Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940 (μέρος Α')

ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

(10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1940)

Είναι δύο εβδομάδες τώρα που μ' ένα τελεσίγραφο, μοναδικό στα διπλωματικά χρονικά των εθνών, για το περιεχόμενο, την ώρα και τον τρόπο που το παρουσίασαν, η Ιταλία κάλεσε την Ελλάδα να της παραδώση τα εδάφη της, ν' αρνηθή την ελευθερία της, και να κατασπιλώση την τιμή της.

Οι Έλληνες δώσαμε, στην ιταμή αυτή αξίωσι της φασιστικής βίας, την απάντηση που επέβαλλαν τριών χιλιάδων ετών παραδόσεις, χαραγμένες βαθιά στην ψυχή μας, αλλά και γραμμένες στην τελευταία γωνιά της ιερής μας γής, με το αίμα των μεγαλυτέρων ηρώων της ανθρώπινης ιστορίας. Κι αυτή τη στιγμή, κοντά στο ρεύμα του Θυάμιδος και στις χιονισμένες πλαγιές της Πίνδου και των μακεδονικών βουνών, πολεμούμε, τις περισσότερες φορές με τη λόγχη, αποφασισμένοι να νικήσουμε ή να πεθάνουμε μέχρι ενός.

Σ' αυτόν τον άνισο σκληρότατο, αλλά και πεισματώδη αγώνα, που κάνει τον λυσσασμένο επιδρομέα να ξεσπάζη κατά των γυναικών, των γερόντων και των παιδιών, να καίη, να σκοτώνη, ν' ακρωτηριάζη, να διαμελίζη τους πληθυσμούς στις ανοχύρωτες κι άμαχες πόλεις μας και στα ειρηνικά χωριά μας, έχουμε το αίσθημα ότι δεν υπερασπιζόμαστε δική μας μόνον υπόθεσι: Ότι αγωνιζόμαστε για την σωτηρία όλων εκείνων των υψηλών αξιών που αποτελούν τον πνευματικό και ηθικό πολιτισμό, την πολύτιμη παρακαταθήκη που κληροδότησαν στην ανθρωπότητα οι δοξασμένοι μας πρόγονοι και που σήμερα βλέπουμε ν' απειλούνται από το κύμα της βαρβαρότητος και της βίας.

Ακριβώς αυτό το αίσθημα εμπνέει το θάρρος σ' εμάς τους Έλληνας διανοουμένους, τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, ν' απευθυνθούμε στους αδελφούς μας όλου του κόσμου για να ζητήσουμε, όχι την υλική, αλλά την ηθική βοήθειά τους. Ζητούμε την εισφορά των ψυχών, την επανάστασι των συνειδήσεων, την εργασία, το κήρυγμα, την άμεση επίδρασι, παντού όπου είναι δυνατόν, την άγρυπνη παρακολούθησι και την ενέργεια για έναν καινούργιο πνευματικόν Μαραθώνα, που θ' απαλλάξη τα δυναστευόμενα έθνη από τη φοβέρα της πιο μαύρης σκλαβιάς που είδε ποτέ ο κόσμος. Όταν μια τέτοια επανάστασις συντελεσθή, η Νίκη θα στεφανώση το μέτωπο και του τελευταίου, του πιο ταπεινού εργάτη.

Με τη μεγάλη και σταθερά αυτή ελπίδα,
σας στέλνουμε τον αδελφικό μας χαιρετισμό:

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΑΣ,
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ,
ΣΩΤ. ΣΚΙΠΗΣ, ΔΗΜ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ,
Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΒΕΗΣ, Κ. ΠΑΡΘΕΝΗΣ,
ΙΩΑΝ. ΓΡΥΠΑΡΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ,
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ, Κ. ΟΥΡΑΝΗΣ,
Μ. ΜΑΛΑΚΑΣΗΣ, ΓΡΗΓ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ,
ΑΛΕΞ. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΥΣ, ΑΡΙΣΤ. ΚΑΜΠΑΝΗΣ.

Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940 (μέρος Β')

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

Οι νέοι συγγραφείς της Ελλάδας, που αντιπροσώπευσαν τα τελευταία χρόνια τις νεώτερες αναζητήσεις του ελληνικού πνεύματος, απευθύνονται στους συναδέλφους και συνοδοιπόρους τους του κόσμου ολόκληρου.

Η μάχη της Ελλάδας είναι μια μάχη παγκόσμια. Ο ελληνικός στρατός είναι σήμερα μια προφυλακή των εθνών στον αγώνα τους εναντίον της καινούργιας μορφής της σκλαβιάς.

Για να κερδίσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη, θα κάνουμε όλες τις θυσίες, όπως έκαναν πάντα οι Έλληνες όταν πολεμούσαν για την ελευθερία. Δε θα συλλογιστούμε ούτε τη ζωή μας, ούτε τη ζωή των δικών μας, ούτε τις πόλεις μας, που βομβαρδίζονται, ούτε τον πλούτο του τόπου μας που καταστρέφεται. Το έμβλημα μας είναι το ίδιο έμβλημα των πατέρων μας του 1821: Ελευθερία ή θάνατος.

Ο Μουσολίνι δε μας ήξερε καλά. Δεν κατάλαβε ποτέ την ιστορική παράδοση, την ηθική ζωή, το ψυχικό σθένος της μικρής Ελλάδας. Δεν πρόβλεψε τη μεγάλη χαρά που κυρίεψε τον τόπο μας, όταν αντήχησαν τα πρώτα πυρά κι' έφεραν την είδηση ότι ήρθε ξανά στην Ελλάδα η ώρα της μοίρας, της θυσίας και της δόξας.

Ο Ιταλικός φασισμός βαδίζει προς το θάνατο κι' εμείς οι Έλληνες σκάβουμε τον τάφο του. Μπορεί να πεθάνουμε, αλλά θα πεθάνει κι' αυτός. Θα τον σκοτώσει το ελληνικό πνεύμα, που έχει σκοτώσει εχθρούς μεγαλύτερους και φοβερώτερους απ' αυτόν.

Ελεύθεροι άνθρωποι όλων των εθνών, συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, ιδεολόγοι, μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα πολεμά για τη μοίρα του κόσμου.


ΑΛΕΞΙΟΥ ΕΛΛΗ, ΒΕΝΕΖΗΣ ΗΛ., ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ Ν,
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΚ., ΔΗΜΑΡΑΣ Κ., ΕΛΥΤΗΣ ΟΔ.,
ΘΕΟΤΟΚΑΣ Γ., ΘΡΥΛΟΣ ΑΛΚ., ΙΑΚΩΒΙΔΗ ΛΙΛΗ,
ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ Μ., ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ Σ., ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ ΘΡ.,
ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗΣ Γ., ΚΟΤΖΙΟΥΛΑΣ Γ., ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ Λ.,
ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Φ., ΜΥΛΩΝΟΓΙΑΝΝΗΣ Γ., ΝΑΚΟΥ Λ.,
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Μ., ΝΙΚΟΛΑΡΕΪΖΗΣ Δ., ΜΠΑΡΛΑΣ Τ.,
ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ Α., ΠΑΠΑΔΑΚΗ Σ., ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Μ.,
ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΚΛ., ΠΕΤΣΑΛΗΣ Θ., ΣΕΦΕΡΗΣ Γ., ΣΤΑΥΡΟΥ
ΤΑΤ., ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΑΓΓ., ΤΣΑΚΟΣ Κ., ΦΩΤΙΑΔΗΣ Δ.,
ΧΑΡΗΣ Π., ΧΑΤΖΙΝΗΣ Γ., ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟΣ ΑΙΜ.

Ένοπλη επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής


Άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα επιτέθηκαν πριν από λίγο εναντίον αστυνομικών έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, εναντίον των οποίων άνοιξαν πυρ με πυροβόλο όπλο, ενώ πέταξαν και μια χειροβομβίδα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν συνολικά τέσσερις από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομία, οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, ενώ δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή η κατάσταση της υγείας τους.

Για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Καταδίκη της Τουρκίας για φόνο Ελληνοκύπριου


Με απόφασή του το ΕΔΑΔ καταδίκασε τη Τουρκία για τον θάνατο του Στέλιου Παναγή, του Ελληνοκύπριου στρατιώτη που έπεσε νεκρός από τουρκικά πυρά στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας.

Με απόφασή του το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Τουρκία για τον θάνατο του Στέλιου Παναγή, του Ελληνοκύπριου στρατιώτη που έπεσε νεκρός από τουρκικά πυρά στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 3 Ιουλίου 1996, ο Στέλιος Παναγή, 19 ετών, στρατιώτης της Εθνικής Φρουράς, εισέβαλε στη... νεκρή ζώνη που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Εθνη, για να ανταλλάξει το καπέλο του με εκείνο ενός στρατιώτη των κατοχικών δυνάμεων.

Παρά το γεγονός ότι ο 19χρονος ήταν εκτός υπηρεσίας και άοπλος, ο τουρκικός στρατός άνοιξε πυρ και τον σκότωσε.

Πηγή: Greece - Salonika

Τα «άκουσαν» στα Μάλγαρα


Εξήντα περίπου οπαδοί του Ηρακλή περίμεναν στα Μάλγαρα το πούλμαν της αποστολής των κυανόλευκων το βράδυ της Κυριακής (25/10), μετά τα μεσάνυχτα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την τέταρτη συνεχόμενη ήττα στη Λιβαδειά.

Οι οπαδοί αποδοκίμασαν παίκτες και προπονητή, εξέφρασαν τα παράπονά τους για την εμφάνιση αλλά και για το ένα ακόμα αρνητικό αποτέλεσμα, προσπαθώντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος.

Το πούλμαν της αποστολής το σταμάτησε ένας οπαδός του Ηρακλή που φορούσε φωσφοριζέ διακριτικό. Αφού το πούλμαν σταμάτησε, στη συνέχεια, εμφανίστηκαν και οι υπόλοιποι οπαδοί της ομάδας.

Ζήτησαν από τα μέλη της αποστολής να κατεβούν κάτω, κάτι που έγινε και στη συνέχεια τους εξέφρασαν τα παράπονά τους (κάποιες φορές και σε έντονο ύφος, χωρίς πάντως η κατάσταση να ξεφύγει), ζητώντας (όπως είναι λογικό) σε επιτακτικό τόνο να αλλάξουν τα πράγματα στη συνέχεια, με αρχή το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης στο Καυτανζόγλειο την επόμενη αγωνιστική και να έρθουν νίκες.

Πηγή: BlueArena

Πόλεμος "Ντορικών" στις Σέρρες


Στα «δύο» έχουν χωριστεί οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη στις Σέρρες, με Πέπυ Μπουτάκογλου από τη μία και Θωμά Σερέτη και Γιώργο Μπαντοτάκη από την άλλη, να διασταυρώνουν παρασκηνιακά τα ξίφη τους. Μοναδικός στόχος τους, να εμφανιστούν ως κύριοι εκφραστές του «στρατοπέδου» της Ντόρας Μπακογιάννη στο νομό των «Καραμανλήδων».

Η «κόντρα» ανάμεσα στις δύο ομάδες, φάνηκε ξεκάθαρα την Κυριακή (25/10) στη Θεσσαλονίκη, στη συγκέντρωση στελεχών της Ν.Δ. στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», όπου η κυρία Μπακογιάννη παρουσίασε τις προτάσεις της για τις αλλαγές που επιδιώκει στο κόμμα εφόσον εκλέγει στην ηγεσία.

Η ομάδα Μπουτάκογλου, αρνήθηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους υπόλοιπους της ομάδας Σερέτη – Μπαντοντάκη που ήταν και περισσότεροι, προκειμένου να εμφανιστούν ενιαία οι Σερραίοι υποστηρικτές της Ντόρας Μπακογιάννη. Αποτέλεσμα να υπάρξει δυσφορία από στενούς συνεργάτες της κυρίας Μπακογιάνη, όπως του Δημήτρη Ζαφειριάδη.

Η ίδια κόντρα υπήρξε πριν από δύο εβδομάδες, όταν ξεκίνησε η διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών υποστήριξης της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη για την προεδρεία του κόμματος και στις Σέρρες. Εκπρόσωποι των δύο ομάδων, προσέγγιζαν τοπικά στελέχη του κόμματος λέγοντας τους να υπογράψουν τη δική τους λίστα υπογραφών και όχι της «αντίπαλης» ομάδας.

«Στόχος της είναι να γίνει πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε και να καταστεί εκπρόσωπος της Ντόρας στις Σέρρες» λέει για την Πέπυ Μπουτάκογλου, τοπικό στέλεχος της Ν.Δ που κινείται στην ομάδα Σερέτη – Μπαντοτάκη. «Ο κ.Μπαντοτάκης παζαρεύει μια θέση στη Ρηγίλλης και το «χρίσμα» του κόμματος στον δήμο Ηράκλειας στις επόμενες δημοτικές εκλογές» δήλωσε από την πλευρά του στο infoserres.gr, μέλος της ΝΟ.Δ.Ε που βρίσκεται δίπλα στην Πέπυ Μπουτάκογλου.

Πηγή: InfoSerres

Έδιωξαν ηλικιωμένη γυναίκα από την συγκέντρωση της Ντόρας στην Κατερίνη

Οι φωτογραφίες είναι από το φιλικό blog Πιέριοι

Αρχισαν οι αγριάδες στη ΝΔ! Μια 70χρονη ψηφοφόρος του κόμματος... εκδιώχθηκε κακήν κακώς από την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Κατερίνης, όπου πραγματοποιήθηκε κομματική εκδήλωση διαλόγου με την Ντ. Μπακογιάννη.

Η γυναίκα πήρε το μικρόφωνο και είπε ότι οι δυο οικογένειες, Καραμανλήδες και Μητσοτάκηδες, που «κυβερνούν» τη ΝΔ από το 1974 πρέπει να παραμερίσουν, ώστε να αναλάβουν νέα πρόσωπα!

Τι το θελε; «Αγανακτισμένα» στελέχη πετάχτηκαν από τις καρέκλες τους και την αποδοκίμασαν με έντονο τρόπο, υποχρεώνοντάς την να αποχωρήσει.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Ντόρα, η οποία δήλωσε πως ποτέ δεν «διορίστηκε», αλλά εκλέχτηκε σε όλα τα πόστα στα οποία υπηρέτησε, και όποιος δεν τη θέλει για πρόεδρο, μπορεί απλώς να μην την ψηφίσει.

Πηγή: Έθνος

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας Πιερίας στηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά

Με τον Αντώνη Σαμαρά και ο πολιτευτής της ΝΔ στην Πιερία Αστέριος Τόκας...


Κατερίνα Παπακώστα προς Πολύζο : "Βαγγέλη ταιριάζουμε στο νέο αρχηγό, αφού και οι δυο είμαστε με το Σαμαρά"...

Πηγή: Λευτεριά

Διαμαρτυρία στον Πολύγυρο για την "Ελληνικός Χρυσός"

κλικ στην αφίσα για μεγέθυνση

Πηγή: Χολομώντας

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ελευθερία της Μεσσηνίας

κλικ στο πρωτοσέλιδο για μεγέθυνση

Από την κατάμεστη «Τέντα» στην Καλαμάτα, έστειλε το μήνυμα ο Αντώνης Σαμαράς.

Στο κατάμεστο γήπεδο της «Τέντας» με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, ο Αντώνης Σαμαράς από τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα προχώρησε σε μια αρχηγική εμφάνιση, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα των προθέσεών του και των επιλογών που πρέπει να γίνουν για την επόμενη μέρα.

Σε μια ομιλία με πάθος βασισμένη στην σύνδεση του ιδίου με τη νεολαία και τους πολίτες, τη βάση ο Μεσσήνιος Υποψήφιος Πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, τον πατριωτισμό, την σύνδεση της Ν.Δ. με την κοινωνία την ενότητα και ότι είναι απαραίτητο να πάνε να ψηφίσουν όλοι σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές.

Δήλωσε έτοιμος για αυτή τη μάχη, όπου στόχος είναι «…να πάει η Ελλάδα ψηλότερα». Βασικά σημεία της ομιλίας του: Στις εκλογές, σας ζήτησα την αγάπη σας. Μου τη δώσατε. Σας ζήτησα τον αγώνα σας. Μου τον δώσατε. Σήμερα, ξεκινώντας από δω ζητώ και πάλι απ’ τη Μεσσηνία αγάπη, αγώνα, στήριξη, δύναμη, για να πάμε μαζί την παράταξη Ψηλά!

Δεν ήλθα εδώ να σας μιλήσω για τη βαριά ήττα της 4ης Οκτωβρίου. Γιατί δεν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Χάσαμε εμείς. Το ΠΑΣΟΚ πήρε τον ίδιο αριθμό ψήφων με τον οποίο είχε χάσει το 2004...Εμείς χάσαμε.

Κι όπως η ήττα μας οφείλεται αποκλειστικά σε μάς, έτσι ακριβώς και η επάνοδός μας σε τροχιά εξουσίας απο δώ και μπρός εξαρτάται αποκλειστικά απο μας. Είναι στο χέρι μας... Στόχος μας είναι να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα. Με τις ιδέες μας, την ταυτότητά μας, που είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, το ιδεολογικό όπλο της Κεντροδεξιάς.

Κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι με δύο λόγια η ιδεολογία της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και το μοντέλο της ανάπτυξης για όλους.. Οι υποθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι ιδέες σήμερα που εμπνέουν όλους τους ηγέτες της Κεντροδεξιάς και κερδίζουν έδαφος παντού στον κόσμο, είναι ιδέες και ο πλούτος της παράταξής μας.

Διεκδικώ την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας -- Για να ενώσω το κόμμα, -- Να ενώσω την παράταξη, -- Να ξαναγίνουν οι ιδέες, οι αξίες και οι αρχές μας «μαγνήτης» για την κοινωνία,Να φτιάξουμε ένα σύγχρονο, ανοικτό, λειτουργικό κόμμα, -- Ανοικτό στα μέλη του -- Ανοικτό στα μηνύματα των καιρών-- Ανοικτό στα μηνύματα της κοινωνίας,Να ανασυγκροτηθούμε, να δυναμώσουμε,Να ασκήσουμε δυναμική αντιπολίτευσηΚαι να επιστρέψουμε στην κορυφήΚαι στη διακυβέρνηση της χώρας.


Ένα κόμμα όπου θα κυκλοφορεί καθαρος αέρας και φρέσκες ιδέες, άξιοι άνθρωποι, διαφάνεια και αξιοκρατία παντού. Πόσο μακρινό ακούγεται αυτό;Καθόλου μακρινό. Ήδη πετύχαμε ένα μεγάλο βήμα. Η εκλογή ηγέτη θα γίνει, για πρώτη φορά, απ’ όλους τους οπαδούς της παράταξης. Κι αυτό ήταν μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας. Αλλά και μεγάλη νίκη του Κόμματος.Της Νέας Δημοκρατίας!

Κι αυτό είναι εγγύηση ότι η «λογική των μηχανισμών» δεν περνάει. Κι οταν μιλάει η βάση, οι μηχανισμοί σιωπούν. Κι όταν ένα νέο ηγέτη τον έχει αναδείξει η βάση, η νομιμοποίησή του είναι απόλυτη. Και η συσπείρωση του κόσμου γύρω του αδιατάρακτη. Κι αυτό το επιτύχαμε στις πιο δύσκολες στιγμές.

* Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται σήμερα να συνθέσει τις διαχρονικές αξίες της με τις σύγχρονες αντιλήψεις της ανταγωνιστικότητας που έχει κοινωνικό πρόσωπο. Ξέρετε ότι μπορώ να το κάνω.

* Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται να κάνει ανοίγματα προς όλες τις πλευρές. Και προς τα δεξιά και προς το Κέντρο κι ακόμα πιο πέρα. Ξέρετε ότι μπορώ να το κάνω.

* Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται να κερδίσει άμεσα όσους έκαναν αποχή, όσους την εγκατάλεψαν, αλλά έμειναν δίπλα της. Ξέρετε ότι μπορώ να το κάνω.

* Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται να ξεπεράσει τον ιδεολογικό αφοπλισμό της. Να κερδίσει με τις ιδέες της την κοινωνία. Ξέρετε ότι μπορώ να το κάνω.

Πηγή: Best-tv Μεσσηνίας

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα






Το video είναι από ερασιτεχνική λήψη

H κατάργηση ενός υπουργείου

Ο πρώην υπουργός Βορείου Ελλάδος, Νικόλαος Μάρτης, βραβεύεται από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Γιώργο Καλαντζή.

Του Νικολαου Μαρτη*

Το 1912, όταν απελευθερώθηκε η Μακεδονία, έγινε η «Γενική Διοίκηση Μακεδονίας» χωρίς αρμοδιότητες, αλλά για εθνικούς λόγους, διότι τη Μακεδονία τότε τη διεκδικούσαν οι Βούλγαροι.

Σήμερα τη διεκδικούν οι Σκοπιανοί και ονομάστηκε από τον Τίτο και τον Στάλιν η Νότια Σερβία «Μακεδονία» και οι κάτοικοί της «Μακεδόνες», απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να επιτύχουν το σχέδιο για την απόσπαση της Μακεδονίας από την Ελλάδα για έλεγχο του Αιγαίου εν όψει του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε.

Οταν συνεστήθη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το υπουργείο Βορείου Ελλάδος (Μακεδονίας - Θράκης), ο υπουργός της Μακεδονίας - Θράκης ήταν στη Μακεδονία ιεραρχικώς μετά τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως. Η Δικτατορία είχε ιδρύσει και υφυπουργεία σε Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία.

Επί υπουργίας μου έγιναν γενική διεύθυνση Εμπορίου, Γεωργίας, Δημοσίων Εργων και εγκαταστάθηκαν στο υπουργείο και είχαν αρμοδιότητα να μελετούν υποθέσεις και να υπογράφουν αποφάσεις.

Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης είχε στη διάθεσή του 150 εκατομμύρια δραχμές με το Πρόγραμμα Παραμεθορίων Περιοχών, που τα διέθετε κατά βούληση. Σήμερα αυξήθηκε πολύ το ποσό αυτό.

Στα Γρεβενά, όταν πήγα, μου είπαν ότι από το 1912 ζητούν να γίνει γέφυρα στον Αλιάκμονα. Οι κάτοικοι πολλών χωριών στην άλλη πλευρά του ποταμού έκαναν πολλά χιλιόμετρα για να πάνε στη Δεσκάτη και τα Γρεβενά. Με βαρούλκο περνούσαν οι κάτοικοι τον ποταμό και από το 1912 πνίγηκαν περί τα 10 άτομα στο ποτάμι κατά τη μεταφορά τους. Με την επιστροφή μου στη Θεσσαλονίκη τηλεφώνησα στον στρατηγό διοικητή της Στρατιάς στη Λάρισα και τον παρακάλεσα να διαθέσει αμέσως γέφυρα Μπέλεϋ και με το ποσό 2 εκατομμυρίων δραχμών από το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών στήθηκε σε τρεις ημέρες η γέφυρα. Σήμερα υπάρχει και η νέα γέφυρα, που κατασκευάστηκε τα τελευταία λίγα χρόνια ως τμήμα της Εγνατίας Οδού.

Στο χωριό Ροδοχώρι του νομού Ημαθίας παράγονται τα καλύτερα κεράσια της Ελλάδος. Το χωριό είναι ορεινό και με παρακάλεσαν να το επισκεφθώ. Παρατήρησα ότι έξω από το χωριό υπήρχαν 6-7 χωμάτινες δεξαμενές στις οποίες συγκεντρωνόταν νερό της βροχής τον χειμώνα και με το νερό αυτό πότιζαν τις κερασιές. Μου είπαν ότι μπορούν να φέρουν νερό από το βουνό και για ύδρευση και για άρδευση, αλλά ότι έπρεπε να τους δοθούν 6 εκατομμύρια δραχμές, που ήταν η σχετική μελέτη. Τους είπα ότι θα τους δώσω από το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών 1.300. 000 δρχ. για αγορά των υλικών και ότι θα έπρεπε με προσωπική εργασία να κατασκευασθεί ο αγωγός. Δέχθηκαν την πρόταση και ήλθε το νερό στο Ροδοχώρι.

Σε δεύτερη επίσκεψή μου στα Γρεβενά, με πληροφόρησαν ότι οι κάτοικοι ενός χωριού τρεις μήνες τον χειμώνα δεν μπορούσαν να κινηθούν προς Γρεβενά, διότι απεκλείοντο από ένα χείμαρρο που πλημμύριζε και ότι τον χρόνο εκείνο μια κοπέλα πέθανε από κρίση σκωληκοειδίτιδας, διότι δεν μπορούσε να μεταφερθεί για εγχείρηση. Με το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών και με γέφυρα Μπέλεϋ συνδέθηκε και το χωριό αυτό.

Με το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών κατασκευάσθηκαν υδραύλακες στα χωριά για να μην πλημμυρίζουν, όταν βρέχει, πολλά παραγωγικά και κοινωφελή έργα σε πολλά χωριά. Λίμνες για άρδευση και ιχθυοκαλλιέργεια, δενδροφυτεύσεις, διανοίξεις δρόμων, κατασκευές μικρών γεφυρών και άλλα.

Οι Σκοπιανοί πανηγυρίζουν με την κατάργηση του υπουργείου διότι θα παρουσιάζονται ότι είναι κάτοικοι κράτους με όνομα «Μακεδονία» και οι ανιστόρητοι του κόσμου ολόκληρου θα θεωρούν ότι οι Μακεδόνες είναι Σκοπιανοί.

Η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης θα προβληματίσει και τους μη Ελληνες που γνωρίζουν ότι το πολιτιστικό τους επίπεδο οφείλεται στη Μακεδονία. Η ανωτέρω θέση επιβεβαιούται:

1) Από το προφητικό βιβλίο που έγραψε το 1896 ο καθηγητής Μαργαρίτης Δήμητσας με τίτλο: «Η Μακεδονία εν λίθοις φθεγγομένοις και μνημείοις σωζομένοις». Το βιβλίο αυτό ανέσυρε από την αφάνεια και το επανέκδωσε ο τ. υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Στέλιος Παπαθεμελής. Ο συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου γράφει: «Εάν δεν υπήρχε Μακεδονία δεν θα υπήρχε Αλέξανδρος. Εάν δεν υπήρχε Αλέξανδρος δεν θα υπήρχε Αλεξάνδρεια. Εάν δεν υπήρχε Αλεξάνδρεια δεν θα υπήρχε η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας. Εάν δεν υπήρχε η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας δεν θα υπήρχαν οι Αλεξανδρινοί. Εάν δεν υπήρχαν οι Αλεξανδρινοί δεν θα υπήρχε ούτε Δυτικός ούτε Ανατολικός Πολιτισμός.

2) Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδίας με το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας (η οποία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε. Ε.) και με υπογραφή του διακεκριμένου συγγραφέως Staffan Stolpe το 1995 σε μελέτη τους για την ταυτότητα της Μακεδονίας έγραψαν: «Ολοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, και οι υπουργοί, ότι η Ιστορία της Μακεδονίας δεν είναι Ιστορία μόνο των Ελλήνων, αλλά και ημών των Ευρωπαίων, διότι οι Μακεδόνες διέδωσαν τον Ελληνικό Πολιτισμό στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο».

Με τα ανωτέρω ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα επανιδρύσει το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

* Ο κ. Νικόλαος Μάρτης είναι πρώην υπουργός Βορείου Ελλάδος.

Πηγή: Καθημερινή