Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

"Καλό ταξίδι" Μανώλη Μπαρμπουνάκη


«Έφυγε» σήμερα στις 3.30 τα ξημερώματα σε ηλικία 78 χρονών ο «υπηρέτης» του βιβλίου Μανώλης Μπαρμπουνάκης. Η γωνιά του στον «Κατώϊ του Βιβλίου» στην Αριστοτέλους είναι πια ορφανή όπως και τα παπαγαλάκια του που τόσο αγαπούσε και πρόσεχε.

Από το 1959 υπηρετούσε ως καλός στρατιώτης το βιβλίο. Αμέτρητες οι εκδηλώσεις στα δύο του βιβλιοπωλεία στην Αριστοτέλους. Συγγραφείς, πολιτικοί, καθηγητές, δημοσιογράφοι και εραστές του βιβλίου κατέβαιναν καθημερινά τα σκαλοπάτια του βιβλιοπωλείου όπου τον συναντούσαν. Συζητήσεις, αναλύσεις, έντονες αντιπαραθέσεις, γέμιζαν, ιδιαίτερα τα Σάββατα, τους χώρους του βιβλιοπωλείου.

Ήταν σημείο αναφοράς τα βιβλιοπωλεία του Μανώλη του Μπαρμπουνάκη. Στο πρόγραμμα πολλών τούτης της πόλης το πέρασμα για μια καλημέρα, μια καλησπέρα από τη γωνιά του. Το χαιρετισμό ακολουθούσε κουβέντα, στην κουβέντα έμπαιναν όλο και περισσότεροι και... μακάρι να είχε τόση ζωντάνια και η Βουλή. Θα λείψουν όλα αυτά σε πολλούς. Ο Μανώλης ήταν ο συνδετικός τους κρίκος. Τώρα βέβαια θα συνεχίσουν το έργο του τα πολύ αξιόλογα παιδιά του που τους έμαθε να αγαπούν το βιβλίο. Τα δύο βιβλιοπωλεία θα είναι πάντα εκεί. Και ο Γιώργος και ο Αλεξανδρος πάντα πρόθυμοι να ενημερώσουν για οτιδήποτε σχετικό με το βιβλίο. Μαζί τους οι φίλοι του Μανώλη θα τον θυμούνται πάντα.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Μανώλης Μπαρμπουνάκης γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1932 στα Περιβόλια Ρεθύμνου Κρήτης και στις 5 Οκτωβρίου 1959 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 1964 άνοιξε το πρώτο του βιβλιοπωλείο (Αριστοτέλους 4) και το 1981 το «Κατώϊ του Βιβλίου», λίγα μέτρα πιο πάνω.

Στο «Κατώϊ του Βιβλίου» περνούσε τις περισσότερες ώρες της ημέρας ανάμεσα στα βιβλία, παρέα με τα παπαγαλάκια του και γράφοντας μαντινάδες, τις οποίες συγκέντρωσε σε βιβλία. Εκεί δεχόταν τους φίλους του, πολιτικούς και άλλους, και κάθε χρόνο οργάνωνε γιορτή στο βιβλιοπωλείο με μεζέδες και κρητική μουσική. Αφήνει τη σύζυγο του Κυβέλη, δύο παιδιά και δύο εγγόνια.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι από την εκκλησία της Νέας Παναγίας (περιοχή Ηλύσια) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: