Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Βόμβες που θα εκραγούν


* Ανοιχτή πληγή οι παράνομες χωματερές της Θεσσαλονίκης.

* Δήμος Αγίου Αθανασίου: "Φιλοξενεί" περίπου 40 ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους.

* Γαλλικός ποταμός: Μια τεράστια χωματερή έχει δημιουργηθεί δίπλα αλλά και μέσα στην κοίτη του.

* Δέλτα του Αξιού: "Υποδέχεται" μπάζα και λάστιχα.

* Σέιχ Σου: Σε διάφορα σημεία του περιαστικού δάσους πετιούνται κάθε είδους απορρίμματα.
* Στην Κεντρική Μακεδονία επισήμως λειτουργούν 55 χωματερές, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα παραμένουν ενεργές 410 ανεξέλεγκτες χωματερές. Μας κοστίζουν σε πρόστιμα 14 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Βόμβες έτοιμες να εκραγούν ως πιθανές εστίες εκδήλωσης πυρκαγιών και ανοικτή πληγή για το περιβάλλον αποτελούν οι δεκάδες παράνομες χωματερές που λειτουργούν στο νομό Θεσσαλονίκης.

Αν και επισήμως φαίνεται ότι όλοι οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων έχουν κλείσει και ότι πλέον οι δήμοι εναποθέτουν τα απορρίμματά τους στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, παραμένουν ανοικτοί σκουπιδότοποι, όπου απορρίπτονται κάθε είδους σκουπίδια, ακόμη και μπάζα και απόβλητα.

ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ

Μόνο στο δήμο Αγίου Αθανασίου υπάρχουν περίπου 40 ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι. Σε έναν από αυτούς ξέσπασε πυρκαγιά την περασμένη Κυριακή, η οποία έσβησε μετά από 24 ώρες.
“Ο δήμος μας, στη δεκάδων εκατοντάδων στρεμμάτων έκταση του, έχει κάποιες τρύπες, οι οποίες δημιουργήθηκαν από αμμοληψίες. Είναι οι λεγόμενοι δανειοθάλαμοι και ανήκουν σε ιδιώτες. Κάποιοι, όπου βρουν ανοικτά, πετάνε τα σκουπίδια τους. Δυστυχώς, έχουμε κακή νοοτροπία”, αναφέρει στη “Μ” ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Αριστείδης Αραμπατζής.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ

Μια τεράστια χωματερή έχει δημιουργηθεί δίπλα αλλά και μέσα στην κοίτη του ποταμού Γαλλικού, ενώ μπάζα και λάστιχα απορρίπτονται ακόμη και στην περιοχή του δέλτα του Αξιού. “Δημιουργούνται συνεχώς καινούργιες παράνομες χωματερές στον ποταμό Γαλλικό. Πηγαίνουν και πετάνε μέσα στην κοίτη του ποταμού. Το έχουμε καταγγείλει και στην αγροφυλακή και ο δήμος το εντόπισε. Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση, προσβάλλει όλους τους Θεσσαλονικείς.

Οποιοσδήποτε κάνει αλλαγή στο σπίτι του δίνει τα μπάζα σε κάποιον μεταφορέα και δεν τον νοιάζει πού θα τα πάει. Δεν φταίνε μόνο αυτοί που τα πετάνε, αλλά και αυτοί που δίνουν τα άχρηστα υλικά”, περιγράφει ο ομότιμος καθηγητής Χημείας ΑΠΘ Θεμιστοκλής Κουϊμτζής, πρόεδρος του φορέα διαχείρισης δέλτα Αξιού. “Στην περιοχή του δέλτα έχει περιοριστεί σημαντικά η απόρριψη μπαζών, διότι κάνουμε καθημερινές περιπολίες με τη βοήθεια της αγροφυλακής, της δημοτικής αστυνομίας Εχεδώρου και με τέσσερις δικούς μας οικοφύλακες”, προσθέτει ο κ. Κουϊμτζής.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Σκουπιδότοποι έχουν δημιουργηθεί ακόμη και σε σημεία εντός του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου, όπου απερίσκεπτοι πετούν κάθε είδους απορρίμματα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης, στο κόκκινο για ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκονται οι περιοχές Ελαιώνες Πανοράματος, Πυλαία και Πεύκα, στα σύνορά τους με το Σέιχ Σου. Στις περιοχές αυτές, που είναι μέσα στο δάσος, υπάρχουν ιδρύματα, κλινικές, μοναστήρια και δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσής τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι ιδιώτες πετούν σκουπίδια ανάμεσα στα δέντρα και εγκυμονείται κίνδυνος ανάφλεξής τους με σοβαρές συνέπειες.

ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΜΠΑΖΑ;

Ενώ οι παράνομες χωματερές ανθούν στη Θεσσαλονίκη, οι δήμαρχοι του νομού καλούνται να προσέλθουν στον πταισματοδίκη, για να δώσουν εξηγήσεις πώς είναι δυνατόν να έχουν μειωθεί σημαντικά οι ποσότητες που απορρίπτονται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης σε σχέση με τις ποσότητες που μέχρι πέρυσι οδηγούνταν στους Ταγαράδες. Η υποψία ανεξέλεγκτης απόρριψης των αστικών απορριμμάτων προκάλεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. του συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, οι δήμαρχοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κάποιοι ιδιώτες να απορρίπτουν ανεξέλεγκτα τα απορρίμματα. Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Θέρμης, ο νέος ΧΥΤΑ δεν δέχεται μπάζα, ογκώδη ή βιομηχανικά απορρίμματα και έτσι είναι επόμενο να μειωθούν οι ποσότητες που απορρίπτονται. Το ερώτημα που γεννάται όμως είναι πού πηγαίνουν τα μπάζα.


Ποιες χωματερές; Υπάρχει ο ΧΥΤΑ

“Στο νομό Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον επίσημα, δεν λειτουργεί καμία χωματερή. Όπως ορίζει η Ευρώπη, οι δήμοι δεν μπορούν να πάνε αλλού τα σκουπίδια εκτός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο οποίος έχει διαπιστωθεί από ειδικούς των Βρυξελλών ότι είναι υπόδειγμα στην Ευρώπη”, λέει ο κ. Γιάννης Ζουρνάς, πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης. “Ωστόσο, κάθε ιδιώτης πηγαίνει και πετάει σκουπίδια όπου βρει. Στο πλάι του Γαλλικού ποταμού έχει δημιουργηθεί χωματερή. Όσον αφορά τους παλιούς ΧΑΔΑ, θα πρέπει να αναπλαστούν από τους δήμους και στη συνέχεια να φυλάσσονται, διότι πάλι θα γεμίζουν σκουπίδια. Ο έλληνας πολίτης δεν θέλει να πληρώσει. Τώρα που έχουμε το έργο του ΧΥΤΑ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Δεν είναι δυνατόν να μην αξιοποιούμε αυτό το έργο και να πετάμε εδώ και κει τα σκουπίδια”, προσθέτει ο κ. Ζουρνάς.

Καταδίκη και πρόστιμα

Στην Κεντρική Μακεδονία, λειτουργούν επίσημα 55 χωματερές, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα παραμένουν ενεργές 410 ανεξέλεγκτες χωματερές. Είναι οι επίσημα καταγραμμένες χωματερές, σύμφωνα με τα στοιχεία της διυπουργικής επιτροπής διαχείρισης αποβλήτων. Πέρυσι τον Ιούνιο λειτουργούσαν 2.108 χωματερές, από τις οποίες 1.698 αποκαταστάθηκαν.

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί να πληρώνει 34.000 ευρώ για κάθε ημέρα λειτουργίας χωματερής από τις αρχές του 2009. Η καταδίκη όμως πρέπει να επικυρωθεί με νέα απόφαση και δόθηκε παράταση στη χώρα μας να αποκατασταθούν οι χωματερές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Εάν εφαρμοστεί η καταδίκη, για τις καταγραμμένες χωματερές θα πρέπει να πληρώνουμε περίπου 14 εκατ. ευρώ την ημέρα!

“Υπάρχει καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών, η οποία για να ενεργοποιηθεί, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, απαιτεί και δεύτερη καταδίκη. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να μας επιβάλλουν το πρόστιμο”, περιγράφει η δικηγόρος Αγγελική Καλλία, ειδικευμένη σε θέματα ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. “Η Ελλάδα έχει συστήσει μια διυπουργική επιτροπή που κατάφερε να περιορίσει σε λιγότερο από το ένα τρίτο το σύνολο των ανεξέλεγκτων χωματερών, που ήταν 1.300, για τις οποίες καταδικαστήκαμε.

Οι χωματερές είναι περισσότερες. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια με χρήση κονδυλίων του ΕΣΠΑ να ξεκινήσουν τα έργα για νέους ΧΥΤΑ, αλλά αναμένεται ότι στο άμεσο μέλλον θα κληθούμε να πληρώσουμε πρόστιμα. Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να τα αποφύγουμε. Από τον Οκτώβριο θα δρομολογηθούν από την Ε.Ε.”, δηλώνει η κ. Καλλία.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: