Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Έφυγε από τη ζωή η χήρα του Τίτο

Η Γιόβανκα Μπροζ, η χήρα του ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας στρατάρχη Τίτο απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 88 ετών. Η Γ. Μπροζ νοσηλευόταν από τις 23 Αυγούστου στην μονάδα εντατικής του Κλινικού Κέντρου Βελιγραδίου όπου είχε μεταφερθεί σε ημικωματώδη κατάσταση. Οι γιατροί είχαν διαγνώσει ότι προσβλήθηκε από βαριάς μορφής σηψαιμία η οποία προκλήθηκε από πληγές που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μακροχρόνιας παραμονής της στο κρεβάτι.

Η Γιόβανκα Μπρος στην ηλικία των 17 ετών έγινε μέλος της νεολαίας του Κομουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας. Με την έναρξη του 2ου Παγκοσμίου πολέμου εντάχθηκε στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα (NOB) που οργάνωσε το Κομουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στην νοτιοδυτική Κροατία και τη δυτική Βοσνία. Διακρίθηκε για τη μαχητικότητα και το θάρρος της και παρασημοφορήθηκε μετά το τέλος του πολέμου.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον προσδιορισμό της ταυτότητας της μικρής Μαρίας

Στη δημοσιότητα αύριο οι φωτογραφίες των «γονιών» της

Στην αυριανή δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των δύο αθίγγανων που παρουσιάζονταν ως γονείς της 5χρονης Μαρίας, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της η Αστυνομία της Λάρισας, στο πλαίσιο των συντονισμένων προσπαθειών που καταβάλλονται για τον εντοπισμό των φυσικών της γονέων. Η δημοσιοποίηση γίνεται κατόπιν εντολής εισαγγελέα, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση εντοπισμού της ταυτότητας της μικρούλας που βρέθηκε σε οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα.

Αμείωτο εξακολουθεί να παραμένει και το διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση, ενώ αναμένονται στη Λάρισα και συνεργεία ξένων μέσων ενημέρωσης. Οι κλήσεις τόσο προς την Αστυνομία της Λάρισας όσο και προς το «Χαμόγελο του Παιδιού» όπου φιλοξενείται η μικρή, συνεχίζονται επίσης με αμείωτο ρυθμό από ενδιαφερόμενους για την ταυτότητα του παιδιού.

Το σχέδιο της Τουρκίας για να ανακινήσει θέμα αυτονομίας της Θράκης

Νέο γύρο έντασης και εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά πυροδοτούν οι πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν η οποία, αρνούμενη να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, προσπαθεί να μετατοπίσει τώρα το πρόβλημα και να θέσει για ακόμα μια φορά θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, ζητώντας μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Ενωση να... τραβήξει το αυτί της Ελλάδας. Μάλιστα σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Λεβέντ Γκιουμρουκτσού, υποστήριξε ότι «είναι τόσο σοβαρά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, όπως το γεγονός ότι στερείται του δικαιώματος να καθορίζει η ίδια την εθνική της ταυτότητα και να εκλέγει η ίδια τους θρησκευτικούς ηγέτες της».

Οι τουρκικές αξιώσεις στη Θράκη δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο καλλιεργούνται διαχρονικά με δύο τρόπους. Με τον δάκτυλο του τουρκικού κράτους και την αδιαφορία του ελληνικού ή τις μικροκομματικές σκοπιμότητες του.