Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

16χρονη δάγκωσε αστυνομικό στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης!


Μία 16χρονη συνελήφθη, καθώς χθες και προκειμένου να αποτρέψει τη σύλληψη του πατέρα της από κλιμάκιο της ΟΠΚΕ στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης επιτέθηκε και δάγκωσε (!) έναν αστυνομικό τραυματίζοντάς τον.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ η 16χρονη, μαζί με τον πατέρα της οδηγήθηκε στο αστυνομικό Τμήμα και σήμερα στον Εισαγγελέα.

Πηγή: newsblog

Ραγδαίες ανακατατάξεις στο Δήμο Ανατολικού Ολύμπου.

Στη διεκδίκηση για τη Δημαρχία ο πρώην κοινοτάρχης Νέων Πόρων Μιχάλης Στούμπος.

Θα αντιμετωπίσει τους τρεις Μυλωνέρους ;

Ο πρώην κοινοτάρχης των Ν. Πόρων Μιχάλης Στούμπος ανακοίνωσε επίσημα ότι θα διεκδικήσει με ανεξάρτητο συνδυασμό στις προσεχείς δημοτικές εκλογές το Δήμο Ανατολικού Ολύμπου.

Για τον πιο πάνω λόγο επισκέφθηκε χθες την Σκοτίνα όπου συναντήθηκε με παλιούς φίλους και συνεργάτες του και συζήτησαν το θέμα της συμμετοχής τους στον συνδυασμό.

Σήμερα θα συναντηθεί με παράγοντες στην Λεπτοκαρυά και μέχρι την Κυριακή θα έχει κάνει την πρώτη επαφή με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Ο κ. Στούμπος δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τον συνδυασμό και το πρόγραμμα στο δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην κοινοτάρχης, μας είπε ότι η οχταετία 1987 – 1994 και το έργο του αποτελούν απόδειξη για το πώς φιλοδοξεί να οδηγήσει το Δήμο σε ανάπτυξη , ξεπερνώντας τις σημερινές στρεβλώσεις : "Θα ζητήσω να συμμετάσχουν στο συνδυασμό συμπολίτες μας από όλες τις πολικές εκφράσεις με μοναδικό στόχο ο Δήμος μας να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά αυτοδιοικητικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας".

Σύμφωνα με πληροφορίες μας και εκτιμήσεις των παραγόντων που πλαισιώνουν τον συνδυασμό του κ. Στούμπου η σημερινή αντιπολίτευση θα είναι ενωμένη με επικεφαλής είτε τον πρώην κοινοτάρχη κ. Δημήτριο Μυλωνέρο, είτε με τον εκπαιδευτικό κ. Ιωάννη Μυλωνέρο , είτε με τον εικοσιεξάχρονο οικονομολόγο κ. Δημήτριο Μυλωνέρο, γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανατολικού Ολύμπου.

Πηγή: Λευτεριά

Θεσσαλονίκη - Επιχείρηση καθαρισμού της πόλης μετά τη χθεσινή νεροποντή

Σε επιχείρηση καθαρισμού της Θεσσαλονίκης από χώματα, λάσπες και φερτά υλικά έχουν επιδοθεί οι υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή. Συγκεκριμένα προκλήθηκαν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και διακοπές ηλεκτροδότησης ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε αρκετές κλήσεις για άντληση υδάτων από καταστήματα και υπόγεια σπίτια.

Στον κεντρικό Δήμο της πόλης πλημμύρισε η οδός Εθνικής Αμύνης καθώς οι χείμαρροι που δημιουργήθηκαν παρέσυραν άμμο και χαλίκια από την περιοχή του Αγίου Παύλου όπου εκτελούνται έργα για την εγκατάσταση αγωγών φυσικού αερίου. «Είχαμε ενημερωθεί από νωρίς για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και από τις 6.30 χθες το απόγευμα είχαν τεθεί σε επιφυλακή περίπου εκατό εργαζόμενοι και πολλά μηχανήματα» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Καζαντζίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από ολονύκτιες προσπάθειες των εργαζομένων του Δήμου η κατάσταση αποκαταστάθηκε νωρίς το πρωί. Παράλληλα οι υπηρεσίες του Δήμου Αγίου Παύλου απομάκρυναν από την περιοχή της Ευαγγελίστριας τρία φορτηγά με αμμοχάλικα ενώ καλύπτονται με άσφαλτο τα σημεία του οδοστρώματος όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες προκειμένου να μην υπάρξει πάλι πρόβλημα σε περίπτωση νέας βροχόπτωσης. Ευθύνες στην ΕΥΑΘ επιρρίπτουν ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς Στέλιος Φωτόπουλος.

Ο κ. Δανιηλίδης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι πλημμύρισαν περίπου 20 ημιυπόγεια καταστήματα και σπίτια λόγω του πλημμελή καθαρισμού των φρεατίων της αποχέτευσης ενώ ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων πλημμυρίζει η περιοχή της επέκτασης της Καλαμαριάς λόγω της έλλειψης αγωγών ομβρίων υδάτων.

Προβλήματα σημειώθηκαν και σε άλλους Δήμους λόγω υπερχείλισης φρεατίων ενώ σχάρες που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά κατέληξαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Οι χείμαρροι παρέσυραν ακόμη και κάδους σκουπιδιών στην περιοχή Φοίνικα της Καλαμαριάς, ακόμη και στην οδό Βασιλίσσης Όλγας. Σε αντλήσεις υδάτων προχώρησε η πυροσβεστική υπηρεσία κυρίως στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης.

Στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης δεν σημειώθηκαν προβλήματα καθώς τα καιρικά φαινόμενα δεν ήταν εκεί ιδιαίτερα έντονα. Βροχοπτώσεις σημειώθηκαν σε όλους τους νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης της Θεσσαλίας, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν ιδιαίτερα προβλήματα από τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Τα πιο σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν στο Άργος Ορεστικού του νομού Καστοριάς, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, ενώ φερτά υλικά «κατέβηκαν» στις αυλές των σπιτιών. Η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε οκτώ περιπτώσεις για απάντληση υδάτων από καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Εξάλλου, στην ίδια περιοχή, τοπικά συνεργεία του Δήμου επενέβησαν για τον απεγκλωβισμό ηλικιωμένης γυναίκας, όταν από την έντονη βροχόπτωση κατέρρευσε το υπόστεγο της εισόδου της μονοκατοικίας στην οποία διέμενε. Μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού, όπου όμως διαπιστώθηκε η καλή κατάσταση της υγείας της.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οργή για τα εγκλήματα στην Κύπρο

Έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα από την αποκάλυψη-σοκ για τον Αττίλα

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Αθήνα η αποκάλυψη-σοκ ομαδικού τάφου με λείψανα Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, οι οποίοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας τόνιε ότι οι αποκαλύψεις, καθώς και οι πληροφορίες για την δολοφονία οικογένειας Ελληνοκυπρίων στη Λάπηθο, επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούν την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι πρόκειται για μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση όσων φοβόμασταν και βασίμως υποθέταμε πως έχουν γίνει.

«Πρόκειται για μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση της όψης του τούρκου εισβολέα στην Κύπρο το 1974. Μιας όψης την οποία η Τουρκία όχι μόνο δεν αφήνει πίσω στο παρελθόν να ξεχαστεί, αλλά πάνω στην οποία θεμελιώνει και το μέλλον της.

» Με τη βοήθεια δυνάμεων που αντιστρατεύονται την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και χρησιμοποιούν την Τουρκία ως άξονα» κατέληξε.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζει την ανάγκη «να ανοίξει τώρα ο φάκελος της Κύπρου και να επανατοποθετηθεί σε νέες βάσεις το Κυπριακό».

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαφαζάνης ερωτά την κυβέρνηση εάν σκοπεύει, πρώτον, να συμβάλλει ώστε το κυπριακό να επανατοποθετηθεί ως θέμα εισβολής και κατοχής και όχι απλώς ως δικοινοτικό πρόβλημα και επομένως να τεθούν σε αυτή τη νέα βάση οι αρχές για την επίλυσή του και, δεύτερον, να ανοίξει εδώ και τώρα το φάκελο της Κύπρου ώστε πρώτη η Ελλάδα να συμβάλλει για να χυθεί πλήρες φως στην κυπριακή τραγωδία.

Αντιδράσεις στη Λευκωσία

Στην ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου. Ο ίδιος κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού για το θέμα των αγνοουμένων.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου σχολίασε τις περιπτώσεις της εν ψυχρώ εκτέλεσης των πέντε στρατιωτών, αδηλώτων αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής, στο Τζιάος, αλλά και της δολοφονίας των τεσσάρων μελών της οικογένειας Μέτσιου στη Λάπηθο, των οποίων τα λείψανα βρέθηκαν κατά τις έρευνες της Διερευνητικής Επιτροπής για του Αγνοουμένους και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Ειδικά στην περίπτωση των αιχμαλώτων πολέμου, υπογράμμισε ο Κύπριος εκπρόσωπος, υπάρχει το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, που αποδεικνύει ότι συνελήφθησαν. Όπως υποστήριξε, η ανεύρεση των λειψάνων τους μέσα σε πηγάδι μαρτυρεί ότι δολοφονήθηκαν.

Από την εφημερίδα Μαγνησία

Πηγή: Μαγνήτης

Φυτέψτε δύο έλατα


Μια πρόταση για τα παιδιά που έφυγαν.

Προς τον Δήμο Πολυγύρου.

Θερμή παράκληση από κάποιον που αγαπάει τον Πολύγυρο.

Φυτέψτε δύο έλατα στις Έξι Βρύσες. Ένα για τον Χρήστο και ένα για τη Νάνσυ.

Καλό ταξίδι παιδιά. Εκεί που πήγατε σίγουρα είναι καλύτερα από εδώ.

Από σχόλιο φίλου αναγνώστη.

Αναστηλώνεται το τοξωτό γεφύρι της Μακρινίτσας

Στην επισκευή ενός λιθόκτιστου τοξωτού γεφυριού του 19ου αιώνα στην περιοχή «Αλεβήζι» της Μακρινίτσας θα προχωρήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας σε συνεργασία με τον προϊστάμενο της ΥΝΜΤΕ Θεσσαλίας Δημήτρη Παλιούρα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανάερχεται σε 11.900 ευρώ και θα βαρύνει αποκλειστικά τη ΝΑΜ.
«Είναι μια μικρή συμβολική πράξη της ΝΑΜ για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» δήλωσε ο αρμόδιος αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς.

Το γεφύρι «Αλεβήζι» βρίσκεται στη Μακρινίτσα και συγκεκριμένα πλάι στον χωματόδρομο που συνδέει το Φυτόκο με τη Λέσχιανη και γεφυρώνει τις όχθες του ποταμού Ξηριά.
Πρόκειται για ένα λιθόκτιστο τοξωτό γεφύρι, με χαμηλωμένο το τόξο του, στοιχείο που παραπέμπει στο 19ο αιώνα.

Είναι μεσαίου μεγέθους με άνοιγμα τόξου 9,20 μέτρα και ύψος από τη σημερινή διαμορφωμένη κοίτη στα 2,25 μ.

Ήδη έχει καταρρεύσει το δυτικό μέτωπο του τόξου του και ρηγματώσεις διατρέχουν την εσωτερική ράχη. Το κλειδί του ανατολικού τόξου έχει μετατοπιστεί.

Παράλληλα δε το οδόστρωμά του είναι εντελώς κατεστραμμένο κι επιπλέον έχουν αποκολληθεί καμαρόλιθοι.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παλιούρας αλλά και η τεχνική υπηρεσία της ΝΑΜ, είναι αναγκαίο να επισκευαστεί άμεσα.

Καταρχήν θα πρέπει να συμπληρωθούν οι καμαρόλιθοι του ανατολικού μετώπου και να επανατοποθετηθεί το κλειδί του τόξου της ανατολικής πλευράς.

Στη δυτική πλευρά να ανακατασκευαστεί το μέτωπο του τόξου. Οι πέτρες θα πρέπει να είναι λαξευμένες στις σωστές τους διαστάσεις κι ανάλογης μορφής με τις υπάρχουσες. Το κατάστρωμα θα πρέπει ν’ ανακατασκευαστεί έντεχνα και με τον παραδοσιακό τρόπο.

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, είτε για την πλήρωση των κενών του εσωραχίου, είτε για την κατασκευή προστατευτικών στηθαίων, είτε για όλα θα πρέπει να είναι συμβατά με αυτά του γεφυριού.

Ελένη Μανώλη

Από την εφημερίδα Ελευθερία

Πηγή: Μαγνήτης

Που είναι η Χαλκιδική που αγαπήσαμε μικροί;


Ως γνωστόν, σαν τη Χαλκιδική δεν έχει. Τώρα βέβαια, ποια Χαλκιδική θα με πεις. Και δίκιο θα έχεις.

Για να πάρουμε μια ιδέα για το πως πάνε τα πράγματα φέτος, στείλαμε αυτή την Κυριακή (της μεγάλης φυγής), τον εξωτερικό ανταποκριτή μας Michael, σε γνωστή παραλία του πρώτο ποδαριού, ανάμεσα σε Καψόχωρα και Παλιούρι. Ο Michael επέλεξε στην τύχη γνωστό μπίτσι μπάρι της περιοχής, το "Ν#%^&ο". Γιατί, σύμφωνα με τα νέα ελληνικά έθιμα, παραλία χωρίς μπιτς μπαρ δεν υφίσταται.

Έχουμε και λέμε:

- Στο πάρκινγκ τουλάχιστον το 50% των αυτοκινήτων ήταν SUV, με τα Porsche Cayenne να κερδίζουν την παράσταση. Τύφλα να 'χουν το Μονακό και το Ντουμπάι.

- Για να φτάσεις στην παραλία και να ακουμπήσεις τη θάλασσα, πρέπει όπως και δήποτε, να έχεις κάνει κράτηση σε μια από τις εκατοντάδες ξαπλώστρες που καταλαμβάνουν την άμμο και μοιάζουν με ναρκοπέδιο. Αι ξαπλώστραι είναι καπαρωμένες με φιάλες ουσκίου ή βότκας, όπως στα μπουζούκια.

- Το 95% των ανδρών εμφανίζεται στην παραλία, μόνο μετά από φωτόλυση, χαλάουα ή έστω ξύρισμα. Στήθος, υποχρεωτικό. Χέρια και πόδια, προαιρετικά.

- Απαγορεύεται να εμφανίζεσαι στην παραλία, με τσάντα φθηνότερη από 500 ευρώ (για τις κυρίες), μαγιό φθηνότερο από 100 ευρώ, γυαλιά ηλίου φθηνότερα από 150 ευρώ και πετσέτα φθηνότερη από 50 ευρώ. Οι κυρίες, απαγορεύεται αυστηρά να εμφανίζονται με το ίδιο μαγιό, back to back ΣουΚου. Οι κύριοι, απαγορεύεται αυστηρότητα, να φοράνε τα πόλο τους χωρίς σηκωμένους τους γιακάδες.

- Αι τιμαί είναι καταπληκτικαί και πολύ φιλικαί! Καφές με το 6, σοκολάτα με το 7, μπύρα με το 8, κοκτέηλε με το 10 ευρώ!!!

- Κουτσοί, στραβοί, τυφλοί, μουγγοί, και αυτό το καλοκαίρι, πίνουν μοχίτο. Η δε ποιότητα του μοχίτου, φέρνει πιο πολύ σε φρικασέ -με ρούμι αγνώστου ταυτότητας. Το πιο πιθανό είναι να ετοιμάζεται αποβραδίς σε καζάνια (όπως στο στρατό), και το μεσημέρι να σερβίρεται στους τρέντυ θαμώνες.

Οι οποίοι (θαμώνες) και το απολαμβάνουν, λικνιζόμενοι στους ήχους της Αννούλας της Βίσσης, του μεγάλου ρόκερ Χατζηγιάννη και σε ποτ-μπουρί προκάτ επιτυχιών του ανάπηρου ραδιοφώνου της πόλεως.

- Λιγότερο από το 20% των παριστάμενων στην παραλία μπαίνει στη θάλασσα. Κι από αυτούς το 90% μπαίνει και βγαίνει μέσα σε χρόνο dt. Το επίλοιπο της ώρας, οι κυρίες ή βάφονται ή κουτσομπολεύουν, οι δε κύριοι διαβάζουν αθλητικές εφημερίδες ή πασπατεύουν τη βουβωνική τους χώρα. Το κινητό (κατά προτίμηση iphone, ή έστω με touch screen) δεν το αποχωριζόμαστε, ούτε μέσα στη θάλασσα.

Όλες οι δραστηριότητες περιστρέφονται γύρω από την βασική αρχή:
Κοίτα με να σε κοιτώ, μέχρι να φύγουμε από εδώ.

- Η καταπληκτική συνήθεια να μιλάνε όλοι με τέτοια ένταση ώστε να ακούγονται μέχρι την την Αγία Παρασκευή τα κατορθώματά τους το προηγούμενο βράδυ, το πόσο καλά περνάνε στην παραλία και το που θα πάνε το βράδυ, συνεχίζεται απτόητη.

- Απαγορεύεται να εμφανίζεσαι στην παραλία χωρίς να φέρεις, έστω και ένα, αξεσουάρ Μπέρμπερυ.

Ηθικό δίδαγμα: Η λιγούρα και η φιγούρα, ζουν και βασιλεύουν. Κάθε χρόνο και χειρότερα.
Που είναι η Χαλκιδική που αγαπήσαμε μικροί;

Πηγή: Λευτεριά

Οι πόλεις - «θυγατέρες» του Πηνειού

Σημαντικά στοιχεία για τις αρχαίες πόλεις της Δυτικής Θεσσαλίας φέρνει στο φως εργασία του προϊσταμένου της ΛΔ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη.

Οι διαβάσεις και τα περάσματα της Δυτικής Θεσσαλίας είχαν μεγάλη σημασία, αναφέρει ο αρχαιολόγος, για την επικοινωνία και τις ανταλλαγές από τα πανάρχαια χρόνια και αρκετές πόλεις ιδρύθηκαν σε τέτοιες θέσεις.

Η ιστορία των αρχαίων πόλεων ανιχνεύεται μέσα από τις φιλολογικές πηγές, τις επιγραφικές μαρτυρίες και τα αρχαιολογικά ευρήματα, που ολοένα έρχονται στο φως και επιβεβαιώνουν θεωρίες ή αντίστοιχα καταρρίπτουν μύθους.

Στους ιστορικούς χρόνους, το δυτικό τμήμα της αρχαίας Θεσσαλίας διοικητικά είχε διαιρεθεί σε τέσσερα μεγάλα τμήματα, τις «τετράδες», ενώ στην περιφέρεια ήταν εγκαταστημένοι οι περίοικοι λαοί, οι Αθαμάνες και οι Δόλοπες στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά.

Ορισμένες από τις ονομαστές πόλεις της Θεσσαλιώτιδος, περίπου στα όρια που καταλαμβάνει ο νομός Καρδίτσας, ήταν το Κιέριον που κατέλαβε τη θέση της ομηρικής Άρνης, το Θετώνιον ή Θητώνιον, η Όρθη, η Καλλίθηρα, το Μεθύλιον, το Φάκιον, το Αστέριον, η Πειρασία (Πειρεσία ή Πειρασιαί), ο (η) Φύλλος, οι Ίχναι ή Άχναι.

Από την περιοχή της αρχαίας Μητρόπολης και προς τα βόρεια που οριοθετούνταν η Εστιαιώτις, ως κύριες πόλεις αναφέρονται η Τρίκκη, οι Γόμφοι, η Πέλιννα, η Φαρκαδόνα, η Φαϋττός, ο Άτραγας και άλλες στην περίμετρο του νομού Τρικάλων, όπως το Αιγίνιον, η Φαλώρεια, η αρχαία πόλη στην Αγρελιά.

Από τα οδοιπορικά ακόμη των περιηγητών και ιστορικών των περασμένων ετών- προσθέτει ο κ. Χατζηαγγελάκης- είχαν γίνει διάφορες προτάσεις και ταυτίσεις αρχαίων πόλεων και οικισμών, αρκετές από τις οποίες επιβεβαιώθηκαν και επιγραφικά, κάποιες ταυτίστηκαν από τις νεότερες έρευνες, ενώ για άλλες το πρόβλημα της ταύτισης παραμένει.

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ

Έχοντας επίγνωση του ιστορικού φορτίου της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας, θα επιχειρήσουμε μία μικρή περιήγηση, ακολουθώντας την ποτάμια οδό του Πηνειού ποταμού, με βασική σχεδία την ανθρωπιστική σπουδή στην Αρχαιολογία, με στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη ορισμένων αρχαίων πόλεων της δυτικής Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Χατζηαγγελάκη η εικόνα για το νομό Καρδίτσας έχει ως εξής:

- Ιθώμη: Ακολουθώντας τον αρχαίο δρόμο στις υπώρειες των Αγράφων και την πορεία του από τους Γόμφους προς την αρχαία Μητρόπολη, συναντούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Ιθώμης, στη θέση «Κάστρο», 1,5 χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού Πύργος Ιθώμης.

Οι κάτοικοι της Ιθώμης μετείχαν στην τρωική εκστρατεία μαζί με τις άλλες δύο πόλεις της «Εστιαιώτιδας», την Τρίκκη και την Οιχαλία, (Ιλιάδα Β, 729). Έλαβε το όνομά της από την ομώνυμη νύμφη, η οποία σύμφωνα με την παράδοση ανάθρεψε το Δία μαζί με τη νύμφη Νέδα.

Λείψανα της ύστερης εποχής του χαλκού δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη στην περιοχή της «κλωμακόεσσας»- κατά τον Όμηρο, Ιθώμης. Αντίθετα, έχουν διασωθεί λείψανα του τείχους της κλασικής - ελληνιστικής εποχής. Μέσα στον τειχισμένο χώρο υπάρχουν λείψανα οικοδομημάτων και θραύσματα αγγείων. Στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση αυτόνομος πύργος, κατασκευασμένος κατά το ισοδομικό σύστημα από πλίνθους ντόπιου ασβεστόλιθου.

Κατά τις μαρτυρίες των φιλολογικών πηγών (Στράβωνας Θ, 5, 17), αλλά και των αρχαιολογικών τεκμηρίων, όπως τμήμα ενεπίγραφης στήλης της ελληνιστικής εποχής από το ιερό της Φίλιας, στην οποία αναγράφεται η «εγκατάσταση κοινών φυλακίων», η Ιθώμη συνοικίστηκε πρώτα με τους Γόμφους και ύστερα με τη Μητρόπολη, στα τέλη του 3ου και τις αρχές του 2ου αι. π.Χ.

Επίσης, σε τμήμα ενεπίγραφης στήλης από την αρχαία Μητρόπολη γίνεται αναφορά σε συνθήκη συμπολιτείας ανάμεσα στη Μητρόπολη και την Ιθώμη, με το όνομα Θώνη.

Μερικοί περιηγητές και ιστορικοί τοποθετούν την αρχαία Ιθώμη στο χώρο του Κάστρου Φαναριού. Πάντως, το πρόβλημα της ταύτισης της αρχαίας πόλης παραμένει ανοικτό, μέχρι να εντοπιστεί επιγραφική μαρτυρία.

- Μητρόπολη: Η αρχαία Μητρόπολη, μία εξίσου σημαντική πόλη της Εστιαιώτιδας, βρισκόταν στους πρόποδες των Αγράφων, στη θέση της σημερινής ομώνυμης κωμόπολης με παλαιότερη ονομασία «Παλιόκαστρο», σε απόσταση 9 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας.

Την ταύτισή της οφείλουμε στην επιγραφή «ΠΟΛΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ», σε γωνιόλιθο μιας παλιάς οικίας. Δημιουργήθηκε στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. από το συνοικισμό τριών μικρών οικισμών της περιοχής. Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη γνώρισε κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Η πόλη έκοψε νομίσματα στις αρχές του 4ου αι. π. Χ. Τον 3° αι. π.Χ. συνεχίζονται οι αργυρές και χάλκινες νομισματικές κοπές. Τα νομίσματα της πόλης στην πίσω όψη τους μαζί με τις παραστάσεις φέρουν και επιγραφές, όπως ΜΗΤΡΟ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ή ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΤΩΝ.

Κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφικών εργασιών τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αποκαλυφθεί πολλά αρχαιολογικά στοιχεία. Τμήματα της αμυντικής οχύρωσης της των κλασικών χρόνων έχουν ανασκαφεί σε οικόπεδα και αγρούς της σύγχρονης κωμόπολης.

Σ' ένα πλάτωμα περίπου 2 χλμ. δυτικά του σύγχρονου οικισμού της Μητρόπολης βρίσκεται ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα στη θέση «Λιανοκόκαλα».

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν εκατόμπεδο, περίπτερο, δωρικό ναό με εσωτερική κιονοστοιχία και διαστάσεις 31,00 Χ 13,75 μ. Ο ναός διέθετε πέντε (5) δωρικού ρυθμού κίονες στις στενές πλευρές και έντεκα (11) στις μακρές. Ήταν αφιερωμένος στο θεό Απόλλωνα, σύμφωνα με ενεπίγραφη αναθηματική στήλη που βρέθηκε μέσα στο σηκό. Χρονολογείται λίγο πριν τα μέσα του 6ου αι π. Χ., ενώ καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2ο αι. π. Χ.

Επίσης, ένα σημαντικό μνημείο του νομού Καρδίτσας, ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος του Γεωργικού, βρίσκεται στη χώρα της αρχαίας Μητρόπολης.

- Αργιθέα: Ο αρχαιολογικός χώρος της Αργιθέας βρίσκεται στη θέση «Ελληνικά», 2 χλμ. νοτιοανατολικά του σημερινού χωριού, στην πορεία της πιο σύντομης οδού, που συνέδεε την αρχαία Αμβρακία -σημερινή Άρτα- με τους αρχαίους Γόμφους -σημερινό Μουζάκι. Αυτή χρησιμοποίησαν και οι Ρωμαίοι για την είσοδό τους στη θεσσαλική πεδιάδα κατά το δεύτερο μακεδονικό πόλεμο, το 198 π.Χ. Η θέση ταυτίζεται από πολλούς ερευνητές με την πρωτεύουσα των Αθαμάνων Αργιθέα ή Αργεθία (W. Leake, Ν. Γεωργιάδης, F. Stahlin).

Η αρχαία πόλη ήταν ιδρυμένη στη μεσημβρινή απότομη πλαγιά που ορίζεται από το ρέμα Πλατανιάς στα νοτιοανατολικά. Ορατά είναι τα ερείπια της πόλης κατά μήκος του σημερινού δρόμου Μουζακίου - Άρτας, όπως μεγάλοι αναλημματικοί τοίχοι και τοίχοι οικοδομημάτων, που είναι κατασκευασμένοι από ντόπιους πελεκημένους λίθους.

Ανατολικά της πόλης έχει αποκαλυφθεί σημαντικό τμήμα του νεκροταφείου της. Ένα ακόμη νεκροταφείο της αρχαίας πόλης έχει ερευνηθεί εν μέρει στη δυτική πλευρά, στο «Μουτσιάρα». Ερευνήθηκαν περισσότεροι από 230 κιβωτιόσχημοι τάφοι, κατασκευασμένοι στη χαλικώδη επίχωση ή στο λαξευμένο βράχο από ντόπιες πλακαρές πέτρες. Στο ανατολικό όριο του αρχαίου νεκροταφείου αποκαλύφθηκε ένα αξιόλογο ταφικό μνημείο, το οποίο σώζεται σε ύψος 2.30 μ., έχει ορθογώνια κάτοψη και είναι κτισμένο στο λαξευμένο φυσικό βράχο. Στα νεκροταφεία της Αργιθέας επικρατούσε το έθιμο του ενταφιασμού του νεκρού σε ύπτια δέση, με το κεφάλι στα δυτικά. Τα κτερίσματα των τάφων ήταν πήλινα, γυάλινα και μεταλλικά αγγεία, λυχνάρια, μαχαίρια, αιχμές δοράτων, διάφορα κοσμήματα, αργυρά και χάλκινα νομίσματα. Η χρήση του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης ορίζεται από τον 4ο ως τον 1ο αι. π.Χ.

- Κιέριον: Ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος του Κιερίου, της σημαντικότερης πόλης της αρχαίας τετράδας «Θεσσαλιώτιδος», βρίσκεται μέσα στην πεδιάδα, σε απόσταση 13 χλμ. ανατολικά της Καρδίτσας και 3 χλμ. βορειοδυτικά των Σοφάδων, στο χωριό Πύργος Κιερίου. Ιδρύθηκε στα ιστορικά χρόνια, στη θέση της ομηρικής «Άρνης». Για την περιοχή γίνονται αναφορές από αρχαίους συγγραφείς (Ησίοδο, Θουκυδίδη, Στρά6ωνα, Τίτο Λίβιο, Στέφανο Βυζάντιο) και περιηγητές του 19ου αι. Αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς ως Κιάριον, Κίερον ή Πιέριον.

Το Κιέριον έλεγχε τις διαβάσεις προς κάθε κατεύθυνση διά μέσου της πεδιάδας, γεγονός που καθιστούσε την πόλη ισχυρή. Κατά την κλασική εποχή αναπτύχθηκε οικονομικά και διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά της πόλης - κράτους. Στο πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. χαρακτηρίζεται πρωτεύουσα της Θεσσαλιώτιδας και κόβονται τα πρώτα αργυρά και χάλκινα νομίσματα με την επιγραφή ΚΙΕΡΙΕΩΝ. Στις παραστάσεις των νομισμάτων εικονίζονται ο Δίας με αετό στο αριστερό του χέρι, η Άρνη να παίζει αστραγάλους, κεφαλή του Ποσειδώνα ή του Απόλλωνα, ίππος που καλπάζει ή ο θεός Ασκληπιός καθισμένος σε βράχο και μπροστά του φίδι που ελίσσεται.

Η λατρεία του Ασκληπιού επαληθεύτηκε από την εύρεση ιερού αφιερωμένου σ' αυτόν στη χώρα του Κιερίου, στη δέση «Παλιόκαστρα» της κτηματικής περιφέρειας των Αγίων Θεοδώρων, επάνω στην πορεία αρχαίου δρόμου που συνέδεε το Κιέριο με το αρχαίο Μεθύλιο. Το ιερό χρονολογείται στον 4ο με 3ο αι. π.Χ.

Αναφορά γίνεται ακόμα και για άλλες πόλεις, όπως Πειρασιαί, Μεθύλιον, Παλαμάς, Βλοχός, Πέτρινος και Συκεώνα.

Από ASTRATV

Πηγή: Μαγνήτης

Τον Ζαφείρη Δεληγεώργη απέκτησε η ΝΙΚΗ Πολυγύρου

Δεληγεώργης - Τζηρίτης

Ο Δεληγεώργης είναι 20 χρονών και αγωνίζεται ως μεσοαμυντικός. Έπαιξε στην ΑΕ Κρήνης και στον Ποσειδώνα Καλαμαριάς.

Το site του ΠΑΟΚ εκνευρίζει τους Τούρκους !!!


Το επίσημο site του ΠΑΟΚ http://www.paokfc.gr/
εκνευρίζει τους Τούρκους.
Αιτία η παράθεση των ασπρόμαυρων σημαιών, δίπλα από το ..τζαμί (έτσι λένε) της Αγίας Σοφίας.Yunanistan takımı PAOK resmi internet sitesinin giriş sayfasında, taraftar ve filamasının yanında Ayasofya Camii'ne de yer verdi, γράφει το
SportPostasi

Πηγή: Taxalia