Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Γκέτο για τους μετανάστες σε μια «ειδυλλιακή» πόλη της Ελβετίας


Αλεξάνδρα Καστάνια

Στο Μπίρμενσντορφ, μια ήσυχη κωμόπολη 5.900 κατοίκων κοντά στη Ζυρίχη, οι πρόσφυγες δεν επιτρέπεται να ακολουθούν τα χνάρια των ντόπιων και των επισκεπτών για να περιηγηθούν. Κατασκευάζεται ήδη ένα νέο, ξεχωριστό μονοπάτι για εκείνους, που τους οδηγεί απευθείας στους χώρους διαμονής τους, ώστε να μην ενοχλούν και να μην προβληματίζουν με την παρουσία τους. Πόσο αυτό θυμίζει τα «εβραϊκά γκέτο» του παρελθόντος;

Ξεχωριστό μονοπάτι για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες, που θα τους οδηγεί κατευθείαν στα καταλύματά τους, κρατώντας τους μακριά από τα βλέμματα των μόνιμων κατοίκων και των τουριστών, κατασκευάζεται στην ελβετική κωμόπολη Μπίρμενσντορφ.

Με αφορμή την επικείμενη έλευση 19 επιπλέον ατόμων για αναζήτηση ασύλου, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να ακολουθούν ειδική διαδρομή, διασχίζοντας μια μικρή δασική έκταση και αποφεύγοντας να περάσουν από τον κεντρικό δρόμο. «Χάρη στο νέο μονοπάτι που θα φτιάξουμε, οι νέοι πρόσφυγες θα κατευθύνονται από το σταθμό του τραίνου απευθείας στα τροχόσπιτα όπου θα διαμένουν χωρίς να πλησιάζουν καθόλου στην κατοικημένη περιοχή», επεσήμανε η Annegret Grossen, επικεφαλής των κοινωνικών υπηρεσιών της κωμόπολης.

Όταν, την άνοιξη του 2010, η τοπική διοίκηση του Μπίρμενσντορφ ανακοίνωσε την απόφασή της να παράσχει άσυλο σε επιπλέον πρόσφυγες, οι περισσότεροι κάτοικοι αντέδρασαν. Ως βασικά επιχειρήματα πρόβαλαν αφενός τη μη δυνατότητα φιλοξενίας μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών στην περιοχή και αφετέρου το υψηλό κόστος που θα επέφερε η έλευση περισσότερων προσφύγων, το οποίο θα ανέστειλε την ανάπτυξη της κωμόπολης.

Έτσι, όχι μόνο ανάρτησαν επιγραφή με τη φράση «Όχι εδώ!», αλλά, στη συνέχεια, αμφισβήτησαν και τη νομιμότητα της απόφασης, καταθέτοντας σαράντα προσφυγές στο δικαστήριο, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.

Έπειτα από την απόρριψη των προσφυγών, το κύριο αίτημα διαφοροποιήθηκε: Οι επιπλέον πρόσφυγες θα έπρεπε να εγκατασταθούν μακριά από τους μόνιμους κατοίκους. «Υποστηρίζουμε την υιοθέτηση πολιτικών παροχής ασύλου», υπογράμμιζαν οι διαμαρτυρόμενοι, «αλλά είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία κέντρων ασύλου σε κατοικημένες περιοχές». Μόνη λύση, λοιπόν, να παρέμεναν οι πρόσφυγες όσο το δυνατόν πιο «αθέατοι».

Η διοίκηση της κωμόπολης συμφώνησε. Έτσι, έχει ξεκινήσει όχι μόνο η κατασκευή του ειδικού μονοπατιού, αλλά και η φύτευση θάμνων και ψηλών δέντρων μπροστά από τα καταλύματα των προσφύγων, «ώστε αυτά να μην είναι ορατά από τους μόνιμους κατοίκους και τους τουρίστες της περιοχής», τόνισε ο δήμαρχος Steiner.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα που παρασχέθηκαν για τη διαμόρφωση των χώρων διαμονής των προσφύγων δαπανήθηκε για την κάλυψη της εξωτερικής τους επιφάνειας, ενώ ο εσωτερικός τους εξοπλισμός παρέμεινε ιδιαίτερα ελλιπής.

Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι οι κάτοικοι του Μπίρμενσντορφ τις αποφάσεις των τοπικών αρχών και τις απόψεις των συμπολιτών τους. Ένας από τους παλαιότερους κατοίκους της κωμόπολης, που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του, επεσήμανε ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται με πολύ άδικο τρόπο και ότι το «μονοπάτι προσφύγων» θυμίζει τα «εβραϊκά μονοπάτια» του παρελθόντος, τα οποία οδηγούσαν προς τα γκέτο όπου κρατούνταν οι εβραίοι, μακριά από συγκεκριμένα μέρη ευρωπαϊκών πόλεων.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός ότι οι εντονότερες διαμαρτυρίες εκφράζονται από πολίτες που μόλις πρόσφατα έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή. «Και οι μισοί από αυτούς είναι και οι ίδιοι ξένοι», τόνισε.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Steiner ανυπομονεί να ολοκληρωθεί η κατασκευή του μονοπατιού. Προς το παρόν, οι πρόσφυγες τριγυρνούν ελεύθερα στην κωμόπολη, «αλλά μόλις ξαναεκφραστεί η παραμικρή ενόχληση από τους ντόπιους», τονίζει ο ίδιος, «θα τους ζητήσουμε να περιοριστούν στο νέο μονοπάτι».

www.tagesanzeiger.ch

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: