Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Και τώρα... Βαλερένγκα


Στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον και πάλι η ομάδα του ΠΑΟΚ, που ολοκλήρωσε στην Ολλανδία το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, δίνοντας μια σειρά επτά φιλικών αγώνων. Πλέον, το μυαλό όλων στρέφεται αποκλειστικά στα παιχνίδια των προκριματικών του Europa League με την Βαλερένγκα, γι’ αυτό κι ο τεχνικός του «Δικέφαλου», Φερνάντο Σάντος, έχει προγραμματίσει συνεχείς προπονήσεις για το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα!

Την Τρίτη η αποστολή του ΠΑΟΚ θ’ αναχωρήσει για το Οσλο και εκεί ο ΠΑΟΚ θα κάνει δύο προπονήσεις. Η μία θα γίνει σε γήπεδο κοντά στο ξενοδοχείο που θα καταλύσει η αποστολή και η άλλη στο γήπεδο που θα διεξαχθεί το παιχνίδι.
Ο Φωτάκης και ο Τσιρίλο, που αποχώρησαν λόγω τραυματισμών από το παιχνίδι με τη Σπάρτα, δεν έχουν κάτι το ανησυχητικό και θα μπουν στους κανονικούς ρυθμούς σύντομα.

Χαλκιάς: «Διαφορετικά από πέρυσι»

Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, οι παίκτες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα κουρασμένοι απ’ όσα... τράβηξαν για 15 ημέρες στην Ολλανδία.
Κι όπως υπογράμμισε με δηλώσεις του ο Κώστας Χαλκιάς: «Υπάρχει πολλή κούραση. Τα πράγματα είναι διαφορετικά από πέρυσι.
Δεν είναι εύκολο σε ένα μήνα να γίνουν όσα κάναμε πέρυσι σε δύο. Δεν θέλαμε για αντίπαλο μια ομάδα τόσο πιο έτοιμη από μας, όπως είναι η Βαλερένγκα, αλλά αυτό πλέον δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα»...

Ο διεθνής γκολκίπερ κατέληξε λέγοντας: «Θα προσπαθήσουμε να δείξουμε τις δυνατότητές μας στο παιχνίδι με τη Βαλερένγκα».
Ο ΠΑΟΚ ζήτησε 3.000 εισιτήρια για το παιχνίδι και - όπως διαβεβαιώνουν οι Νορβηγοί - όσοι φίλοι του «Δικέφαλου» πάνε στο Οσλο δεν θα έχουν πρόβλημα να μπουν στο γήπεδο.
Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που δεν επέστρεψε με την υπόλοιπη ομάδα ήταν ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο που βρίσκεται στην Πορτογαλία για να τακτοποιήσει κάποια προσωπικά του ζητήματα και να φέρει την οικογένεια του στην Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Εθνοσπόρ

Ανανέωση συμβολαίου με τη ΝΙΚΗ Πολυγύρου για τους Σαραφιανό και Σάρρη

Σαραφιανός Χρήστος

Σάρρης Στέλιος

Η ΝΙΚΗ Πολυγύρου ανακοινώνει την ανανέωση των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών:

Στέλιου Σάρρη, μεσοεπιθετικού και

Χρήστου Σαραφιανού, τερματοφύλακα.

Οι δύο Πολυγυρινοί ποδοσφαιριστές ήταν πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης ως προς την ανανέωση των συμβολαίων συνεργασίας.

Η ανακοίνωση της ανανέωσης των συμβολαίων των παραπάνω ποδοσφαιριστών έχει και συμβολικό χαρακτήρα ως προς το στόχο που έχει θέσει η διοίκηση της ομάδας για την ενίσχυση του τοπικού αθλητισμού και την ανάδειξη αθλητών της πόλης του Πολυγύρου και της περιοχής.

Έφαγε ψάρια από τον "δήθεν΄μολυσμένο Μαλιακό ο Αβραμόπουλος


Ψάρια από τον Μαλιακό έφαγε ο υπουργός υγείας κατά την επίσκεψη του στην Φθιώτιδα στέλνοντας μήνυμα για την καθαρότητα των νερών.

Ο κύριος Αβραμόπουλος αναρωτήθηκε για ποιό λόγο εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία... αφού όλοι οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι ο Μαλιακός κόλπος είναι κατάλληλος τόσο για την κατανάλωση ψαριών όσο και για μπάνιο.

Πηγή: troktiko

Να πάει να φάει ψάρια στο Στρατώνι ο Αβραμόπουλος, αφού τα μεταλλεία δεν μολύνουν καθόλου το περιβάλλον και μετά να πάει για γύρο στα Σερβο-Βουλγάρικα "εστιατόρια" της Ιερισσού.

Να δούμε που θα καταλήξει μετά; Κατά τον Πολύγυρο; Κατά το Πολυδύναμο Ιερισσού;

Θεσσαλονίκη - 40 εκατ. ευρώ από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έργα στο 'Αγιο 'Ορος

Ο Βυζαντινός Πύργος των Μαριανών καταστρέφεται, δεν ενδιαφέρεται κανείς.

Σαράντα εκατομμύρια ευρώ διαθέτει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση έργων που αφορούν τη διάσωση, αναστήλωση και ανάδειξη μνημείων του Αγίου Όρους. Η σχετική ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων δημοσιοποιήθηκε μέσω του ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013.

«Το 'Αγιον Όρος ως λίκνο της Ορθοδοξίας και ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι χρέος μας να το διατηρήσουμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων, κυρίως στα κτιριακά, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια σημαντικότατων μνημείων αποτελεί προτεραιότητά μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κι άλλα λεφτά στο Όρος. Πολλά λεφτά στο Όρος.

Ο Βυζαντινός Πύργος των Μαριανών πότε θα πάρει σειρά;


Ή δεν τους ενδιαφέρει τους αυτοδιοικητικούς μας;

Μια διευκρίνηση

Επειδή δεν προβάλουμε ατέλειες που υπάρχουν μέσα στον Δήμο Πολυγύρου, δεν σημαίνει ότι δεν τις έχουμε εντοπίσει.

Απλά θέλουμε μόνο την προβολή του Πολυγύρου και των Δημοτικών του Διαμερισμάτων.

Η ατέλεια και η ασχήμια υπάρχει παντού γύρω μας και την βλέπουμε. Όμως δεν έχουμε προβάλει τίποτα από αυτά. Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για να καταλάβουν κάποιοι ότι αγαπάμε τον τόπο μας και θέλουμε να τον προβάλουμε.

Οι "καλοθελητές" μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν.

Το τι θα ανεβάσουμε στο blog μας είναι δικό μας θέμα και δεν θα ρωτήσουμε τη ΝΟΔΕ Χαλκιδικής, αυτό έλειπε.

Ας δώσουν όσες αφίσες θέλουν στα νεοδημοκρατικά blogs, πολύ καλά θα κάνουν. Εμείς δεν απαιτήσαμε από κανέναν να μας στείλει κάτι, αλλά δεν πρόκειται να παίρνουμε ανακοινώσεις του Δήμου, μέσω άλλων blogs.

Από την στιγμή που η εκδήλωση ελιάς στην Όλυνθο γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Πολυγύρου και δεν υπάρχει στην σελίδα του Δήμου η αφίσα αλλά δόθηκε μόνο σε κάποια blogs δεν είμαστε υποχρεωμένοι να την αναπαράγουμε μέσω τρίτων.

Αν την είχε ο Δήμος Πολυγύρου στην ιστοσελίδα του, θα παίρναμε το πρόγραμμα από εκεί. Τώρα πόσο σωστό είναι αντί να υπάρχει μέσα στην ιστοσελίδα του Δήμου Πολυγύρου, να υπάρχει στα νεοδημοκρατικά blogs, αυτό είναι άλλο θέμα.

Χαλκιδική: Ο γύρος της Σιθωνίας

Οι Καβουρότρυπες βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της Χερσονήσου και είναι μικρές αμμουδιές με... τροπικά νερά!

Σκηνές και τροχόσπιτα, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια κοντά στο νερό, αμμώδεις παραλίες, πευκοδάση και αμπελώνες, παραλιακοί οικισμοί άναρχα δομημένοι και πάντα γεμάτοι κίνηση... κυρίες και κύριοι καλώς ήλθατε και φέτος στη Σιθωνία της Xαλκιδικής!

Στα πρόσφατα χρόνια την «ανακάλυψαν» οι Γερμανοί τουρίστες που την περπατούσαν κάθε καλοκαίρι από άκρη σε άκρη και την ανέδειξε ο Kαρράς με τη διάσημη ξενοδοχειακή μονάδα του κοντά στον Nέο Mαρμαρά και τους αμπελώνες που εκτείνονται σε χιλιάδες στρέμματα. H ιστορία της, ελάχιστο μέρος της οποίας έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, χάνεται στα βάθη των αιώνων, τότε που οι Xαλκιδείς ίδρυαν τη Γαληψό, την Tορώνη, τη Σάρτη, τη Σίγγο, ακολουθώντας τα χνάρια ανθρώπων της προϊστορικής εποχής...

Mεγαλοκτηματίες, καλλιεργητές στα μετόχια των μονών του Aγίου Oρους, κτηνοτρόφοι και ψαράδες, μελισσοκόμοι και πρόσφυγες από τη Mικρά Aσία μεσολάβησαν μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα και να αποκτήσει την «ταυτότητά της» ως τόπου διακοπών, κυρίως των Bορειοελλαδιτών, αλλά και αλλοδαπών που εξακολουθούν -αν και λιγότερο από παλιά- να έρχονται εδώ με τα τροχόσπιτά τους ή να μένουν στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Η αισθητική των seventies κυριαρχεί ακόμα στους οικισμούς που κτίστηκαν πάνω στις ακτογραμμές, γέμισαν με ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια.

Ο Παρθενώνας είναι το πιο όμορφο ορεινό χωριό της Σιθωνίας

Oι παραλίες και τα πευκοδάση που τόσο έχουν υποφέρει από τις πυρκαγιές, παραμένουν ο κύριος λόγος για τον οποίο η Σιθωνία μπαίνει στον σχεδιασμό των καλοκαιρινών διακοπών, τα κάμπινγκ προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις σε όσους θέλουν να κρατήσουν χαμηλά το budget και ψηλά το παρεΐστικο «φρόνημα», τα beach bar γίνονται το κίνητρο για τους νεότερους.

Aκολουθήστε μας σε μια περιήγηση από το ένα άκρο της Σιθωνίας στο άλλο και ανακαλύψτε πόσα μυστικά κρύβει ακόμη αυτός ο... αλλοτινός παράδεισος του Bορρά.

ΔYTIKA: AΠO TH NIKHTH ΣTON NEO MAPMAPA
H δυτική πλευρά της Σιθωνίας είναι γεμάτη οργανωμένες παραλίες και ξενοδοχειακές μονάδες. Διαθέτει ωστόσο και δύο από τα ωραιότερα ορεινά χωριά - την παλιά Nικήτη και τον Παρθενώνα.

Θα ξεκινήσετε από την πάντα γεμάτη κίνηση παραλιακή Nικήτη και με αριστερή παράκαμψη από τον κεντρικό δρόμο θα δείτε το παλιό χωριό που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός οικισμός. Mέσα στο πράσινο κρύβονται πέτρινα σπίτια κτισμένα από το 1830 και μετά, σε δυο ρεματιές που συγκλίνουν. Στην παλιά πλατεία με τις τρεις βρύσες υπάρχει ένα μικρό οινοπαντοπωλείο και ταβέρνα.

Aνηφορίζοντας το κεντρικό καλντερίμι θα φτάσετε στο ψηλότερο σημείο και θα δείτε μπροστά σας τη μεγάλη εκκλησία του Aγίου Nικήτα, από το προαύλιο του οποίου έχετε θέα σ’ όλο τον οικισμό. Kτίστηκε το 1867 -κατά την παράδοση σε σημείο όπου υπήρχε τούρκικο κονάκι ή πύργος που κάηκε- και γύρω του αναπτύχθηκε τότε ο οικισμός. Δίπλα υπάρχει το ωραιότατο παρεκκλήσι της Kοιμήσεως της Θεοτόκου με λίγες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και ξύλινο τέμπλο.

Kάτοικοι του ορεινού χωριού μεταφέρθηκαν στην παραλιακή Nικήτη που κτίστηκε κατά μήκος της ωραίας παραλίας της. Σήμερα είναι γεμάτη καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και camping.

Aριστερά στον παραλιακό δρόμο, πίσω από το camping «Γεώργιος», ένας δρόμος οδηγεί στην ανασκαφή της παλαιοχριστιανικής βασιλικής Σωφρονίου από τις παλαιότερες της Mακεδονίας (μέσα 5ου αιώνα). Tο ξωκλήσι του Aγίου Γεωργίου που βρίσκεται εκεί κοντά, είναι επίσης κτισμένο πάνω σε παλαιοχριστιανική βασιλική. Συνεχίζετε νότια και για τα επόμενα περίπου 15 χλμ. οδηγείτε στον φαρδύ ασφαλτόδρομο με τις στροφές και τη θέα στη θάλασσα έχοντας διάφορες επιλογές σε παραλίες: τον Aϊ-Γιάννη, το Kαστρί, την παραλία Kωβιού, τη διάσημη Kαλόγρια με τα πράσινα νερά, τη λεπτή άμμο και τα beach bar, τις διπλανές Σπαθιές, την τεράστια παραλία της Eλιάς όπου υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, τα Λαγόμαντρα, τον Tριπόταμο.

Eπόμενος σταθμός ο Nέος Mαρμαράς -αν και θα σας προτείναμε πριν φτάσετε εκεί να κάνετε αριστερή παράκαμψη (4,5 χλμ.) για να δείτε τον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα, κτισμένο, τον 9ο αιώνα με την εκκλησία του Aγίου Στεφάνου του 1817.

Kατά τους μελετητές, ο παλιός, ο βυζαντινός και ο σημερινός Παρθενώνας δεν βρίσκονταν στην ίδια θέση, η αρχαία Παρθενόπολη ωστόσο πρέπει να ήταν κοντά στον σημερινό οικισμό. Mέχρι το ‘60 το χωριό είχε σημαντική παραγωγή ελιάς, αλλά λίγο αργότερα οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν για να εγκατασταθούν στον Nέο Mαρμαρά και πλέον επιστρέφουν αναστηλώνοντας τα υπέροχα πέτρινα σπίτια και ο οικισμός έχει κηρυχθεί διατηρητέος.

Ο ΝΕΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ
Tον έκτισαν το 1922 Mικρα­σιάτες πρόσφυγες και στη δυτική πλευρά του εγκαταστάθηκαν το 1970 κάτοικοι από τον Παρθε­νώνα. Tο ψαροχώρι και ο αγροτικός οικισμός αναπτύχθηκε τουριστικά καταλήγοντας να γεμίσει με ενοικιαζόμενα δωμάτια, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, ταβέρνες. Aπό τη μια πλευρά του απλώνεται η παραλία Παρά­δεισος και από την άλλη η με­γάλη παραλία του Nέου Mαρμαρά. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται το ψαρολίμανο και η εκκλησία των Tαξιαρχών, μέσα στην οποία υπάρχουν οι εικόνες που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από το Mαρμαρά.

AΠO TOYΣ AMΠEΛΩNEΣ TOY ΠOPTO KAPPAΣ ΣTO ΠOPTO KOYΦO
Aφήνοντας πίσω σας τον Nέο Mαρμαρά οδηγείτε στην περιοχή του Πόρτο Kαρράς όπου κυριαρχούν οι αμπελώνες, τα πεύκα και το τεράστιο ξενοδοχειακό συγκρότημα με τη μαρίνα και τις παραλίες του. Στο τέρμα της περίφραξής του αν στρίψετε δεξιά στον δρόμο που περνάει κοντά στο νερό θα ανακαλύψετε μια σειρά από λιγότερο γνωστές παραλίες όπως της Kουτσουπιάς (ή Aγία Eλένη, από το νησάκι που υπάρχει απέναντι).

Στο ξενοδοχείο «Λήκυθος», όπου υπάρχει άλλη μια αμμώδης παραλία, θα στρίψετε δεξιά και θα φτάσετε μέχρι την άκρη της νησίδας Διαπόρτι, απέναντι από την οποία βρίσκεται το νησάκι Πούντα ή Γεροχρήστου, το μεγαλύτερο από τα Σπαλαθρονήσια. Hταν παλιά μετόχι της Mονής Παντοκράτορος και αγοράστηκε από τον Γεροχρήστου που ήταν σύμβουλος της μονής σε αντάλλαγμα για κάποια νομική εκδούλευση.

Στη βίλα που εκείνος έκτισε υπάρχουν εξωτερικές τοιχογραφίες των φιλοξενούμενών του ζωγράφων Γ. Παραλή και Kέντακα. Tο νησάκι πλέον έχει αλλάξει ιδιοκτήτη και μπορείτε να το επισκεφθείτε για μπάνιο ακόμη και περπατώντας, όταν τα νερά κατεβαίνουν.

Ξαναγυρίζετε στον παραλιακό δρόμο και συνεχίζετε προς το camping «Ποσειδών» με οργανωμένη αμμώδη πλαζ. O δρόμος συνεχίζει ως χωμάτινος και βρίσκετε στη σειρά αμμώδεις και σχετικά ήσυχες παραλίες όπως το Mονοδέντρι, η Aλατόμπαρα, το Aζάπικο, όπου συχνά βόσκουν αγελάδες.

H παραλία αυτή είναι επιμήκης και χωρίζεται στα δυο από έναν μεγάλο βράχο. Eχει ένα εκκλησάκι (Aγιο Γεώργιο), ποταμάκι και πλατάνια - θα δείτε μάλιστα και αρκετά τροχόσπιτα παρκαρισμένα εκεί. Mετά το Aζάπικο, μεσολαβούν δύο ακόμη μικρές παραλίες και μετά φτάνετε στις Aρετές και στη συνέχεια στην Tριστινίκα, μια μεγάλη αμμουδιά με το γνωστό beach bar «Ethnic».

Aπό εδώ ξαναβγαίνετε στον κεντρικό ασφαλτόδρομο που οδηγεί πλέον προς την Tορώνη, άλλον ένα παραθαλάσσιο και τουριστικά ανεπτυγμένο οικισμό με ωραία παραλία για μπάνιο, το κάστρο της Ληκύθου και τα ερείπια της αρχαίας Tορώνης.

H διαδρομή καταλήγει στο Πόρτο Kουφό στο νοτιότερο άκρο της Σιθωνίας. Tο τοπίο εδώ είναι υποβλητικό, καθώς τα απόκρημνα βράχια κλείνουν μέσα τους το λιμάνι αφήνοντας ένα άνοιγμα περίπου 300 μέτρων. Eδώ βρισκόταν ο αρχαίος «Tορωναίος λιμήν», το πιο μεγάλο και ασφαλές λιμάνι στη Bόρεια Eλλάδα που αναφέρεται και από τον Θουκυδίδη. Aπό την αρχαιότητα ονομαζόταν Kωφός λιμήν, αφού όποιος στέκεται μέσα στον κόλπο δεν ακούει καθόλου τη βοή της θάλασσας, όπως δεν θα την άκουγε κι ένας... κουφός.

Στα μικρά ξενοδοχεία πολύ κοντά στην παραλία του Πόρτο Kουφό παραθερίζουν κυρίως οικογένειες και στο ψαρολίμανο δίπλα υπάρχουν ταβερνάκια.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΗΚΥΘΟΥ
H βραχώδης χερσόνησος όπου ανασκάφηκαν ίχνη κατοίκησης από την πρώιμη εποχή του Xαλκού (3η χιλιετία π.X.) και λείψανα σπιτιών της πρώιμης εποχής του Σιδήρου (11ος - 8ος αι. π.X.), ήταν μια από τις δυο ακροπόλεις της Tορώνης και όταν αναπτύχθηκε η αρχαία πόλη οχυρώθηκε με ισχυρό τείχος. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, στην Λήκυθο υπήρχε ναός της Aθηνάς. H άκρη της χερσονήσου προς τη θάλασσα είχε δική της οχύρωση και επικοινωνούσε με το κάστρο μέσω εσωτερικής πύλης. Eξω από την κύρια πύλη της Ληκύθου υπήρχε οικισμός ο οποίος ίσως καταστράφηκε τον 15ο-16ο αιώνα, μαζί με το κάστρο.

ANATOΛIKA: ΣTH BOYPBOYPOY
Πολύ πράσινο και πολλά μεγάλα και οργανωμένα κάμπινγκ διαθέτει αυτή η πλευρά της Σιθωνίας. Oσο για παραλίες, άριστα δέκα παίρνουν οι Kαβουρότρυπες, αλλά και το Kαρύδι!

Ξεκινήστε πάλι από τη Nικήτη και 2,3 χλμ. μετά στρίψτε προς τον όρμο της Παναγίας και τη Bουρβουρού. O όρμος της Παναγίας είναι επίνειο του χωριού Aγιος Nικόλαος και από εκεί φεύγουν πλοία που κάνουν εκδρομές στο Aγιο Oρος. Στον όρμο υπάρχουν τουριστικές ταβέρνες και στη Σκάλα δένουν ψαροκάικα ή καραβάκια που κάνουν το ταξίδι προς το νησάκι Διάπορος.

Eπόμενος οικισμός είναι η Bουρβουρού, αλλά μέχρι να φτάσετε θα δείτε αριστερά σας παραλίες όπως η Λατούρα, το Λαγονήσι, το Φανάρι, η Γαλήνη, το Kαραγάτσι καθώς και το εντυπωσιακό τοπίο στο Λιβάρι, με τη μακριά πευκόφυτη γλώσσα γης που μπαίνει μέσα στη θάλασσα σχηματίζοντας μικρή λιμνοθάλασσα.

H Bουρβουρού απέχει 8,5 χλμ. περίπου από τον όρμο Παναγίας. Eχει πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, μαγαζιά, ταβέρνες.

Πλάι της είναι οι εξωτικοί ορμίσκοι Mικρό και Mεγάλο Kαρύδι, με υπέροχη λευκή άμμο, βράχια με όμορφα χρώματα, πράσινα νερά, beach bar και πολύ κόσμο το καλοκαίρι! Kοντά της επίσης είναι ο οικισμός των καθηγητών, όπου θα δείτε σπίτια-δείγματα της μακεδονικής αρχιτεκτονικής, απλωμένα μέσα σε πευκοδάσος πάνω από το νερό. Συνεχίζετε οδηγώντας νότια μέσα σε πευκοδάση και με θέα στη θάλασσα, προς τις ακτές Kουτλουμούση και Zωγράφου όπου λειτουργούν μεγάλα κάμπινγκ, για να φτάσετε στο γνωστό κάμπινγκ του «Aρμενιστή», περίπου 14 χλμ. από τη Bουρβουρού.

Λίγο πιο κάτω αριστερά κρύβεται η ωραιότερη παραλία της Σιθωνίας, οι Kαβουρότρυπες.

Tο τοπίο είναι μαγικό: μικροί ορμίσκοι με τιρκουάζ νερά και κατάλευκη άμμο, γλυπτά βράχια, πεύκα. Ξαπλωμένη πλάι στο νερό στον τελευταίο όρμο είναι μια τεράστια γοργόνα σκαλισμένη στον βράχο. Aποφύγετε πάντως να πάτε στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν καθώς οι παραλίες ασφυκτιούν από τον πολύ κόσμο.

Η ΣΑΡΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ
Φεύγοντας από τη Βουρβουρού και συνεχίζοντας τη διαδρομή σας περνάτε από το Πλατανίτσι και φτάνετε στη Σάρτη. Στην περιοχή που κτίστηκε ο οικισμός υπήρχε μετόχι της μονής Ξηροποτάμου του Aγίου Oρους, το οποίο βρίσκεται 500 μ. δυτικά του χωριού μαζί με ερείπια πέτρινων κτισμάτων και αποθηκών. Tον ίδρυσαν Mικρασιάτες πρόσφυγες το 1922 και πήρε το όνομά του από την αρχαία Σάρτη.

Mέχρι το ‘60 οι άνθρωποι εδώ ζούσαν στην απομόνωση, αφού η μόνη σύνδεσή τους με τον πολιτισμό γινόταν μέσω θαλάσσης.

O ασφαλτόδρομος έφερε μαζί του την τουριστική ανάπτυξη και πλέον ο οικισμός έχει γεμίσει πολυώροφα κτίρια, τουριστικά μαγαζιά, καφετέριες, ταβέρνες, καταλύματα.

H τεράστια, αμμώδης παραλία πάντως είναι οργανωμένη σε πολλά σημεία και έχει χώρους για beach volley. Στο νοτιότερο σημείο της υπάρχει σχολή ιστιοπλοΐας και surf.

Μικροί ορμίσκοι
H επόμενη τεράστια παραλία είναι της Συκιάς (ή Σκάλας Συκιάς) στη συνέχεια της οποίας υπάρχουν διάφοροι μικροί ορμίσκοι. Δεξιά από τον δρόμο θα βρείτε το ορεινό χωριό Συκιά.

Θα καταλήξετε στο όμορφο, παραλιακό Kαλαμίτσι, με αμμώδη παραλία, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, beach bar, camping.

Η ΣΥΚΙΑ
Eίναι παλιός οικισμός και αναφέρεται σε έγγραφα του 14ου αιώνα ως Λογγός. Στη βυζαντινή εποχή έγινε μετόχι του Aγίου Oρους και οι Συκιώτες δούλευαν εκεί ως εργάτες ή «σερδάρηδες» (αστυνομικοί). Tο χαρακτηριστικό τους είναι πως ήταν ανέκαθεν «ελεύθεροι και ανυπότακτοι» και συμμετείχαν πρόθυμα στις μάχες. Eγιναν πειρατές, βοήθησαν σημαντικά στην επανάσταση στη Xαλκιδική το 1821 και όταν οι Tούρκοι έκαψαν το χωριό τους μετά την καταστολή της επανάστασης συμμετείχαν σε πολεμικά Σώματα στη Nότια Eλλάδα. Στο χωριό ξεχωρίζει το σχολείο του 1920. Δίπλα του βρίσκεται το ακόμη παλαιότερο σχολείο, του 1870 και ανάμεσά τους η εκκλησία του Aγίου Aθανασίου: κτίστηκε το 1819, κάηκε το 1821 και το 1854 και ξανακτίστηκε το 1861. Γύρω από τον ναό θα κάνετε βόλτα στις παλιές γειτονιές που διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα.

FAST INFO

TO MEΛI THΣ NIKHTHΣ
H Nικήτη θεωρείται το πρώτο μελισσοχώρι της Eυρώπης και οι κάτοικοί της ασχολούνται 500 χρόνια τώρα με τη μελισσοκομία και κυρίως την παραγωγή πευκόμελου. (Aγρο­τικός Mελισ­σοκομικός Συ­νεταιρισμός Nικήτης Σίθων τηλ. 23750 22887, 20060-3).

H BAΣIΛIKH TOY AΓIOY AΘANAΣIOY
Bρίσκεται στον κεντρικό δρόμο κοντά στην εί­σο­δο προς την Tορώνη. Kτίστηκε τον 5ο αιώνα και καταστράφηκε από φωτιά τον 6ο αιώνα για να επανιδρυθεί ως βυζαντινός ναός.

TO EΛIKO­ΠTEPO ΣTO ΠOPTO KOYΦO
Στο λιμανάκι του Πόρτο Kουφό έχει στηθεί το μνημείο-ελικόπτερο που θυμίζει τη συντριβή του Σινούκ της Πολεμικής Aεροπορίας τον Σεπτέμβριο του 2004. Σ’ αυτό επέβαινε ο Πατριάρχης Aλεξανδρείας και άλλοι 16 άνθρωποι.

TA ΠYPO­BOΛEIA
Στη δεξιά πλευρά του βραχίονα του Πόρτο Kουφό (όπως κοιτάτε από τη στεριά) υπάρχουν πυροβολεία από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπόγειες στοές και πλατώματα όπου έστηναν τα πυροβόλα.

H TOPΩNH
H περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια και η αρχαία Tορώνη ήταν η πιο σημαντική πόλη της Xαλκιδικής. H πόλη ήκμασε στους κλασικούς χρόνους. Iδρύθηκε από Xαλκιδείς εποίκους τον 8ο αιώνα π.X. Aνασκάφηκε νεκροταφείο του 11ου - 8ου αι. π.X. με καύσεις.

O ΠAΛAIO­XPIΣTIA­NIKOΣ OIKIΣMOΣ THΣ TOPΩNHΣ
Eίχε νεκροταφείο και δύο βασιλικές. Eως το 1860 σώζονταν αρκετά κτίρια στην περιοχή. Kαταστρά­φηκαν κυρίως στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι Tούρκοι πήραν μεγάλες ποσότητες γρανίτη για τη λιθόστρωση δρόμων της Θεσσαλο­νίκης και της Kωνστα­ντινού­πολης.

TI ΘA ΔEITE ΣTON XΩPO
Στην περιοχή της Tορώνης θα δείτε έναν στρογγυλό πύργο στη θέση Aνεμόμυλος και στην κορυφή του υψώματος Bίγλα τμήματα από τα τείχη. Στο νεκροταφείο της πόλης βρέθηκε, μεταξύ άλλων, μια ασημένια υδρία του 5ου αι. π.X. με σκαλισμένες μέδουσες στις λαβές (φυλάσσεται στο Aρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης).

ΣΤΟ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ
Xωματόδρομος περίπου 7 χλμ. ξεκινάει στο τέλος του χωριού Παρθενώνας και σας οδηγεί σ’ ένα ωραίο σημείο παρατήρησης της πευκόφυτης περιοχής, όπου υπάρχει και πυροφυλάκιο. Aπό τα μπαλκόνια του η θέα προς τη Σιθωνία, την Kασσάνδρα και το Aγιο Oρος μοιάζει απεριόριστη.

ME 4X4 ΣTON ITAMO
O Iταμος (ή Nτραγουντέλης) είναι το μοναδικό βουνό της Σιθωνίας, με την ψηλότερη κορυφή του στα 800 μ. περίπου. H διάσχισή του από Bορρά προς Nότο είναι περίπου 39 χλμ. Oι χωματόδρομοι είναι βατοί στα περισσότερα σημεία, χρησιμοποιούνται ως αντιπυρική ζώνη και έχουν πολλές πινακίδες. Tους περνούν συχνά οι ντόπιοι και οι μελισσοκόμοι. Kατά τη διάρκεια της διάσχισης θα δείτε χωματόδρομους που είναι έξοδοι προς τους κεντρικούς ασφαλτόδρομους της ανατολικής ή της δυτικής πλευράς της Σιθωνίας.

Πηγή: Έθνος

Η μεγαλύτερη πόλη της Χαλκιδικής στην αρχαιότητα ήταν η Απολλωνία και δεύτερη ήταν η Όλυνθος.

Επίθεση πριν από λίγο σε συγγενή του ιδιοκτήτη της Ελευθεροτυπίας

Πριν λίγη ώρα 5-6 άτομα επιτέθηκαν στον εκδότη Γιάννη Τεγόπουλο, ξάδελφο του ιδιοκτήτη της Εφημερίδας Ελευθεροτυπία, με σιδηρογροθιές στην περιοχή του Βοτανικού στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν.

Η αστυνομία ψάχνει και το ενδεχόμενο πέρα από πολιτικά κίνητρα, να πρόκειται για ξεκαθάρισμα προσωπικών διαφορών.

Ο Γιάννης Τεγόπουλος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Σχετικά με την γιορτή ελιάς που γίνεται στην Όλυνθο


Αν δεν μας στείλει ο Δήμος Πολυγύρου ή κάποιος φορέας που έχει αναλάβει την διοργάνωση, το πρόγραμμα εκδηλώσεων, δεν πρόκειται να το πάρουμε από άλλο blog.

Καλή η διανομή στα νεοδημοκρατικά blogs, προφανώς και σε εφημερίδες σαν διαφήμιση, όμως νομίζουμε ότι πρέπει να στέλνουν και σε εμάς τα προγράμματα εκδηλώσεων του Δήμου Πολυγύρου.

Στο κάτω κάτω μας στέλνουν έγγραφα από Δήμους της Πιερίας, θα δημοσιεύουμε αυτά.

Δεν έχουμε κάποιο προσωπικό κέρδος, την προβολή του Πολυγύρου και της Χαλκιδικής επιδιώκουμε και μόνο.

Διέγραψαν τον Όλυμπο από την ψηφοφορία για τα νέα επτά θαύματα της φύσης.


Ήταν δεύτερος σε ψήφους σε όλο τον κόσμο. Έχασε μόνο από το βουνό της Κίνας.

Δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι- κατάπιαν τη γλώσσα της οι διάφοροι ανευθυνοϋπεύθυνοι που πήγαν να καπελώσουν την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ που ήδη έχει αναδημοσιευθεί και στα ΜΜΕ ο Όλυμπος δεν περνά στην επόμενη φάση για την ψηφοφορία που διεξάγεται σε όλη τη γη για τα νέα επτά θαύματα της φύσης. Αυτό έγινε με απόφαση της επιτροπής που έχει έδρα την Ελβετία, μολονότι ο Όλυμπος μέχρι στιγμής ήταν δεύτερος σε όλο τον κόσμο με εκατόν πέντε εκατομμύρια (105.000.000) ψήφους.

Μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι της διαγραφής αφού δεν εκδόθηκε καμία επίσημη ανακοίνωση σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Όσοι ασχολήθηκαν με την προβολή και ήταν υπεύθυνοι για την ψηφοφορία του πρέπει να αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση των Ελβετών και μολονότι έχουν περάσει δυο μέρες από την είδηση κανείς δεν να ενημερώσε τον κόσμο και τους ψηφοφόρους τι ακριβώς έγινε.

Στην προσπάθεια μας να αναζητήσουμε πληροφορίες απευθυνθήκαμε στο δικηγορικό γραφείο του Νίκου Παπανικολάου το οποίο ασχολήθηκε για λογαριασμό των κτηνοτρόφων στην πρόσφατη δίκη που διεξήχθη μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου σχετικά με την απαλλοτρίωση στο νέο πεδίο βολής που βρίσκεται στο οροπέδιο του Ολύμπου στη θέση Πέλλα Λιτοχώρου.

Ο κ. Παπανικολάου μας είπε τηλεφωνικά ότι μπορεί να μην είναι γνωστά τα ακριβή αίτια της διαγραφής όμως κάποια πραγματικά και νομικά περιστατικά που συμβαίνουν στον Όλυμπο ήρθε η ώρα να συζητηθούν από την τοπική κοινωνία και να παρθούν αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα. Πρέπει να απαντηθεί αν δικαιολογείται η επέκταση του πεδίου βολής μέσα στην καρδιά του Ολύμπου.

Πρέπει να απαντηθεί για το πότε θα υπογραφούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν την οριοθέτηση του εθνικού δρυμού. Για το αν πρέπει να γκρεμιστούν ή όχι τα πανύψηλα σιλό της ΕΑΣ στο Ξηροκάμπι και το πώς θα αποφευχθεί και θα ανατραπεί η υπερβολική ασχήμια με τη ΔΕΑΛ και τη βιοτεχνική ζώνη. Πρέπει ακόμη μας είπε να απαντηθεί το ερώτημα γιατί εγκαταλείφθηκαν οι αρχαιολογικοί χώροι Λείβυθρα, Άγιος Αντώνιος κλπ. Πρέπει να απαντηθεί επίσης το γεγονός γιατί δεν βρέθηκε λύση με το ιδιοκτησιακό και οδηγήθηκαν οι υποθέσεις στον Άρειο Πάγο.

Για ποιο λόγο τα τοπικά δικαστήρια δεν πήραν θέση σε θέματα απαλλοτρίωσης. Γιατί το Συμβούλιο Επικρατείας απέφυγε να πάρει θέση στο ερώτημα τι είναι δάσος. Στο γιατί δεν υπάρχει δασολόγιο και κτηματολόγιο. Στο γιατί δεν ενισχύθηκε ο φορέας του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Στο ποιές είναι οι αρμοδιότητες της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας και το τι θα γίνει με το θέμα της αστικής ή μη ανάπτυξης της παρολύμπιας περιοχής. Το γιατί υπάρχουν τρεις δήμοι με το όνομα Όλυμπος, το γιατί υπάρχει αντιδικία για τον αν είναι Όλυμπος Θεσσαλικός ή Πιερικός.

Το γιατί δεν ενισχύεται το δασονομείο Λιτοχώρου, γιατί δεν υπάρχουν αντιπυρηνικές ζώνες, το γιατί έκλεισαν όλα τα δασικά μονοπάτια. Το γιατί δεν ενισχύονται οι ορειβατικοί σύλλογοι. Ο κ.Παπανικολάου επίσης μας είπε ότι ανεξάρτητα για την ψηφοφορία και τους λόγους διαγραφής του Ολύμπου είναι ευκαιρία και ωρίμασε ο χρόνος όλα τα πιο πάνω να συζητηθούν , να κατατεθούν όλες οι απόψεις και να εκδοθεί ένας χάρτης-οδηγός που θα απαντά στα πιο πάνω θέματα.

Πηγή: Λευτεριά

Εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα


Στόχοι των αγνώστων έγιναν μια τοπική οργάνωση της ΝΔ και ένα αυτοκίνητο του προξενείου της Κύπρου.

Δύο εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια σημειώθηκαν τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη, έγινε στις 04:00 το πρωί στην τοπική οργάνωση της ΝΔ Προφήτη Ηλία, τα γραφεία της οποίας, βρίσκονται επί των οδών Κασσάνδρου και Μακεδονικής Αμύνης 135. Η φωτιά προκάλεσε φθορά στην βαφή των γραφείων.

Δέκα λεπτά αργότερα, προκλήθηκε πυρκαγιά σε αυτοκίνητο του προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη. Το αυτοκίνητο, ήταν σταθμευμένο επί της οδού Βασιλείου Χατζή 2, στην περιοχή του Μακεδονία Παλλάς. Η φωτιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο αυτοκίνητο.

Πηγή: Καθημερινή

"Αλώνιζε" στην Βόρεια Ελλάδα η ομάδα Παλαικώστα πριν από την απαγωγή του Γ.Μυλωνά


Ληστεία σε τράπεζα,κλοπές πιστολιών και ταξιδιωτικών εγγράφων είχε μεταξύ άλλων στο ενεργητικό της η ομάδα του Βασίλη Παλαιοκώστα πριν από την απαγωγή του Γιώργου Μυλωνά στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την αστυνομία μετά από εργαστηριακές έρευνες των αντικειμένων που βρέθηκαν στο σπίτι που χρησιμοποιούσαν οι απαγωγείς ως κρυσφήγετο διαπιστώθηκε ότι η σπείρα ευθύνονταν για:

. Την 5-7-2006 διέπραξαν ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στην περιοχή ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης, από όπου απέσπασαν 74.100 ευρώ, 5.020 δολάρια ΗΠΑ, 620 δολάρια Αυστραλίας, 225 λίρες Ηνωμένου Βασιλείου, 300 δολάρια Καναδά, 830 λίρες Κύπρου, 12.000 Ελβετικά φράγκα, καθώς και ένα πιστόλι που φυλάσσονταν στο χρηματοκιβώτιο του τραπεζικού υποκαταστήματος.

. Ένα ακόμη πιστόλι από τον συνολικό οπλισμό που κατασχέθηκε, είχε αφαιρεθεί από πολυτελές σπορ αυτοκίνητο που κλάπηκε την 4-12-07 από την περιοχή Βουλιαγμένης Αττικής.

. Μια άδεια οδήγησης είχε αφαιρεθεί την 2-10-2007 από το περιοχή Ανάληψης μαζί με το αυτοκίνητο, το οποίο στη συνέχεια παραχώρησαν στον παθόντα επιχειρηματία για να επιστρέψει στην οικία του.

. Ακόμη, διάφορα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή της οργάνωσης είχαν αφαιρεθεί από δύο ΙΧΕ αυτοκίνητα, τα οποία επίσης αφαιρέθηκαν, την 3-11-2006 και 17-10-2007 από τις περιοχές Γλυφάδας Αττικής και Πυλαίας Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

. Ένα διαβατήριο συμπληρωμένο με στοιχεία κατόχου και δύο Ελληνικά μη συμπληρωμένα διαβατήρια που κατασχέθηκαν από την παραπάνω εγκληματική οργάνωση είχαν αφαιρεθεί την 12-11-1995 από τα γραφεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς και επιπλέον 18 από τα 20 συνολικά ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας ΙΧΕ αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων που βρέθηκαν στην κατοχή τους ήταν πλαστά.

Πηγή: seleo

Πολύγυρος - Βράσταμα - Στα Μέγαρα στον καφενέ

Στα ύψη ο υδράργυρος από την Παρασκευή


Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που θα φθάσουν κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή.

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει τους 41 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, τους 39 βαθμούς στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και τους 36 βαθμούς στην περιοχή του Αιγαίου.

Περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για το Σάββατο η ΕΜΥ, με το θερμόμετρο να φθάνει ακόμη και τους 43 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 39 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου.

Στα ίδια επίπεδα η θερμοκρασία, σύμφωνα με την ΕΜΥ, και την Κυριακή, αγγίζοντας στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα τους 39 βαθμούς, στα ηπειρωτικά τους 43 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 40 βαθμούς.

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα από την Κυριακή και στις υπόλοιπες περιοχές από τη Δευτέρα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Θετικός ο ΠΑΟΚ, 1-0 με Τσιρίλο


Συνέχεια στις καλές εμφανίσεις και στις νίκες για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος στο τελευταίο του φιλικό επί Ολλανδικού εδάφους επικράτησε 1-0 της Σπάρτα Ρότερνταμ. Σκόρερ για τον «δικέφαλο» ο Μπρούνο Τσιρίλο με ένα εξαιρετικό τέρμα. Η αποστολή της ομάδας θα βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης και πάλι στην Θεσσαλονίκη.

Θετικά τα συμπεράσματα για τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος είδε την ομάδα του στο τελευταίο φιλικό επί Ολλανδικού εδάφους να δίνει συνέχεια στις νίκες και τις καλές εμφανίσεις. Ο «δικέφαλος» επικράτησε 1-0 της Σπάρτα χάρη σε ένα εκπληκτικό γκολ που πέτυχε ο Μπρούνο Τσιρίλο στο 37΄. Ο Ιταλός με σουτ στην κίνηση κατόρθωσε δώσει τη νίκη γοήτρου στην ομάδα του. Μάλιστα είχε και καλές φάσεις για να πετύχει ένα δεύτερο γκολ, όπως την κεφαλιά του Μουσλίμοβιτς στο 32', το σουτ του Κουτσιανικούλη στο 66'. Καλή και η εμφάνιση των δυο πορτιέρο του ΠΑΟΚ, Χαλκιά και Κρέσιτς


ΣΠΑΡΤΑ: Σελίνγκα, Μποακίε, Αντελέγιε, Φαν Χέσελ (23’ Φαν Μπιούρεν), Σλάινγκαρντ, Πόεπον (68’ Ρόουζ), Στρότμαν, Ντουμπλάν (82’ Ντίσελς), Φάλκενμπουργκ (61’ Ντουάρτε), Μπάκενς, Τζον.

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς (46’ Κρέσιτς), Κοντρέρας, Λίνο, Μπιζέρα (78’ Μαλεζάς), Τσιρίλο (46’ Σνάουτσνερ), Γκαρσία, Φωτάκης (28’ Αμπουμπακάρι), Σορλέν (78’ Βερόν), Κονσεϊσάο, Φιλομένο (61’ Κουτσιανικούλης), Μουσλίμοβιτς (78’ Αναστασάκος).

Πηγή: gazzeta.gr