Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ο Γ.Α.Π. ορκίζεται με το αριστερό χέρι!!!

Γ.Α.Π. και Ντόρα - και οι δύο είναι ευτυχισμένοι...

... για διαφορετικούς λόγους ο καθένας(;)...

Συλλογή υπογραφών για την επέκταση του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου



Φίλες και φίλοι,

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ξεκίνησε την 12.09.2009 τη συλλογή ψηφιακών υπογραφών μέσω διαδικτύου με κεντρικό αίτημα την άμεση επέκταση του εθνικού δρυμού του Ολύμπου από τα 38.500 στα 238.000 στρέμματα.

Η σκέψη που μας οδήγησε στην πρωτοβουλία αυτή ήταν η άσκηση πίεσης στους επόμενους υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ και Υπ. Πολιτισμού, με την κατάθεση χιλιάδων υπογραφών, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους με την νέα κυβέρνηση.

Η Επιτροπή Συνεδρίου της ΝΔ

Με απόφαση του Προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή ορίζεται Επιτροπή Συνεδρίου αποτελούμενη από τους εξής:

Πρόεδρος: Δ. Σιούφας

Μέλη: Ελ. Ζαγορίτης

Μ. Γιαννάκου

Ευ. Μεϊμαράκης

Ντ. Μπακογιάννη

Φ. Πάλλη - Πετραλιά

Π. Παναγιωτόπουλος

Πρ. Παυλόπουλος

Β. Πολύδωρας

Ι. Τραγάκης

Δ. Κοντός

Κ. Κωστούλας

Χ. Μανιάτης

Δ. Πανοζάχος

Φ. Πατριανάκου

Σ. Τσίφτης

Γ. Παπανικολάου και

Μ. Δασκαλάκης

Ο δεύτερος θάνατος του Έντγκαρ Άλλαν Πόε


Το 1849 ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της αμερικανικής, αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, πέθανε σε ηλικία 40 ετών στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Την ερχόμενη Κυριακή συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννησή του και ο δήμος της Βαλτιμόρης αποφάσισε να τιμήσει με καθυστέρηση το μεγάλο συγγραφέα με μια κηδεία που αρμόζει στο κύρος του.

Πριν από 160 χρόνια ο Ε.Α. Πόε βρέθηκε από έναν περαστικό, σε παραληρηματική κατάσταση, μιλώντας ασυνάρτητα και φορώντας ρούχα που δεν ήταν δικά του, έξω από μια ταβέρνα στη Βαλτιμόρη.

Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου δεν μπόρεσε να επανέλθει και να εξηγήσει τι ακριβώς του συνέβη.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου άφησε την τελευταία του πνοή.

Την κηδεία του Πόε ανέλαβε ένας ξάδελφος του, ο Νίλσον Πόε.

Για άγνωστους λόγους ο Νίλσον δεν ανακοίνωσε δημόσια την κηδεία του μεγάλου συγγραφέα και η τελετή χαρακτηρίστηκε από προχειρότητα και βιασύνη, ενώ σε αυτή παρευρέθησαν μόλις δέκα άτομα.

Ωστόσο δεν ήταν η μοναδική αδικία για Πόε, τον σπουδαιότερο συγγραφέα του 19ου αιώνα.

Την ημέρα της κηδείας του, ένας από τους εχθρούς του, ο Ρούφους Γκρίζγουολντ, δημοσίευσε μια νεκρολογία - λιβελλογράφημα που έγραφε μεταξύ άλλων: "O Έντγκαρ Άλλαν Πόε είναι νεκρός. Πέθανε στη Βαλτιμόρη προχθές. Η ανακοίνωση αυτή θα τρομάξει αρκετούς, αλλά λίγοι θα νιώσουν θλίψη για το γεγονός."



Το συγκεκριμένο λιβελλογράφημα έμελε να σπιλώσει τη φήμη του Έντγκαρ Άλλαν Πόε για δεκαετίες.

Οι ατυχείς συμπτώσεις που χαρακτήριζαν τη ζωή του Πόε, συνεχίστηκαν και μετά το θάνατό του.

Η επιτύμβια στήλη που είχε φτιαχτεί για να τοποθετηθεί στο μνήμα του, καταστράφηκε όταν ένα τρένο εκτροχιάστηκε και έπεσε στη μάντρα του τεχνίτη που είχε επιμεληθεί την κατασκευή της.

Όμως όλες αυτές οι αδικίες θα αποκατασταθούν με πρωτοβουλία των αρμοδίων του μουσείου που είναι αφιερωμένο στον Πόε και του δήμου της Βαλτιμόρης.

Την Κυριακή θα τελεσθούν δύο κηδείες του Πόε με τη συμμετοχή τουλάχιστον 700 ατόμων και ηθοποιών που θα υποδυθούν φίλους, καλλιτέχνες και συγγραφείς, που είχε ο Πόε εν ζωή και δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν ποτέ στην κανονική κηδεία.

Τα περισσότερα εισιτήρια για τη συμμετοχή στην τελετή έχουν προπωληθεί και υπάρχουν άνθρωποι που θα επισκεφθούν τη Βαλτιμόρη για το μεγάλο γεγονός, από περιοχές όπως το Βιετνάμ.

Επίσης τεχνίτες έχουν κατασκευάσει και ομοίωμα της σωρού του Πόε για να γίνει πιο ρεαλιστική η τελετή. Το ομοίωμα του Πόε θα εκτεθεί σε 12ωρο λαϊκό προσκύνημα στο σπίτι-μουσείο του συγγραφέα στη δυτική Βαλτιμόρη.

Την Κυριακή το πρωί μια άμαξα θα μεταφέρει τη σορό στο νεκροταφείο της πόλης για την αναπαράσταση της ταφής.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Στις 7 Νοεμβρίου το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ


Με απόφαση του Πρόεδρου της Ν.Δ. κ. Κώστα Καραμανλή συγκαλείται σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ.2 του Καταστατικού, Έκτακτο Συνέδριο για την εκλογή Πρόεδρου του Κόμματος.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 7 Νοεμβρίου 2009.

Φρένο αρχαιολόγων στα έργα του μετρό


Ο αρχαίος κλίβανος μένει “πακεταρισμένος” και έτοιμος να μεταφερθεί εδώ και περίπου δύο μήνες, αλλά οι αρχαιολογικές υπηρεσίες αναβάλλουν συνεχώς τη μεταφορά.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Αποφάσεις αρχαιολόγων “παγώνουν” την εξέλιξη των έργων για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αντιδράσεις από την πλευρά της εταιρείας με δηκτικά σχόλια σε βάρος των υπευθύνων των ανασκαφών. “Το πρόβλημα δεν είναι οι αρχαιολογικές εργασίες που ούτως ή άλλως αποτελούν μία λεπτή διαδικασία και γνωρίζουμε πως καθυστερούν, αλλά οι αποφάσεις που για να ληφθούν χρειάζονται μέχρι και… πέντε μήνες”, επισημαίνουν στελέχη του μετρό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μεταφοράς ενός κεραμικού κλιβάνου, από τους τρεις που ανακαλύφτηκαν στον χώρο του επίσταθμου, στον σιδηροδρομικό σταθμό και αποτέλεσαν αντικείμενο διαμαρτυριών από την πλευρά του μετρό Θεσσαλονίκης. Ο αρχαίος κλίβανος μένει “πακεταρισμένος” και έτοιμος να μεταφερθεί εδώ και περίπου δύο μήνες, αλλά οι εκπρόσωποι των αρχαιολογικών υπηρεσιών αναβάλλουν συνεχώς τη μεταφορά.

Από τις ανασκαφές στον επίσταθμο αποκαλύφτηκε ένας ύστερος κεραμίσιος κάμπος, όπως τον χαρακτήρισαν οι αρχαιολόγοι της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν τρεις παρόμοιες εγκαταστάσεις κεραμικών κλιβάνων, οι δύο εκ των οποίων καταστράφηκαν ύστερα από σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Για τον τρίτο αποφασίστηκε η μεταφορά του σε άλλο σημείο, προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για τους αρχαιολόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα των εκπροσώπων της 16ης Εφορείας έγιναν δεκτά και ο κλίβανος είναι έτοιμος εδώ και καιρό να μεταφερθεί. Διαπιστώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην επιλογή του χώρου, καθώς οι αρχαιολόγοι εξέφρασαν διαφωνίες στις υποδείξεις της εταιρείας. Ωστόσο, εδώ και τρεις εβδομάδες η μετακίνησή του αναβάλλεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, χωρίς να δίδονται εξηγήσεις για ποιον λόγο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει η μεταφορά το Σαββατοκύριακο των εκλογών, στη συνέχεια μεταφέρθηκε η ημερομηνία για το προσεχές Σαββατοκύριακο, αλλά πάλι αναβλήθηκε για το επόμενο δεκαπενθήμερο.

“Έχει σταματήσει κάθε εργασία στον επίσταθμο, λόγω της καθυστέρησης αυτής, τέτοιες καταστάσεις επαναλαμβάνονται σε πολλά σημεία του μετρό και δεν αφορούν το έργο των ανασκαφών, αλλά τις αποφάσεις που λαμβάνονται”, επισήμαναν στελέχη του μετρό, εμφανώς αγανακτισμένα για τα αδικαιολόγητα, όπως τα χαρακτήρισαν, εμπόδια που παρατηρούνται.

Παράλληλα, από την πλευρά των εργαζομένων αμφισβητείται και η λειτουργικότητα του μοντέλου αξιοποίησης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Όπως μετέφεραν, το συντονιστικό αρχαιολογικό τμήμα που οργανώθηκε από την κοινοπραξία κατασκευής του έργου και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της και των κρατικών αρχαιολογικών υπηρεσιών, δεν έχει αποτελεσματικό ρόλο στις ανασκαφές και στην εξέλιξη του έργου. “Αυτό το μοντέλο εφαρμόστηκε μόνο στη Θεσσαλονίκη, για να υπερβούμε τις καθυστερήσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα”, επισήμαναν.


"Δεν θα τελειώσουμε ποτέ"

Η περίπτωση μεταφοράς του κεραμοποιείου στην αφετηρία του μετρό, στον σιδηροδρομικό σταθμό, δεν αποτελεί το μόνο παράδειγμα καθυστέρησης των έργων. “Υπήρχε περίπτωση που περιμέναμε πέντε μήνες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να αποφασίσει τι θα γίνει με έναν τοίχο που βρήκαμε στις ανασκαφές”, επιβεβαίωσαν εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές του μετρό Θεσσαλονίκης.

Ακόμη και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων χαρακτηρίζουν επιτακτική την ανάγκη να επιταχύνονται οι διαδικασίες που αφορούν τις αποφάσεις για τα αρχαιολογικά ευρήματα. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που προτείνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο μετρό Χρήστος Καλαϊτζίδης, τονίζοντας πως “πρέπει να δημιουργηθεί ένα συμβούλιο που θα αποφασίζει άμεσα για τέτοιες υποθέσεις, προκειμένου να μην καθυστερούν οι εργασίες”, όπως είπε στη “Μ”. Μάλιστα, προέβλεψε πως τέτοια προβλήματα ενδεχομένως να ενταθούν, με την επέκταση των σκαμμάτων για τους σταθμούς του μετρό.

Σήμερα σε εξέλιξη βρίσκονται αρχαιολογικές εργασίες στους περισσότερους σταθμούς του μετρό. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως οι καθυστερήσεις στο έργο θα παρατηρηθούν και λόγω του μειωμένου προσωπικού. “Δεν πρόκειται να τελειώσουμε ποτέ με τον αριθμό των εργατών που έχουμε σήμερα στις ανασκαφές”, υποστήριξε ο κ. Καλαϊτζίδης. “Στο Σιντριβάνι, σε μία έκταση ενός στρέμματος σκάβουν μόνον 25 άνθρωποι, που πρέπει να φτάσουν σε βάθος 13 μέτρων”, συμπλήρωσε.

Πηγή: Metro-Thessalonikis

Το κομματόσκυλο του ΠΑΣΟΚ

Ορκίστηκε για δεύτερη φορά Πρωθυπουργός ο Γ.Α.Π.


Άλλο πάλι κι αυτό...

Νέοι καιροί και νέα ήθη.

Χθες ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε Πρωθυπουργός, για να υπογράψει σχετικά διατάγματα για την συγχώνευση Υπουργείων μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σήμερα όμως ξανά-ορκίστηκε. Με αυτή την κίνηση όμως ξεφτίλισαν την Ορθοδοξία, παρόντος του Αρχιεπισκόπου, που γελούσαν και τα αυτιά του.

Έχετε ακούσει πουθενά στον κόσμο να ορκίζεται Πρωθυπουργός 2 φορές μέσα σε 2 μέρες;

Φυσικά, έτσι όπως τα έκαναν, αφού είχε ορκισθεί ο Παπανδρέου χθες, σήμερα έπρεπε να ορκιστεί ο Πάγκαλος σαν Αντιπρόεδρος. Όμως αν ορκιζόταν ο Πάγκαλος με τους Υπουργούς, ουσιαστικά αυτός θα ήταν... Πρωθυπουργός...

Καλά ξεμπερδέματα εκεί στο ΠΑΣΟΚ...

Κάτι ακόμα, τον Παπανδρέου ψήφισε ο κόσμος για Πρωθυπουργό, όχι τον Πάγκαλο. Γιατί από ότι φαίνεται θα κυβερνάει ο Πάγκαλος και ο Παπανδρέου θα κάνει υψηλή πολιτική μεταξύ Ουάσιγκτον - Βρυξελλών - Αθηνών και άλλων πρωτευουσών.

Με αυτή την κυβέρνηση που προέκυψε, θα γελάσει ο κάθε πικραμένος, που λέει και η παροιμία.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Πάγκαλος!


Έχουμε γράψει κατά καιρούς τις απόψεις του κ. Θόδωρου Πάγκαλου, σημερινού Αντιπροέδρου της νέας κυβέρνησης, για τον νέο Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου!

Καλό είναι να τις ξαναθυμηθούμε λοιπόν!

Έχουμε και λέμε:

> ΣΤΙΣ 7.8.2001, στην «Ελευθεροτυπία», σελίδα 3, ο Θόδ. Πάγκαλος το δηλώνει ορθά – κοφτά:«Θα φύγω από το ΠΑΣΟΚ αν γίνει Αρχηγός ο Γεώργιος Παπανδρέου»!!!

> ΣΤΙΣ 16.9.2001, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», σελίδα 10, ο Θόδ. Πάγκαλος δηλώνει:«Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πολλά προτερήματα αλλά δεν έχει τα προσόντα για πρωθυπουργός»!..

>ΣΤΙΣ 3.10.2007, στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής, σελίδα 4, στον Θανάση Λάλα, δηλώνει:
«…Δεν θα ξαναμιλήσω φιλικά με τον Γεώργιο Α. Παπανδρέου. Δεν θα τον συγχωρήσω ποτέ, δεν έχει και πολλά κοινά με τον πατέρα του»!..

ΣΤΙΣ 26.8.2006, στην «Ελευθεροτυπία», σελίδα 7, ο Θ. Πάγκαλος ξεσπά:«…Μετά το 2000 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ΔΙΕΛΥΣΕ τη χώρα»!

Πηγή: Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.

Θ. Πάγκαλος Ενας «παλιός» στη θέση του αντιπροέδρου


Το ερώτημα που πολλοί έθεταν στο ΠαΣοΚ αμέσως μετά τις εκλογές και τη σαρωτική νίκη τουεπί της ΝΔ ήταν «σε ποια θέση στην κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τον κ. Πάγκαλο ο κ. Παπανδρέου;». Στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το όνομα του κ. Πάγκαλου «φιγουράρει» στη δεύτερη θέση ύστερα από εκείνο του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου: «Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αρμοδιότητα συντονισμού των συλλογικών οργάνων ΚΥΣΕΑ και Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής» είναι ο επίσημος τίτλος του κ. Πάγκαλου στη νέα κυβέρνηση, θέση που είχε θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεων ΑνδρέαΠαπανδρέου , όταν είχαν τοποθετηθεί ο κ. Ι. Χαραλαμπόπουλος αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας και ο Μένιος Κουτσόγιωργας αντιπρόεδρος και υπουργός Προεδρίας.

Ο κ. Πάγκαλος, 71 ετών, είναι ο πρεσβύτερος της νέας κυβέρνησης και ο πλέον έμπειρος, αφού από το 1982 ως και το 2000 με εξαίρεση μικρά διαστήματα διετέλεσε υπουργός, αναπληρωτής υπουργός ή υφυπουργός σε πολλά υπουργεία, με μακρά θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου επί των ημερών του επετεύχθη και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η θέση που καταλαμβάνει θεωρείται «θέση-κλειδί», αφού πέραν του συντονισμού των κυβερνητικών οργάνων αναλαμβάνει την επανασύσταση του ΚΥΣΕΑ το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα χρησιμοποιείται πλέον ως κυβερνητικό εργαλείο για τη χάραξη εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Επιπλέον προχωρεί στην ανασύσταση του πάλαι ποτέ Κυβερνητικού Συμβουλίου (ΚΥΣΥΜ) που είχε θεσπισθεί επί κυβερνήσεως κ. Κ.Σημίτη και που συνεδρίαζε κάθε 15 ημέρες. Στο όργανο αυτό, που από Συμβούλιο μετονομάζεται Επιτροπή, εντάσσεται πέραν της οικονομικής και η κοινωνική πολιτική. Και τα δύο όργανα θεωρούνται σημαντικά, αφού θα έχουν αρμοδιότητες για δύο σημαντικούς τομείς της κυβέρνησης, την εξωτερική πολιτική και άμυνα και την οικονομία.

Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του κ. Πάγκαλου τον έφερε πολλές φορές στο στόχαστρο του ΚΚΕ, αλλά και της ΝΔ. Στη διάρκεια της εσωκομματικής κρίσεως στο ΠαΣοΚ στήριξε σταθερά τον κ. Παπανδρέου για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠαΣοΚ, επιτιθέμενος- κάποιες φορές με οξύτητα- στους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Ε γγονός του ομώνυμού του στρατηγού και πρώην δικτάτορα, ο κ. Πάγκαλος σπούδασε Νομική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης ανακηρύχθηκε το 1973 διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου στο Παρίσι, συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1968 οι δικτάτορες του αφαίρεσαν την ελληνική ιθαγένεια.

Είναι πολύτεκνος (έχει πέντε παιδιά) και η μακροχρόνια παρουσία του στην πολιτική σκηνή χαρακτηρίζεται από το πληθωρικό ύφος του και τον χαρακτηριστικό- πολλές φορές- άκομψο τρόπο έκφρασής του, όπως λένε γι΄ αυτόν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Θεωρείται ο άνθρωπος που παίρνει γρήγορα αποφάσεις, μισεί θανασίμως τη γραφειοκρατία, σέβεται το πρωτόκολλα, αλλά οι δηλώσεις του έχουν γίνει πολλές φορές αφορμή μεγάλων πολιτικών συζητήσεων, όπως για παράδειγμα η δήλωση «στους διαδρόμους του υπουργείου μιλάνε αγγλικά» ή «μετά το 2000 η χώρα καταστράφηκε», ή ακόμη «η Γερμανία είναι οικονομικός γίγανταςαλλά πολιτικός νάνος». Η θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών είχε λήξει τον Φεβρουάριο του 1999 με την υπόθεση Οτσαλάν. Τότε τη θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών κατέλαβε ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Πηγή: Το Βήμα