Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Έλεγχος και Τιμωρία!


Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο τίτλος μου έχει τη σημειολογία του καθώς αφορά δύο έννοιες ΠΑΝΤΕΛΩΣ απούσες από το καθημερινό ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΟ, ΝΟΜΙΚΟ λεξιλόγιο της σύγχρονης Ελλάδας.

Δεν θα σταθώ στις πολύ σημαντικές έννοιες που είναι « το σύστημα» ή «η οργάνωση» και «η λογική» όπως και «η μέθοδος» και τελικά «η ηθική» καθώς τις είχαμε δανείσει πριν πολλούς αιώνες στους μη - Έλληνες και εκείνοι από τη στιγμή που τις έμαθαν και τις ενσωμάτωσαν στη γλώσσα τους (δηλώνοντας την ετυμολογική τους προέλευση ως ΕΛΛΗΝΙΚΗ) και φρόντισαν να τις ενσωματώσουν λειτουργικά στις δομές της ατομικής τους προσωπικότητας και των συλλογικών τους οργάνων.

Τι κρίμα που από την ώρα που πληροφορηθήκαμε ότι οι ξένοι τις «έμαθαν» εμείς ή ξεχάσαμε ή δεν φροντίσαμε να τις πάρουμε πίσω με αποτέλεσμα να αποτελούν στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα «αγαθά σε ανεπάρκεια» και έννοιες ΑΓΝΩΣΤΕΣ και μη εφαρμόσιμες στην δική μας εθνική καθημερινότητα!

ΕΣΤΕΙΛΑΝ, λέει το ρεπορτάζ, 2 (τι λέτε ρε παιδιά, ΔΥΟ;;;;) στελέχη της Πολεοδομίας κάποιων «κοσμικών νησιών» που δεν μπορούν λέει να ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ τα εκατομμύρια που έχουν σε ακίνητα και τραπεζικούς λογαριασμούς με μηνιαίους μισθούς κάτω ων 3 χιλιάδων ευρώ!!!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και μπράβο σας που μας κάνατε να κλάψουμε από τα γέλια!!! Πιάσατε 2, και πάλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ…

Αυτές τις μέρες, εβδομάδες, μήνες με τα πρωτόγνωρα για ΟΛΟΥΣ μας «ζόρια» που τραβάμε πόσο χρήσιμο θα ήταν να είχαν δουλέψει οι Κυβερνήσεις του κ Σημίτη, του κ Καραμανλή και τώρα του κ Παπανδρέου «συστηματικά και μεθοδικά» και να είχαν «οργανώσει λογικά» τους απαιτούμενους και απόντες ΕΛΕΓΧΟΥΣ στα περιουσιακά στοιχεία όλων εκείνων που αψήφησαν τις «ηθικές» τους υποχρεώσεις και απονευρώνοντας τις ενοχές τους αδρανοποίησαν τις ερινύες καθώς η έλλειψη ΕΛΕΓΧΟΥ και η παντελής έλλειψη του φόβου της ΤΙΜΩΡΙΑΣ μας οδήγησαν σε περίοπτες παγκοσμίως θέσεις ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και τελικά, ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ και όχι μόνο…Οικονομικής! ΔΕΝ μας εμπιστεύονται λέει οι αγορές!

ΠΩΣ ΝΑ μας εμπιστευθούν όταν ΔΕΝ έχει πάει ΕΝΑΣ κλέφτης και καταχραστής του Δημοσίου χρήματος μέχρι σήμερα στη ΦΥΛΑΚΗ;

ΠΩΣ ΝΑ μην μας λοιδορούν όταν χρόνια τώρα περιμέναμε μετά τις ανακοινώσεις του Μάκη στη Ζούγκλα ή τον Κίτρινο Τύπο τις μεταμεσονύκτιες ώρες να οδηγηθούν στους Εισαγγελείς οι «δακτυλοδεικτούμενοι» των εκπομπών;

ΠΩΣ ΝΑ μην απαξιωθούμε ΕΘΝΙΚΑ όταν Υπουργοί συγχέουν το «νόμιμο» με το «ηθικό» και όταν τα ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ δείχνουν πραγματικά πρόσωπα και κατηγορούν για μίζες και διασπάθιση Δημοσίου πλούτου χωρίς κανείς να ΦΟΒΑΤΑΙ τον ΕΛΕΓΧΟ και την ΤΙΜΩΡΙΑ;

«Μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς…» είπε με τον γνωστό του τρόπο Πέμπτη στο Δελτίο Ειδήσεων του MEGA o κ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ…

Κύριε Βενιζέλε, Η Κυβέρνηση στην οποία συμμετέχετε ως Υπουργός πότε θα «μιλήσει» ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ και ΤΙΜΩΡΩΝΤΑΣ λαμόγια, κλέφτες, καταχραστές, και αχρείους;

ΔΕΝ το τόλμησε η Κυβέρνηση Καραμανλή δίνοντας έτσι το δικαίωμα σε χιλιάδες άλλους να λεηλατήσουν το Δημόσιο!

ΕΧΕΤΕ την πολυτέλεια να μην το κάνετε και εσείς ενώ κατά γενική ομολογία…βουλιάζουμε;

Τι κρύβουν τα ρήγματα της Θεσσαλονίκης


* Τι αποκάλυψαν οι εργασίες του μετρό.
* Το κλειδί της προστασίας βρίσκεται στην ενίσχυση των κτιρίων, λέει στη “Μ” ο Βασίλης Παπαζάχος.



Της Στελίνας Μαργαριτίδου

Μια μικρή σεισμική δόνηση, από αυτές που ουσιαστικά δεν ανακοινώνονται καθώς δεν αποτελούν... είδηση, φέρνει στην επιφάνεια ένα ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο τους σεισμολόγους αλλά την ευρύτερη κοινωνία της Θεσσαλονίκης: τα ενεργά ρήγματα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Τα περισσότερα από αυτά τα ρήγματα έχουν μελετηθεί, ωστόσο ορισμένοι υποστηρίζουν ότι χρειάζεται πληρέστερη καταγραφή και παρακολούθηση όλων των μικρών και μεγάλων σεισμικών ρηγμάτων που βρίσκονται στο νομό.

Στις κατοικημένες περιοχές

Η ασθενής σεισμική δόνηση που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης με επίκεντρο το Ασβεστοχώρι (παρόμοια είχε γίνει και τα ξημερώματα της Δευτέρας) αναστάτωσε πολλούς από τους κατοίκους της περιοχής, δεν δημιουργεί όμως κανέναν κίνδυνο σύμφωνα με τους σεισμολόγους. “Μπορεί να πρόκειται για ένα μικρό ή για ένα μεγαλύτερο κομμάτι ρήγματος. Δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Πρόκειται για πολύ μικρής σημασίας γεγονός που παρακολουθείται, καθώς το δίκτυο σεισμογράφων του ΑΠΘ είναι πολύ πυκνό στην περιοχή”, λέει ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης.

Όσο μικρή όμως και να ήταν η δόνηση, όσο μικρό και να είναι το ρήγμα από όπου προήλθε, σίγουρα προκαλεί ανησυχία, αφού βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

“Για να κάνουν επέκταση οικισμών οι δήμοι πρέπει να κάνουν μελέτες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η γεωλογική έρευνα. Όπου υπάρχουν ρηξιγενείς ζώνες δεν γίνεται ανέγερση οικοδομών αλλά δημιουργούνται, για παράδειγμα, πάρκα. Το μέτρο προκαλεί αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες γης, ωστόσο είναι απαραίτητο. Στις περιπτώσεις όμως των περιοχών που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως μπορεί κάποιος να χτίσει χωρίς να λάβει υπόψη του τις παραπάνω διατάξεις”, εξηγεί ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης επισημαίνει ότι “τα μεγάλα έργα που γίνονται, όπως το μετρό ή η εξωτερική περιφερειακή οδός, όχι μόνο λαμβάνουν υπόψη τους τις υπάρχουσες μελέτες και τους γεωτεκτονικούς χάρτες αλλά κάνουν και περαιτέρω έρευνες. Ωστόσο πρέπει να γίνει ακόμη πιο συστηματική μελέτη της συμπεριφοράς αυτών των ενεργών ρηγμάτων”.

Φανερά και κρυφά ρήγματα

- Ρήγμα Ανθεμούντα: Ένα από τα περισσότερο μελετημένα ρήγματα στην ανατολική πλευρά της πόλης είναι το ρήγμα του Ανθεμούντα, το μήκος του οποίου φτάνει τα 32 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Γεωλογίας Σπύρου Παυλίδη, “το ρήγμα είναι πιο ενεργό στην περιοχή Αγγελοχωρίου - Περαίας”.

Σύμφωνα με την άποψη ορισμένων γεωλόγων, το ρήγμα ξεκινά από την περιοχή των Βασιλικών, διατρέχει τη λεκάνη του Ανθεμούντα και τον Θερμαϊκό κόλπο και καταλήγει δυτικά της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Χαλάστρας. Ο σεισμός που έδωσε το 1752, αφήνοντας πίσω του και θύματα, αποτελεί και την πρώτη καταγραφή μεγάλου σεισμού στην περιοχή.

- Ρήγμα Πυλαίας - Πανοράματος: Σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή Γεωλογίας Σπύρου Παυλίδη, το συγκεκριμένο ρήγμα πρέπει να μελετηθεί ακόμη περισσότερο. Το συγκεκριμένο ρήγμα βρίσκεται παράλληλα του Ξηρορέματος και εκτείνεται ανατολικά από το Πανόραμα μέχρι τον δήμο Πυλαίας. Το συγκεκριμένο ρήγμα προφανώς προεκτείνεται μέσα στην πόλη προς την οδό Βούλγαρη και Παπαδάκη, αλλά μεγάλο κομμάτι των απολήξεών του είναι ανενεργό.

- Ρήγμα Ασβεστοχωρίου: Το ρήγμα αυτό, που έδωσε μικρούς σεισμούς το 1999 και το 2000, ήταν και το επίκεντρο της ασθενούς σεισμικής δόνησης της περασμένης Τρίτης. Το ρήγμα εκτείνεται μέχρι το Πανόραμα και πιθανόν συνδέεται με αυτό της Πυλαίας - Πανοράματος.

- Ρήγμα Αγχιάλου - Νέας Μεσήμβριας: Βρίσκεται βόρεια και βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης και απέχει 17 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Τι αποκάλυψαν οι εργασίες του μετρό

Ανενεργά ρήγματα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης αποκάλυψαν οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό. Τα στοιχεία προέκυψαν από γεωερευνητική εργασία του Σπύρου Παυλίδη και της Άννας Ζερβοπούλου από το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και παρουσιάστηκαν σε συνέδριο αντισεισμικής μηχανικής που έγινε στην Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι τα ρήγματα είναι ανενεργά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να μελετηθούν διεξοδικότερα. Συγκεκριμένα οι δύο επιστήμονες κατέγραψαν:

- Το ρήγμα της οδού Αγίου Δημητρίου που εκτείνεται προς την Εγνατία και το οποίο είναι ανενεργό
- Το ρήγμα στο ρέμα του Πεδίου του Άρεως, το οποίο εντοπίστηκε από εργασίες του μετρό
- Το ρήγμα παράλληλα στο ρέμα του κυβερνείου
- Το ρήγμα Πυλαίας - Πανοράματος
- Το ρήγμα της Νέας Ελβετίας, το οποίο εμφανίστηκε μετά τις γεωτρήσεις για το μετρό Θεσσαλονίκης
- Το ρήγμα Καλαμαριάς.


* Ρήγματα που “απειλούν” την πόλη

* 1. Ρήγμα Ανθεμούντα
* Μήκος 32 χιλιόμετρα
* Εκτείνεται από τα Βασιλικά μέχρι τη Χαλάστρα
* 5,5 Ρίχτερ σεισμό προκάλεσε στις αρχές του αιώνα
* Το 1752 υπάρχουν αναφορές ότι έδωσε ιδιαίτερα ισχυρό σεισμό
* Το 2005 προκάλεσε καθίζηση στην περιοχή της Περαίας σε μήκος 450 μέτρων!
* 6,5 Ρίχτερ θεωρείται το μέσο αναμενόμενο μέγεθος σεισμού που μπορεί να προκαλέσει

* 2. Ρήγμα Πυλαίας - Πανοράματος
* 4,5 Ρίχτερ θεωρείται το μέσο αναμενόμενο μέγεθος σεισμού που μπορεί να προκαλέσει
* Προεκτείνεται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπου ευτυχώς τμήμα του θεωρείται ανενεργό

* 3. Ρήγμα Ασβεστοχωρίου
* 4,6 Ρίχτερ θεωρείται το μέσο αναμενόμενο μέγεθος σεισμού που μπορεί να προκαλέσει
* Το 1999 προκάλεσε σεισμό μεγέθους 3,8 Ρίχτερ
* Το 2000 προκάλεσε σεισμό 3,5 Ρίχτερ
* Το 2003 (31 Αυγούστου) προκάλεσε σεισμό 3,3 Ρίχτερ

* 4. Ρήγμα Αγχιάλου - Νέας Μεσήμβριας
* Το 1983 προκάλεσε σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ
* Το 1996 προκάλεσε σεισμό επίσης 5 Ρίχτερ
* Το 2003 (29 Οκτωβρίου) προκάλεσε σεισμό 4,7 Ρίχτερ


Η πόλη είναι προστατεύσιμη!

Τι είπε στη “Μ” ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος

Το κλειδί της προστασίας από έναν ενδεχόμενο σεισμό βρίσκεται στην ενίσχυση των κτιρίων, λέει στη “Μ” ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος. Η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις καλύτερα μελετημένες περιοχές της χώρας και επιπλέον είμαστε “τυχεροί”, αφού μέσα στην πόλη δεν υπάρχουν ενεργά ρήγματα.

“Η Θεσσαλονίκη είναι προστατεύσιμη πόλη από σεισμό. Εάν ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα βρισκόταν κάτω από τα πόδια μας, θα ήταν δύσκολο να προστατευθούμε. Κάτι τέτοιο συνέβη στην Αθήνα, ωστόσο δεν συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Εδώ υπάρχουν ρήγματα, τα οποία όμως βρίσκονται σε απόσταση από την πόλη και οι μηχανικοί μας είναι σε θέση να προστατεύσουν σπίτια και οικοδομές. Άλλωστε ο νέος αντισεισμικός κανονισμός είναι ο καλύτερος που υπάρχει. Το κλειδί της προστασίας από έναν πιθανό σεισμό -και δεν έχουμε ένδειξη για κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον στη Θεσσαλονίκη- βρίσκεται στις κατασκευές. Πρέπει, και το υποστηρίζω πάντα, να γίνει προσεισμικός έλεγχος κτιρίων. Είναι γνωστό ότι στην πόλη υπάρχουν κτίρια παλαιά που έχουν χτιστεί με πολύ παλαιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς, τα οποία αρχικά πρέπει να ελεγχθούν και στη συνέχεια να ενισχυθούν.

Όσο για τα ενεργά ρήγματα μέσα στην πόλη, όχι μόνο δεν έχει προκύψει από τις έρευνές μας κάτι τέτοιο, αλλά θα διηγηθώ και ένα χαρακτηριστικό περιστατικό το οποίο μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση διότι, όπως ξέρετε, έχω ασχοληθεί με την αρχαιοσεισμολογία. Περνώντας από τις ανασκαφές που γίνονταν στη Θεσσαλονίκη, οι αρχαιολόγοι μού έδειξαν έναν πήλινο αγωγό νερού της ρωμαϊκής περιόδου, ο οποίος ήταν απείραχτος σε μεγάλο μήκος. Αυτό αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι για πολύ μεγάλο διάστημα δεν έγινε κανένας σεισμός μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης”.

Πηγή: Μακεδονία