Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Επίθεση αγνώστων σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ, στο οποίο επέβαιναν φίλαθλοι του Άρη.


Επίθεση, από αγνώστους, με πέτρες και ξύλα, δέχθηκε λεωφορείο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, Γραμμή Νο10, Χαριλάου - Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, στο οποίο, μεταξύ των άλλων, επέβαιναν και φίλαθλοι του Άρη, που πήγαιναν στο γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης», για να παρακολουθήσουν φιλικό της ομάδας τους με την αργεντίνικη Μπόκα Τζούνιορς.

Από το περιστατικό, που σημειώθηκε στην οδό Εγνατία, μπροστά από το...Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προκλήθηκαν φθορές στο όχημα, ενώ από τα σπασμένα τζάμια τραυματίστηκε ελαφρά μια κοπέλα, που επέβαινε στο λεωφορείο.
Οι δράστες, μετά την πράξη τους, εξαφανίστηκαν στους χώρους του ΑΠΘ.

Πηγή: Greece-Salonika

Η ασουγάδα δεν έχει όριο...

κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση

Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ιερισσού.

Ωραία η άσφαλτος, οι μεγάλοι κάδοι, το κοτετσόσυρμα γύρω γύρω, κατακλειδωμένος ο σταθμός... αλλά η ασουγάδα των εργατών καθαριότητας δεν έχει όριο.

4-5 φτυαριές σκουπίδια είναι για να τα βάλουν στον πράσινο κάδο, ποιόν περιμένουν να τα μαζέψει, κανένας περαστικός σαν εμάς; Δεν γίνεται γιατί είναι κλειδωμένος ο σταθμός...

Πάντως σύννεφα από μύγες πετάνε στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Ιερισσού.

Μπορεί να τα πετάξανε κάτω γιατί θέλουν ... να τα φέρουν στον ΧΥΤΑ Πολυγύρου...

Εντατική προετοιμασία της Νίκης Πολυγύρου


Συνεχίζεται η προετοιμασία της ΝΙΚΗΣ με καθημερινές προπονήσεις στο Δημοτικό Στάδιο Πολυγύρου.


Ο Χρήστος Υφαντίδης δουλεύει με 22 παίχτες και 3 υπό δοκιμή.

Από την Πέμπτη (6-8-2009) αρχίζουν διπλές προπονήσεις, πρωί - απόγευμα.

Έχουν ήδη ενταχθεί στην ομάδα οι νεαροί Λιόλιος, Ελευθεριάδης και Ανερούσης, οι οποίοι στο ξεκίνημα απουσίαζαν δικαιολογημένα, και έτσι ο κ. Υφαντίδης έχει όλο το έμψυχο υλικό στη διάθεσή του.

Το πρώτο φιλικό έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη, 12 Αυγούστου, (έγινε αλλαγή από 10/8) στο Δημοτικό Στάδιο Πολυγύρου με αντίπαλο την ομάδα του ΠΑΟΝΕ που την τελευταία τριετία αγωνίζεται στην Γ' Εθνική κατηγορία.

Το παιχνίδι θα είναι ένα πολύ καλό τεστ για τη νεανική ομάδα του κ. Υφαντίδη στον οποίο θα δοθεί η ευκαιρία να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.

ΠΑΟΝΕ είναι τα αρχικά του Παναθλητικού Αναμορφωτικού Ομίλου Νέων Επιβατών.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ο Χρόνος Κομοτηνής

κλικ στο πρωτοσέλιδο για μεγέθυνση

Κτηνοτρόφοι: Πρωθυπουργέ υποφέρουμε, σου παρουσιάζουν μια ωραιοποιημένη εικόνα


ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Ο κ. Χατζηγάκης έλυσε το πρόβλημα των αγροτών που ασχολούνταν με το βαμβάκι και το καλαμπόκι, ικανοποίησε τον κάμπο και δρέπει τις δάφνες του…

Τελικά όποιος κατεβαίνει στους δρόμους κάτι κερδίζει, θα μας αναγκάσουν να κάνουμε το ίδιο και οι κτηνοτρόφοι

Αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις στο τέλος του Αυγούστου για να ακουστούν και οι αγωνίες των Ελλήνων κτηνοτρόφων

Συνθήκες αξιοπρεπούς ζωής διεκδικούν οι κτηνοτρόφοι, ένας κλάδος που άλλοτε ήταν καλά οικονομικά και τώρα με δυσκολία ανταπεξέρχεται στα έξοδα, ενώ τα προβλήματα πιέζουν.

Ο Δημήτρης Καμπούρης εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων της Χαλκιδικής, εξελέγη εδώ και 6 μήνες πρόεδρος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της νεοσύστατης Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κατά τη συγκρότηση σε σώμα της διοίκησης της Ένωσης που έγινε στο Αγρίνιο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αντιπρόεδροι της ΠΕΚ ορίστηκαν οι κ.κ. Τάκης Λειβαδίτης (Δράμα), Γιάννης Γκρίνιας (Μαγνησία), Τάκης Μολώνης (Αιτωλοακαρνανία), Τάκης Στέφας (Κορινθία), Κώστας Θεοδωρόπουλος (Ηλεία), Γεράσιμος Λιώλης (Πρέβεζα), Θανάσης Ασπρουλάκης (Φθιώτιδα) και Θύμιος Μπαροξής (Αρκαδίας), γραμματέας ο Γιάννης Παναγιωτίδης (Θεσσαλονίκη), ταμίας ο Στέργιος Κύρτσος (Ημαθία) και μέλη οι Γιάννης Παππάς (Θεσπρωτία), Νίκος Μπαλάσκας (Λάρισα), Αλέκος Παπαδόπουλος (Βοιωτία) και Μαργαρίτα Αργυράκου (Βοιωτία).


Βλέπουμε κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ότι δεν μπήκαν στο πακέτο του κ. Χατζηγάκη, τι γίνεται κύριε πρόεδρε;

-Προσπαθούμε για άλλη μια φορά να φέρουμε στην επικαιρότητα τα θέματα και τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, γιατί τα αιτήματά μας μένουν ως έχουν, ανικανοποίητα.

Δηλαδή από την προηγούμενη φορά που συζητήσαμε δεν έχει γίνει τίποτα;

-Tίποτα δεν έχει γίνει, εξαγγελίες, απλές υποσχέσεις, λόγια συμπάθειας, τα προβλήματα εξετάζονται, θα βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε, όλο από αναβολή σε αναβολή και μάλιστα είχαμε ζητήσει, τώρα ετοιμαζόμαστε για νέες κινητοποιήσεις, με επιστολή μας ως πανελλήνια ένωση κτηνοτρόφων, δηλαδή κτηνοτρόφοι της Θράκης, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και τα λοιπά, είχαμε ζητήσει άμεση συνάντηση με τον κ. Καραμανλή για να ακούσει τα προβλήματα από εμάς τους ίδιους και όχι από τους υπουργούς του, στείλαμε μια επιστολή που είχαμε στείλει και παλιότερα, οφείλω να ομολογήσω ότι ο κ. Καραμανλής έδειξε ένα ενδιαφέρον, κάλεσε τον κ. Χατζηγάκη κατόπιν της επιστολής που στείλαμε και συζήτησε τα θέματα των κτηνοτρόφων, αλλά δυστυχώς η γραπτή επιστολή ως απάντηση του κ. Χατζηγάκη στην επιστολή μας δεν μας ικανοποιεί γιατί μαίνεται στο ίδιο ύφος και επίπεδο με αυτά που μας έλεγε, δηλαδή, ναι συμπαθούμε τους κτηνοτρόφους, συζητήθηκαν με τον πρωθυπουργό τα προβλήματα και εξετάζονται τα παρακάτω μέτρα…, δηλαδή αυτά που μας λέει κάθε φορά, τα επαναλαμβάνει και γραπτώς, προφανώς θα τα είπε και στον κ. Καραμανλή που προφανώς δεν ξέρει και όλα τα προβλήματα και δικαιολογημένα δεν ξέρει όλα τα προβλήματα του κόσμου και απαντούμε και εμείς με καινούρια επιστολή και του λέμε κ. πρωθυπουργέ οι υπουργοί σας, σας παρουσιάζουν μια ωραιοποιημένη εικόνα με την οποία παραπλανούν όχι μόνο εσάς αλλά και εμάς. Εμείς επιμένουμε στην άμεση συνάντηση μαζί σας και ζητούμε τον άμεσο καθορισμό της.

Αυτά τα οποία είχαν υποσχεθεί, δηλαδή από τα 500 εκατομμύρια που είχανε δώσει στους αγρότες, είχανε υποσχεθεί 100 εκατομμύρια στους κτηνοτρόφους.

-Τα είχε εξαγγείλει και τα αναίρεσε δυστυχώς και τώρα εμείς επιμένουμε σε αυτά, είμαστε ένας κλάδος που παραμένει με έντονο το πρόβλημα, συνεχίζουν τα προβλήματα. Οι τιμές συνεχίζουν και είναι πάρα πολύ χαμηλές, είναι τιμές 15ετίας, τρία χρόνια είμαστε στους δρόμους, η οικονομική κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί καθόλου, όλοι είναι υπερχρεωμένοι και λέμε να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια δημοσιοποίησης των προβλημάτων και να απαιτήσουμε την λύση τους. Σκεπτόμαστε πάντως να γίνουν κάποιες κινητοποιήσεις προς το τέλος Αυγούστου.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι κτηνοτρόφοι πώς αντέχουν, είναι κάποιοι που παρατάνε το επάγγελμα, τι στοιχεία έχετε;

-Όπου και αν βρεθείς και όπου και αν σταθείς ακούς για κοπάδια τα οποία πουλιούνται. Συνεχώς πουλιούνται κοπάδια, δηλαδή βρίσκονται σε μια κατάσταση απελπισίας και απόγνωσης, με έντονα πλέον οικογενειακά προβλήματα. Φανταστείτε τώρα οικογενειάρχες άνθρωποι να μην έχουν τα απαιτούμενα να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που έχουν στην διατροφή του κοπαδιού έχουν και οικογενειακά πλέον, προβλήματα και μπροστά στην πίεση και στους καθημερινούς καυγάδες και στο οικονομικό αδιέξοδο οι περισσότεροι πουλάνε τα κοπάδια τους. Δεν υπάρχουν αγοραστές και αναγκαζόμαστε να υπερχρεωνόμαστε, να είναι όλοι χρεωμένοι, ένα μικρό ποσοστό είναι αυτό, ίσως είναι αυτοί οι παλιοί, οι παραδοσιακοί, που δεν έχουν μπει και σε προγράμματα, που ακόμα μπορούν και στέκονται.

Κατά τα άλλα, όλα αυτά τα μεγαλόστομα που ακούγονται περί, προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης, στήριξης του αγρότη, του κτηνοτρόφου επιχειρηματία, με καινούρια αρμεκτήρια, με όλες αυτές τις εγκαταστάσεις, θα καταντήσουν κενό γράμμα; Τα ρωτάω αυτά γιατί ο μέσος Έλληνας πολίτης αρνείται να καταλάβει ότι, η ελληνική πολιτεία θέλει να καταστραφεί η ελληνική κτηνοτροφία και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι;

-Ίσως να μην ξέρουν και οι ίδιοι τι θέλουν, ίσως οι διαχειριστικές τους δυνατότητες και ικανότητες να είναι τέτοιες που να μην μπορούν να προγραμματίσουν και να σχεδιάσουν για το μέλλον αυτής της κοινωνικής τάξης. Άνθρωποι που δεν ασχολούνται με αυτά τα θέματα που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και προφανώς πώς είναι δυνατόν να προγραμματίσουν και να σχεδιάσουν για την ζωή κάποιων ανθρώπων, το αντικείμενο των οποίων δεν το ξέρουν καλά. Τι να ελπίζουμε δηλαδή από τον κ. Χατζηγάκη; Ο υπουργός έλυσε το πρόβλημα των αγροτών που ασχολούνταν με το βαμβάκι και το καλαμπόκι, ικανοποίησε τον κάμπο και δρέπει τις δάφνες του. Νομίζει ότι είναι επιτυχημένος υπουργός, έχει τον αέρα του επιτυχημένου υπουργού και όλους τους άλλους μας αγνοεί. Και δυστυχώς έχει αποδείξει στην πράξη, ότι όσους βγαίνουν στους δρόμους και διεκδικούν δυναμικά και βγαίνουν και κάθονται και διαμαρτύρονται, παίρνουν και κάτι, κάτι κερδίζουν. Ε, λοιπόν εκεί θα μας οδηγήσουν και εμάς.

Αυτό κατάλαβα και εγώ, τα 100 εκατομμύρια που ήταν για τους κτηνοτρόφους, πήγαν και μοιράστηκαν σε εκείνους τους οποίους βγήκαν και διεκδικούσαν για τα δικά τους προϊόντα.

-Οι οποίοι παραγωγοί βγήκαν στον δρόμο και είπαν εμείς δεν φεύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε. Ακολούθησε αυτήν την πολιτική, δώσε και εμένα μπάρμπα, δώσε και μένα μπάρμπα, τα πήρανε όλα και δεν έμειναν για εμάς.

Δεν είναι όμως πολιτική αυτό.

-Καθόλου, είναι ένας πρόσκαιρος σχεδιασμός, είναι μια πρόχειρη αντιμετώπιση και δεν είναι μια μακρόπνοη πολιτική.

Δηλαδή το Σάββατο θα αποφασίσετε αν υπάρξουν κινητοποιήσεις προς το τέλος του Αυγούστου

-Τουλάχιστον αυτή θα είναι η πρόθεση των περισσοτέρων, προς το τέλος Αυγούστου να ξεκινήσουμε νέες κινητοποιήσεις οι οποίες αυτήν την φορά πρέπει να έχουν μαζικό, δυναμικό χαρακτήρα. Τώρα αν θα είναι κεντρικές ή περιφερειακές θα το κρίνουμε».

Δήμος Μπακιρτζάκης

Πηγή: Χρόνος

Ποίηση: Η κατάρα του Πεύκου


«Γιάννη, γιατί έκοψες τον πεύκο;
Γιατί; Γιατί;»
Αγέρας θα ’ναι, λέει ο Γιάννης
και περπατεί.

Ανάβει η πέτρα, το λιβάδι
βγάνει φωτιά.
Να ’βρισκε ο Γιάννης μια βρυσούλα,
μια ρεματιά!

Μες το λιοπύρι, μες στον κάμπο
να ένα δεντρί...
Ξαπλώθη ο Γιάννης αποκάτου,
δροσιά να βρει.

Το δέντρο παίρνει τα κλαριά του
και περπατεί!
Δεν θ΄ ανασάνω, λέει ο Γιάννης,
γιατί, γιατί;

«Γιάννη, πού κίνησες να φτάσεις;»
«Στα δυο χωριά.»
«Κι ακόμα βρίσκεσαι δω κάτου;
Πολύ μακριά!»

«Εγώ πηγαίνω, όλο πηγαίνω.
Τι έφταιξα εγώ;
Σκιάζεται ο λόγκος και με φεύγει,
γι' αυτό είμαι δω.

Πότε ξεκίνησα; Είναι μέρες...
για δυο, για τρεις...
Ο νους μου σήμερα δε ξέρω,
τ' είναι βαρύς».

«Να μια βρυσούλα, πιε νεράκι
να δροσιστείς».
Σκύβει να πιει νερό στη βρύση,
στερεύει ευθύς.

Οι μέρες πέρασαν κι οι μήνες,
φεύγει ο καιρός,
Στον ίδιο τόπο είν' ο Γιάννης,
κι ας τρέχει εμπρός...

Να το χινόπωρο, να οι μπόρες,
μα πού κλαρί;
Χτυπιέται ορθός με το χαλάζι,
με τη βροχή.

«Γιάννη, γιατί έσφαξες το δέντρο,
το σπλαχνικό,
που 'ριχνεν ίσκιο στο κοπάδι
και στο βοσκό;»

Ο πεύκος μίλαε στον αέρα
- τ' ακούς, τ' ακούς;-
και τραγουδούσε σα φλογέρα
στους μπιστικούς.

«Φρύγανο και κλαρί του πήρες
και τις δροσιές
Και το ρετσίνι του ποτάμι
απ΄ τις πληγές.

Σακάτης ήτανε κι ολόρθος,
ως τη χρονιά,
Που τον εγκρέμισες για ξύλα,
Γιάννη φονιά!»

«Τη χάρη σου ερημοκλησάκι,
την προσκυνώ,
Βόηθα να φτάσω κάποιαν ώρα
και να σταθώ...

Η μάνα μου θα περιμένει
κι έχω βοσκή...
Κι είχα και τρύγο... Τι ώρα νάναι
και τι εποχή;

Ξεκίνησα το καλοκαίρι
-να στοχαστείς-
Κι ήρθε και μ' ήβρε ο χειμώνας
μεσοστρατίς.

Πάλι Αλωνάρης και λιοπύρι!
Πότε ήρθε; Πώς;
Άγιε, σταμάτησε το λόγκο,
που τρέχει εμπρός.

Άγιε, το δρόμο δεν τον βγάνω
-με τι καρδιά;-
Θέλω να πέσω να πεθάνω,
εδώ κοντά.»

Πέφτει σα δέντρο απ΄ το πελέκι...
βογκάει βαριά.
Μακριά του στάθηκε το δάσος,
πολύ μακριά.

Εκεί τριγύρω ούτε χορτάρι,
φωνή καμιά.
Στ΄ αγκάθια πέθανε, στον κάμπο,
στην ερημιά.-


Ζαχαρίας Παπαντωνίου 1877-1940

Βουτιά στην ιστορία της Αγίας Σοφίας

Οι Τούρκοι δύτες βρήκαν υπόγειες στοές με νερό, τη σύνδεσή τους με το Βυζαντινό Υδραγωγείο και το παλάτι του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, αλλά και τον τάφο του Πατριάρχη Αθανασίου!

Τούρκοι δύτες και σπηλαιολόγοι μπήκαν στα έγκατα της Αγίας Σοφίας, κινηματογραφώντας μυστικά αιώνων.

Εντυπωσιακές σκηνές με δύτες και σπηλαιολόγους να βρίσκονται στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας και να εισέρχονται στα έγκατά της, μπορεί κανείς να αντικρύσει σε τουρκικό ντοκιμαντέρ του οποίου τα γυρίσματα μόλις ολοκληρώθηκαν. «Τα υπόγεια μέρη της Αγίας Σοφίας είναι ακόμη πιο συναρπαστικά από το επίγειο κομμάτι της», είπε εντυπωσιασμένος στην εφημερίδα «Χουριέτ» ο Τούρκος σκηνοθέτης Γκιοκσέλ Γκιουένσεϊ που πραγματοποίησε ένα ταξίδι διαφορετικό από τα άλλα.

Ένα ταξίδι στις υπόγειες στοές και στέρνες της Αγίας Σοφίας που είναι δαιδαλώδεις και ανεξερεύνητες. Κρύβουν ακόμη μεγάλες εκπλήξεις, όπως έδειξε η τυχαία ανεύρεση, κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος, θαλάμου με δύο τάφους μεγάλης σημασίας για τους ορθόδοξους χριστιανούς: ο ένας εικάζεται ότι είναι του 15ου αιώνα και ανήκει στον Πατριάρχη Αθανάσιο, ο άλλος είναι ακόμη παλιότερος, κατά δύο αιώνες, και θεωρείται ότι ανήκει στον αγιοποιηθέντα παίδα Αντινέγενο. «Ξέραμε ότι υπήρχαν και τους ψάχναμε, αλλά δεν τους βρίσκαμε», είπε ο Γκιουένσεϊ.

Βραβευμένος ήδη το 1992 για το ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Αγία Σοφία»- είχε προβληθεί στα φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστιαν, του Τάμπερε της Φινλανδίας και της Άγκυρας- ο Τούρκος σκηνοθέτης αποφάσισε να μη σταματήσει εκεί: «Ήθελα να αποκαλύψω τις στοές και τις στέρνες. Αργότερα, σε τρίτο ντοκιμαντέρ, θα επιχειρήσω να ερευνήσω τους θαλάμους κάτω από την αψίδα. Λένε ότι ο ένας συνδέεται με το ανάκτορο του Τοπ Καπί με στοά. Αλλά αυτό δεν έχει ερευνηθεί ακόμα». Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει άνθρωπος στις συγκεκριμένες στοές. Την κάθοδο επιχείρησαν, μέσα από στόμιο μικρής διαμέτρου, ένας κάμεραμαν και ένας δύτης-φωτογράφος.

Το άνοιγμα ήταν τόσο στενό που δεν μπορούσε να περάσει ο σωλήνας του δύτη και χρειάστηκε αργότερα να του παρέχουν οξυγόνο από μεγάλη απόσταση. «Είναι σαν να βυθίζεσαι στην Ιστορία», είπε συγκινημένος ο δύτης Οζάν Τσοκντεγιέρ, που διήνυσε 283 μέτρα μέσα σε στοές. Όταν κατέβηκε σε βάθος 12 μέτρων, αντίκρυσε δύο μεγάλα ρόπαλα σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά μόλις τα άγγιξε έγιναν σκόνη. Το ίδιο συνέβη με ένα δοχείο. Γι΄ αυτό και προτίμησε, όταν επεσήμανε και έναν σκελετό ζώου, να μην τον πειράξει για να μην του κάνει ζημιά. «Σε ένα σημείο βρήκαμε και μία αλυσίδα την οποία ακολουθήσαμε και οδηγούσε σε έναν τοίχο με δύο κρίκους. Εκεί πρέπει να φυλάκιζαν τους ανεπιθύμητους», είπε.

Την παρακινδυνευμένη κάθοδο επέτρεψε- αλλά μόνο για οκτώ ώρες- και επέβλεψε προσωπικά ο αρχαιολόγος Χαλούκ Τουρσούν, πρόεδρος του Ιδρύματος Μουσείου Αγίας Σοφίας. Στο παρελθόν έχουν γίνει σκέψεις εξερεύνησης των υπόγειων στοών ακόμη και από ξένους αρχαιολόγους, κανείς όμως δεν παίρνει αυτό το ρίσκο λόγω της πιθανότητας υπόσκαψης των θεμελίων της Αγίας Σοφίας.

ΙΝFΟ

Το 50λεπτο ντοκιμαντέρ του Γκιοκσέλ Γκιουένσεϊ θα συμμετάσχει το φθινόπωρο σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Νερό που δεν στερεύει ποτέ

Κάτω από την Αγία Σοφία υπάρχουν δύο στοές με νερό που οπωσδήποτε συνδέονται με το Βυζαντινό Υδραγωγείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον ναό. Το 1945 είχε γίνει μια προσπάθεια να αντληθεί το νερό, αλλά αυτό δεν στέρευε ποτέ, γεγονός που υποχρέωσε τη διακοπή των εργασιών. Οι δύτες πιστεύουν, από αυτά που αντίκρυσαν, ότι επαλήθευσαν κάποιες εικασίες: ότι η Αγία Σοφία συνδεόταν υπόγεια με το παλάτι του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου και βέβαια με το Βυζαντινό Υδραγωγείο. Θρύλοι αναφέρουν ότι οι Οθωμανοί επεξέτειναν τις στοές ώστε να μπορούν μέσω αυτών να πηγαίνουν οι Σουλτάνοι στην Αγία Σοφία, που είχαν μετατρέψει σε τζαμί, για να προσευχηθούν. Κάποιοι ακόμη πιο ευφάνταστοι πιστεύουν ότι οι στοές μπορεί να οδηγούν ακόμη και στα Πριγκιπόνησα, κάτι που θα σήμαινε ότι περνούν κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά!

Στον χρόνο

360: Εγκαίνια της Μεγάλης Εκκλησίας επί βασιλείας του Κωνσταντίου Β΄ 404: Ο ναός καταστρέφεται από πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της Στάσης που ακολούθησε την καθαίρεση του πατριάρχη Ιωάννου Χρυσοστόμου 415: Εγκαίνια της Αγίας Σοφίας από τον Θεοδόσιο Β΄ 532: Ο ναός καίγεται κατά τη διάρκεια της Στάσης του Νίκα 537: Εγκαίνια της καινούργιας τρουλαίας βασιλικής του Ιουστινιανού Α΄ 1204: Ο μητροπολιτικός ναός λεηλατείται από τους σταυροφόρους. 1453: Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. Η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί από τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄ 1717: Το μεγαλύτερο μέρος των σωζόμενων ψηφιδωτών στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας καλύπτεται 1931: Το Αμερικανικό Βυζαντινό Ινστιτούτο αρχίζει συστηματικές εργασίες αποκάλυψης και αποκατάστασης των ψηφιδωτών 1934-1935: Το Αγία Σοφία τζαμί μετατρέπεται σε μουσείο

Πηγή: Τα Νέα

Σκηνικό Ιμίων στο Αιγαίο

“Σκηνικό Ιμίων” θυμίζει πλέον η τεχνητή ένταση που στήνουν ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ (πιο συγκεκριμένα τηλεοπτικοί σταθμοί) με δημοσιογράφους και κάμερες να περιφέρονται στο Αιγαίο και να αμφισβητούν σε ρεπορτάζ τους ελληνικά νησιά. Αυτή τη φορά σειρά πήρε το μικροσκοπικό νησάκι της Ρω, νοτιοδυτικά του Καστελόριζου. Την Δευτέρα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Kanal D αμφισβήτησε την κυριότητα του νησιού της Ρω αναφεροντας ότι «η Ελλάδα οικειοποιείται ένα νησί, το οποίο δεν της ανήκει».

Το απόγευμα της Τρίτης σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, τουρκικό τουριστικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού IHA, βρέθηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Στο σκάφος με το όνομα Pony πραγματοποιήθηκε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν πέραν του κυβερνήτη άλλα τέσσερα άτομα - κατά δήλωσή τους δημοσιογράφοι.

"Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και αφού τους συστήθηκε η άμεση αποχώρηση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το σκάφος απέπλευσε περί ώρα 18:10" δήλωσε ο αρχηγός του Λ.Σ.

Το CNN Turk μεταδίδει ότι οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές πράγμα που η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνει.


Δείτε το ρεπορτάζ του CNN Turk


Πηγή: Foreign Press

Ο Διονύσης Αρωνιάδης νέος Δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου

Τα κατάφερε τελικά ο κ. Διονύσης Αρωνιάδης να εκλεγεί με άνετη πλειοψηφία χτες στην ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου δημάρχου Ανατολικού Ολύμπου μετά την παύση του Αστερίου Χονδρόπουλου, αφού από τις 10 ψήφους των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης ο κ. Αρωνιάδης έλαβε 7 ψηφοδέλτια και ο ανθυποψήφιος του κ. Μιχάλης Γουλάρας έλαβε 3 ψήφους...

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 η ώρα χτες το βράδυ... Πάντως υπήρξαν σχόλια μετά την εκλογή, επειδή πριν την ψηφοφορία δεν δόθηκε ο λόγος στον αντιδήμαρχο Κώστα Γιάντσιο, καθώς και στον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΝΟ Δημήτρη Αποστολιό, αλλά ούτε και στον έτερο υποψήφιο για τον δημαρχιακό θώκο κ. Γουλάρα, προκειμένου να τοποθετηθούν, με το πρόσχημα ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Ας σημειωθεί εδώ ότι ο παυθείς δήμαρχος Αστέριος Χονδρόπουλος είχε δημοσιοποιήσει και επιστολή, όπου μεταξύ άλλων, τασσόταν ανοιχτά υπέρ της ψήφισης για νέο δήμαρχο στην χτεσινή ψηφοφορία με τον Μιχάλη Γουλάρα.

Πηγή: Λευτεριά

Χαλκιδική "Εμφύλιος" για τα σκουπίδια


Φουντώνει η κόντρα για τα απορρίμματα στη Χαλκιδική, καθώς ο φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ Πολυγύρου δεν δέχεται τα σκουπίδια των δήμων της Βόρειας Χαλκιδικής, όπου ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί ανάλογη υποδομή.

Σήμερα τα σκουπίδια της Αρναίας και της Παναγίας εξακολουθούν να αποτίθενται σε χωματερές, ενώ μετά τη φωτιά στη χωματερή Ιερισσού ο δήμος σύναψε σύμβαση εκατό ημερών για τη μεταφορά των απορριμμάτων του στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης -που όμως λήγει το Σεπτέμβριο.

Με επιστολή του στον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Πολυγύρου, ο πρόεδρος του ΧΥΤΑ Αρναίας Θεόφιλος Κασκέτης ζητά ως προσωρινή λύση, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων στη βόρεια Χαλκιδική να μεταφερθούν σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Πολυγύρου.

“Εμείς ακολουθούμε πιστά τον περιφερειακό σχεδιασμό, δεν μπορούμε να αυθαιρετούμε. Δεν είναι ευθύνη μας το γεγονός ότι δεν προχώρησε ο ΧΥΤΑ Βόρειας Χαλκιδικής. Ας φροντίσει ο καθένας να κάνει ό,τι προβλέπεται για να λύσει το πρόβλημα”, απαντά ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ Πολυγύρου Ευθύμης Καρανάσιος. “Τα σκουπίδια της Ιερισσού πηγαίνουν αυτήν τη στιγμή στη Μαυροράχη. Για να δεχτούμε εμείς τα απορρίμματα των δύο άλλων δήμων, θα έπρεπε να υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη”.

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

“Ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου έχει έκταση 60 στρεμμάτων και προβλέπεται να αποτίθενται μόλις 6.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως. Χώρος υπάρχει και για τα απορρίμματα της Βόρειας Χαλκιδικής, διάθεση δεν υπάρχει” λέει στη “Μ” ο κ. Κασκέτης.

“Ζητήσαμε την αλληλεγγύη από άλλους ΟΤΑ της Χαλκιδικής, αλλά μας γύρισαν την πλάτη”, σημειώνει από την πλευρά του δήμαρχος Σταγίρων - Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Αρναίας, επιρρίπτει την ευθύνη της μη λειτουργίας του στην κεντρική διοίκηση, την οποία καλεί “να βρει λύση στο πρόβλημα”.

ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Γιώργος Τσιότρας ξεκαθαρίζει στη “Μ” ότι η ευθύνη υλοποίησης των ΧΥΤΑ ανήκει στους φορείς διαχείρισης. “Εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε, το κάναμε, διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση” σημειώνει, προσθέτοντας ότι οι άλλοι τρεις φορείς διαχείρισης κινήθηκαν εγκαίρως, με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργούν τρεις ΧΥΤΑ στο νομό Χαλκιδικής. Πάντως, ο κ. Τσιότρας καλεί τους δύο φορείς διαχείρισης να έρθουν σε συνεννόηση μεταξύ τους, καταλήγοντας σε μια αντίστοιχη σύμβαση με αυτήν που συνάφθηκε με τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Πηγή: Μακεδονία

ΧΥΤΑ μπορεί να μην έφτιαξαν στη Βόρεια Χαλκιδική, αλλά έφτιαξαν Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων... για τον Πολύγυρο.

Με αυτό το πλευρό να κοιμούνται.

Η κουτοπονηριά έχει και όρια.

Να γιατί χρειάζεται ένας Νομάρχης Πολυγυρινός στις επόμενες εκλογές, για να σταματήσουν αυτά τα τοπικιστικά παιχνιδάκια.

Σκέφτηκαν μήπως αν φέρουν τις συσκευασίες από τα οξέα και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον διαχωρισμό των μεταλλευμάτων του Στρατωνίου, ότι θα μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και ο Ολύνθιος Ποταμός;

Δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ ούτε ένα απορριμματοφόρο από την Βόρεια Χαλκιδική στον ΧΥΤΑ Πολυγύρου.