Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Η λιμνοθάλασσα των παρανομιών


Κυνομαχίες και κυνοδρομίες, διαλυτήρια αυτοκινήτων, λύματα, μπάζα και σκουπίδια, αυθαιρεσίες και εγκατάλειψη χαρακτηρίζουν έναν από τους σημαντικότερους προστατευόμενους υγροβιοτόπους της χώρας μας, το Εθνικό Πάρκο Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα.

Μια ανάπλαση, που όμως θα αργήσει σημαντικά, μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα που υπάρχουν ειδικά στην περιοχή του Καλοχωρίου, ενώ απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και κυρίως αστυνόμευση για να σταματήσει να είναι η περιοχή απαγορευμένη για τους πολίτες και να πάψει να αποτελεί άντρο παρανομίας.

Η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου μπορεί να είναι από τις πιο εύκολα προσβάσιμες περιοχές του Εθνικού Πάρκου, όμως ουσιαστικά αποτελεί σε σημεία της απαγορευμένη ζώνη για όσους δεν έχουν σχέση με τους παραβάτες που επιδίδονται σε διάφορες παρανομίες μέρα και νύχτα.
Στις παλιές ταβέρνες, δίπλα σε εγκαταλειμμένα παραπήγματα, στο ανάχωμα που προστατεύει το Καλοχώρι και προς την πλευρά της Θεσσαλονίκης, πολίτες και υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης καταγγέλλουν ότι η λιμνοθάλασσα αποτελεί τόπο συγκέντρωσης ατόμων με παραβατική δραστηριότητα.

Κυνομαχίες

«Εχουμε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι γίνονται κυνομαχίες και κυνοδρομίες. Φυσικά παράνομα. Γεμίζει ο τόπος από παλιές Μερσεντές και BMW. Αποτελεί η περιοχή στέκι και πέφτουν στοιχήματα, γίνεται χαμός. Δεν έχει σημασία αν είναι μέρα ή νύχτα. Οταν αποφασίσουν οι διοργανωτές ότι μπορούν να κάνουν παράνομους αγώνες, τους κάνουν. Δεν πλησιάζεις εκεί, όταν δεις κόσμο. Τις νύχτες φεγγοβολάει ο τόπος», κατήγγειλαν στον «ΑτΚ».

Η παρατημένη ταβέρνα στη λιμνοθάλασσα είναι σήμα κατατεθέν. Κυρίως τα απογεύματα και τη νύχτα γίνεται χαμός. «Αγριεμένος κόσμος, κυρίως αλλοδαποί κατοικοεδρεύουν εκεί και δεν μπορεί κανείς να πει τι άλλες δοσοληψίες γίνονται...», σημειώνουν φύλακες της περιοχής. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι έχουν δει να γίνονται κυνομαχίες, όχι όμως πολλές φορές και πως όποτε ρωτούν διάφορους για ποιο λόγο βρίσκονται στο χώρο τους απαντούν πως μαζεύονται για να ψαρέψουν...

Τις καταγγελίες για τις παράνομες κυνομαχίες και κυνοδρομίες άλλωστε είχε καταθέσει και επισήμως ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Θεμιστοκλής Κουιμτζής. Ο ίδιος επισήμανε ότι ούτε η κατάσταση με τα σκουπίδια έχει βελτιωθεί σε ικανοποιητικό σημείο.

Διαλυτήριο

Οι καταγγελίες ότι μια από τις κύριες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή είναι η λειτουργία παράνομου διαλυτηρίου αυτοκινήτων, συνήθως κλεμμένων, που πωλούνται για μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, είναι συνεχείς. Η επιβεβαίωση έρχεται από τα υπολείμματα. «Τα πρωινά της Κυριακής μαζεύονται και στον παράλληλο χωμάτινο δρόμο, στο ανάχωμα και είτε στήνουν περιφραγμένους χώρους για κυνομαχίες, είτε οργανώνουν κυνοδρομίες. Τα βράδια της Κυριακής γίνεται χαμός. Μαζεύονται 300 και 400 άτομα. Κλέβουν νερό, έχουν γεννήτριες και ανάβουν φώτα, με αποτέλεσμα να γίνεται η νύχτα μέρα. Εννοείται ότι δεν πλησιάζεις εκεί», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Μπάζα

Τα μπαζώματα συνεχίζουν να αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πληγές στο Εθνικό Πάρκο, όπως άλλωστε και οι προσπάθειες ανέγερσης αποθηκών και λίγοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται για να σταματήσει αυτή η καταστροφή μιας περιοχής μοναδικού φυσικού κάλλους.

«Η απόρριψη σκουπιδιών και ιδίως μπάζων συνεχίζεται από ασυνείδητους και μάλιστα στα ίδια σημεία. Κάναμε προσπάθειες, ειδικά για τα σκουπίδια, όπως προσπάθειες έκανε και ο δήμος Δέλτα, αλλά βελτίωση σημαντική δεν είδαμε. Τώρα γίνεται άλλη μια προσπάθεια με κονδύλια του δήμου για να βελτιώσουμε την κατάσταση και να έχουμε εκτεταμένους καθαρισμούς και σε τακτική βάση», υπογράμμισε ο κ. Κουιμτζής.

Πάντως, οι παράνομες χωματερές έχουν περιοριστεί σημαντικά στο Εθνικό Πάρκο (παρότι κάποιοι επιμένουν να δημιουργούν νέες), ενώ και οι περισσότεροι δήμοι έχουν συνετιστεί και δεν αδειάζουν απορριμματοφόρα ή φορτηγά με σκουπίδια στην περιοχή. Αντιθέτως, η απόρριψη φορτίων μπάζων, άχρηστων ελαστικών, υλικών κατεδαφίσεων, παλαιών επιπλώσεων και κατεστραμμένων λευκών ειδών και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, συνεχίζεται, παρά και τις προσπάθειες αστυνόμευσης.

Λύματα

Μια άλλη πληγή είναι η ρύπανση του Αξιού από λύματα βιοτεχνιών. Τα στελέχη του φορέα, που ασχολούνται με το θέμα έχουν βάλει στο στόχαστρο την περιοχή Αξιούπολης - Πολυκάστρου. Σφαγεία και εργοστάσια ρίχνουν λύματα με άγνωστες συνέπειες. «Τα λύματα από τα δημοτικά σφαγεία της Αξιούπολης είναι κόκκινα από το αίμα. Λειτουργεί άραγε ο βιολογικός καθαρισμός; Αν λειτουργούσε, θα έπρεπε να μη μυρίζουν και να αποχρωματίζονται όσα πέφτουν στο ποτάμι. Επίσης, δυο βαφεία ρίχνουν λύματα στην περιοχή. Οσες φορές ελέγχθηκαν τα λύματά τους, είχαν έντονο χρώμα και καυστική οσμή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτού του είδους τα λύματα δεν απαιτούν μόνο βιολογικό καθαρισμό, αλλά και φυσικοχημικές διεργασίες (ακόμη ένα στάδιο καθαρισμού). Στο ένα βαφείο διαπιστώσαμε ότι ο σωλήνας που ρίχνει τα λύματα στη δεξαμενή ομογενοποίησης δεν έριχνε τίποτα, την ώρα που στο ποτάμι έπεφταν μεγάλες ποσότητες λυμάτων... Κάναμε έγγραφα στους αρμοδίους για ελέγχους», δήλωσαν τα στελέχη του φορέα.

«Επισημαίνεται ότι στα κατάντη, το νερό του ποταμού Αξιού χρησιμοποιείται για την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών όπου παράγονται βρώσιμα προϊόντα για τον άνθρωπο και επίσης σε κοντινή απόσταση από τις εκβολές του ποταμού υπάρχει η οστρακοκαλλιεργητική και μυδοκαλλιεργητική δραστηριότητα,ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής της οποίας αποτελεί και εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας.

Συμπληρώνοντας, αναφέρεται ότι κατά μήκος του ποταμού Αξιού υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες στα κατάντη που διαθέτουν αγωγούς για να ρίπτουν τα λύματά τους στον ποταμό Αξιό, χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι λειτουργούνε ορθά. Ο ποταμός Αξιός είναι ένας μολυσμένος ποταμός με ακατάλληλο νερό για πόση, αυτό το γεγονός όμως δεν μπορεί να αποτελέσει ως δικαιολογία για την περαιτέρω επιβάρυνσή του», υπογραμμίζει στο τελευταίο έγγραφό του ο φορέας...

Ανάπλαση

Σύμφωνα με τον κ. Κουιμτζή, απάντηση στα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου μπορεί να δώσει η ανάπλασή της, για την οποία μάλιστα υπάρχει σχετική προμελέτη και σχεδιάζεται ολοκλήρωση της μελέτης και σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση.

Η μελέτη αυτή περνά από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και, όπως επισήμανε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Σταθακόπουλος, «το αργότερο ώς τον ερχόμενο Νοέμβριο αναλάβαμε να δώσουμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τη μελέτη για τη διευθέτηση του συνόλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ώς τη Μηχανιώνα, ώστε να μη γίνονται αποσπασματικές παρεμβάσεις, που τελικά δεν έχουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπάρχει η προμελέτη του Καλοχωρίου, υπάρχουν μελέτες για την παραλία της Πυλαίας κ.λπ.

Δεν μπορούμε όμως να πάμε αποσπασματικά και να κάνει κάθε δήμος μια δική του προσέγγιση.
Οργανωμένα θα θέσουμε τους κανόνες και μετά με την αξιοποίηση των επιμέρους πέντε ή έξι μελετών κάθε φορέας θα κάνει τη δική του ανάπλαση, στο πλαίσιο όμως της συνολικής παρέμβασης που θα έχουμε υιοθετήσει για τα 65 χιλιόμετρα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Η προκήρυξη των μελετών θα γίνει μία μία και θα πρέπει να προβλέπουν τακτοποίηση του χώρου, δενδροφυτεύσεις, αλλά και θεσμικές ρυθμίσεις για να σταματήσει πια αυτή η ανεξέλεγκτη απόρριψη μπάζων και σκουπιδιών», επισήμανε ο κ. Σταθακόπουλος.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: