Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Οι «Μαραθωνομάχοι» του… Σχινιά!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής

Οι έλληνες πολεμιστές κινούνται επιθετικά με προτεταμένα τα δόρατα και κρατώντας τις ασπίδες τους προς το μέρος των Περσών. Δέχονται καταιγισμό από βέλη και υποχωρούν προς ανασύνταξη. Ακολουθούν σώμα με σώμα μάχες με τα ξίφη, προτού κριθεί η τελική έκβαση της «μάχης», με περσική άτακτη υποχώρηση και πολλούς «νεκρούς»…

Το πολεμικό σκηνικό στήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή το μεσημέρι στην παραλία του Σχινιά, στον Μαραθώνα. Οι ιαχές που ακούγονταν και οι εντυπωσιακές πολύχρωμες φορεσιές των πολεμιστών, έκαναν τους λουόμενους να βγουν από τη θάλασσα και να πλησιάσουν φορώντας τα μαγιό τους για να παρακολουθήσουν live, λίγα μέτρα από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητά τους,
καμιά πενηνταριά «οπλίτες» από την Ευρώπη, την Αμερική, μέχρι και τη μακρινή Αυστραλία, οι οποίοι έπαιρναν μέρος στην αναπαράσταση σκηνών από τη Μάχη του Μαραθώνα.


Κάθε οπλίτης ήταν υποχρεωμένος να φορά και μια βαριά πανοπλία, βάρους ώς και 30 κιλών, που περιελάμβανε μεταλλικό θώρακα, περικεφαλαία, περικνημίδες, ασπίδα, ξίφος, δόρυ, χιτώνιο και σανδάλια. «Για να φτιάξω τη στολή μου, αρχικά αγόρασα δέρμα. Κατόπιν, προμηθεύτηκα από φίλους έτοιμο το κράνος και τις περικνημίδες μου.

Κάθε μία από τις ενδυμασίες μας στοιχίζει ακριβά - η αξία της φτάνει ώς και τα 5.000, 10.000 ευρώ, καθώς είναι όλες χειροποίητες…», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Καδόγλου, ο οποίος κατέβηκε από την Αλεξανδρούπολη ως συνδιοργανωτής στην προσπάθεια αναβίωσης της ιστορικής μάχης.

«Τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα απ' ό,τι υπολόγιζα. Επειτα από τριετή σχεδιασμό, τα καταφέραμε ουσιαστικά μόνοι μας, μόνο με τεχνική υποστήριξη από τον τοπικό δήμο, καθώς δεν πήραμε απάντηση από τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, στα αιτήματά μας για συνδρομή τους. Ετσι, ήρθαμε εδώ με δικά μας έξοδα και εξοπλισμό. Φανταστείτε ότι μόνο το σπαθί μου στοιχίζει 1.000 ευρώ. Ευελπιστούμε ότι σε τρία χρόνια θα ξαναβρεθούμε εδώ, για να οργανώσουμε ακόμα καλύτερα μια νέα αναπαράσταση…», δηλώνει και ο «επικεφαλής» του στρατεύματος των «Πλαταιών», βασικός διοργανωτής της αναπαράστασης, καναδός συγγραφέας Κρίστιαν Κάμερον.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: