Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

"Γονάτισε" ο Μάγκας


«Θα ήθελε να τον θυμούνται όπως τον ήξεραν. Οχι όπως ο Ζαμπέτας που πήγαινε με το καροτσάκι ή ο Σκαρπέλης που τραγουδούσε και χόρευε πέντε λεπτά στη “Στοά των Αθανάτων” και μετά χρειαζόταν βοήθεια για να στηριχτεί…». Λόγια του εγγονού του Σπύρου Ζαγοραίου, που δείχνουν την άσχημη κατάσταση που βιώνει ο σημαντικός λαϊκός τραγουδιστής, ο οποίος είναι σχεδόν κατάκοιτος στο σπίτι του.

Ο «μάγκας» του πάλκου εισπράττει αγάπη και αναγνώριση από τους ανθρώπους του χώρου του, αλλά ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι ο μόνος που νοιάζεται και ανησυχεί γι’ αυτόν. Στο μαγαζί του, το «Ε ντε λα μαγκέν ντε Βοτανίκ», όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, αποφεύγει να κατεβαίνει, παρ’ όλο που τους χωρίζει μια πόρτα.


«Ο παππούς έχει μεγάλη πέραση. Τον ζητούν από παντού, αλλά δεν είναι σε θέση να τραγουδήσει. Οταν κάνει τη θεραπεία του, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην ομιλία. Λαχταράει η ψυχή να ξανατραγουδήσει. Νομίζει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά…» εξομολογείται η σύντροφος του Σπύρου Ζαγοραίου στη ζωή, η κυρία Ζωή, που του κρατούσε σιγόντο και στο πάλκο.

Η υγεία του Σπύρου Ζαγοραίου κλονίστηκε όταν έχασε τον μοναχογιό του, τον Γιώργο, από την επάρατη νόσο. Τότε λύγισε ο «μάγκας»... Η ασθένειά του, τύπος Πάρκινσον, δεν του επιτρέπει να περπατάει χωρίς συνοδό. Εξασφαλίσαμε ένα μηχάνημα τύπου ασανσέρ για να μπορεί να κατεβαίνει τα σκαλιά, όταν θέλει να βγει έξω, πάντα με συνοδεία, γιατί δεν τον βαστάνε τα πόδια του. Προσλάβαμε μια κοπέλα που τον φροντίζει και τον περιποιείται».

Ο χρόνος περνάει, αλλά ο πόνος για τους δύο βαριά χτυπημένους από τη μοίρα γονείς δεν καταλαγιάζει. Η κυρία Ζωή βάζει τα κλάματα… «Ο Σπυράκος μας είναι η παρηγοριά μας. Μας έκανε και το δισέγγονο. Αλλά θέλω να σας πω ότι ο γιος μας είχε κάνει κι έναν δεύτερο γάμο και απέκτησε ακόμα έναν γιο, τον Νίκο Ζαγοραίο, εξίσου καλό παιδί. Ο άντρας μου χαίρεται πολύ και παρακαλεί τον Θεό να του δίνει χρόνια για να τα καμαρώνει».

Από τους καλλιτέχνες που ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση της υγείας του Σπύρου Ζαγοραίου είναι ο Γιώργος Μαργαρίτης. «Είναι πάρα πολύ καλό παιδί. Παίρνει συχνά να ρωτήσει για τον Σπύρο» μας ενημερώνει η κυρία Ζωή και ο Σπύρος Ζαγοραίος ο Β’ συμπληρώνει: «Ο Γιώργος Μαργαρίτης δεν ξεχνάει πόσο τον βοήθησε και τον στήριξε ο παππούς μου, όταν ήταν στα κάτω του».

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ

Πηγή: Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: