Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Παυλοπέτρι: H αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου

Στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου αποκαλύπτονται τα μυστικά μιας πανάρχαιας πόλης που μπορεί να έδωσε το έναυσμα για τον μύθο της Ατλαντίδας, γράφει μεγάλη ανταπόκριση της Guardian. Το δημοσίευμα αναφέρεται στο Παυλοπέτρι κοντά στην Νεάπολη Λακωνίας.

Η καταποντισμένη πόλη χρονολογείται από την εποχή των μυθικών ηρώων του Ομήρου. Η μεικτή ομάδα Ελλήνων και Βρετανών αρχαιολόγων αποκαλύπτει σιγά-σιγά τα μυστικά μιας πόλης με απίστευτο πλούτο και χλιδή.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου", δήλωσε ο Δρ. Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ. "Τα ευρήματα χρονολογούνται από το 2800 έως το 1200 π.Χ, πολύ πριν την Κλασσική εποχή του ελληνικού πολιτισμού".

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αρχαία πόλη που έχει έκταση 30 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων βυθίσθηκε περίπου στα 1000 π.Χ. Αν και ανακαλύφθηκε από βρετανό ωκεανογράφο πριν 40 χρόνια, μόλις τώρα οι επιστήμονες, με την βοήθεια ψηφιακής τεχνολογίας, κατάφεραν να καταγράψουν τα ερείπια στον βυθό.

Αυτά που ανακάλυψαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, σημειώνει η Guardian. Βρήκαν μια πόλη με κτήρια, πλατείες, δρόμους και μνημεία. Ο βυθός είναι γεμάτος με διασκορπισμένα αγγεία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης.

"Βρήκαμε κεραμικά που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή. Αυτό δείχνει ότι η πόλη υπήρχε εδώ και 5 χιλιάδες χρόνια. 1200 χρόνια παλαιότερα από ότι αρχικά πιστεύαμε", δήλωσε ο Χέντερσον.

Όπως γράφει η Guardian οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίσθηκε η πόλη. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας, η δεύτερη ότι υποχώρησε το έδαφος και η τρίτη ότι βυθίσθηκε από τσουνάμι.

"Μάλλον πρόκειται για ένα συνδυασμό των δύο πρώτων", δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ο Δημήτρης Σακελλαρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας.

ΔΕΙΤΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΕΝΤΕΡΣΟΝ


Πηγή: Foreign Press

Απίστευτη δήλωση του Γιώργου Καρατζαφέρη στη βουλή


Διμέτωπη επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, τόσο στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του προς τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Καραμανλή, καταλογίζοντάς του «αβάντα» στην κυβέρνηση και τον πρόεδρό της.

Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι, παρότι το κόμμα του δεν είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, θα προσπαθήσει να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο «για το καλό της πατρίδας».

Παρομοίασε δε, τον Γιώργο Παπανδρέου με «ασχημόπαπο, που έγινε κύκνος» και τον Κ. Καραμανλή με «τη νεράϊδα, που τον μεταμόρφωσε».

Είπε ότι ο ίδιος «δεν θα είναι τόσο γλυκός, όσο ο κ. Καραμανλής» και θα ασκήσει σκληρή κριτική, όχι γιατί το απαιτεί ο θεσμικός του ρόλος, αλλά γιατί το απαιτεί η κατάσταση, διότι - όπως υποστήριξε - αν ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι με μια «χολυγουντιανής εμφάνισης κυβέρνηση», θα εντυπωσιάσει, ο ίδιος πιστεύει ότι «πηγαίνουμε σε θρίλερ».

Εξέφρασε την διαφωνία του με την επιλογή του πρωθυπουργού να «φέρει τον Ισπανό αρχιτέκτονα, λες κι η ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα είναι η προτεραιότητα και λες και δεν υπήρχαν Έλληνες».

Επίσης, διαφώνησε με την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, του υπουργείου Αιγαίου, του υπουργείου Ναυτιλίας και Τουρισμού, αλλά και με την απάλειψη του όρου «εθνικό» στα υπουργεία Παιδείας και Οικονομίας. Επιπλέον, καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου ότι αφιέρωσε πολύ λίγο χρόνο για τα εθνικά θέματα στην ωριαία ομιλία του.

Για την πολιτική ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ανέφερε ότι παρά τις προκλητικές της ενέργειες «εμείς την πήραμε στην πλάτη, όταν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί μιλούν για ειδική σχέση». Ανέφερε δε, ότι «σπεύσαμε να προσυπογράψουμε την προενταξιακή συμφωνία της Αλβανίας, όταν η Ακαδημία της χώρας λέει ότι μέρος της Ηπείρου είναι αλβανικά εδάφη».

«Ποια κόκκινη γραμμή», είπε για το θέμα της Μακεδονίας, «όταν εκχωρείται επί Καραμανλή και Παπανδρέου το όνομα που κρατήσαμε 2,5 χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες».

Για τις διακρατικές συμφωνίες, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να μη φύγουν οι Κινέζοι από την Ελλάδα και έκανε λόγο για «κέρδη των Αμερικανών στην περίπτωση επαναδιαπράγματευσης του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αμφισβήτησε τη δυνατότητα να βρεθούν τα χρήματα, ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για παροχές και διατύπωσε ότι «η καταφυγή στον δανεισμό ισοδυναμεί με βρόχγο».

Επανέλαβε την πρότασή του για αξιοποίηση των «κρυμμένων ελληνικών κεφαλαίων» και για κατάργηση του «πόθεν έσχες» και ζήτησε να παταχθεί η γραφειοκρατία. Συμφώνησε με τις συχνές αναφορές του κ. Παπανδρέου στην εμπέδωση της διαφάνειας και την πράσινη ανάπτυξη, αλλά του συνέστησε να προσέχει «τα πράσινα τρωκτικά, που ετοιμάζονται να αναλάβουν ρόλους». «Προσέξτε, θα είμαστε εδώ. Δεν δίνουμε περίοδο χάριτος. Ο τόπος χρειάζεται αξιωματική αντιπολίτευση. Θα προσπαθήσουμε, πάροτι δεν τον έχουμε, να παίξουμε τον ρόλο αυτό», κατέληξε ο Γ. Καρατζαφέρης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Άρθρο του Αντώνη Σαμαρά στον Κόσμο του Επενδυτή


Σαμαράς: Δώσαμε την εντύπωση ότι ντρεπόμαστε για την παράταξη μας

Το βράδυ των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, όταν έγινε φανερό το αποτέλεσμα της βαριάς ήττας, έδωσα ένα μήνυμα στους Νεοδημοκράτες: -Ψηλά το κεφάλι!

Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα τραυματισμένη. Από την ήττα μας. Από τα λάθη και τις αδυναμίες που οδήγησαν στην ήττα. Από το γεγονός ότι επί πολλά χρόνια δεν λειτούργησαν παραγωγικά τα όργανα του κόμματος.

Σήμερα η Κεντροδεξιά είναι σε άνοδο σε όλο τον κόσμο. Οι λαοί στρέφονται στις θέσεις και τις ιδέες μας. Η Κεντροαριστερά βρίσκεται σε παρακμή. Οι λαοί την εγκαταλείπουν.

Στην Ελλάδα τα πράγματα έγιναν ακριβώς αντίστροφα. Η Ελλάδα είναι εξαίρεση. Στο χέρι μας είναι, η εξαίρεση αυτή να αποδειχθεί μια σύντομη «παρένθεση»...

Ίσως, η ιστορία μάς τιμώρησε γιατί δώσαμε κάποιες στιγμές την εντύπωση ότι εγκαταλείπουμε τις απόψεις μας, ότι προσπαθούμε να κρύψουμε την ιδεολογία μας, ότι κάπου ντρεπόμαστε γι' αυτά που θα 'πρεπε να μας κάνουν υπερήφανους.

Ότι είμαστε δέσμιοι των μετακινούμενων «οριακών ψηφοφόρων», όχι εκφραστές της αγωνίας, των προσδοκιών και της δύναμης της δικής μας παράταξης.

Αν πρόκειται να ανασυγκροτηθούμε ως παράταξη και να δώσουμε μήνυμα δυναμικής επιστροφής στο προσκήνιο και άμεσης διεκδίκησης της εξουσίας, οφείλουμε να πούμε καθαρά στα μέλη μας ότι αυτό το σφάλμα το είδαμε, το καταλάβαμε και το διορθώνουμε: Είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό που είμαστε, γι' αυτά που πιστεύουμε για όσα εκφράζουμε κι εκπροσωπούμε!

Αυτό ακριβώς κάνουν όλοι οι ηγέτες -της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς- που εκφράζουν την εποχή τους και κερδίζουν την κοινωνία με το μέρος τους.

Δεν κρύβουν τις απόψεις τους, τις διακηρύσσουν.
Δεν κρύβουν την ιδεολογία τους, την κάνουν σημαία και τη σηκώνουν ψηλά.
Δεν κυνηγούν τους οριακούς ψηφοφόρους, κερδίζουν την ψυχή της κοινωνίας.
Δεν είναι δέσμιοι παλαιών στερεοτύπων, τα σπάνε και προχωρούν μπροστά.
Δεν ζητούν από την παράταξή τους να σκύβει το κεφάλι για να έλθουν κι άλλοι απ' έξω. Καθιστούν τις ιδέες τους μαγνήτη για την κοινωνία, αντικείμενο υπερηφάνειας για την παράταξη τους και δύναμη προσέλκυσης νέων οπαδών.

1) Αυτό ακριβώς έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ μόλις πέρυσι. Του έλεγαν να είναι «λιγότερο ριζοσπαστικός», για να μη διώξει τους «ενδιάμεσους» ψηφοφόρους. Αυτός δεν υπέκυψε. Κέρδισε τόσο τις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος όσο και τις εθνικές προεδρικές εκλογές. Κέρδισε γιατί έπεισε την κοινωνία, όχι γιατί «ξεγέλασε» τους αναποφάσιστους.

2) Αυτό ακριβώς έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου τη δεκαετία του ‘70. Δεν έδειχνε «μετριοπάθεια» για να προσελκύσει τους «κεντρώους», εξέφρασε τον ριζοσπαστισμό της εποχής τους, χαρακτηρίστηκε (τότε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή) «Αριστερά της Αριστεράς», εδραίωσε την παρουσία του στα αριστερά του πολιτικού φάσματος κι ύστερα τράβηξε και τους κεντρώους που έσπευσαν σ' αυτόν όχι γιατί τον έβρισκαν «μετριοπαθή», αλλά γιατί είχε αναδειχθεί ως ο μοναδικός πόλος συσπείρωσης για να ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία.

3) Τα ίδια ακριβώς έκανε ο Μιτεράν στον χώρο της γαλλικής Κεντροαριστεράς στη Γαλλία, αλλά και η Θάτσερ στον χώρο της βρετανικής Κεντροδεξιάς στη Βρετανία. Τα ίδια έκανε ο Ρέιγκαν στις ΗΠΑ και η Μέρκελ στη Γερμανία...

4) Πολύ πρόσφατα, αυτό ακριβώς έκανε και ο Σαρκοζί στη Γαλλία. Έδειξε αποφασιστικότητα και πυγμή στην αποκατάσταση της τάξης μέσα στη χώρα του ως υπουργός Εσωτερικών. Έκανε «άνοιγμα» στα δεξιά του για να συμπιέσει την Ακροδεξιά, κέρδισε τις εκλογές και στη συνέχεια έκανε άνοιγμα στο Κέντρο για να κυβερνήσει. Όσοι τον υποτίμησαν προηγουμένως, προσχώρησαν σ' αυτόν, διευρύνοντας τη βάση του κόμματος του, την απήχηση των ιδεών του, την αποδοχή της πολιτικής του στην κοινωνία.

Παλαιότερα και πιο πρόσφατα, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, στον χώρο της Κεντροαριστεράς και στον χώρο της Κεντροδεξιάς, οι ηγέτες που αφήνουν αποτύπωμα στην Ιστορία κάνουν ακριβώς αυτό: Εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιο των ιδεών τους, ενώνουν την παράταξη τους, μετατρέπουν τις ιδέες τους σε πολιτική κι ύστερα κάνουν διεύρυνση και κερδίζουν την κοινωνία με το μέρος τους. Δεν κυνηγούν μονοσήμαντα τους «ταλαντευόμενους» ψηφοφόρους, θεωρώντας «δεδομένους» τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους. Γιατί κάποια στιγμή οι «δεδομένοι» γίνονται «φευγάτοι»...

Στις εκλογές του 2009, μας εγκατέλειψε ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων σε σχέση με το 2004. Οι μισοί απ' αυτούς δεν πήγαν κάπου αλλού, πήγαν σπίτι τους κι έκαναν αποχή. Δεν άλλαξαν αντιλήψεις. Απλώς μας διεμήνυσαν ότι δεν εκπροσωπούμε τις αντιλήψεις της παράταξης μας.

Αυτοί είναι περισσότεροι απ' όσους έφυγαν και προς τα δεξιά μας και προς τα αριστερά μας!

Αυτούς πρέπει να κερδίσουμε κατά προτεραιότητα.

Γιατί αυτοί είναι η μεγάλη κρίσιμη μάζα που μας χρειάζεται για να ξαναγίνουμε κόμμα άμεσης διεκδίκησης της εξουσίας.

Και γιατί όλοι αυτοί (μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι, γύρω στο 7% του εκλογικού σώματος) είναι δίπλα μας.

Να βγούμε και να τους διεκδικήσουμε άμεσα και με καθαρό πρόσωπο. Με σύγχρονο λόγο. Με σύγχρονες προτάσεις. Και με δημοκρατικές λειτουργίες στο εσωτερικό μας.

Αν το κάνουμε, πολύ σύντομα θα επουλωθούν οι εσωτερικές μας πληγές, θα ανέβει κατακόρυφα το πεσμένο ηθικό των μελών μας και θα προσελκυσθούν και πολύ περισσότεροι, που πήγαν προσωρινά σε άλλα κόμματα και σύντομα θα απογοητευθούν.

Οι ιδέες και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν τουλάχιστον τη μισή Ελλάδα. Κι έχουν μεγάλη απήχηση και στην υπόλοιπη μισή.

Η πολιτική του «μεσαίου χώρου» παρεξηγήθηκε. Κι άθελα μας, μετατράπηκε από ένα σωστό πρόταγμα ευελιξίας (να κερδίσουμε κι άλλους) σε μιαν απίστευτη «εμμονή ενοχής» (να ντρεπόμαστε γι' αυτό που είμαστε).

Καιρός να εκφράσουμε τον μέσο ψηφοφόρο μας και να εκπροσωπήσουμε τη μεσαία τάξη. Δηλαδή να δείξουμε το πρόσωπο μας, να βρούμε την ταυτότητα μας, να κερδίσουμε την κοινωνία.

Αν το κάνουμε, θα μετατρέψουμε τη βαριά ήττα μας σε ευκαιρία άμεσης ανασυγκρότησης και σε εφαλτήριο αντεπίθεσης.

Και τη νίκη των αντιπάλων μας σε σύντομη «παρένθεση».

Οι διεθνείς περιστάσεις μάς ευνοούν. Οι ιδέες μας κερδίζουν έδαφος παντού. Δεν μπορούμε εμείς να τις αποβάλλουμε, να τις υποβιβάζουμε, ούτε να ντρεπόμαστε γι' αυτές.

Ψηλά, λοιπόν, το κεφάλι, ψηλά τις σημαίες και μπροστά!

Πηγή: NewsTime

Ολοι εναντίον όλων στη Ν.Δ.


6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΚΛΟΓΗ ΑΡΧΗΓΟΥ, ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ, ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΤΙΜΠΕΪΤ

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

Σαμαράς κατά Ντόρας, Αβραμόπουλος κατά Σαμαρά και Ντόρα κατά των δύο! Αυτά τα μέτωπα διαμορφώνονται στην κούρσα διαδοχής της Ν.Δ. εν όψει της εκλογής του νέου προέδρου της Ν.Δ. από την κάλπη στις 6 Δεκεμβρίου.

Οι τέσσερις υποψήφιοι συμφώνησαν η εκλογή να γίνει όχι με βάση τους παλιούς καταλόγους μελών, αλλά να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον νεοδημοκράτη το επιθυμεί να γίνει μέλος του κόμματος ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας, πληρώνοντας μια συμβολική χρηματική συνδρομή. Θα στηθούν 1.200 κάλπες και την ψηφοφορία -που θα είναι ον λάιν για να αποφευχθούν διπλοεγγραφές- θα αναλάβει μεγάλη εταιρεία πληροφορικής. Από την Τρίτη οι υποψήφιοι αρχίζουν τις περιοδείες τους σε όλη την Ελλάδα.

Ολοι δηλώνουν ανοιχτοί και σε debate. «Εγώ δεν έχω αντίρρηση, αρκεί να γίνει πολιτισμένος διάλογος, όχι κοκορομαχίες», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Αντέννα». Ο Αβραμόπουλος το κατέθεσε και γραπτώς στον Δ. Σιούφα. Πρότεινε debate με έναν δημοσιογράφο συντονιστή και ελεύθερο διάλογο των υποψηφίων μεταξύ τους. Θετικός είναι και ο Σαμαράς.

Ενδιαφέρον έχουν και οι στρατηγικές τους:

* Ο Μεσσήνιος πολιτικός που έχει παλιούς λογαριασμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη -ο πρώην πρωθυπουργός τον κατηγορεί ότι έριξε την κυβέρνησή του το 1993- ποντάρει στην ψήφο του αντι-ντορικού μπλοκ. Προσδοκά να καταγράψει ένα ικανοποιητικό ποσοστό, να υπάρξει δεύτερος γύρος στον οποίο θα περάσει και ο ίδιος, και να πάρει αρκετές από τις ψήφους που θα πάνε στον Αβραμόπουλο στον πρώτο γύρο. Την Ντόρα θα χτυπήσει κυρίως και λιγότερο τον Αβραμόπουλο.

* Ο Αβραμόπουλος αντίθετα αναμένεται να πιέσει κυρίως τον Α. Σαμαρά. Απευθύνονται στην ίδια δεξαμενή ψήφων, των λεγόμενων παλαιών καραμανλικών. Θα διεκδικήσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό ώστε την επόμενη μέρα να μπορεί να ελπίζει σε μια θέση άτυπου αντιπροέδρου της Ντόρας στην περίπτωση που εκλεγεί εκείνη.

* Οσον αφορά την Ντόρα αφήνει έμμεσα καρφιά και για τους δύο. «Εγώ ήμουν παρούσα σε όλα τα συνέδρια της Ν.Δ.», είπε στον «Αντέννα». Επιδίωξή της όμως είναι να μην αναλωθεί σε αντιπαραθέσεις αλλά να στείλει το μήνυμα προς τα έξω ότι μπορεί να δώσει στη Ν.Δ. την προοπτική της εξουσίας. Η στρατηγική της είναι να δημιουργήσει ένα ρεύμα υπέρ της και να μην υπάρξει δεύτερος γύρος. Με το «καλημέρα» κατέθεσε τις «πρώτες 1.000 υπογραφές συνέδρων» και θα ακολουθήσει μπαράζ βουλευτών και πρώην υπουργών (Μ. Γιακουμάτος, Κ. Χατζηδάκης, Ι. Παπαθανασίου, Ι. Ιωαννίδης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Κ. Κιλτίδης, Π. Καμμένος, Γ. Ορφανός, Θ. Γιαννόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Σ. Κεδίκογλου, Γ. Κοντογιάννης, Γ. Αδριανός, Θ. Κασσίμης κ.ά.).

Αντίθετα Σαμαράς και Αβραμόπουλος δεν θα ανακοινώσουν υπογραφές βουλευτών όπως μας ενημέρωσαν τα στρατηγεία τους χθες, με το επιχείρημα ότι την επόμενη μέρα πρέπει να στηρίξουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. που θα εκλεγεί.

Ο Παν. Πούτος που εμφανιζόταν να υπογράφει την υποψηφιότητα Σαμαρά με άλλους 28 ΟΝΝΕΔίτες, χθες υποστήριξε ότι δεν έβαλε ποτέ την υπογραφή του αν και όπως είπε, «πιστεύει ότι και ο Αντ. Σαμαράς μπορεί σαφώς να οδηγήσει την παράταξη σε νέα νικηφόρα πορεία».

Η Ντόρα προγραμματίζει περιοδείες, ενώ ρίχνει βάρος και στο Διαδίκτυο μέσα από την ιστοσελίδα της dorabak.gr. Θα κάνει 5νθήμερη περιοδεία σε Μακεδονία-Θράκη, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου. Θα επισκεφθεί επίσης Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα, Λακωνία, μεγάλα νησιά.

Ο Δ. Αβραμόπουλος θα ξεκινήσει από τον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία, και σε μια συμβολική κίνηση από το ακριτικό Καστελόριζο.

Ο Σαμαράς ξεκινά την Τρίτη με πρώτο σταθμό τη Μακεδονία, τον τόπο καταγωγής του εθνάρχη. Εχει ενταχθεί στο επιτελείο του και ο Πάνος Λειβαδάς, συνεργάτης του Κ. Καραμανλή.

korai@enet.gr

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Τα προφητικά εναλλακτικά παπαγαλάκια


Θα 'ρθει η Ντόρα...

Θα 'ρθει ο Σαμαράς...

Θα 'ρθει ο Αβραμόπουλος...

Με προοπτικές μεγάλου σκανδάλου αλλά και μεγάλης εξαπάτησης του κόσμου, το ζήτημα των υβριδικών αυτοκινήτων...


Ένα από τα πρώτα μεγάλα σκάνδαλα της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα είναι, όπως όλα δείχνουν, αυτό της αντικατάστασης των σημερινών κρατικών αυτοκινήτων με νέα, υβριδικά. Αφενός, οι περιορισμοί κυβικών που τέθηκαν, φωτογραφίζουν ένα μοντέλο συγκεκριμένης εταιρείας, αποκλείοντας όλα τα μοντέλα άλλων εταιρειών. Αυτό μας θυμίζει την περίοδο που οι πασοκικές κυβερνήσεις της διαφθοράς και της διαπλοκής έδιναν όλες τις προμήθειες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στη Siemens και οι μίζες εισέρρεαν στο κομματικό ταμείο. Κάτι τέτοιο δεν προετοιμάζουν και τώρα; Και μιλάμε για πίτα 750 εκατομμυρίων ευρώ...

Δεύτερον, η πρωτοβουλία αυτή συνιστά και εξαπάτηση της κοινής γνώμης. Αναφέρθηκε ότι το κόστος του σημερινού κρατικού στόλου αυτοκινήτων είναι 350 εκατ. ευρώ ετησίως για καύσιμα και συντήρηση και ότι, με τη χρήση των υβριδικών, θα μειωθεί στα 250 εκατ., δηλαδή θα εξοικονομούνται 100 εκατ. το χρόνο. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να δαπανηθούν πρώτα 750 εκατ. ευρώ!!!

Δηλαδή, θα δοθούν τώρα 750 για να εξοικονομηθούν μετά 100 κατ' έτος! Κάτι που σημαίνει ότι η αγορά αυτή θα αποσβεστεί σε 8 χρόνια. Μέχρι τότε όμως θα χρειάζεται ο στόλος να ανανεωθεί, άρα θα έχουμε νέες αγορές πριν γίνει η απόσβεση και ούτω καθεξής. Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει ωφέλεια για τα δημόσια οικονομικά και το περιβάλλον, αλλά αντιθέτως θα υπάρξει επιβάρυνση και των δύο, αφού: α) το κόστος αγοράς των νέων αυτοκινήτων υπερβαίνει κατά πολύ το όφελος από το μειωμένο κόστος χρήσης και β) τα παλαιά κρατικά αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν, αφού θα εκποιηθούν σε ιδιώτες (προφανώς οι πράσινοι αξιωματούχοι θα τα μεταβιβάσουν κοψοχρονιά στους εαυτούς τους και στις οικογένειές τους...), άρα απλώς η κυκλοφορία θα επιβαρυνθεί με μερικές ακόμα δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα.

Κι όμως, αυτό το ετοιμαζόμενο σκάνδαλο, αυτή η κοροϊδία και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολίτών, παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ ως σπουδαία φαεινή ιδέα της νέας κυβέρνησης... Να γιατί θα πρέπει στο εξής οι πολίτες να έχουν ορθάνοιχτα τα μάτια και το νου τους και να μην δέχονται ό,τι τους πλασάρουν τα αμαρτωλά κεντρικά ΜΜΕ...

Πηγή: Πατριωτικός Λόγος

Ενημερώθηκαν Greenpeace και WWF για το αυθαίρετο στον Όλυμπο



Greenpeace Greece και WWF Hellas ενημερώθηκαν:

* για τη συνέχιση των εργασιών στο αυθαίρετο κτίσμα του Ολύμπου
* για την πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και τη συλλογή ψηφιακών υπογραφών μέσω διαδικτύου με στόχο την επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου
* Επίσης ζητήθηκε από τις οργανώσεις να στηρίξουν την προσπάθεια συλλογής ψηφιακών υπογραφών

Οι οργανώσεις ζήτησαν ..από την ομάδα μας να καταθέσουμε εγγράφως την επιθυμία μας για προώθηση της δράσης μας στα μέλη τους.

Η Ομάδα μας έστειλε σήμερα το παρακάτω eMail:

Κυρίες και κύριοι,
Στα μέσα του Σεπτέμβρη 2009 η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας πήρε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει ψηφιακές υπογραφές στο διαδίκτυο, με κεντρικό αίτημα την άμεση επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Ο Ολυμπος, αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ζωντανής φυσικής ιστορίας, δεν προστατεύεται νομικά όσο θα έπρεπε. Με διάταγμα του 1938(!), προστατεύεται μόνο μια περιορισμένη έκταση 38.500 στρεμμάτων (τμήμα των κορυφών και της ανατολικής πλαγιάς του βουνού). Από το 1985 μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες επέκτασης της προστασίας, όμως οι σχετικές μελέτες που έχουν συνταχθεί, ουδέποτε απέκτησαν νομική ισχύ. Η τελευταία από τις μελέτες αυτές ονομάζεται Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και επεκτείνει τα όρια του Δρυμού σε 238.000 στρέμματα, όμως εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι, σήμερα στο βουνό των θεών γίνονται παράνομες διανοίξεις "αγροτικών" δρόμων και χτίζονται δεκάδες παράνομα κτίρια εντός αρχαιολογικών χώρων και του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού. Το Προεδρικό Διάταγμα που θα αναβαθμίζει και θα επεκτείνει το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου, πρέπει να προωθηθεί ΑΜΕΣΑ! Στόχος της δράσης μας είναι, εντός των επόμενων ημερών, να συγκεντρωθούν χιλιάδες ψηφιακές υπογραφές και να κατατεθούν στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΠΟ και Περιβάλλοντος.

Σας παρακαλούμε, στηρίξετε τις προσπάθειές μας με τη συμμετοχή της οργάνωσής στη δράση μας. Λάβετε μέρος και προωθήστε στα μέλη και στους φίλους της οργάνωσής σας τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.anasta.de/TOPOS/index.php?option=com_content&task=view&id=218&Itemid=76

Please, do not be indifferent! Please, take action and send your friends the following link:
http://www.anasta.de/TOPOS/index.php?option=com_content&task=view&id=216&Itemid=76

Bitte, bleiben Sie nicht gleichgültig! Bitte, beteiligen Sie sich und senden Sie Ihren Freunden und Bekannten den folgenden Link:
http://www.anasta.de/TOPOS/index.php?option=com_content&task=view&id=217&Itemid=76

Σας ευχαριστούμε θερμά

H συντονιστική επιτροπή της ομάδας "Ολυμπος" της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας

Πηγή: Κράχτης

NΔ: Οριστικοποιήθηκε η διαδικασία εκλογής


Στις 6/12

Οριστικοποιήθηκε η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του έκτακτου Συνεδρίου, Δημήτρης Σιούφας, μετά και τη σημερινή του συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή.

Η εκλογή του νέου αρχηγού οριστικοποιήθηκε για τις 6 Δεκεμβρίου και μέχρι τότε στην προεδρία του κόμματος συμφώνησε να παραμείνει ο Κώστας Καραμανλής.

Στις αρχές Νοεμβρίου -μία εβδομάδα πριν από το έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου- θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ για την αλλαγή του καταστατικού και στη συνέχεια αφού εγκριθεί η σχετική εισήγηση από το συνέδριο, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση.

Αφού ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων, ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε ότι τις 6 Δεκεμβρίου θα στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα για την εκλογή του νέου προέδρου.

Όπως διευκρινίστηκε, η ψηφοφορία θα είναι ανοιχτή, θα δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, όπου θα στηθούν κάλπες και τα μέλη θα προσέρχονται για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους. Επίσης θα υπάρχει και η δυνατότητα για τους πολίτες να καταθέτουν αίτηση εκείνη την ώρα για να γίνουν μέλη.

Οι τέσσερις υποψήφιοι μπορεί να αυξηθούν, καθώς μέχρι τις 22/10, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να καταθέτουν την υποψηφιότητά τους αρκεί να έχουν εξασφαλισει τις απαιτούμενες 50 υπογραφές συνέδρων.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Γιώργος Αυτιάς: Ο πρώτος "μεταδημοσιογράφος" μιας νέας εποχής


Υπάρχουν άνθρωποι που ανοίγουν πραγματικά νέους δρόμους στο ταπεινό μας πλανήτη. Που δεν μπορεί να τους αντισταθεί τίποτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γιώργος Αυτιάς. Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται περί ενός κουτού ανθρώπου, που έγινε αποδεκτός ως μεγαλοδημοσιογράφος από αντίστοιχους κουτούς και περιορισμένης νοημοσύνης επιχειρηματίες. Μέγα λάθος. Ας μιλήσουμε θαρραλέα.

Ο Αυτιάς είναι ο πρώτος δημοσιογράφος σε παγκόσμιο επίπεδο που εισάγει την δημοσιογραφία σε άλλα επίπεδα. Είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που καταφέρνει και διεξάγει συνομιλία με ένα βίντεο. Και όχι οποιοδήποτε βίντεο. Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ Γ. ΑΥΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ"

Πηγή: Foreign Press

Τουρκία, ΠΓΔΜ...Συμμαχία


«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις θέσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ σημείωσε ότι η ένταξη όλων των χωρών των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Επίσης, χαρακτήρισε “ιδιαίτερα ικανοποιητικό” το επίπεδο των διμερών σχέσεων Τουρκίας - ΠΓΔΜ. Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς και την εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο Γκ. Ιβάνοφ σημείωσε ότι “οι πολίτες της Μακεδονίας δεν θα ξεχάσουν ποτέ την συνεπή υποστήριξη της Τουρκίας και την αλληλεγγύη που επέδειξε από την πρώτη στιγμή προς την Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Και πρόσθεσε: “Η χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος, η υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας, όπως και η σθεναρή υποστήριξη για την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν τις ειλικρινείς προθέσεις πραγματικών φίλων”.

Πηγή: Foreign Press

Ανακοίνωση της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ


Ο ΗΡΑΚΛΗΣ επιστρέφει αυτή την αγωνιστική στο Καυτανζόγλειο, που δεν θα είναι άδειο, όπως στο ματς με την ΑΕΛ. Eίναι ευκαιρία να πούμε κάποια πράγματα για το γήπεδο και τη περίφημη περίφραξη των εξέδρων του.

Οταν η διοίκησή μας ανέλαβε, τρία καλοκαίρια πριν, έκανε ένα λάθος: πήρε πολύ σοβαρά τους πολιτικούς και τις υποσχέσεις τους. Μια από τις υποσχέσεις αυτές ήταν τα έργα, που θα γίνονταν στο Καυτανζόγλειο, ώστε να σταματήσει το γήπεδο να είναι επικίνδυνο για τους οπαδούς και, ταυτόχρονα, ξέφραγο αμπέλι, για όποιον θέλει να μπει στον αγωνιστικό χώρο και να διακόψει τα ματς, κάνοντας ανυπολόγιστη ζημιά στην αγαπημένη μας ομάδα.

Εμείς, από τη μεριά μας, προσφέραμε στην Πολιτεία και στους λειτουργούς της την καλύτερη δυνατή διάθεση συνεργασίας: αποδεχτήκαμε, π.χ., και τηρούμε ευλαβικά τη ρύθμιση των χρεών μας (ρύθμιση, η οποία δεν έγινε για τον Ηρακλή αλλά για άλλους), χωρίς ποτέ να δοκιμάσουμε τις αντοχές του Κράτους, κάνοντας του κεφαλιού μας. Η μόνη μας αληθινή απαίτηση ήταν να υλοποιηθούν τα έργα περίφραξης του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου, καθώς και ο διαχωρισμός των τμημάτων της εξέδρας, ώστε να διεξάγονται οι αγώνες υπό καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Αυτό, που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι η διοίκηση της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ζήτησε αρκετές φορές, τόσο από τη διοίκηση του σταδίου, όσο και από το Υφυπουργείο Αθλητισμού και την ΓΓΑ, να πληρώσει η ίδια το κόστος των έργων, αρκεί αυτά να γίνουν το γρηγορότερο. Η απάντηση, που εισπράξαμε, ανέφερε ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατο και ότι για το γήπεδο θα πρέπει να μεριμνήσει αυτός, ο οποίος έχει την κυριότητα του, δηλαδή το Κράτος. Μόνο που το Κράτος και οι λειτουργοί του, από ό,τι αποδείχτηκε, τα αιτήματα του ΗΡΑΚΛΗ δεν τα αντιμετωπίζουν όσο σοβαρά πρέπει, ίσως γιατί θεωρούν τη μετριοπαθή μας συμπεριφορά ως απόδειξη αδυναμίας. Δεν είμαστε αδύναμοι. Απλώς προτιμούμε τη σοβαρότητα από τους λαϊκισμούς και τις υπερβολές των πολιτικών μας.

Η συμπεριφορά, τόσο της πρόσφατης ηγεσίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού, όσο και της ΓΓΑ, απέναντι στο πρόβλημα του Καυτανζογλείου υπήρξε σχεδόν εγκληματική: η αμέλεια των υπευθύνων υπήρξε πρωτοφανής στα χρονικά. Η υπόσχεση ότι στο στάδιο θα γίνει ό,τι προβλέπεται και ό,τι πρέπει δόθηκε αρχικά τον περασμένο Μάρτιο. Για μήνες δεν γίνονταν απολύτως τίποτα, παρά τις συνεχείς μας υποδείξεις, τόσο στην διοίκηση του σταδίου, όσο και στους αρμόδιους. Αν οι άνθρωποι της κυβέρνησης αντιμετώπισαν και τα υπόλοιπα προβλήματα της χώρας με τον ίδιο τρόπο, που αντιμετώπισαν το θέμα του Καυτανζογλείου, τότε η πρόσφατη εκλογική βαριά ήττα είναι ένα μάλλον κολακευτικό αποτέλεσμα.

Τώρα, πλέον, έχοντας εικόνα των δήθεν έργων, που έγιναν στο γήπεδο, μπορούμε να πούμε πως ο εμπαιγμός του Ηρακλή υπήρξε απόλυτος. Τα έργα περίφραξης και διαχωρισμού των εξεδρών περιορίζονται σε κάποια καγκελάκια, τα οποία μπήκαν μπροστά στα 'πέταλα', λες και αυτό ήταν το πρόβλημα! Στο Καυτανζόγλειο δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Δεν ξέρουμε πόσο στοίχισαν αυτά τα περίφημα έργα, αλλά το γήπεδο δεν άλλαξε στο παραμικρό. Ούτε πλέξιγκλας τοποθετήθηκαν, ούτε καν κάποιο προστατευτικό δίχτυ, ούτε τίποτα! Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ΓΓΑ για να απευθυνθούμε, ελπίζοντας ότι θα βρούμε κατανόηση. Εχουμε μια καινούρια Κυβέρνηση και η ελπίδα μας είναι να μην κάνει κι αυτή τα λάθη των ανθρώπων της προηγούμενης: από τους νέους κυβερνώντες ζητάμε να δείξουν, μόνο, μια κάποια συνέπεια. Την ίδια, που δείχνει και η ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Πολιτεία.

Ο κόσμος του ΗΡΑΚΛΗ στην Καβάλα είχε μια εξαιρετική συμπεριφορά, η οποία φυσικά και μας κάνει περήφανους. Αυτός, λοιπόν, ο κόσμος μπορεί να προστατεύσει, από εδώ και στο εξής, την ομάδα μας. Χωρίς να περιμένουμε τίποτα από κανένα. Ό,τι ήταν να κάνουν το είδαμε...

ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ