Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Απολιθωμένα σαλιγκάρια και ψάρια στη Λέσβο


Νέα ευρήματα ζώων στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου παρουσίασε η δρ γεωλόγος-παλαιοντολόγος Κατερίνα Βασιλειάδου, σε εκδήλωση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του νησιού.

Σε αυτά συγκαταλέγονται τα ευρήματα μικροθηλαστικών που ζούσαν πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή της λίμνης στη βορειοδυτική Λέσβο.

Μικροσκοπικά απολιθωμένα απομεινάρια από σαλιγκάρια και ψάρια, τρομακτικούς αλιγάτορες, χάμστερ, τυφλοπόντικες και εντομοφάγα θηλαστικά, που ζούσαν γύρω από τη λίμνη, μυωξούς που κατασκεύαζαν τις φωλιές τους επάνω στα δέντρα και νυχτερίδες που πετούσαν στο νυχτερινό ουρανό του υποτροπικού δάσους,
που έσφυζε από ζωή πριν από τις καταστροφικές εκρήξεις του ηφαιστείου της Βατούσας, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι συμμετέχοντες για την παρατήρηση των νέων ευρημάτων, με στερεοσκόπια που έδιναν τη δυνατότητα για πλήρη παρατήρηση των δοντιών και των χαρακτηριστικών των οστών των ζώων.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, η εκδήλωση (διάλεξη και παρουσίαση) των νέων ευρημάτων ζώων στο Απολιθωμένο Δάσος θα επαναληφθεί αύριο, στις 18.00.

Απολιθώματα από δωρεές πολιτών, τα οποία προέρχονται από τη Λέσβο και το εξωτερικό, θα παρουσιαστούν σε έκθεση απολιθωμάτων με θέμα «Η ζωή στο παρελθόν», που εγκαινιάζεται σήμερα (19.00) στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει βράβευση φίλων του Απολιθωμένου Δάσους που δώρισαν απολιθώματα στο Μουσείο για την προστασία και ανάδειξή τους. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 20 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: