Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Οι Τούρκοι πουλάνε αρχαία ελληνική πόλη στην Αλικαρνασσό για 8 εκατ. ευρώ

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ» ΛΕΝΕ

Στο «σφυρί» βγαίνει η αρχαιοελληνική πόλη Βαργυλία στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας που σύμφωνα με μεσιτικό γραφείο πωλείται στην τιμή των 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, οι μεσίτες επισημαίνουν πως στο χώρο δεν έχουν γίνει οργανωμένες ανασκαφές, γεγονός που επιτρέπει την εκμετάλλευσή του.

Ακαδημία Αθηνών:Στο «τιμόνι» Νανόπουλος και Βαλτινός

Αύριο, Τρίτη, γίνεται η εγκατάσταση του Νέου Προεδρείου της Ακαδημίας Αθηνών για το 2015. Ο Δ. Νανόπουλος θα είναι ο νέος πρόεδρος και ο Θ. Βαλτινός αντιπρόεδρος.

Ο Δημήτριος Νανόπουλος και ο Θανάσης Βαλτινός αναλαμβάνουν, πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2015.

Ο Δημήτριος Νανόπουλος

Ο Δημήτριος Νανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου 1948. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Aγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του το 1973 στη Θεωρητική Φυσική των Yψηλών Eνεργειών.

Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Διετέλεσε ερευνητής στην Ecole Normale Superieure, Παρίσι, και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ,

Ο δάσκαλος και Φιλικός Γεώργιος Λασσάνης (1793 – 1870)


Ο δάσκαλος και Φιλικός Γεώργιος Λασσάνης (1793 – 1870)

Ο Γεώργιος Λασσάνης (1793 – 1870) ήταν λόγιος και πολιτικός από την Κοζάνη. Ο Γ. Λασσάνης ανέπτυξε δραστηριότητα ως συγγραφέας, δραματουργός, δάσκαλος ενώ παράλληλα συμμετείχε στην επανάσταση του 1821.

Δημοσιεύουμε, σε νεοελληνική απόδοση, αποσπάσματα από το βιβλίο του φιλολόγου Παναγιώτη Λιούφη Ιστορία της Κοζάνης, έκδοση 1924.

Κείμενο: Παναγιώτης Λιούφης

απόδοση στα νέα ελληνικά: Δημήτρης Τζήκας*

Τα "νοοκίνητα" και "αντιβαρυτικά" πλοία των Φαιάκων

Η Οδύσσεια, η ιστορία του νόστου του βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα τον οποίο οι θεοί έκαναν να περιπλανιέται στις θάλασσες για δέκα χρόνια αφού απέπλευσε από την Τροία με προορισμό την ιδιαίτερη πατρίδα του, την νήσο Ιθάκη, είναι ένα από τα κορυφαία λογοτεχνικά έργα της παγκόσμιας αρχαίας λογοτεχνίας.

Είναι όμως ένα κείμενο το οποίο προκαλεί διχασμό των απόψεων όσον αφορά αν δημιουργήθηκε ως μία καθαρά φανταστική ιστορία, ή αν, εκτός από τα μυθολογικά στοιχεία, έχει και πληροφορίες – γεωγραφικής και τεχνολογικής φύσης – που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έτσι άλλοι διαβάζουν την Οδύσσεια απλά ως λογοτεχνία κι άλλοι μελετούν κάθε της στοίχο για να αντλήσουν πληροφορίες και να διεξάγουν έρευνες πάνω σε αυτήν.