Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Αναβάθμιση... στην Μογγολία του Σαρνίτς

ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΡΕΣΒΗΣ

Τέλος θητείας για τον Τούρκο πρόξενο. Η άφιξή του στην Κομοτηνή την 1η Νοεμβρίου το 2008 έγινε αφού υπηρέτησε προηγουμένως στην Πρίστινα τότε με περγαμηνές

Η τοπική κοινωνία της Κομοτηνής τον γνώρισε ως διάδοχο του Τούρκου προξένου Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ, ο οποίος αναχώρησε από την Θράκη αναβαθμισμένος για να λάβει θέση στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα της Τουρκίας. Ο λόγος για τον σημερινό Τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής Μουσταφά Σαρνίτς του οποίου η θητεία έφτασε το τέλος.

Μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια ολοκλήρωσε την παρουσία του στην περιοχή μας και σύντομα θα αναχωρήσει για να αναλάβει καθήκοντα ως πρέσβης στην …Μογγολία. Αναβάθμιση ή υποβάθμιση, αυτό θα το κρίνει ο ίδιος και οι διπλωματικοί κύκλοι στους οποίους δραστηριοποιείται.

Πάντως η Μογγολία δε φημίζεται για τις ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία, ούτε βέβαια υπάρχει κάποια μειονότητα για να διαχειριστεί ο κ. Σάρνιτς και ούτε διακυβεύονται εκεί μεγάλα συμφέροντα της χώρας του.

Πρέσβης στην πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου

Το σίγουρα είναι ότι με την μετακίνηση στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Ουλάν Μπατόρ πρωτεύουσα της Μογγολίας, ο κ. Σαρνίτς θα βρεθεί στην πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου. Το Ουλάν Μπατόρ είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρα, ελαφρώς ανατολικότερα από το κέντρο της Μογγολίας. Λόγω της θέσης του - σχετικά σε βόρειο παράλληλο, σε ψηλό υψόμετρο και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την κοντινότερη ακτή - είναι η πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου, με σύντομα θερμά καλοκαίρια και μακρύς πολύ ψυχρούς και ξηρούς χειμώνες. Η μέση ετήσια θερμοκρασία της περιοχής είναι -1,3 °C. Η είδηση της νέας θέσης που καταλαμβάνει έγινε γνωστή μόλις χθες από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, οπότε και ανακοινώθηκαν οι τοποθετήσεις πρέσβεων σε χώρες του εξωτερικού.

Η άφιξή του στην Κομοτηνή την 1η Νοεμβρίου το 2008 έγινε αφού υπηρέτησε προηγουμένως στην Πρίστινα και μάλιστα με περγαμηνές. Στη θητεία του στη Θράκη ακολούθησε την πεπατημένη της «Τουρκικής μειονότητας» διαπιστώνοντας με τα ίδια του τα μάτια ότι μία χούφτα άνθρωποι μπορούν να διοικούνται από πολλές ηγέτες και ηγετίσκους. Έζησε προεκλογικές περιόδου και μάλιστα η ανάμειξή του σε εσωτερικά ζητήματα καταγγέλθηκε.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στο προξενείο της Κομοτηνής παρουσιάστηκαν φαινόμενα όπως αυτό της γένεσης μειονοτικού κόμματος στο Δήμο Κομοτηνής «Πρώτο βήμα για την ισότητα» με επικεφαλής την Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ενώ επαναδραστηριοποιήθηκε το κόμμα του Αχμέτ Σαδίκ DEB ή αλλιώς Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας. Επί των ημερών του εγκαινιάστηκε στην Κομοτηνής η τουρκική τράπεζα Ziraat Bank, ενώ η περιοχή μας έγινε σταθμός επισκέψεων πολλών Τούρκων αξιωματούχων, της συζύγου του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εμινέ, αλλά και αρχηγών κομμάτων της αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα.

Έδωσε το παρόν σε κάθε «τουρκογιορτή», αλλά φρόντισε να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις ελληνικές αρχές, στηρίζοντας κυρίως επιχειρηματικές δράσεις, όπως της διοργανώσεις των Ελληνοτουρκικών Επιχειρηματικών Φόρουμ σε Κομοτηνή και Αδριανούπολη. Τελευταία τον είδαμε να συμμετέχει σε επίσκεψη επιχειρηματιών και εκπροσώπων αρχών της Θράκης στην Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη στην περιοχή Τσόρλου της Τουρκίας, διαπιστώνοντας ότι τελικά το «εθνικό εγχείρημα», όπως χαρακτήρισε ο ίδιος περιφερειάρχης τη δημιουργία ΕΟΖ στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, κοιτάει και λίγο προς Ανατολή.

Πάντως ο Μουσταφά Σαρνίτς θα φύγει από τη Θράκη πριν προλάβει να πραγματοποιήσει την μεταφορά του τουρκικού προξενείου σε νέο μεγαλύτερο χώρο στην Κομοτηνή, τέτοιο ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των διπλωματών που θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στα της χώρας μας μέσω της μειονότητας.

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: