διότι έβλεπαν ότι κανένας δεν έπεφτε – λόγω της παγωνιάς – για να πιάσει το σταυρό. Πάνω στην μεγάλη απελπισία τους, βλέπουν να πέφτει ένας μέσα στη θάλασσα και αρχίζει να κατευθύνεται προς τον σταυρό. Όλο το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές. το ίδιο και ο “παπάς”. Ευγνωμονούσε τον Θεό, επαινούσε ως λαμπρό παληκάρι αυτόν που έπιασε τον σταυρό. Τελείωσε ο αγιασμός, αποχώρησε το πλήθος και πλησίασε το τοπικό κανάλι αυτόν που έπεσε στη θάλασσα και έπιασε τον σταυρο και του λέει:

- “Συγχαρητήρια γι’αυτό που κάνατε. Σπανίζει στις μέρες μας. Θέλετε να κάνετε μια δήλωση;”

- “Ναι” απαντά. “Θέλω να μάθω ποιος μα….κας με έσπρωξε και έπεσα μέσα στη θάλασσα με τέτοια παγωνιά;”.

Έτσι το έχει πάθει τώρα και η δημοτική αρχή. Και γι’αυτό θέλει να βάλει τον κόσμο μπροστά.

Πήγαν κάποιον να τον κρεμάσουν και αυτός επειδή ήθελε να γλυτώσει τους είπε: “Κρεμάστε τον αδελφό μου, γιατί εγώ ντραλίζομαι! (ντραλίζομαι=ζαλίζομαι)”.

——————-

Ενόψει όλων αυτών που βρίσκονται μπροστά μας (εννοώ τις Σκουριές, που να’ναι καλά μας έχουν κάνει να ξεσκουριάσουμε), διαισθάνομαι ότι κάποιος δημοτικός σύμβουλος επιχειρεί να βρει τρόπο, για να κάνει την “ηρωική έξοδό του εκ του δημοτικού Μεσολλογίου”. Θα διαψευσθώ; Θα μου πεις, αν καταφέρει και βάλει επιτροπή πολιτών στην πρώτη γραμμή, γιατί να φύγει αυτός από τα μετόπισθεν;

——————-

Στην Συνεδρία της 29ης Ιουλίου 2009, η δημότισσα κα Κάλτσου απηύθυνε ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το αν η ΕΛΒΙΟΡ αυτές τις ημέρες εργάζεται νόμιμα και αν γνωρίζουν κάτι γι’αυτό. Κανείς δεν της έδωσε απάντηση. Θα της την δώσω εγώ λοιπόν. Κυρία Κάλτσου, δεν γνωρίζεται ότι πήραν 50.000 ευρώ και μέρος εξ΄αυτών οδηγήθηκε σε συγγενή του δημάρχου για αγορά κλιματιστικών; Εσάς, κα Κάλτσου, δεν σας συμβούλευε ποτέ η μητέρα σας ότι “όταν “τρώμε” δεν μιλάμε”;

Θα επανέλθω σύντομα χωρίς φωτογραφικό υλικό παρμένο από υλικό βιντεοκάμερας που κατέγραφε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Με διάθεση σατιρική,
ο βόθρων και σκατόλακα
Βασίλειος Καρίνας

Πηγή: Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Φωτιά στους Αμμόλοφους Καβάλας πριν από μισή ώρα


Φωτιά εκδηλώθηκε πριν από μισή ώρα στο παραλιακό θέρετρο Αμμόλοφοι Καβάλας.

Η φωτιά έχει κάψει χαμηλή βλάστηση σε μεγάλη απόσταση, επί τόπου βρίσκονται δυνάμεις της πυροσβεστικής και προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Έχει καεί ένα αυτοκίνητο ολοσχερώς και δημιουργήθηκε πανικός στους λουόμενους οι οποίοι πανικόβλητοι τρέχαν να απομακρύνουν τα αυτοκίνητα τους για να μην καούν.

Μαύρος καπνός σκέπασε όλη την περιοχή. Τώρα η κατάσταση είναι καλύτερη καθώς οι καπνοί αραιώνουν.

Την είδηση μας την μετέδωσε φίλος μας που βρίσκεται εκεί.

Γιαούρτωσαν τους Τούρκους στη Μασσαλία

Σε φιάσκο εξελίχθηκε το ταξίδι ενός αντίγραφου αρχαίου ελληνικού πλοίου στη Μασσαλία, το οποίο παρουσιάζεται από την Άγκυρα ως δείγμα του «αρχαίου τουρκικού πολιτισμού» στα παράλια της Ιωνίας.

Εξαγριωμένα μέλη της αρμενικής κοινότητας της Μασσαλίας, εμπόδισαν το πλοίο να ελλιμενιστεί και αναγκαστικά αυτό αγκυροβόλησε μακριά από την πόλη.
Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο μουσείο της Μασσαλίας το κοινό αποδοκίμασε έντονα τον πρόξενο της Τουρκίας και το πλήρωμα του πλοίου, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «να φύγει το πλοίο της ντροπής».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα επεισόδια συμμετείχαν Έλληνες και Κύπριοι κάτοικοι της πόλης.

Το πλοίο, που ονομάστηκε «Κυβέλη» και επανδρώθηκε από Τούρκους ναυτικούς, ιστορικούς, αρχαιολόγους και άλλους επιστήμονες, υποτίθεται ότι αναπαριστά το ταξίδι των Ελλήνων κατοίκων της αρχαίας Φώκαιας, που βρισκόταν στα παράλια της Μικράς Ασίας, οι οποίοι πριν από 2.600 χρόνια ίδρυσαν την αποικία της Μασσαλίας με αρχηγό τον Πυθέα.

Το «συμβολικό» ταξίδι, που διήρκεσε 56 ημέρες, διοργανώθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων αφού το 2009 έχει χαρακτηριστεί ως «Χρονιά της Τουρκίας» στην Γαλλία. Η δε άφιξη του πλοίου σχεδιάστηκε ώστε να συμπέσει με την έναρξη των εορτασμών για την 320η επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης.

Η «Κυβέλη» έχει στόχο να φτάσει μέχρι το Παρίσι μέσω ποτάμιων οδών, και στη συνέχεια, μέσω του Δούναβη, να διασχίσει αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις και να βγει στην Μαύρη Θάλασσα, ώστε να καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη το 2010, οπότε η πόλη θα κηρυχτεί ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το όλο εγχείρημα θεωρείται ως «απάντηση» στο ταξίδι ενός αντιγράφου του αρχαίου ελληνικού πλοίου «Αργώ», που έφτασε στα παράλια της Γεωργίας, όπου εικάζεται ότι βρισκόταν η μυθική Κολχίδα.

Τα μένεα πνέει ο τουρκικός Τύπος

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet δίνει μεγάλη έκταση στο θέμα, περιγράφοντας λεπτομερώς την κατάσταση που αντιμετώπισαν οι Τούρκοι ναυτικοί και επιστήμονες στη Μασσαλία.

Όπως αναφέρει, το κλίμα ήταν τόσο κακό, ώστε τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας απέφυγαν ακόμη και να γευματίσουν κατά την διάρκεια διεξίωσης στο Μουσείο της πόλης, από φόβο, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, μήπως τους… δηλητηριάσουν.

Ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει τα επεισόδια ως «ρατσιστικά» και αναφέρει ότι μέλη της γαλλικής ακροδεξιάς οργάνωσης Front National μοίραζαν προκηρύξεις με απαξιωτικό περιεχόμενο κατά την ομιλία του Τούρκου πρόξενου.

Στην άφιξη του πλοίου είχαν αντιδράσει έντονα και μέλη της ελληνικής κοινότητας της Μασσαλίας, ορισμένοι μάλιστα Έλληνες φοιτητές είχαν διανείμει και προκήρυξη στους δρόμους της πόλης, με την οποία υπενθύμιζαν στους Γάλλους πολίτες ότι δεν ήταν οι Τούρκοι αυτοί που ίδρυσαν την πόλη τους, ενώ αντίστοιχα φέιγ βολάν αρμενικών οργανώσεων τους καλούσαν να μην επιτρέψουν στην Τουρκία να διεκδικήσει ευρωπαϊκό «διαβατήριο» κλέβοντας τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Πηγή: Zougla.gr

Τα σκουπίδια της Βόρειας Χαλκιδικής και ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου


Πρόσφατα εγκαινιάστηκε ο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Πολυγύρου. Έγιναν οι πρώτες νύξεις από τον Νομάρχη Χαλκιδκής Αστέριο Ζωγράφο ότι τα σκουπίδια της Χαλκιδικής καλό είναι να μην βγαίνουν έξω από την Χαλκιδική γιατί θα επιβαρυνθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις.

Βέβαια τόσο ο Δήμαρχος Πολυγύρου Θωμάς Καπλάνης και ο υπεύθυνος για τον ΧΥΤΑ Ευθύμιος Καρανάσιος το ξεκαθάρισαν πολλές φορές. Εκτός από τον Δήμο Ζερβοχωρίων δεν πρόκειται ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου να δεχθεί άλλα σκουπίδια.

Κάποιοι πονηροί προσπαθούν πλαγίως να μεταφερθούν τα σκουπίδια της Ιερισσού στον Πολύγυρο. Ούτε που να το σκέφτονται, γιατί, για να το πούμε πολύ απλά, θα γίνει της Αναστάσεως. Θα γίνει το έλα να δεις αν το τολμήσουν. Ούτε να διανοηθούν να φέρουν τα μολυσμένα "σκουπίδια" των Μεταλλείων στον Πολύγυρο.

Η Τρυπητή είναι μια απέραντη χωματερή από άκρη σε άκρη. Αφού δεν ενδιαφέρεται ο Δήμος Σταγείρων - Ακάνθου να τα μαζέψει ας στείλει η Νομαρχία συνεργεία για την αποκομιδή.

Αφού δεν θέλει ο Νομάρχης να επιβαρυνθεί η Νομαρχία για την μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Σταγείρων Ακάνθου στην Μαυροράχη και τα θέλει τόσο πολύ εντός Χαλκιδικής, να τα πάει στην Αρναία.

Αρκετά με τους πειραματισμούς, δεν θα την πληρώνει πάντα ο Πολύγυρος.