Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Ποινικές ευθύνες σε Γ. Παπακωνσταντίου - Ευ. Βενιζέλο

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ζωή Κωνσταντοπούλου (Κ), Θοδωρής Δρίτσας (Α) και Σταύρος Κοντονής (Δ), που συμμετείχαν στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Λίστα Λαγκάρντ, παίρνουν μέρος σε συνέντευξη τύπου σχετικά με το πόρισμα της επιτροπής.

Πολιτικές ευθύνες καταλογίζει στον Γ. Παπανδρέου για τη λίστα Λαγκάρντ

 Ποινικές ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο καταλογίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της για τη διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε πόρισμα, αλλά έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε κείμενο το οποίο περιλαμβάνει τη «Γνώμη» των βουλευτών του που συμμετείχαν στην Προανακριτική. Στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει πολιτικές ευθύνες.

Για τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Ειδικότερα, η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον κ. Θοδωρή Δρίτσα και κ. τον Σταμάτη Κοντονή για τα αδικήματα που αφορούν τον Γ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι πρέπει να κατηγορηθεί για:

    Απιστία σε βαθμό κακουργήματος
    Πλαστογραφία. Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι δεν υπάρχει νόθευση εγγράφου, όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφία της Επιτροπής, καθώς ο πρ. Υπουργός δημιούργησε νέο έγγραφο (USB) και δεν νόθευσε το αρχικό έγγραφο (το CD που παρέλαβε από τις γαλλικές αρχές.
    Υπεξαγωγή εγγράφου. Πρόκειται για κατηγορία που έχουν ασκήσει οι Οικονομικοί Εισαγγελείς.
    Παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα).

Επίσης είπαν ότι πρέπει να ελεγχθεί ενδεχόμενη συμμετοχική δράση του Γ. Παπακωνσταντίνου με άλλα πρόσωπα (Ι. Καπελέρης, Ι. Διώτης) για αδίκημα περί την υπηρεσία και την απονομή δικαιοσύνης.

Για τον Ευ. Βενιζέλο

Ο Ε. Βενιζέλος κατηγορείται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για:

    Απιστία σε βαθμό κακουργήματος
    Υπεξαγωγή εγγράφου.
    Παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα).

Τόνισαν ακόμη ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να εξετάσει δύο κατηγορίες για την περίοδο που ο Ε. Βενιζέλος δεν ήταν υπουργός:

    Υπεξαγωγή εγγράφου (την περίοδο Μάρτιος 2012 – Οκτώβριος 2012, όταν κατείχε στο γραφείο του το αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ, αν και δεν ήταν πια Υπουργός Οικονομικών).
    Αξιόποινη συμπεριφορά στις καταθέσεις που έδωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στην Προκαταρκτική Επιτροπή.

Για τον Γ. Παπανδρέου

Για τον κ. Γ. Παπανδρέου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν ότι «ενισχύθηκαν τα στοιχεία ευθύνης του για την υπόθεση, τα οποία πρέπει να συζητηθούν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι δίνει ακόμη μία ευκαιρία στον Πρόεδρο της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη και την πλειοψηφία της για να γίνει διαβούλευση επί του πορίσματος, ενώ επιφυλάχθηκε για τις περαιτέρω κινήσεις του.

Την τελευταία συνεδρίαση της Προανακριτικής χθες Πέμπτη σημάδεψαν ανταλλαγές οξύτατων χαρακτηρισμών. Οι φωνές των βουλευτών ακούγονταν έξω από την αίθουσα, ενώ οι αντεγκλήσεις συνεχίσθηκαν στους διαδρόμους της Βουλής, με αφορμή το ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) αρνήθηκε να παρουσιάσει το πόρισμα που είχε ετοιμάσει στα άλλα μέλη.

newsroom naftemporiki.gr

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: