Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Δήλωση του Κυριάκου Βελόπουλου στα Ανήλια


Μετά την τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκαν τα γραφεία του κ Κυριάκου Βελόπουλου, ο Βουλευτής δήλωσε:

«Το μέγιστο της ανοησίας κάποιων δυστυχώς έχει φτάσει στο όριο της ανθρωποκτονίας.

Κινδύνευσαν ζωές, 3 εργαζόμενοι θα μπορούσαν να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Προσωπικά δε θα πω τα τετριμμένα, «καταδικάζω κ.λ.π.».

Μπορεί να είμαι φιλόζωος αλλά εδώ δυστυχώς μιλάμε για ανθρώπινα κτήνη- υποψήφιους δολοφόνους.

Εμπρηστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο του Κυριάκου Βελόπουλου


Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αποτελούμενο από γκαζάκια, τοποθέτησαν και ενεργοποίησαν άγνωστοι το πρωί, στο βιβλιοπωλείο του Κυριάκου Βελόπουλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Την ώρα της επίθεσης μέσα στο μαγαζί βρίσκονταν τρεις εργαζόμενοι, οι οποίοι πρόλαβαν και βγήκαν, προτού εξαπλωθεί η φωτιά.

Σχολιάζοντας το περιστατικό στη zougla.gr, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ανέφερε: «Η ανοησία δεν μπορεί να φτάσει στην ανθρωποκτονία».

Πηγή: Zougla.gr

Ατύχημα ίσον ψυχικό τραύμα!


Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το «ψυχικό τραύμα» ως έννοια που χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες ψυχοκοινωνικές αντιδράσεις ενός ατόμου το ανέλυσε με περισσή επιτυχία στο πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα όχι μόνο για την εποχή του αλλά και διαχρονικά για όλες τις εποχές ο πατέρας της ψυχανάλυσης, Sigmund Freud. Την έννοια του «στρες» ως συνοδευτικού στοιχείου του καταλυτικού και φθοροποιού άγχους, την εισήγαγε στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα ο Hans Selye. Στρες και άγχος, αποτέλεσαν τα δύο μαζί ένα φοβερό δίδυμο για την ανθρωπότητα στη δική μας γενiά και, πολύ φοβάμαι, ότι θα συνεχίσουν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα και στον 21ο αιώνα.

Στην σημερινή μου blog-άποψη θα προσθέσω στις σκέψεις των δύο γιγάντων του περασμένου αιώνα προσθέτοντας στις έννοιες του «ψυχικού τραύματος» και του «στρες» την πρόσφατα δημιουργηθείσα έννοια της «μετά-τραυματικής στρεσσογόνου διαταραχής» από την οποία όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία πάσχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων θυμάτων οδικού ατυχήματος με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Γιατί πέρα από τους σχεδόν δύο χιλιάδες νεκρούς που θρηνούμε από ατυχήματα στους εθνικούς και επαρχιακούς μας δρόμους «επί τόπου» (και σε αυτούς θα έπρεπε να προσθέσουμε σχεδόν άλλους τόσους που αφήνουν την τελευταία τους πνοή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των ελληνικών Νοσοκομείων) κάθε χρόνο ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων εμπλέκονται στα ίδια ατυχήματα ως τραυματίες.

Ξεχνάμε, όμως, τους τραυματίες των ατυχημάτων ακριβώς επειδή ΔΕΝ επικεντρώνεται επάνω τους ο φακός της προσοχής των ΜΜΕ. Και, δυστυχώς, όπως αποδεικνύει η καθημερινή εμπειρία όχι μόνο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και των ανδρών και γυναικών της Τροχαίας αλλά και των ίδιων και των οικογενειών τους κάποιοι από αυτούς θα μείνουν “σημαδεμένοι” εφόρου ζωής με μια μυοσκελετική πάθηση ή με άλλα σημάδια της κακιάς στιγμής που τους βρήκε. Ένας στους τρείς τραυματίες από οδικά ατυχήματα παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα που ποικίλλουν από την «μετά τραυματική στρεσσογόνο διαταραχή» μέχρι την αντιδραστική κατάθλιψη ενώ ένας στους έξι αναπτύσσει φοβική αντίδραση στην οδήγηση ή στη χρήση του ΙΧ, του μοτοσακό ή της μοτοσικλέτας .

Πολλοί τραυματίες αποφεύγουν τον συγκεκριμένο τόπο του ατυχήματος ή δηλώνουν αδυναμία να οδηγήσουν το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα με καιρικές ή κυκλοφοριακές συνθήκες που τους θυμίζουν το τραγικό γεγονός. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, συνήθως όταν έχουμε και τραύματα στην κρανιακή χώρα, οι τραυματίες που επιβιώνουν αναπτύσσουν προβλήματα αμνησίας που απαιτούν πολλές προσπάθειες ιατρονοσηλευτικού προσώπου και ειδικών ψυχολόγων, φαρμακευτικές αγωγές και, φυσικά, χρόνο για να επιλυθούν.

Όπως με τις γενικότερες περιπτώσεις άγχους, στρες και ψυχικού τραύματος η σύγχρονη ψυχοθεραπευτική αγωγή που παρέχεται στα άτομα που προσέρχονται για βοήθεια περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή εφόσον την περίπτωση χειρισθεί ένας ψυχίατρος ή νευρολόγος και εφόσον ο ειδικός είναι άνθρωπος των επιστημών της συμπεριφοράς τότε η προσέγγιση θα γίνει με τεχνικές «από ευαισθητοποίησης», τεχνικές χαλάρωσης, γνωστική - συμπεριφοριστική παρέμβαση και, φυσικά, αναλυτική υποστηρικτική θεραπεία. Συχνά η αγαστή συνεργασία ψυχιάτρων-ψυχολόγων-κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών είναι εκείνη που πετυχαίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Όπως και αν το δούμε, συνεπώς, το θέμα το οδικό ατύχημα μπορεί να αποβεί προθάλαμος μακροχρόνιων περιπετειών οργανικής και ψυχικής υγείας ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δεν έχουμε απώλεια ζωής. Τι θα συνιστούσα, λοιπόν, να γίνει βίωμα για εμάς και τα παιδιά μας από τη στιγμή που θα αποκτήσουμε την άδεια να οδηγήσουμε αυτοκίνητο ή δίκυκλο;

ΠΡΟΣΟΧΗ στην οδήγηση!..

9 ώρες πάλευαν οι τρεις υποψήφιοι της ΟΝΝΕΔ


9 ώρες συνεδρίαζαν χθες στη Ριγγήλης οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ (Ανδρέας Παπαμιμίκος, Βασίλης Αξιώτης και Κώστας Χατζής) υπό τον Πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά και τον Λευτέρη Ζαγορίτη.

Μήλον της έριδος η φτωχομάνα και νύφη του Θερμαϊκού ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Καρά-τσεκαρισμένες πηγές αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι συμφώνησαν σε όλα τα γεωγραφικά μέρη που μπορούν να τοποθετηθούν κάλπες (από το Σουφλί στον Έβρο μέχρι την Ιεράπετρα στην Κρήτη) εκτός από την Θεσσαλονίκη.

Τόσο ο Κώστας ο Χατζής όσο και ο Βασίλης Αξιώτης θέλουν πάνω από 20 κάλπες και διασπορά των σημείων για να καλύψουν την αχανέστατη Α και Β περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης με τους πάνω από 1.5 εκ κατοίκους!!!

Ο κ. Παπαμιμίκος ο οποίος στον πανικό της ήττας ακόμη και μέσα στο ‘υποτιθέμενο πλέον’ κάστρο του, επιθυμεί να στήσει ΚΑΛΠΕΣ δίπλα στο Πανεπιστήμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να μπορεί να φέρνει με ευκολία τους φοιτητές που των ακολουθούν αλλά ταυτόχρονα δεν βλέπει το λόγο γιατί να στηθούν κάλπες στον ευρύτερο ΝΟΜΟ!!! ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ….

Οι σύμβουλοι του κ. Παπαμιμίκου προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τινάξουν την διαδικασία στον αέρα και να πούνε τελικά ότι δεν συμφωνούμε με τον αριθμό και το μέρος των καλπών…κτλ…και ίσως ακόμη και να αποσυρθούν καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία.

ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΚΥΡΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ…ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΜΑΣ…

NEOI KAI NΕΕΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΝΕΔ ΜΑΣ!!!

ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ
thessalonikeis@gmail.com

Ποιoς κυβερνά αυτό το... άγαλμα


Εμφύλιος για τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Φρένο βάζει το υπουργείο Πολιτισμού στην τοποθέτηση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αριστοτέλους, η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα... αισθητικών, αλλά και πολιτικών αντιδράσεων από φορείς και επιστήμονες της πόλης.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Λίνα Μενδώνη ζήτησε να παγώσουν οι εργασίες και να γνωμοδοτήσει εκ νέου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο είχε δώσει την έγκρισή του παρά την αντίθετη εισήγηση της τοπικής Εφορείας.

Ο ύψους 3 μέτρων ανδριάντας αποφασίστηκε να τοποθετηθεί σε κλιμακωτό βάθρο 1,6 μέτρων στην καρδιά της Αριστοτέλους, στο πλακόστρωτο πάνω από την οδό Μητροπόλεως, μεταξύ των κτιρίων «Ολύμπιον» και «Ηλέκτρα Πάλας». Η απόφαση για φιλοτέχνηση αγάλματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε ληφθεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο το 1998, λίγες μόνο μέρες μετά τον θάνατό του. Το σημείο που επιλέχθηκε, όμως, ήταν αυτό που προκάλεσε σοβαρές ενστάσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, καθώς το μεγάλων διαστάσεων άγαλμα διακόπτει την προοπτική του ιστορικού άξονα της πόλης προς τη θάλασσα. Κι αυτό ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στον σχεδιασμό του Ερνέστου Εμπράρ, που ανέλαβε τη διαμόρφωση του μνημείου- συμβόλου της Θεσσαλονίκης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917.

Αντιδράσεις, όμως, υπήρχαν και σε πολιτικό επίπεδο, με δημοτικούς συμβούλους να υποστηρίζουν ότι η δημοτική αρχή επιχειρεί να φορτίσει ιδεολογικά και να εκμεταλλευτεί κομματικά μια πράξη τιμής και μνήμης. Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα μέλη της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» στη σχετική επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού, η Πλατεία Αριστοτέλους συνδέεται με πολιτικές συγκεντρώσεις όλων των παρατάξεων.

Η παράταξη έχει αντιπροτείνει να τοποθετηθεί το άγαλμα στην ευρύτερη περιοχή της Ηλεκτρικής Εταιρείας, δεδομένου ότι η Νέα Παραλία ήταν η «σφραγίδα» του στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο έγινε η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση της μεταπολίτευσης. Τρεις ερωτήσεις στη Βουλή κατέθεσε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρύσα Αράπογλου, ζητώντας την επανεξέταση της πρότασης για αισθητικούς, αλλά και ιστορικούς λόγους.

Αρνητική εισήγηση

Παρότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος διέβλεψε μικροκομματικά κριτήρια πίσω από τις αντιδράσεις, τις απόψεις των διαφωνούντων ενστερνίστηκε η αρχιτεκτονική κοινότητα, αλλά και η 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία στην εισήγησή της ήταν αρνητική ως προς την τοποθέτηση στην Πλατεία Αριστοτέλους, αντιπροτείνοντας είτε τη Νέα Παραλία είτε την είσοδο του νέου δημαρχείου. Ωστόσο, το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων επέλεξε να την αγνοήσει και με οριακή πλειοψηφία (5-4), την οποία διαμόρφωσε η θετική ψήφος του κ. Παπαγεωργόπουλου που είναι μέλος, ενέκρινε την πρόταση, η οποία πέρασε και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Η νέα εξέλιξη αναστέλλει- τουλάχιστον προσωρινά- τα σχέδια του Δήμου Θεσσαλονίκης, που επρόκειτο να αρχίσει τις εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Πάντως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εμφανίζεται αμετακίνητος στην άποψή του για τοποθέτηση του αγάλματος στην Αριστοτέλους. «Για μας το θέμα έχει λήξει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει η Αθήνα για τα αγάλματα της Θεσσαλονίκης.

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
εμμένει στην απόφαση για την τοποθέτηση του ύψους 4,6 μέτρων αγάλματος στην Πλατεία Αριστοτέλους

Πηγή: Τα Νέα