Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Σε 7 μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί τα γενικά πολεοδομικά σχέδια στη Χαλκιδική


Ολοκληρώνονται, το ένα μετά το άλλο, τα γενικά πολεοδομικά σχέδια (ΓΠΣ) 14 δήμων της Χαλκιδικής, που θα προσθέσουν στο δομημένο περιβάλλον του νομού περισσότερα από 40.000 στρέμματα γης. Ορισμένα ΓΠΣ έχουν ολοκληρωθεί (εγκρίθηκαν) και πέρασαν στη φάση της εφαρμογής, ενώ τα περισσότερα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο επτάμηνο. Η ανοικοδόμηση όμως -όπου δεν πρόκειται για περιοχές αυθαιρέτων- θα αρχίσει σε περίπου πέντε χρόνια.

Τα ολοκληρωμένα ΓΠΣ που έχουν περάσει πλέον στη φάση της εφαρμογής είναι των δήμων Σιθωνίας, Τορώνης, Μουδανιών, Παναγίας και Ορμύλιας. Στο τελικό στάδιο είναι το ΓΠΣ του δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, αλλά και του δήμου Τρίγλιας. Επίσης, μετά την ψήφιση της κοινής υπουργικής απόφασης για την προστασία των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη, στο τελικό στάδιο είναι και τα ΓΠΣ των δήμων Αρναίας και Ζερβοχωρίων. Περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να εγκριθούν τα ΓΠΣ των δήμων Παλλήνης, Κασσάνδρας και Πολυγύρου, ενώ σε εκκρεμότητα πλέον είναι οι επεκτάσεις στην Καλλικράτεια, καθώς «κόλλησαν» στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οι εκτάσεις που αναμένεται να μπουν στα σχέδια πόλης στη Χαλκιδική είναι πολύ μεγάλες και, εκτός από την τουριστική ανάπτυξη και τους χώρους υποδοχής επενδύσεων, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις και για κατοικία. Προέχει, πάντως, η τακτοποίηση των αυθαιρέτων, τα οποία κυρίως στη δεκαετία του 1980 φύτρωναν σαν μανιτάρια σε όλο το νομό. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και το κυρίαρχο στοιχείο των σχεδίων των δήμων του νομού, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, που, εκτός των άλλων, καταστρέφει και ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτει η Χαλκιδική: το φυσικό της περιβάλλον.

Εκτός των αυθαιρέτων, όμως, υπάρχουν και πολλές διεκδικήσεις και ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς εκτάσεων. Κατατίθενται έτσι ενστάσεις επί ενστάσεων, υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές και ειδικές συνθήκες (μεταλλεία, μοναστηριακές εκτάσεις, τουριστικές εκμεταλλεύσεις κ.τ.λ.) και συνακόλουθα μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόοδο των ΓΠΣ. Υπάρχουν ΓΠΣ που δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη σε ΦΕΚ και είναι στα χαρτιά από το 2002...

Καλλικράτεια

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, ένα μεγάλο μέρος των επεκτάσεων στην Καλλικράτεια έχει ολοκληρωθεί με την τακτοποίηση σημαντικού αριθμού αυθαιρέτων. Οι υπόλοιποι αυθαιρετούχοι θα παραμείνουν... μετέωροι, μέχρι να αποφασίσει το υπουργείο τι θα γίνει. Το ΓΠΣ της Καλλικράτειας είναι σταματημένο, καθώς πλέον το υπουργείο δε δέχεται τις παλιές προδιαγραφές, με τις ζώνες οικιστικού ελέγχου, ενώ και τα κονδύλια είναι ελλιπή. Στο συγκεκριμένο δήμο, εξάλλου, υπολογίζεται πως οι υπό ένταξη περιοχές συνιστούν τη μεγαλύτερη επέκταση, αφού αφορούν 11.500 στρ.

Επεκτάσεις έχουν ολοκληρωθεί και σε μια σειρά περιοχών της δυτικής Κασσάνδρας, κοντά στα όρια με το νομό Θεσσαλονίκης.

Στάγειρα

Στο δήμο Σταγείρων-Ακάνθου η εκκρεμότητα για να δημοσιευτεί το ΓΠΣ σε ΦΕΚ είναι η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού. Η διώρυγα του Ξέρξη έφερε τις... καθυστερήσεις, όμως οι αρμόδιοι επισημαίνουν πως με την έγκριση του υπουργείου (αναμένεται τις επόμενες μέρες) η ολοκλήρωση του ΓΠΣ αποτελεί ζήτημα δύο μηνών... Σύμφωνα με το σχέδιο, οι επεκτάσεις που προβλέπονται είναι στην Ιερισσό (500 στρ.), αλλά και σε Στρατονίκη, Στάγειρα, Ουρανούπολη, Αμμουλιανή (450 στρ.) και Νέα Ρόδα.

Σιθωνία

Στη Σιθωνία είναι σε εξέλιξη οι επεκτάσεις με την ένταξη περίπου 7.000 στρ. στο σχέδιο πόλης και ολοκληρώνεται η πολεοδόμηση δεύτερης κατοικίας στη Βουρβουρού.

Νέα Μουδανιά

Τις τακτοποιήσεις και ενδεχομένως τις τροποποιήσεις στο ολοκληρωμένο ΓΠΣ περιμένουν στα Νέα Μουδανιά για να διαπιστωθεί ποιο θα είναι το τελικό μέγεθος των επεκτάσεων.

Τορώνη

Το ΓΠΣ της Τορώνης έχει ολοκληρωθεί, όπως και οι μελέτες πολεοδόμησης για Τορώνη (πρώτη κατοικία σε 850 στρ.) και Πόρτο Κουφό (πρώτη κατοικία 450 στρ.). Προβλέπεται επέκταση στην Παραλία Συκιάς (900 στρ.).

Ορμύλια

Οι επεκτάσεις στο δήμο Ορμύλιας αφορούν 2.000 στρ. σε όλους τους οικισμούς. Το ΓΠΣ ολοκληρώθηκε και οι διαδικασίες εξελίσσονται.

Παναγιά

Το ΓΠΣ έχει ολοκληρωθεί και μόνον η επέκταση στον οικισμό της Παναγιάς είναι 1.250 στρ., ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες.

Αρναία

Στο δήμο Αρναίας προβλέπεται μέσω του ΓΠΣ που είναι σε εξέλιξη η ένταξη 1.950 στρ. (850 στο Νεοχώρι και 1.100 στο Παλαιοχώρι). Η μελέτη προχωρά πλέον στο τελικό στάδιο και υπολογίζεται πως θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ στους επόμενους τρεις μήνες.

Ζερβοχώρια

Το ίδιο ισχύει και για το ΓΠΣ του δήμου Ζερβοχωρίων, αφού ήρθη ο περιορισμός που υπήρχε από την ΚΥΑ για τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. Ομως στα Ζερβοχώρια δεν προβλέφθηκε επέκταση, αλλά κυρίως τακτοποιήσεις υφιστάμενων οικισμών από το 1923. Υπολογίζεται να προωθηθούν επεκτάσεις στα Ριζά και την Παλαιοχώρα, με την παράλληλη ολοκλήρωση του ενιαίου οικοδομικού σχεδίου για τους οικισμούς Παλαιοχώρας, Ριζών και Γεροπλατάνου. Το σχέδιο αυτό ενοποιεί τους οικισμούς και αναμένεται να προκύψουν προς πολεοδόμηση εκτάσεις περίπου 180 στρ.

Κασσάνδρα

Επέκταση σε 4.500 στρ. προβλέπεται να γίνει στο δήμο Κασσάνδρας. Σχέδιο πόλης θα αποκτήσει ο οικισμός Κασσανδρείας (1.350 στρ.). Μελέτη επέκτασης της πρώτης κατοικίας (270 στρ.) και επέκταση δεύτερης κατοικίας (720 στρ.), επίσης εκπονούνται. Στον οικισμό της Σίβηρης προωθούνται επεκτάσεις σε 1.150 στρ. Στον οικισμό της Αθύτου το σχέδιο πρώτης κατοικίας συμπεριλαμβάνει 610 στρ. του υφιστάμενου οικισμού και της επέκτασης, ενώ η επέκταση της δεύτερης κατοικίας ανέρχεται σε 395 στρ. Επεκτάσεις προγραμματίζονται και σε Καλάνδρα και Μόλα Καλύβα. Το ΓΠΣ είναι στο τελικό στάδιο, αλλά η δημοσίευση σε ΦΕΚ δεν προβλέπεται πριν από την παρέλευση επταμήνου.

Παλλήνη

Ανάλογος χρόνος προβλέπεται και για την ολοκλήρωση του ΓΠΣ Παλλήνης. Προβλέπονται επεκτάσεις σε 2.500 στρ., όμως οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Επεκτάσεις προβλέπονται σε Νέα Σκιώνη, Αγία Παρασκευή και Παλιούρι (συνολικά 1.500 στρ.), ενώ εκτός μένουν Πευκοχώρι και Χανιώτη. Στο Πολύχρονο γίνεται ανοικοδόμηση της επέκτασης (1.000 στρ.).

Πολύγυρος

Επεκτάσεις σε 2.000 στρ. προβλέπει και το ΓΠΣ του δήμου Πολυγύρου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε επτά μήνες (καθυστερήσεις λόγω δασικών θεμάτων). Τα 850 στρ. είναι περιμετρικά του Πολυγύρου και 1.100 στρ. είναι οι συνολικές επεκτάσεις στους άλλους οικισμούς (Βρασνών, Ταξιάρχη, Αγίου Προδρόμου, Σαννών και Παλαιοκάστρου).

Τρίγλια

Στην Τρίγλια οι επεκτάσεις αφορούν περίπου 1.100 στρ. Στη Σωζόπολη προχώρησε η παλαιότερη επέκταση σε 2.868 στρ. Το ΓΠΣ έχει προχωρήσει πλέον στο τελικό του στάδιο και αναμένεται δημοσίευσή του σε ΦΕΚ στους επόμενους πέντε μήνες.

Ανθεμούντας

Στο δήμο Ανθεμούντα υπήρξε ανάλογο πρόβλημα με την ΚΥΑ των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη και σε εξέλιξη είναι μόνον η πολεοδομική μελέτη της Γαλάτιστας.

Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο δήμο Καλλικράτειας, όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ σταμάτησε τις διαδικασίες

Να γίνει ενιαία η εισαγωγή και να σπάσουν οι περιοχές με τιτλάκια ράστερ. Δεν υπάρχει άλλο κομμάτι στο βασικό κείμενο του δισέλιδου. Να μπουν όσες περισσότερες φωτογραφίες γίνεται.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: