Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Διεθνές βραβείο για το νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης


Ενα διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικής απέσπασε τον περασμένο μήνα το κτίριο του νέου δημαρχείου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το βραβείο του πιο φιλικού δημόσιου κτιρίου σε θέματα προσβασιμότητας,το οποίο απονεμήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων, το οποίο φέτος διεξήχθη στο Τόκιο, τη... Μέκκα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Ανεξαρτήτως της κριτικής που έχει ακουστεί στη Θεσσαλονίκη για την αρχιτεκτονική αυτή σύνθεση, η οποία τελικά μάλλον δίχασε τους πολίτες αλλά και τους ίδιους τους αρχιτέκτονες, το νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης πήρε ένα από τα τρία ισότιμα βραβεία που απονεμήθηκαν σε αυτήν την κατηγορία.

Το βραβείο απονεμήθηκε στους αρχιτέκτονες Τάσο και Δημήτρη Μπίρη, Αθανασία Δημοπούλου, Καλλιρρόη Σαΐτη, Γιώργο Σταθόπουλο,
Αικατερίνη Χριστοδουλέα. Πάντως, το συγκρότημα των κτιρίων, στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης (αν και όχι όλες) είναι από τα ελάχιστα δημόσια κτίρια στην πόλη που είναι εφικτή η προσβασιμότητα ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

Παράλληλα, οι δύο υπαίθριοι χώροι (η πλατεία του δημαρχείου, σε όλη την όψη της Γ' Σεπτεμβρίου και το φόρουμ, προς το πάρκο του Γ΄ Σώματος Στρατού) το καθιστούν πιο φιλικό προς τους περιπατητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: