Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η Επανάσταση του 1821

Α. Η επανάσταση στη Μολδοβλαχία.
Στις 22 Φεβρουαρίου 1821 ο Αλ. Υψηλάντης πέρασε τον Προύθο σημαίνοντας την έναρξη του αγώνα. Στο Ιάσιο ο Υψηλάντης κήρυξε επίσημα την επανάσταση και ο Γεωργάκης Ολύμπιος έσπευσε να ενωθεί μαζί του (26 Φεβρουαρίου). Στον έρανο που επακολούθησε συγκεντρώθηκε ποσό ενός εκατομμυρίου γροσίων, ενώ ο Καντακουζηνός ανέλαβε την αρχηγία του Ιερού Λόχου, που τον αποτέλεσαν 500 νέοι σπουδαστές.

Στις 17 Μαρτίου ο Υψηλάντης ύψωσε την ελληνική σημαία στην πρωτεύουσα της Βλαχίας, το Βουκουρέστι· στο Γαλάτσι οι Έλληνες με επικεφαλής τον Καρπενησιώτη συγκρούστηκαν για πρώτη φορά με τους Τούρκους και κατόρθωσαν να διασπάσουν τις γραμμές τους. Στο Δραγατσάνι όμως ο Ιερός Λόχος συνετρίβη και στη μονή του Σέκου ο Γεωργάκης Ολύμπιος και οι συμπολεμιστές του ανατινάχτηκαν μαζί με την πυριτιδαποθήκη για να μην παραδοθούν.

Ο τάφος του Φιλίππου του Αρριδαίου και της Ευρυδίκης βρέθηκε στις Αιγές

Χρονολογείται στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα

Τον τάφο του Φιλίππου Γ´Αρριδαίου της Μακεδονίας  και της συζύγου του Ευρυδίκης,  που  ο Κάσσανδρος  είχε ανακομίσει τα οστά τους στις Αιγές ταυτίζει  με αρκετή  βεβαιότητα η αρχαιολόγος  κυρία Αγγελική Κοτταρίδη με  ένα από τα  μνημεία της ταφικής βασιλικής συστάδας των Τημενιδών, που  έχει εντοπισθεί στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης.

Ο  τάφος, που χρονολογείται στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα «τεκμηριώνει την χαρακτηριστική για τις βασιλικές συστάδες διαχρονική χρήση, που εδώ πλησιάζει τους τρεις αιώνες, κάτι που ακολουθεί προφανώς την εξέλιξη της δυναστείας των Τημενιδών», όπως  ανέφερε χθες το βράδυ η αρχαιολόγος στο Αρχαιολογικό Συνέδριο για τις  έρευνες στη Μακεδονία  που πραγματοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Αρχαιολογικές έρευνες για την επιβεβαίωση της θέσης του ιπποδρόμου των Δελφών

Θα πραγματοποιηθούν στον ελαιώνα της Ιτέας

Αρχαιολογική έρευνα προγραμματίζει στον ελαιώνα της Ιτέας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πάνος Βαλαβάνης, στην περιοχή όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τοποθετείται ο αρχαίος ιππόδρομος του ιερού και μαντείου των Δελφών, εκεί όπου ελάμβαναν χωράν οι ιππικοί αγώνες των Πυθίων και όπου έτρεξε προφανώς και ο περίφημος Ηνίοχος. Η έρευνα _ τοπογραφική και γεωλογική επίσης_ πρόκειται να διεξαχθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη Γαλλική Σχολή, καθώς γάλλοι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν και αποκάλυψαν πρώτοι τα μνημεία των Δελφών.

Στην δυτική άκρη του ελαιώνα της Ιτέας, μόλις ένα χιλιόμετρο από την πόλη εντοπίσθηκε ο ιππόδρομος, ο αρχαιότερος που διασώζεται στην Ελλάδα, όπως λέει ο κ. Βαλαβάνης.

Χουριέτ:Η συγνώμη Νετανιάχου βήμα προς έναν αγωγό με Ισραήλ

Ανοίγει ο δρόμος για έναν αγωγό Ισραήλ – Τσεϊχάν εκτιμά η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ γράφοντας πως ενώ ξένοι αναλυτές θεωρούν πως η συγνώμη Νετανιάχου προς τον Ερντογάν για το επεισόδιο στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά πριν 3 περίπου χρόνια «λύνει τον γρίφο του ισραηλινού φυσικού αερίου», τούρκοι ειδικοί πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για ένα βήμα προς το άνοιγμα του δρόμου για έναν αγωγό Ισραήλ – Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεταφορά μέσω Τουρκίας των τεραστίων αποθεμάτων φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου που έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται Ισραήλ και Κύπρος, είναι η πιο οικονομική λύση. Όπως γράφει, ο γενικός διευθυντής των διεθνών οικονομικών σχέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ, πρέσβης Μιτχάτ Ρεντέ, τον περασμένο Νοέμβριο, μιλώντας στη οικονομική και ενεργειακή σύνοδο του Ατλαντικού Συμβουλίου είχε υποστηρίξει ότι η πιο λογική επιλογή εμπορευσιμότητας του ισραηλινού φυσικού αερίου είναι να υπάρξει αγωγός προς την Τουρκία.