Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Διάσταση και παζάρια για τη διαδοχή


Ν.Δ.: ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΝΤΟΡΑΣ - ΣΑΜΑΡΑ - ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ, ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

Κορυφώνεται η ένταση στη Ν.Δ. μεταξύ των δελφίνων καθ' οδόν για την εκλογή του νέου προέδρου. Τα τηλέφωνα σπάνε στη Ρηγίλλης και οι τοπικές οργανώσεις απαιτούν να μην αποκλειστούν τα απλά μέλη.

Υπάρχει τέτοια καχυποψία που μαγνητοφωνήθηκε η σύσκεψη που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, όταν κλήθηκαν από τον Δ. Σιούφα οι φερόμενοι ως υποψήφιοι να πουν τις απόψεις τους. Αβραμόπουλος, Σαμαράς και Ψωμιάδης επιμένουν στην εκλογή από τη βάση. Ο Αβραμόπουλος το έθεσε ως προϋπόθεση για να κατεβεί υποψήφιος.

Αποκλίνουν

Σε δύσκολη θέση περιέρχεται η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επιμένει για εκλογή προέδρου είτε από την Κ.Ο. είτε από το έκτακτο συνέδριο με τη δέσμευση να οδηγήσει το κόμμα σε τακτικό συνέδριο και εκλογή από τα μέλη.

«Ακούστηκαν απόψεις που θέλουν την εκλογή αρχηγού είτε από τους 4.800 συνέδρους είτε από τους 91 βουλευτές της Κ.Ο.», ήταν η αντίδραση του Α. Σαμαρά. «Αντί να πάμε στους πολλούς, πηγαίνουμε όλο και σε πιο λίγους. Καθολική ψηφοφορία από εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκράτες!».

Οι κομματικοί φίλοι των Αβραμόπουλου και Σαμαρά κατηγορούν την Ντόρα Μπακογιάννη ότι θέλει ένα περιορισμένο εκλεκτορικό σώμα διότι εκτιμά ότι μπορεί να το ελέγξει. Οι δικοί της κομματικοί φίλοι απαντούν ότι κάποιοι θέλουν να κερδίσουν χρόνο για να προετοιμάσουν τους στρατούς που δεν είχαν, ενώ με την άρον άρον εκλογή από τη βάση ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρχουν ενστάσεις που θα επιτείνουν τα διαλυτικά φαινόμενα και επίσης να προσέλθει μικρός αριθμός ψηφοφόρων, γεγονός που θα μετρήσει αρνητικά μπροστά στο ένα 1.000.000 ή τις 700.000 του ΠΑΣΟΚ, όπως τονίζουν.

Ο Β. Μεϊμαράκης είπε στον ΑΝΤ1 ότι το πιο πιθανό είναι να μη βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος. «Θα το έκανα μόνον εφόσον δίνονταν οι κατάλογοι των εκλογέων μέχρι την Πέμπτη και αναρτούνταν στην ιστοσελίδα της Ν.Δ. ώστε να υπάρχουν δύο ημέρες ενστάσεων, πράγμα που δεν βλέπω να γίνεται», είπε.

Μεϊμαράκης και Αρης Σπηλιωτόπουλος αμφισβήτησαν την οργανωτική επιτροπή υπό τον Σιούφα. «Κατατέθηκε μια σειρά προτάσεων, που δημιουργεί θετικό προβληματισμό γύρω από το πολιτικό πλαίσιο και τις διαδικασίες εκλογής. Αυτές οι προτάσεις, όμως, δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της διορισμένης οργανωτικής επιτροπής. Κατά συνέπεια, τα μόνα όργανα που μπορούν να επικυρώσουν αποφάσεις πολιτικής διαβούλευσης είναι, με βάση το καταστατικό, είτε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, που είναι το αντιπροσωπευτικό όργανο με την πιο νωπή λαϊκή εντολή, είτε η Κεντρική Επιτροπή», δήλωσε ο Β. Μεϊμαράκης. «Δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε για την επιτροπή ο Α. Σπηλιωτόπουλος.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε πως με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής οι υποψηφιότητες θα πρέπει να ανακοινωθούν με γραπτή δήλωση το αργότερο μέχρι μεθαύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ. και να επιβεβαιωθούν ώς τις 20 Οκτωβρίου με 50 υπογραφές συνέδρων.

Ο Κ. Καραμανλής διεμήνυσε και μέσω του Δ. Σιούφα ότι στις 8 Νοεμβρίου φεύγει. Η στάση του αυτή έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια μεταξύ στελεχών και ψηφοφόρων της Ν.Δ. Αισθάνονται ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή της παράταξης τους εγκαταλείπει και αρνείται να μείνει 2-3 μήνες παραπάνω, ώστε να πάνε σε ομαλή εκλογή διαδόχου.

Με δεδομένη την απόφαση Καραμανλή να αποχωρήσει, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης συναντήθηκε με Ντόρα, Αβραμόπουλο και Σαμαρά και είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ψωμιάδη, για να τους ζητήσει να συμβάλουν ώστε το συντομότερο δυνατό «η Ν.Δ. να ανταποκριθεί στον συνταγματικό της ρόλο, αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Πρότεινε «η νέα Κ.Ο. να εκλέξει πρόεδρο αν μετατεθεί η ημερομηνία του έκτακτου συνεδρίου». Την πρότασή του την είχε πει στην Ντόρα μέρες πριν και την υιοθέτησε.

Κατά της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη τάχθηκε εμμέσως ο Μ. Λιάπης («Εθνος»).

Δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη «Realnews» δείχνει σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. τις εξής προτιμήσεις: Ντόρα (30%), Σαμαράς (15,7%), Μεϊμαράκης (14,7%), Αβραμόπουλος (14,1%), Ψωμιάδης (9,7%), Σπηλιωτόπουλος (7,5%), Στυλιανίδης (1,9%). Αλλη («Free Sunday») ότι παίρνουν: Ντόρα (29,9%), Σαμαράς (19,4%), Αβραμόπουλος (12,7%), Ψωμιάδης (10,5%), Σπηλιωτόπουλος (9,3%).

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: