Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Καποδίστριας 2: Μία σκέψη

Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

Κατά την υλοποίηση του Καποδίστρια 1 το Παλαιοχώρι το 1998 (καθολική αποχή από τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές ) και το 2002 (Δημοψήφισμα , κινητοποιήσεις ) δυναμικά είχε πει όχι σε Δήμο Αρναίας με έδρα την Αρναία .

Επειδή όμως η πολιτική τότε βούληση ήταν άλλη "δεν ξεκαθάρισε τίποτα" όπως λέμε στην καθομιλουμένη . Ίσα ίσα χαντακώθηκε από πάνω με την "αχρηστία" που επιβάλει το σύστημα σε όλους τους κατά καιρούς εκλεγμένους εκπροσώπους του στο Δήμο (μην ξεχνάμε τις ομαδικές παραιτήσεις πριν από 2 μήνες περίπου) . Εξάλλου, είναι γεγονός ότι οι έδρες των Δήμων, μηδέ εξαιρουμένου και των δήμων της περιοχής, δεν λειτούργησαν με κανόνες ισόρροπης αντιμετώπισης, έναντι των κοινοτήτων που συνενώθηκαν.

Νομίζω ότι οι Δημοτικές αρχές όλων των όμορων Δήμων που “φαίνεται” ότι θα συνενωθούν στον νέο μεγάλο Δήμο “Αριστοτέλη” που θα προκύψει από τον Καποδίστρια 2 θα πρέπει να εστιάσουν στη αποφυγή του κακού «συνδρόμου της Έδρας” που δίνει πρωτοκαθεδρία και δημιουργεί κακό παραγοντίσμο στους γεννηθέντες κάτοικους μιας τεχνικής “Έδρας” .

Στο φινάλε ακόμη και τώρα την ώρα τις υλοποίησης του “Καποδίστρια 2” η αναζήτηση της “Έδρας” αυτής δεν προκύπτει λόγω της ύπαρξης μεγάλου αστικού κέντρου στην περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής παρά στην διαφαινόμενη προσπάθεια πρωτοκαθεδρίας που επιχειρείται από τουλάχιστον δύο πλευρές .

Σε ένα γεωγραφικά μεγάλο μάλλον Δήμο που θα καλύπτει όλοι την Βόρεια Χαλκιδική , με ένα κακό οδικό δίκτυο νομίζω η δημιουργία της “Έδρας” πρέπει να έχει το ίδιο κριτήριο που τοποθετεί κέντρα υγείας και νοσοκομεία σε πραγματικά κέντρα περιοχών και όχι το τοπικιστικό μας μικροσυμφέρον.

Ίσως και μόνο η αλλαγή “Έδρας” , αλλάξει την γενικότερη νοοτροπία που επικρατεί στην Βόρειο Χαλκιδική ως κατάλοιπο της Τουρκοκρατίας και της δήθεν (αναληθής) ιστορικής έδρας των μαντεμοχωρίων .


Ρίμπας Αθ. Αστέριος

Παλαιοχώρι Χαλκιδικής


Υ.Γ. Στο site www.palaiochori.com ίσως βρείτε ενδιαφέροντα στοιχεία .

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eίναι με κατάληξη .gr και όχι .com!

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη λάθος έκανα πιο πάνω,
η διεύθυνση είναι:
http://paleohori-halkidiki.blogspot.com/

Τα Ανήλια είπε...

Εντάξει είναι η διεύθυνση τώρα, επανήλθε.

Αυτό με την κατάληξη .gr είναι άλλο site.

Τέλος πάντων, κανένα πρόβλημα, όλα λειτουργούν σωστά.

Χθες απλά είχε πέσει ο server και επανήλθε σήμερα.