Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Το πρόγραμμα του καρναβαλιού για την Κυριακή, στον Πολύγυρο


ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Ώρα 11.00
Η «Κατσ΄αμάκα» σερβίρει δωρεάν στους επισκέπτες λουκάνικο, ελιές και κρασί στο πάρκο των «Έξι Βρύσεων».
Εμφάνιση χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου και του Λαογραφικού Ομίλου Πολυγύρου στη διπλανή πλατεία.

Ώρα 14.00
Παρέλαση από το Ηρώο μέχρι το τέλος του πεζόδρομου των σχολείων, των καρναβαλιστών και των συλλόγων. Αμέσως μετά το γλέντι συνεχίζεται για όλα τα γούστα:

Πλατεία Εθνικής Τράπεζας
Συμμετέχουν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυγύρου με την παραδοσιακή χορωδία και τα χορευτικά του τμήματα και ο Σύλλογος Γυναικών Πολυγύρου.

Τα γλέντια και τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας

Πώς γιορτάζουν τα Κούλουμα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Οι Πορτογάλοι καρναβαλιστές φόρεσαν φέτος τις στολές τους και πλημμύρισαν τους δρόμους της Λισαβόνας πριν από το καρναβάλι. Ήταν ο τρόπος τους να αντιδράσουν στην εξωφρενική απαίτηση της Τρόικας, που ζητούσε από την κυβέρνησή τους να καταργήσει την αργία της Αποκριάς για χάρη, όπως έλεγαν, της ανταγωνιστικότητας! Το ...αστείο τέλειωσε εκεί και ανάλογο αίτημα δεν τέθηκε σε καμία «αδελφή» της Πορτογαλίας χώρα, όπως την Ελλάδα της κρίσης, που δεν βρέθηκε στη ανάγκη να διεκδικήσει, όπως οι Πορτογάλοι, το δικαίωμά της στα Κούλουμα.

Οπότε οι Έλληνες, τουλάχιστον για φέτος, είναι ελεύθεροι να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα, όπως κάθε χρόνο, χωρίς φόβο και τύψεις, με λαγάνες και ταραμοσαλάτες στην ύπαιθρο, με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους, με τους Κουδουνάτους και τα αλευρομουτζουρώματα.

«Μπουρανί», αλευροπόλεμος, βλάχικοι γάμοι και άλλα αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας

Πάτρα, Ξάνθη, Ρέθυμνο, Τύρναβος και άλλες πόλεις της χώρας, γνωστές για τις ξεχωριστές αποκριάτικες εκδηλώσεις, φορούν τα γιορτινά τους και υποδέχονται χιλιάδες καρναβαλιστές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Γλέντι, διασκέδαση και ποτο περιμένουν όσους επιλέξουν να ξεχάσουν για λίγο την σκληρή καθημερινότητα της λιτότητας και να αφεθούν στο γιορτινό κλίμα των ημερών.

Ρέθυμνο

Oι Κρητικοί ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει γλέντι και ξεφάντωμα και το αποδεικνύουν έμπρακτα και τις Απόκριες. Η καρδιά του καρναβαλιού στο πανέμορφο νησί της Κρήτης «χτυπά» στο Ρέθυμνο με περισσότερους από 15.000 καρναβαλιστές και πάνω από 30 άρματα να συμμετέχουν κάθε χρόνο στην καθιερωμένη παρέλαση.

Αναβάθμιση... στην Μογγολία του Σαρνίτς

ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΡΕΣΒΗΣ

Τέλος θητείας για τον Τούρκο πρόξενο. Η άφιξή του στην Κομοτηνή την 1η Νοεμβρίου το 2008 έγινε αφού υπηρέτησε προηγουμένως στην Πρίστινα τότε με περγαμηνές

Η τοπική κοινωνία της Κομοτηνής τον γνώρισε ως διάδοχο του Τούρκου προξένου Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ, ο οποίος αναχώρησε από την Θράκη αναβαθμισμένος για να λάβει θέση στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα της Τουρκίας. Ο λόγος για τον σημερινό Τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής Μουσταφά Σαρνίτς του οποίου η θητεία έφτασε το τέλος.

Μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια ολοκλήρωσε την παρουσία του στην περιοχή μας και σύντομα θα αναχωρήσει για να αναλάβει καθήκοντα ως πρέσβης στην …Μογγολία. Αναβάθμιση ή υποβάθμιση, αυτό θα το κρίνει ο ίδιος και οι διπλωματικοί κύκλοι στους οποίους δραστηριοποιείται.

Ενα χρυσό στεφάνι ελιάς στο μικροσκόπιο των αρχαιολόγων

Η πρώτη εικόνα του χρυσού στεφανιού μόλις βγήκε από τον ασημένιο παναθηναϊκό αμφορέα

Ευρήματα από την Αγορά των Αιγών θα παρουσιαστούν σε συνέδριο για τις ανασκαφές

Μαρία Θερμού

Τμήμα του ασημένιου παναθηναϊκού αμφορέα επάνω στον οποίο διακρίνονται χαράξεις μιας  παράστασης

Το χρυσό στεφάνι ελιάς που είχε βρεθεί πριν από μερικά χρόνια μέσα σε έναν ασημένιο παναθηναϊκό αμφορέα κατά τις ανασκαφές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην Αγορά των Αιγών θα είναι το επίκεντρο της ομιλίας της ανασκαφικής ομάδας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Μαρτίου (ώρα 7.30 μ.μ.) στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Το πρόγραμμα του καρναβαλιού για το Σάββατο, στον Πολύγυρο


ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ, 20.00
Αποκριάτικο πάρτι-ντράβαλο με τους «The Gang». Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει στο Κέντρο Νεότητας.
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Πολυγύρου θα βραβεύσει τις τρεις καλύτερες πρωτότυπες αποκριάτικες μεταμφιέσεις.

Βωμολοχικό καρναβάλι Αγίας Άννας - Εύβοια

Το Βωμολοχικό καρναβάλι της Αγίας Άννας έχει τις ρίζες του στις διονυσιακές τελετουργίες και γίνεται την Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία της Αγίας Άννας. Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί κρασί και σαρακοστιανούς μεζέδες, ενώ του δίνετε η ευκαιρία να ακούσει δεκάδες τραγούδια βωμολοχικού χαρακτήρα. Τα βωμολοχικά τραγούδια είναι γεμάτα από αισχρολογίες και αδιαντροπιές, τα οποία κατάγονται από την αρχαιότητα.

Το καρναβάλι της Αγίας Άννας έχει βακχική προέλευση και ανάγεται στις γιορτές του Διονύσου, όπου κυριαρχούσε το μεθύσι, τα σατυρικά τραγούδια και οι έξαλλοι χοροί.

Το βωμολοχικό τραγούδι που ακούγετε στο καρναβάλι είναι ελεύθερο ανάκρουσμα της εποχής του Διονύσου, που διαμορφώθηκε σε αγοραίο τραγούδι, τραγούδι του γλεντιού, αποκριάτικο τραγούδι.

Καρατζαφέρης για Βορίδη: Νόμιζε πως είμαστε τουαλέτα. Έκανε την ανάγκη του και έφυγε!

Τους λόγους για τους οποίους είπε «όχι» στο δεύτερο Μνημόνιο εξήγησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης απόψε το βράδυ, σε ομιλία του στο Μαρκόπουλο σε κομματική εκδήλωση, με κεντρικό σύνθημα «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και «πρώτα η Ελλάδα».

 «Το χθες είναι χθες, το σήμερα είναι σήμερα και το αύριο που μας περιμένει θέλει τις προσπάθειες όλων μας» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε με έμφαση ότι προέχει η Ελλάδα, και είπε ότι δεν ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο παρά μόνο το άρθρο 1, ενώ επιτέθηκε εμμέσως στα στελέχη του κόμματός του που προσχώρησαν στη Νέα Δημοκρατία