Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Οι θέσεις των 4, όπως τις εξέφρασαν οι ίδιοι, στην Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

- Το έκτακτο συνέδριο να γίνει διήμερο (7-8 Νοεμβρίου) με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις των συνέδρων. Στο τέλος να οριστεί μεταβατικός πρόεδρος, με αποστολή την προετοιμασία και ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα σε τρεις εβδομάδες για καθολική ψηφοφορία, σε όλη τη χώρα, για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Ο μεταβατικός πρόεδρος να είναι πρώην υπουργός και δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος.

- Προτείνεται η Κυριακή 29 Νοεμβρίου για την ψηφοφορία που θα αφορά την εκλογή του προέδρου. Δικαίωμα συμμετοχής να έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, καθώς και όσοι εγγραφούν ακόμη και κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, με δήλωσή τους και καταβολή συνδρομής.

- Εφόσον κανένας εκ των υποψηφίων δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία να επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.

- Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να εκπροσωπήσει τη Ν.Δ. ο Κώστας Καραμανλής. Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να εκλέξει τον γραμματέα της. Ο τελευταίος θα μπορεί να ασκεί καθήκοντα προεδρεύοντος της Κ.Ο. αντί του προέδρου του κόμματος, στην περίπτωση που ο μεταβατικός πρόεδρος θα είναι εξωκοινοβουλευτικός.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

- Οχι σε λύση του μεταβατικού προέδρου. Πρέπει άμεσα να εκλεγεί (κανονικός) πρόεδρος, για να μην υπάρξουν διαλυτικά φαινόμενα.

- Ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί από τους σύνεδρους του έκτακτου συνεδρίου, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό και να δεσμευτεί ότι άμεσα θα κινήσει προσυνεδριακές διαδικασίες για τακτικό συνέδριο θέσεων και αρχών μέσα σε 4 μήνες. Ταυτόχρονα να προωθήσει καταστατικές αλλαγές που θα προβλέπουν την εκλογή προέδρου, με θητεία, από τη βάση της Ν.Δ. και να προχωρήσει την ανανέωση εγγραφών στα μητρώα μελών των οργανώσεων του κόμματος, που θα αποτελέσουν τους εκλογικούς καταλόγους. Αμέσως μετά το τακτικό συνέδριο να κινηθεί η διαδικασία εκλογής προέδρου.

- Ως εναλλακτική λύση προτείνει εκλογή προέδρου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ ταυτόχρονα η Οργανωτική Επιτροπή (υπό τον Δ. Σιούφα) να αποφασίσει αναβολή του έκτακτου συνεδρίου, ώστε να προωθηθεί η εκλογή προέδρου από τη βάση, να γίνει ανανέωση εγγραφών στα μητρώα μελών των οργανώσεων του κόμματος κ.λπ. Το έκτακτο συνέδριο να συγκληθεί μέσα σε 4 μήνες προκειμένου να εγκριθούν οι καταστατικές αλλαγές και να προκηρυχτούν εκλογές για νέο πρόεδρο της Ν.Δ.

- Εκτιμά ότι η εκλογή από τη βάση του νέου προέδρου, αν γίνει βιαστικά, ενέχει τον κίνδυνο να μην οργανωθούν σωστά οι διαδικασίες και να υπάρχουν ενστάσεις και επίσης να προσέλθει στις κάλπες ένας περιορισμένος αριθμός πολύ κατώτερος του ενός εκατομμυρίου ή των 700.000 που είχαν σπεύσει στις αντίστοιχες εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

- Δεν θέλει μεταβατικό πρόεδρο. Εκτιμά ότι ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να εκπροσωπεί τη Ν.Δ. μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου, αυτός να μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις.

- Το έκτακτο συνέδριο, από μονοήμερο και χωρίς δυνατότητα παρεμβάσεων, να γίνει τουλάχιστον διήμερο και να πάρουν λόγο και οι σύνεδροι για να τοποθετηθούν για όσα θέματα τους προβληματίζουν, από τα αίτια της ήττας μέχρι την προοπτική της παράταξης.

- Η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο να γίνει στο τέλος του συνεδρίου, από τη βάση, με κάλπες που θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα. Οι κατάλογοι να είναι ανοιχτοί και να μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και όσοι δεν ήταν μέλη του κόμματος, αλλά θα θέλουν να γίνουν τώρα, κάνοντας αίτηση και καταβάλλοντας μια συμβολική χρηματική συνδρομή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

- Δεν συμφωνεί με συνοπτικές συνεδριακές διαδικασίες διαδοχής που δεν θα δίνουν το λόγο στους σύνεδρους. Προτείνει ανοιχτό συνέδριο.

- Εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: