Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Χριστόφιας: Καμία προσωπική ευθύνη για την τραγωδία στο Μαρί


Κατηγορηματικά απορρίπτει ο Πρόεδρος Χριστόφιας ότι υπέχει προσωπικής ευθύνης για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου και θεωρεί πως τα συμπεράσματα της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής στερούνται τεκμηρίωσης και πως ο ίδιος ο Πόλυς Πολυβίου υπερέβη τους όρους εντολής του. Την ίδια στιγμή πάντως η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του.

Σε ομιλία του ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως ο ίδιος θα αναμένει και το πόρισμα της Αστυνομίας για την έκρηξη στο Μαρί, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα και κατόπιν η Κυβέρνηση θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα.

Στις προσωπικές ευθύνες που επιρρίπτονται στον ίδιο από τον Πόλυ Πολυβίου, δήλωσε ότι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει κατηγορηματικά ότι υπέχει προσωπικής ευθύνης για το συμβάν''
και πως ''αυτό το συμπέρασμα από μέρους του κ. Πολυβίου δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής. Αντίθετα''.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ''πολλοί συλλογισμοί και συμπεράσματα του κ. Πολυβίου στο πόρισμά του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο υπό διερεύνηση θέμα, φαίνονται έκδηλα και εκ πρώτης όψεως να στερούνται της απαραίτητης τεκμηρίωσης, είναι αστήριχτοι ή ακόμα και ενάντια στο ενώπιον του κ. Πολυβίου παρουσιασθέν μαρτυρικό υλικό, έρχονται σε αντίθεση''.

''Χωρίς αμφιβολία μπορεί κάποιος με ασφάλεια να υποστηρίξει ότι ο κ. Πολυβίου έχει υπερβεί τους όρους εντολής του, προβαίνοντας ακόμα σε υποδείξεις και αξιολογήσεις αναφορικά με τον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής και της εν γένει πολιτικής του κράτους και της Κυβέρνησης και των διπλωματικών χειρισμών'', συμπλήρωσε.

Σημείωσε δε πως ''δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος ότι από τη στιγμή που μπήκαμε στην ΕΕ, χειρισμοί που έχουν σχέση με τις αραβικές χώρες δεν έχουν θέση'' και υπέδειξε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση ακολουθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ''η οποία έβγαλε την Κύπρο από το αδιέξοδο και η οποία θωρακίζει την Κύπρο αυτήν τη στιγμή, όταν η Τουρκία μας απειλεί που θα προχωρήσουμε στην ανόρυξη και εξόρυξη υδρογονανθράκων''.

''Δεν είναι δουλειά του κ. Πολυβίου'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''να μας πει ποια θα πρέπει να είναι η εξωτερική μας πολιτική - ακόμη και η εσωτερική πολιτική που αφορά στους καθημερινούς χειρισμούς των θεμάτων της οικονομίας, των θεμάτων του εσωτερικού μετώπου'' και πρόσθεσε ότι ''ο κ. Πολυβίου προβαίνει σε αναφορές και εκτιμήσεις καθαρά πολιτικές, οι οποίες άπτονται μάλιστα της διαχείρισης λεπτών εθνικών συμφερόντων, πτυχή που ουδόλως σχετίζεται με τους όρους εντολής που έλαβε''.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξίωσαν παραίτηση του προέδρου Χριστόφια μετά την έκδοση του πορίσματος της ανακριτικής επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Χάρης Γεωργιάδης κάλεσε τον κ. Χριστόφια είτε να παραιτηθεί είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, δεδομένων, όπως επισημαίνει, των ασήκωτων προσωπικών και θεσμικών ευθυνών που του καταλογίζει το πόρισμα Πολυβίου.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε επίσης ότι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να είχε αναλάβει από την πρώτη στιγμή τις ευθύνες, οι οποίες του καταλογίζονται τώρα με τρόπο ξεκάθαρο και απερίφραστο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος ο οποίος δήλωσε ότι, όσα καταλογίζει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πόλυς Πολυβίου καταδεικνύουν τη μέγιστη πολιτική, θεσμική και προσωπική ευθύνη του προέδρου, η οποία πρέπει, όπως αναφέρει, να τον οδηγήσει σε παραίτηση.

"Περιμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υιοθετήσει εκείνες τις επιλογές που θα διευκολύνουν την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων και θα αποτρέψουν οποιουδήποτε τύπου αποσταθεροποίηση που θα πολλαπλασίαζε τις καταστροφικές συνέπειες της τραγωδίας στο Μαρί" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ.

"Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να γίνει άμεση σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα κοινής αποδοχής σχέδιο για μια συντεταγμένη εθνική πορεία εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα" συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει την κύρια ευθύνη για την τραγωδία στο Μαρί, γεγονός που χαρακτήρισε πρωτόγνωρο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό που αναμένεται τώρα είναι ο πρόεδρος Χριστόφιας να αναλάβει τις ευθύνες του, προσθέτοντας πως αν ήταν στη θέση του προέδρου θα είχε παραιτηθεί.

Την ανάληψη πολιτικής ευθύνης που θα πρέπει να οδηγήσει αναποφεύκτως σε παραίτηση του προέδρου αξίωσε και το κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος υπογράμμισε ότι όπως πιστοποιείται από τα συμπεράσματα του πορίσματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν και ο επικεφαλής της πολιτικής διαχείρισης του φορτίου της πυρίτιδας μέχρι και την έκρηξή του.

"Τώρα δεν υπάρχει τρόπος ούτε μετακύλισης ούτε αποποίησης των ευθυνών.

Τα ευρήματα του πορίσματος αναδεικνύουν φαινόμενα ανεπάρκειας, ευθυνοφοβίας, ανικανότητας, απόπειρας μετακύλισης ευθυνών και θεσμικής κρίσης" τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θεωρεί ασήκωτες τις προσωπικές και τις θεσμικές ευθύνες που βαραίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Ο γενικός γραμματέας του Ευρωκό Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε ότι, ασήκωτες είναι και οι ευθύνες που βαραίνουν τους τέως υπουργούς Εξωτερικών και 'Αμυνας για την απαράδεκτη αναβλητικότητα που έχουν επιδείξει, καθώς και για την ολιγωρία και αμέλεια στη φύλαξη και τη διαχείριση του φορτίου.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι μετά το πόρισμα ο πρόεδρος πρέπει να θεωρείται έκπτωτος.

Τέλος, συγγενείς των δεκατριών θυμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση για το περιεχόμενο του πορίσματος. Δήλωσαν ότι το πόρισμα μιλά από μόνο του, οι ευθύνες έχουν καταλογισθεί και πρέπει να αναληφθούν. "Αλλοίμονο στην κοινωνία εάν δεχθεί την όποια ατιμωρησία" ανέφεραν σε δηλώσεις τους.

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: