Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Στο έλεος αυθαιρεσιών το «Βουνό των Θεών»


Κινδυνεύει από τους πρόποδες ώς την υψηλότερη κορυφή του, σύμφωνα με τους «Φίλους του Περιβάλλοντος»

Του Θαναση Tσιαγγανα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το χτίσιμο ενός αυθαίρετου καταφυγίου πριν από λίγο καιρό στην τοποθεσία «Μεγάλη Γούρνα» της δυτικής πλευράς του Ολύμπου προκάλεσε οργή στις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Πιερίας, που απαίτησαν και πέτυχαν τη διακοπή των εργασιών.

Η εν λόγω αυθαιρεσία αποτέλεσε για τους «Φίλους του Περιβάλλοντος» (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κατερίνη) μια ακόμα «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης» και σηματοδότησε την αφετηρία νέων δυναμικών ενεργειών για την προστασία του ψηλότερου βουνού της χώρας.

«Ο Ολυμπος κινδυνεύει από τους πρόποδες ώς την ψηλότερη κορυφή του, από δεκάδες μορφές αυθαιρεσίας», επισημαίνουν τα μέλη της ομάδας, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο αυθαίρετο επιχειρήθηκε να χτιστεί δίπλα σε ήδη υπάρχον καταφύγιο, σε υψόμετρο 2.500 μ., 400 μόλις μέτρα κάτω από τον Μύτικα (2.918 μ.), την υψηλότερη κορυφή του Βουνού των Θεών.

Το καθεστώς

Το συμβάν επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα για το καθεστώς διαχείρισης και προστασίας του Ολύμπου, για το οποίο οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής «δίνουν μάχες», όπως λένε, σε «όλα τα μέτωπα», με σκοπό να υπογραφεί επιτέλους το Προεδρικό Διάταγμα που θα θέσει τέρμα στις δράσεις επίδοξων «επενδυτών», που κυνηγούν και ξυλεύονται παράνομα, ανοίγουν και ασφαλτοστρώνουν δρόμους, χτίζουν εξοχικά εκμεταλλευόμενοι τη λειψή νομοθεσία και σχεδιάζουν την αξιοποίησή του με τελεφερίκ, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και χιονοδρομικά κέντρα.

Είναι όμως δυνατόν το Βουνό των Θεών, παγκόσμιο μνημείο της Φύσης και του Πολιτισμού, ο πρώτος εθνικός δρυμός της χώρας, η κοιτίδα της Ελληνικής Μυθολογίας, μια περιοχή απαράμιλλης σύνθεσης οικοσυστημάτων, βουνό με πολλαπλή οικολογική, ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική σημασία, να είναι απροστάτευτο;

«Κι όμως...», απαντά ο δασολόγος και πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας κ. Παύλος Ανδρεδάκης: «Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου είναι η πρώτη ελληνική περιοχή που απέκτησε καθεστώς προστασίας με διάταγμα του 1938. Περιλαμβάνει όμως μια περιορισμένη έκταση 38.500 στρεμμάτων (τμήμα των κορυφών και της ανατολικής πλαγιάς του βουνού). Η περιοχή αυτή βρίσκεται εξ ολοκλήρου στον νομό Πιερίας, ενώ το τμήμα του Ολύμπου που ανήκει διοικητικά στον νομό Λάρισας βρίσκεται εκτός του δρυμού και έξω από το καθεστώς προστασίας! Οι ορειβάτες μάλιστα λένε αστειευόμενοι ότι όταν κανείς κατακτήσει μία από τις τρεις ψηλότερες κορφές του Ολύμπου, στα όρια των δύο νομών, δεν έχει παρά να κάνει ένα βήμα από την Πιερία προς τη Λάρισα για να βρεθεί εκτός Εθνικού Δρυμού!».

Από το 1985 μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες αναθεώρησης και επέκτασης της προστασίας, όμως οι μελέτες που συντάχθηκαν ουδέποτε απέκτησαν νομική ισχύ ακόμη και μετά τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού που λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια. Η τελευταία είναι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΜΠ) που επεκτείνει τα όρια του Δρυμού στα 238.000 στρέμματα. «Ομως και η ΕΜΠ εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ», επισήμαναν ορειβάτες και μέλη οικολογικών οργανώσεων που συναντήθηκαν πριν από λίγες μέρες στο Λιτόχωρο.

Σε μια προσπάθεια να κινηθεί ο τροχός της αμάξης, όπως είπε στην «Κ» ο εκπαιδευτικός κ. Γ. Περδίκης, τον περασμένο Ιούλιο αντιπροσωπεία των «Φίλων του Περιβάλλοντος» μαζί με μαθητές σχολείων συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ζητώντας «να ασκήσει την επιρροή του, ώστε να προωθηθεί το Π.Δ. που θα επεκτείνει το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου».

Οι δρόμοι

«Το χειρότερο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο Βουνό των Θεών», λέει ο γραμματέας των «Φίλων του Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Τούλης, «είναι η διάνοιξη δρόμων, όπως ο δρόμος που ξεκινάει από τα Καλύβια Κοκκινοπλού Λάρισας και φτάνει ώς τη «Μεγάλη Γούρνα», που έγινε δήθεν για να εξυπηρετεί τους ορειβάτες. «Μόνο που κανένας ορειβάτης δεν θα ανέβαινε ποτέ με αυτοκίνητο στα 2.500 μ.», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΟ Κατερίνης κ. Πέτρος Μήλιος.

Η σημερινή οριοθέτηση του Εθνικού Δρυμού ουκ ολίγες φορές έχει φέρει σε αντιπαράθεση ομάδες κοινωνικών φορέων στους νομούς Λάρισας και Πιερίας. «Η αντιπαράθεση», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Μαυροειδής, μέλος επίσης των «Φίλων του Περιβάλλοντος», «πηγάζει από το ποιον Ολυμπο θέλουμε. To μυθικό βουνό του ανέγγιχτου τοπίου ή τον Ολυμπο των δρόμων, των πολλών καταφυγίων (διαθέτει 15), των ξενώνων και των άλλων ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων;».

Πηγή: Καθημερινή

1 σχόλιο:

Γιαγκουλας.Φ. είπε...

Του ιδιου φυραματος σαν αυτους που κτιζουν το παρανομο κτισμα στον Ολυμπο ειναι και αυτοι που εξετρεψαν το μοναδικο ποταμι του Δ.Ολυμπου,το Αγιοδημητριανο ποταμι καταστρεφοντας και καταδικαζοντας σε αφανισμο την πανιδα και μεγαλο μερος της χλωριδας του Δ.Ολυμπου...Εχει πλακα να ειναι οι ιδοι !!!!