Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Οθωμανικά μνημεία στην Αθήνα

Το τζαμί του Μωάμεθ του πορθητή

Το τζαμί της Πλατείας Μοναστηρακίου (απέναντι από το Μετρό, πάνω από κατάστημα με σουβενίρ) χτίστηκε το 1759 από τον τότε βοεβόδα Τζισδαράκη. Παλαιότερα ονομαζόταν τζαμί του Κάτω Σιντριβανιού, από το σιντριβάνι που βρισκόταν στην περιοχή, γνωστή ως Κάτω Παζάρι.

Ο Τζισδαράκης προκειμένου να ευχαριστήσει τον σουλτάνο έχτισε το τζαμί γκρεμίζοντας τον 17ο στύλο του Ναού του Ολυμπίου Διός. Κατά τη λαϊκή πρόληψη, όμως, το γκρέμισμα ιερής κολόνας, ανεξαρτήτως θρησκείας, προκαλούσε θανατικό.

Λίγο μετά την ανέγερση του τζαμιού, η πρωτεύουσα χτυπήθηκε από πανώλη και η ευθύνη καταλογίστηκε στον άτυχο βοεβόδα, που τιμωρήθηκε σκληρά. Επεισόδια της περίεργης αυτής ιστορίας επιβιώνουν στις μέρες μας μέσα από χαράγματα πάνω σε ασβέστη, κάτι σαν τα γκράφιτι της εποχής.

Χατσεπσούτ: Την δηλητηρίασε η αλοιφή της


Η βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου χρησιμοποιούσε αλοιφή για το δέρμα που περιείχε καρκινογόνες ουσίες

Το σώμα του εγκλήματος είναι ένα απλό αγγείο για αρώματα _ένα μυροδοχείο_ είναι πιθανόν όμως το περιεχόμενό του να ήταν αυτό, που σκότωσε τη βασίλισσα Χατσεπσούτ της Αιγύπτου περί το 1450 π.Χ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης που ανέλυσαν το περιεχόμενο αυτού του μυροδοχείου ανακοίνωσαν χθες ότι δεν επρόκειτο για άρωμα όπως όλοι υπέθεταν ως σήμερα αλλά ένα είδος αλοιφής για το δέρμα, η οποία όμως περιείχε καρκινογόνες ουσίες.

Ο Μίκαελ Χέβελερ - Μίλερ έφορος του Αιγυπτιακού Μουσείου του Πανεπιστημίου της Βόννης, στη μόνιμη συλλογή του οποίου εκτίθεται η μούμια της αιγύπτιας βασίλισσας και ο καθηγητής Φαρμακολογίας

Διάσωση κι αποκατάσταση του βυζαντινού φρουρίου Κομοτηνής


ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΗΣ 15ΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Στήθηκε εργοτάξιο και παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα ενώ ο «Χ» είχε την πρώτη επαφή με τον επιβλέποντα αρχαιολόγο για την διάρκεια και το μέγεθος των εργασιών που θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2013

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Το φρούριο του Θεοδοσίου που αποτέλεσε τον πυρήνα της πόλης της Κομοτηνής και πλέον κατάλοιπά του αν κι έχει υποστεί καθολικές καταστροφές διασώζονται, είναι στην αιχμή του ενδιαφέροντος της 15ης εφορίας βυζαντινών μνημείων που εδρεύει στην πόλη μας και η οποία πρωτοστατεί στην διάσωσή του.

Iχνη κατοίκησης στην Κρήτη από το 130.000 π.Χ.


Μέχρι στιγμής ο παλαιότερος οικισμός που ειχε βρεθεί στη Κρήτη χρονολογούνταν από το 7.000 π.Χ.


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Μια νέα αρχαιολογική ανακάλυψη έρχεται να βάλει τέλος στην επικρατούσα άποψη πως η Κρήτη κατοικήθηκε από το 30.000 π.Χ. Η αρχαιολογική ομάδα του πανεπιστημίου Νορθ Καρολάινα στις ΗΠΑ, αναλύοντας χώμα κι εργαλεία, κατέληξε στο συμπέρασμα πως Homo Erectus ταξίδεψαν ως την Κρήτη και κατοίκησαν εκεί σχεδόν 100.000 χρονια νωρίτερα από αυτό που πίστευαν αρχικά, δηλαδή από το 130.000 π.Χ.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως φυλές Homo Erectus κατοίκησαν στο νησί μεταπηδώντας από περιοχές της Βόρειας κι Υποσαχάριας Αφρικής.

Εψαχναν χρυσές λίρες, αλλά βρήκαν... τούνελ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Ενα υπόγειο τούνελ, που φαίνεται πως περνάει κάτω από την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ εκτιμάται ότι ξεκινάει από το Σέιχ Σου, ανακάλυψαν τέσσερα άτομα, που έψαχναν για... λίρες σε περιοχή των Συκεών.

Τη συγκεκριμένη ομάδα, που αποτελούνταν από άτομα ηλικίας από 47 έως 58 ετών, εντόπισαν αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ» αργά το βράδυ της Πέμπτης, ενώ το πιθανότερο είναι ότι «προδόθηκαν» από το όχημά τους που βρισκόταν σταθμευμένο σε ερημική περιοχή, γεγονός που κίνησε υποψίες. Ολοι τους συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για «κλοπή κατά συναυτουργία» και παράβαση του νόμου «περί αρχαιοτήτων».